ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:270/500)

Mini babeczki wielkanocne ;) 438

czekolada kolorowe groszki ( u mnie Smarties) dwa małe opakowania tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania foremek Wykonanie:Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na parze. Zdejmujemy z ognia, dodajemy mąki i proszek do pieczenia. Masło roztapiamy, studzimy i dodajemy do ciasta. Mieszamy aż składniki się połączą. Białka ubijamy na sztywną pianę, ostrożnie mieszamy z ciastem. Foremki natłuszczamy, wysypujemy

Czerwona Porzeczka
Pączki 184

Obliczono, że w czasie ogólnopolskiego szaleństwa pączkowego, przeciętny Kowalski spożywa 2,5 tego cudu, co daje 100 milionów pączków zjedzonych w ciągu jednego dnia. Nieźle. Początkowo pączki wyrabiano z ciasta chlebowego i okraszano je słoniną i cebulą, popijając wódką. Dla mnie bomba, o niebo to wolę niż różę i lukier! Dopiero XVIII wiek przyniósł pączki w wersji słodkiej oraz faworki(...)Zaczyn urośnie. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i cukier waniliowy. Jajka i żółtko ucieramy z pozostałym cukrem na puszystą, jasną pianę. Do miski z mąką wlewamy zaczyn drożdżowy i mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy ubitą masę z jajek. Wyrabiamy ciasto bardzo dokładnie albo ręcznie, albo hakiem do ciasta jak mamy robota kuchennego. Może zdarzyć się tak, że ciasto będzie

ladykitchen
Ciasto z gruszkami 221

gruszek. Mamy taką ich odmianę, że raczej nie da się z nich zrobić ciasta do którego wrzucamy te owoce i całość zapiekamy. Próbowałam je przygotować w ten sposób i ciasto zwyczajnie nie wyszło. Jak widać, idealne są do takiego rodzaju wypieków, polecam ! :)    Składniki na standardową kwadratową foremkę. Składniki na ciemny biszkopt : 2 jajka 3/4 szkl mąki pszennej(...)pół, a następnie na 3 części lub jak kto woli) Przygotowanie : Jasny biszkopt : Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz proszek do pieczenia. Łączymy składniki mikserem. Blaszkę natłuszczamy, obsypujemy mąką lub bułką tartą i wylewamy ciasto. Pieczemy w 170st.C przez 10 - 15 min, musimy obserwować biszkopt, bo długość pieczenia zależy od naszego piekarnika

charlotte gotuje
Piernik kawowy z jabłkami 225

także smakują świetnie ;-) Dlaczego zatem tego wszystkiego ze sobą nie połączyć? ;-) Od kilku tygodni unoszą się w moim domu kawowe aromaty. A do filiżanki kawy najlepszy jest kawałek domowego ciasta również z dodatkiem kawy ;-) I oczywiście jabłuszka, pyszne i zdrowe :-)   SKŁADNIKI: - 4 jaja - 3 szklanki mąki - 3/4 szklanki oleju - 1 łyżeczka sody  - 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)angielskie, czarny pieprz, kardamon). Jabłka obieram, kroję na małe kawałeczki, posypuję cynamonem. Żółtka ucieram z cukrem, dodaję stopniowo miód, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, olej i kawę. Pianę ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy piana jest już gotowa, łączę ją z ciastem. Dodaję jabłka. Delikatnie mieszam i wylewam całość na blachę. Piekę ok. 45 minut

Wielopokoleniowo
cytrynowe magdalenki 158

tylko wierzchnią, żółtą część, na tarce o drobnych oczkach. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę. Do masy jajecznej stopniowo przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny oraz przestudzone masło i również delikatnie całość mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonych foremek do magdalenek lub mini babeczek. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
BABKA CYTRYNOWA 212

kuchenna szklanka 250 ml. mikser (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE:   1.) Masło i cukier ucieramy na puszysto.  Dodajemy startą skórkę z cytryny,  cukier wanilinowy,  stopniowo po jednym jajku, mleko, mąkę i sok z cytryny.  Miksujemy do dokładnego  połączenia się składników. Ciasto przelewamy do foremki z kominem (wcześniej wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub grysikiem

RITA food channel
Chruściki, kruche i pyszniutkie :) 158

duża porcja. Tłuszcz utrzeć na gładką masę, dodać cukier i dalej ucierać. Oddzielić żółtka od białek. Podczas mieszania dodawać po jednym żółtku. Wlać spirytus lub ocet.Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i mieszać już bardzo delikatnie. Ciasto podzielić na mniejsze części i każdą rozwałkować na kształt prostokąta. Pociąć na paski

