ciasta truskawkowe - 3451 przepisów (strona:75/231)

SŁONECZNIKOWIEC Z MUSEM TRUSKAWKOWYM NA GRYCZANYM SPODZIE 193

deseru. No, bo co to za posiłek na świeżym powietrzu, ale nie tylko taki, co nie kończy się zdrowym, kuszącym ciastem? A to właśnie takowe było. W 100% wegańskie, bez glutenu, laktozy, jajek... Słonecznikowe na spodzie gryczanym z musem truskawkowym. Istna poezja! SŁONECZNIKOWIEC Z MUSEM TRUSKAWKOWYM NA GRYCZANYM SPODZIE /własny;/ spód: szklanka + czubata łyżka mąki gryczanej 1/3 szklanki ksylitolu(...)łyżki zimnego oleju kokosowego (wystarczy wstawić go do lodówka na 2h) 2-3 łyżki zimnej wody szczypta soli Z podanych składników wyrabiam ciasto takie samo, jak na zwykłe kruche. Wylepiam formę tortową o średnicy 23 cm na dnie i po bokach, uprzednio wykładając samo dno papierem do pieczenia. Podpiekam 10 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. masa słonecznikowa

W kuchni Karmel-itki
Truskawkowa kostka 401

nadzieję, że tym ciastem zachwycicie się tak jak my :) Biszkopt z kremem śmietankowym, podłużne biszkopciki, galaretka z truskawkami i truskawkowa pianka :-) Już sam opis zachęca do zrobienia, a zdjęcie utwierdza w przekonaniu, że warto :) To jak, kto z Was je zrobi? :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw(...)czas miksując. Mąki przesiać, łyżka po łyżce dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając, najlepiej drewnianą szpatułką. Dno formy o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Krem śmietankowy: 150 g serka mascarpone 350 ml śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru 1 zagęszczacz do śmietany (opcjonalnie

Domowa cukiernia Ewy
Truskawkowa fantazja 149

Ciasto które jest mało słodkie, i takie było moje założenie. Łasuch mogą zwiększyć ilość cukru. Jest lekkie i proste do zrobienia.Biszkopt polecam zrobić dzień wcześniej. W sezonie truskawkowym polecam. biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 1/2 szklanka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej galaretka: 30 dkg truskawek 1 galaretka truskawkowa 1/2 litra wody masa biała: 600 ml śmietany kremówki(...)Żelatynę namaczam w łyżce wody, dodaję 1/4 szklanki gorącej wody i rozpuszczam.Przestudzoną żelatynę ale płynną dodaje do musu truskawkowego. Do musu dodaję łyżkę jogurtu, i mieszam , potem kolejną łyżką i całość dolewam do jogurtu. Mieszam i wylewam na ciasto, i do lodówki wstawiam. Wierzch: Śmietanę kremówkę ubijam z fixem. Żelatyną rozpuszczam w 6 łyżkach gorącej wody i przestudzoną dolewam

wesoła kuchnia
KRUCHE CIASTO Z WIŚNIAMI I PIANKĄ TRUSKAWKOWĄ 190

formy o wymiarach 22 x 22 cm.  Składniki na piankę : 5 białek 1 szkl cukru 1 opakowanie kisielu truskawkowego Z białek ubić pianę, następnie dodać szklankę cukru i kisiel i ponownie zmiksować. Dodatkowo : 1 szkl wydrylowanych wiśni Na ciasto wyłożyć wiśnie, następnie piankę a na to poszarpane lub starte na tarce ciasto, które schładzało się w lodówce. Piec

Banana Smiles
Pitaja (smoczy owoc, truskawkowa gruszka) 189

Pitaja to owoc rośliny z rodziny kaktusa pochodzącego z Ameryki Środkowej i Meksyku, obecnie uprawianego w wielu krajach Azji Południowo-Wschodniej.  Smoczy owoc swoją nazwę zawdzięcza

