Bagietki mają być rustykalne, czyli nie wymagające zbytniej staranności w wykonaniu, mają wyglądać jakbyśmy je zrobili od niechcenia, Ciasto wyrasta ekspresowo, a bagietki formuje się z łatwością, rozciągając kawałki ciasta przez skręcanie. Bagietki są bardzo smaczne, do tego znikają w ekspresowym tempie. Im bagietki będą mieć bardziej nieregularny kształt, tym bagietki będą piękniejsze. Piotrek stwierdził, że do tych pszennych bagietek(...)być ciepłe, a nie gorące) dodajemy pokruszone świeże drożdże, 2 łyżki masła, wsypujemy cukier, sól i ucieramy do rozpuszczenia, wlewamy wodę i mieszamy. Zaczyn wlewamy do misy robota. Cały czas mieszając stopniowo dosypujemy do misy z zaczynem mąkę, mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Miskę natłuszczamy olejem i przekładamy do niej ciasto, przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy aż ciasto podwoi swoją
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMurzyna...;) Obejrzyjcie koniecznie film, a dowiecie się, o czym mówię!SŁODKI MURZYNEK- CIASTO CZEKOLADOWESkładniki:200 g masła3/4 szklanki cukru125 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia6 jaj150 g czekolady gorzkiej(opcjonalnie)200g orzechów włoskich, posiekanychPrzygotowanie:Utrzyj masło z cukrem. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i jeszcze chwilę ucieraj. Oddziel żółtka od białek. Dodaj do masy 6 żółtek i zmiksuj wszystko
Gotowanie to kochaniemojprzepisna.pl | Marcinek – tradycyjne ciasto z Podlasia Ciasto, które zrobiło absolutną furorę na imprezie Sylwestrowej 2017/2018, każdy dosłownie każdy, kto go spróbował zarzekał się, że to najlepsze ciasto, jakie ostatnio jadł. Ciasto składa się tylko z kilku składników, jest na prawdę pyszne, trud i czas rekompensowany jest smakiem i zadowoleniem gości. Marcinek to ciasto klasyczne, zawiera zwykłą pszenną mąkę, cukier(...)dlatego właśnie postanowiłam upiec właśnie to ciasto. Marcinek, zgodnie z podlaską tradycją to ciasto wielowarstwowe, składające się z kilkunastu – kilkudziesięciu warstw kruchego ciasta, przełożonego śmietaną, u mnie jest 14 warstw ciasta kruchego. Ciasto udekorowałam polewą czekoladową oraz orzechami. Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki . Składniki na formę 23 cm: Składniki na ciasto (14 lub 15 cienkich blatów
moj przepis naKolejny przepis z zeszyciku cioci Basi!I kolejna szarlotka przed nami!Wyglądem odrobinę przypomina moją Szarlotkę królewską , ale smak i wykonanie całkiem inne ( co nie znaczy
Ostra na Słodkokucharstwa” z 1930 roku. Z tej książki przygotowałam mazurek orzechowy. Ciasto: 250 g cukru pudru, 3 żółtka, 120 g miękkiego masła, 250 g orzechów włoskich, 120 g mąki pszennej, pianka: 3 białka, 90 g cukru pudru, 14 połówek orzechów*, Orzechy zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać masło i ucierać aż otrzymamy jednolitą, pulchną masę. Wymieszać z mąką i orzechami. Masę
królestwo garówDodatkowo: foremki w kształcie gwiazdek różnej wielkości Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem pudrem a następnie dodajemy miodu oraz syropu klonowego i miksujemy do połączenia. W dużym naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika i jajko. Następnie wlewamy przygotowaną wcześniej masę. Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy i wycinamy ciasteczka z foremek
Podróż w kulinariaPrzepyszne czekoladowe ciasto w połączeniu z serem jak z doskonałego sernika to świetny pomysł na zbliżający się weekend! :) Jak zwykle, do ciasta proponuję moim gościom kieliszeczek czegoś mocniejszego. Tym razem w ruch poszła wódka Stanislav Cotton Candy . Już sama nazwa wskazuje na to, że smak będzie niecodzienny, zaskakujący i bez spróbowania, naprawdę ciężko było mi określić jak może smakować(...)smak dzieciństwa się w niej pojawia, ale z racji alkoholu tak nie powiem. :) Z ciężkim czekoladowym ciastem komponowała się idealnie. Wyczuwalny smak waty cukrowej, lekko truskawkowy doskonale oczyszcza kubki smakowe. Ja jestem niezwykle nią zaskoczona! Przejdźmy jednak do przepisu na ciasto, bo jeżeli już tutaj trafiliście, to zapewne macie na nie ochotę! :) Potrzebujemy