Kuchnia Pokoleń
Placek z borowkami czyli Slodki Czwartek odc.89 169

korzystam z nich w rożnych kombinacjach.  Miałam upiec ciasto z jabłkami ale niestety jabłek do ciasta w sklepie nie było, za to były borówki właśnie.  Przepis na ciasto podpatrzyłam w KUCHNI wrześniowej.  Dokonałam zmian kilku.  Małżona nie zachwyciło wcale, stwierdził, że tłuste... ja bym powiedziała maślane i wilgotne.  Mi smakowało. Placek z borówkami(...)cukier puder i posiekane pistacje Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem i solą. Dodajemy skórkę. Do puszystej masy dodajemy po jednym jajku i po trochu mąki z proszkiem. Wlewamy śmietankę i mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 175 st.C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy ok 40 minut. Po ostudzeniu ciasto posypujemy cukrem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Domowa kremówka. 176

prawda ciasto francuskie, ale za dużo z nim zachodu, ale ta receptura na ciasto półfrancuskie które mam idealnie się sprawdza i w cieście wychodzi wiele warstw. Taka kremówka jest pyszna i bardzo słodka, idealna do kawy. Bardzo łatwa w wykonaniu i zawsze się udaje. Upieczcie koniecznie i dajcie znać czy smakowało :) Smacznego życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 25 dag mąki tortowej(...)stolnicy cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie pysznej domowej kremówki: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na godzinę do schłodzenia.  2. Pieczenie: Następnie schłodzone ciasto podzielimy na dwie części, wałkujemy każdą osobno i wykładamy do dwóch blaszek o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasta nakłuwamy widelcem i pieczemy przez około

Izabelawkuchni
Ciasto buraczane z żurawiną i orzechami 200

klik ), a dzisiaj zapraszam Was na nieco inne, ale równie pyszne. Burak nadaje wypiekowi lekko różowy kolor. Oczywiście smak warzywa nie jest zbytnio wyczuwalny a bakalie fajnie uzupełniają całość. Ciasto idealne na jesienną porę. Do konsumpcji z dużym kubkiem ulubionej kawy i towarzystwa do ulubionej książki :) Przepis zaczerpnęłam z magazynu Moje Gotowanie nr 9/2016. Składniki: 50 g posiekanych orzechów włoskich(...)przyprawy do piernika 15 dag ugotowanych buraków, startych na drobnych oczkach Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Nadal ucierając wlewamy olej a następnie partiami wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika. Następnie dodajemy buraki a na samym końcu żurawinę i orzechy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej keksówki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni

My simple kitchen
Sernik na kruchym spodzie 354

mąki 12 dkg masła 7 dkg cukru pudru 1 całe jajko 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na początek siekamy nożem a potem szybko zagniatamy. Wkładamy ciasto do lodówki zawinięte w folię spożywczą i zostawiamy by się schłodziło. 1,5 kg sera białego 30 dkg cukru 20 dkg margaryny bakalie 6-7 jaj 1 łyżka mąki pszennej(...)szczyptą soli – na bardzo sztywną pianę. W dużej misce ucieramy masło z cukrem, dodajemy powoli po jednym żółtku. Później po kolei dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia i małymi porcjami zmielony ser. Gdy otrzymamy gładką masę delikatnie musimy wmieszać pianę z białek. Wylewamy masę serową na kruche ciasto. Pieczemy w temp. 180 st. C przez ok. godzinę

kuchcikownia
Drożdżowy placek z jeżynami 190

następnego dnia będzie tak samo smaczne! Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 1 kostka masła (lub 200 g margaryny) 100 g drożdży 2 jajka 0,5 szklanki jeżyn Składniki na kruszonkę   W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jajka ucieramy z pozostałym cukrem, masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia

Ciastkozercy
czekoladowa niedziela #1 - ciasto "czekoladowa pokusa" 265

Piekarnik rozgrzewamy do 200*C. Czekoladę grubo siekamy. Jajka ucieramy z cukrem na gładką, puszystą masę. Wszystkie sypkie składniki mieszamy w jednej misce po czym dodajemy je do ubitych jajek i ostrożnie mieszamy. Wlewamy wodę i masło, mieszamy. Formę o wymiarach 18x18cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto, posypujemy je czekoladą i wkładamy do piekarnika. Pieczemy

chili & sugar
Biszkopty w kształcie grzybków 178

łyżka soku z pomarańczy starta gorzka czekolada Białka jaj oddzielam od żółtek. Nastawiam mikser z białkami i solą na wolne obroty do uzyskania sztywnej piany. W tym czasie blenderem ucieram żółtka z cukrem, dodaję sok z cytrusów a następnie przez sitko dodaję po trochu mąki wciaż mieszając.Łączę obydwie masy dość szybko uważając żeby nie zniszczyć piany.Ciasto przekładam do silikonowej(...)Ciastka posypuję po wierzchu czekoladą.  Foremki wkladam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 - 20 minut. Wkładam naraz dwie foremki, wyciągam ciastka i czynność powtarzam do wyczerpania ciasta

prawdziwe jedzenie
Szybkie ciasto czekoladowe 245

żółtka i dodaj do przestudzonej masy czekoladowej. Mieszaj dalej lub ucieraj. Dodawaj stopniowo sok i skórkę z pomarańczy i wymieszaj. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli. Wymieszaj ją delikatnie z z gotową już masą. Przelej do przygotowanej formy o średnicy 28 cm. Nagrzej piekarnik 250 stopni i piec ciasto tylko i wyłącznie 10 minut :) Sprawdź patyczkiem. Podczas pieczenia ciasta

Anioły w kuchni