Oryginalny smak
Łatwy sernik z musem truskawkowym czyli Niedziele Śniadanie odc.84 i poWeekendowe Łakocie odc.124 w jednym 143

semoliny i maki pszennej łyżeczk cukru z wanilią garść rodzynek łyżeczka cykaty mus truskawkowy: 200 g truskawek (50 g powinno być zamrożonych) 3 łyżki śmietany kremówki Piekarnik nagrzewamy do 160 st.C. a blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. W misie miksera ucieramy wszystkie składniki ciasta i odstawiamy na 15 minut by kaszka (semolina) wchłonęła wilgoć. Ciasto przekłądamy do foremki, wyrównujemy(...)wierzch. Pieczemy ok 60 minut. Ciasto powinno stać się zwarte i rumiane z wierzchu. Po wyjęciu ciasto zostawiamy na 15 minut w fornmie a potem wyjmujemy je na talerz. 150 g truskawek miksujemy ze śmietanką na gęsty mus. Zamrożone truskawki rozdrabniamy blenderem na truskawkowe okruchy. Kroimy jeszcze ciepłe choć na zimno tez jest smaczne. Podajemy z musem truskawkowym i kruszonymi

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto z truskawkami 224

Rusza sezon na truskawki, więc zapewne pojawią się na moim blogu jeszcze wiele razy :), zapraszam na pyszne ciasto z truskawkami. Biszkopt na dużą blaszkę, składniki: 6 jaj 1 szklanka cukru kryształu 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Ubić pianę z białek. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier kryształ, cukier waniliowy, po 1 żółtku(...)ugotować. Masło utrzeć, dodać przestudzony budyń. Masę wyłożyć na biszkopt. Polewa  truskawkowa: 1 litr zmiksowanych truskawek, (świeże lub mrożone) 3 galaretki truskawkowe Truskawki podgrzać, rozpuścić w nich galaretki. Tężejące truskawki wyłożyć na masę. Źródło ,,ciasta Anastazji

Apetyczna babeczka
Ciasto z rabarbarem i kremem 152

żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duży cukier wanilinowy Masa rabarbarowa: 2 kg rabarbaru 1,5 szklanki cukru 2 galaretki truskawkowe Masa budyniowa: 2 kremy budyniowe błyskawiczne mleko zgodnie z przepisem na opakowaniu kremów Suche składniki ciasta mieszamy razem,dodajemy masło startą na tarce jarzynowej i rozcieramy w dłoniach aż powstanie coś co przypomina mokry piasek. Dodajemy jajka, żółtka

Czary - gary w kuchni
Drożdżowe racuchy z truskawkami 118

Sezon truskawkowy w pełni oto kolejna propozycja. Składniki na około 12 sztuk: 500 g mąki pszennej 50 g drożdży 350 ml mleka sojowego lub innego roślinnego 1 banan 3 łyżki cukru 0,5 kg truskawek pokrojonych w plasterki Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłego mleka z łyżką cukru. Zaczyn musi wyrastać około 15 minut. Mąkę wsypać do dużej miski(...)dodać zaczyn drożdżowy, resztę cukru i rozgniecionego banana. Wymieszać, przykryć czystą (oczywiste szmatką i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę do wyrośnięcia, ciasto musi podwoić swoja objętość. Po wyrośnięciu dodać truskawki, wymieszać i smażyć racuchy na maśle kokosowym lub oleju rzepakowy nakładając masę łyżką, podawać z cukrem pudrem, można też polać syropem trzcinowym. Smacznego

greenscarf
Plesniak kruszony czyli poWeekendowe Lakocie odc.76 231

trakcie powrotnej podroży z gór na profilu jednego z blogów, na fb, zobaczyłam ciasto. Bardzo je lubię i jest łatwe w przygotowaniu. Małżon zakupił potrzebne produkty i w niedzielny poranek oddałam się pasji zagniatania i kruszenia. Potem upiekłam i zjadłam kawałek jeszcze parujący i z wyciekającym dżemem... Ależ ja lubię Pleśniaka!!! I tym razem w wersji po mojemu, a raczej(...)margaryny bez mlecznej) 4 żółtka i białka (u mnie jajka zielononóżki, które n ie uczulają dzieci) 2 łyżki cukru + 1/2 szkl. słoiczek dżemu truskawkowego Mąkę, proszek, margarynę, żółtka i 2 łyżki cukru siekamy a następnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3 części.   Tortownicę o średnicy 28 cm smarujemy masłem. Jedną z części ciasta rozkruszamy na dno tortownicy, przykrywamy warstwa dżemu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto rabarbarowo-bezowe 163