MamaOskarkachciało – powolutku wdrażam się w nową codzienność. Przygotowuję taki plan przepisowy, który pomoże mi się ogarnąć. Na początek 2016 roku proponujemy Wam szybkie i aromatyczne ciasto. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – 100 g masła (temperatura pokojowa) – 2 jajka – 1 łyżeczka przyprawy do piernika – 4 łyżki cukru – 3 łyżki marcepanu – 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego(...)żurawiny/wiśniowa/marcepan W dużej misce umieszczamy masło i ucieramy mikserem na puszystą masę. Dodajemy przyprawę do piernika, ekstrakt waniliowy, marcepan oraz cukier i miksujemy aż składniki się połączą. Dodajemy likier, śmietanę i stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia składników. Surowe ciasto przekładamy do formy. Jabłka myjemy i odcinamy górę (mają powstać „czapeczki
Szybko Tanio Smaczniezawsze, moja ulubiona książka H.Lipińskiej i A Woźniakowskiego „Ciasta słodkie i wytrawne” Tym razem wybór padł na babkę kakaową w polewie czekoladowej. Wspaniałe puszyste, lekko wilgotna ciasto, dokładnie takie jak lubię. Składniki: 210 g mąki pszennej 110 g mąki ziemniaczanej 170 g cukru 4 jajka 210 g masła lub margaryny 3 łyżki kakao 4 łyżki mleka 1 płaska(...)gorzkiej 30 g margaryny Sposób wykonania: Margarynę utrzeć z cukrem. Pod koniec ucierania dodać stopniowo po jednym jajku, mąkę pszenną i ziemniaczaną, mleko, kakao, proszek do pieczenia, olejek cytrynowy, cukier waniliowy i wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Tortownicę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do przygotowanej formy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut
Na słodko lub wytrawnieSezon na truskawki na blogu uważam za rozpoczęty. Mam nadzieje, że uda mi się wam pokazać jeszcze nie jeden słodki pomysł na wykorzystanie truskawek. Niby
ciastkarnia na kruchym spodzieMało kto nie zna smaku tego ciasta :) Jest tak proste do zrobienia, że nie mogło go u mnie zabraknąć. Składniki: 10 łyżek gęstego dżemu, u mnie z czerwonej porzeczki, jeszcze lepszy byłby z czarnej porzeczki 2 szklanki mąki 2 jajka 1/2 kostki margaryny lub 125 g masła 1 szklanka cukru 1 i 1/2 łyżeczki sody 1 szklanka mleka(...)Mąkę wymieszać z przyprawami do piernika i kakao Dosypywać po łyżce mąki i ucierać na puszystą masę, ale nie za długo Przełożyć do wysmarowanej foremki, piec w temp. 180 *C ( do suchego patyka) U mnie była to okrągła foremka o średnicy 23 cm z kominem. Ciasto piekłam w prodiżu przez
Proste PotrawyLubimy ciasta drożdżowe.Tym razem będzie to babka złożona z porcji ciasta, wypełnionych jabłkami i dżemikiem.Takie porcje można sobie odrywać bez użycia noża. Składniki na ciasto:-ok. 5 szklanek mąki-5 dkg drożdży-300 ml ciepłego mleka-4 łyżki cukru-3 żółtka, 1 jajko oraz jajko do smarowania-10 dkg masła lub margaryny-aromat-szczypta soli(...)wykorzystać kilka razy. Drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy połowę mleka i szklankę mąki.Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Resztę mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól, aromat, mleko, rozczyn drożdżowy,żółtka i jajko. Zagniatamy ciasto.Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy.Odstawiamy do wyrośnięcia. Stolnicę posypujemy mąką, wykładamy wyrośnięte ciasto i rozwałkowujemy. Tniemy na prostokąty
Maminek kulinarnySernik piernikowy. Pyszny, z korzenną, pomarańczową nutą, bardzo aromatyczny. Idealne ciasto na jesienno-zimową porę. Na święta sprawdzi się wyśmienicie. ardzo prosty i szybki w przygotowaniu, bez zagniatania ciasta. Polecam serdecznie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na kruszonkę: 3szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka o pojemności 250 ml) 1 szklanka cukru 200 gram margaryny lub masła 3 żółtka 1 łyżka kakao(...)łyżeczki cynamonu skórka otarta z jednej pomarańczy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: przygotowanie ciasta: do miski przesypujemy mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika,żółtka, proszek do pieczenia oraz rozdronioną margarynę. Mieszamy i wyrabiamy w dłoniach aż powstanie sypka kruszonka. przygotowanie masy serowej: miękką margarynę/masło ucieramy z cukrem oraz cynamonem mikserem na puch. Kolejno cały czas miksując dodajemy po łyżce
Blog kulinarny S9.PL