mnie nieco zmieniony :) Składniki na małą blaszkę Ciasto: 190 g masła 190 g cukru 6 żółtek olejek waniliowy 225 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 7-8 łyżek mleka  Beza: 6 białek 300 g cukru 40 g płatków migdałowych Masa rabarbarowa: 1 kg rabarbaru 2 budynie waniliowe 2 galaretki truskawkowe 150 g cukru 200 ml wody 10 łyżek(...)moment i zdejmujemy z ognia. Do gorącego (ale nie wrzącego!) rabarbaru wsypujemy dwie galaretki truskawkowe i dokładnie mieszamy aż się rozpuszczą i wszystko dokładnie się ze sobą połączy. Masę pozostawiamy do wystygnięcia. Gdy nabierze gęstej konsystencji i zacznie tężeć rozprowadzamy ją na jednej połowie ciasta i odstawiamy w chłodne miejsce. W międzyczasie przygotowujemy masę śmietanową. Masa śmietanowa: Śmietanę kremówkę ubijamy

My simple kitchen
ciasto francuskie z czekośliwką i jabłkiem... 169

Składniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, jabłka 4 sztuki, dżem 400 ml/czekośliwka, cukier 2 łyżki, kisiel truskawkowy 1 opakowanie, cynamon 1 łyżeczka jabłka obrane ze skórki zetrzeć na tarce do ogórków do miski do jabłek dodać czekośliwkę, użyłam swoją domową z białą czekoladą , jest u mnie w przepisach "zobacz TUTAJ" wsypać cukier, cynamon, kisiel bez cukru i wszystko dobrze

W Mojej Kuchni Lubię
Polski król. Ali Baba. I co z tego wyrosło. Czyli słodka historia pewnej baby. Savarin. 145

rumem lub nalewką wiśniową. Na dworze w Nancy podawano do niego mieszankę ze słodkiej malagi i rumu. Ponieważ były król był namiętnym czytelnikiem opowieści tysiąca i jednej nocy, nazwał ciasto imieniem swojego ulubionego bohatera - Ali Baby - Baba au rhum . Stohrer, który przybył do Paryża w 1725 roku wraz z Marią, córką Leszczyńskiego i małżonką Ludwika XV, otworzył w 1730 roku(...)otwór babki wypełnia się bitą śmietaną i wiśniami, ugotowanymi w słodkim syropie. Savarin na ciepło podaje się z gorącym sosem owocowym (morelowym, porzeczkowym, truskawkowym), aromatyzowanym likierem. Otwór w tym przypadku wypełnia się owocami, ugotowanymi w syropie. Ciasto podstawowe przygotowuje się zazwyczaj dzień wcześniej, w następnym dniu jest ono wypełniane i przygotowywane do podania. Nazwa savarin została nadana Babie au rhum

KUCHARNIA
Dietetyczne naleśniki bez jajek 1835

zawsze udane :) Składniki na 2-3 sztuki naleśników (porcja 1-osobowa):CIASTO 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (60g) 1 łyżka płatków owsianych górskich (15g) - zmielonych w młynku do kawy 125ml wody - lekko ciepłej "kranówy" szczypta soli szczypta sody - dosłownie na czubek łyżeczki oliwa - do smarowania patelni FARSZ SEROWO-TRUSKAWKOWY 100g twarogu chudego 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 3-4 łyżki(...)wylewać chochelką na rozgrzaną patelnię. Ja dziele je na 2 porcje -  wychodzą 2 grubsze naleśniki. Rozprowadzić ciasto po dnie patelni, podsmażyć na rumiano, przewrócić na drugą stronę i jeszcze chwilę smażyć.Moim ulubionym dodatkiem do takich naleśników jest farsz serowo-truskawkowy z nutą wanilii. W miseczce rozdrobnić widelcem twaróg, dodać jogurt, pastę waniliową i ewentualnie dżem niskosłodzony. Dokładnie wymieszać

Grunt to przepis!
Tarteletki z kremem budyniowym i owocami 111

nowinkami z mojej kuchni albo z... kuchennej półki ;) Tymczasem rozkoszujcie się superprostym, klasycznym sposobem na idealny poczęstunek. Szczególnie w czasie, gdy sezon truskawkowy się rozpoczyna. Łasuchy będą zadowolone! ^^ TARTELETKI Z KREMEM BUDYNIOWYM I OWOCAMI Składniki na ciasto: - 200 gramów mąki pszennej - 100 gramów mąki krupczatki - 200 gramów masła (+ do wysmarowania foremek) - 100 gramów cukru pudru - 1 żółtko - 1-2 łyżki

Życie zamknięte w smaku

Proponowane wyszukiwania