ciasta rolada - 500 przepisów (strona:28/34)

Restauracja Nowa Łódź (Al. Piłsudskiego 76) 206

ciasto, podobne do pasztecików i idealnie przyprawiony farsz. Do tego podano sos śmietanowy, który okazał się nadzwyczaj dobry, szczególnie dla mnie, osoby która za śmietaną nie przepada. Jeśli odwiedzicie restaurację Nowa Łódź w najbliższym czasie, koniecznie spróbujcie tego dania. Po tym daniu poprosiliśmy o jak najmniejsze, degustacyjne porcje, bo nasze żołądki już były zapełnione. Z dań mięsnych wybraliśmy roladę

Corner With Recipes
Makaron gryczany z bobem 196

padano lub parmezan ziarna słonecznika 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru woda Mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy sól i jajka, delikatnie zarabiamy jajka z mąką i dolewamy wodę. Zagniatamy ciasto do momentu aż stanie się zwarte i plastyczne (jeśli będzie się Wam kruszyło dolejcie jeszcze trochę wody, jeśli będzie się za bardzo lepiło do dłonie dosypcie 1 - 2 łyżki mąki(...)Dzielimy je na trzy części, a następnie każdą z osobna rozwałkowujemy cienko na posypanej mąką stolnicy. Następnie układamy placki na sobie (muszą być posypane mąką) i zwijamy luźno jak roladę; kroimy w paski ok. 0,5 cm grubości. Rozsypujemy makaron palcami, a następnie wsypujemy na wrzącą lekko posoloną wodę i gotujemy 2 minuty od chwili zagotowania się makaronu. odcedzamy

Czary - gary w kuchni
Ciasta 154

Babka adwokatowa Babka białkowa Babka cytrusowa Babka drożdżowa Babka korzenna   Babka marmurkowa Babka orzechowa Babka z gwiazdką Babka z kawałkami czekolady 3 bit na herbatnikach

Aga w kuchni
Bułki z czosnkiem i pietruszką. 172

około 45 minut (ciasto powinno podwoić objętość).      Nadzienie: miękkie masło mieszamy z natką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dokładnie mieszamy, chłodzimy.      Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i chwilkę wyrabiamy, żeby je nieco odgazować. Następnie dzielimy na 12 równych kawałków i z każdego formujemy kulkę. Nadzienie dzielimy na 12 części(...)dość cienki placuszek (około 3 mm), z jednej strony robimy nacięcia, z drugiej kładziemy porcję nadzienia. Miejsce z nadzieniem zwijamy jak pieroga, dociskamy krańce dokładnie zlepiając. Zwijamy jak roladę, układamy na blasze zlepieniem do dołu, a nacięciem ku górze. Uformowane bułeczki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 20-30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik

Rozpustne gotowanie
Serviettenknödel -roladka do mięsa z suchego pieczywa. 208

solą, pieprzem i gałką.  Gorące mleko wlać do miski z bułkami, dodać pietruszkę, bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Zostawić masę na 30 minut.  Rozdzielamy żółtka od białek. Gdy ciasto odpocznie dodajemy żółtka wymieszane z 1 łyżką ciepłej wody. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie delikatnie łączymy z resztą. Wykładamy wszystko na kawałek folii spożywczej, zwijamy rolując(...)owinąć masę. Następnie owijamy naszą roladkę z pieczywa w ściereczkę kuchenną, również zwracając uwagę, aby kolejna warstwa szczelnie dolegała do masy. Zwijamy w rulon. Wiążemy na końcach. Tak przygotowaną roladę wkładamy do dużej brytfanny, lub garnka z dużą ilością wrzącej wody na około 50-60 min.  Po tym czasie wyciągamy z wody, ściągamy warstwę ściereczki, folii i kroimy

Tagebuch po polsku
Wzmacniające czekoladowe naleśniki z bananami i syropem klonowym 159

Pyszne naleśniki, dodają energii, szczególnie jeśli dzień wcześniej raczyliście się roladą ukraińską i czymś mocniejszym :) Mięciutkie, puszyste, możesz dzień wcześniej nasmażyć całą stertę i rano odsmażyć na maśle :) Ja tak robię, rano jestem zakręcona jak ruski termos :) Składniki: 500 ml mleka 180 mixu B 2 jajka 50 g czekolady (u mnie zając po Wielkanocy) 3 łyżki oleju rzepakowego olej klonowy(...)banany cukier puder waniliowy Wykonanie: Pokruszoną czekoladę wsyp do ciepłego mleka, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj blenderem. Ciasto zostaw na kilkanaście minut. Wypij kawę, zadzwoń do przyjaciela po najnowsze ploty z rewiru... Masz chwilę dla siebie :) I możesz smażyć, z tej ilości wychodzi około 15 sztuk. Na naleśnik połóż banany, poskładaj w trójkąt, posyp cukrem pudrem. Jeśli chce Ci się

Kuchnia bezglutenowa Loli
Naleśniki Nadziewane Gotowanym Mięsem i Warzywami 202

patelni ciasto powinno być rozprowadzone cienką warstwą. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Prawdopodobnie pierwszy naleśnik nie wyjdzie, więc nie należy się tym przejmować. Przed wylaniem kolejnej porcji ciasta na patelnię można ją natrzeć papierowym ręcznikiem nasączonym olejem. Wykonanie nadzienia: Warzywa i mięso pokroić w kostkę Śmietanę wymieszać i przełożyć do miseczki. Do śmietany dodać jajko i doprawić pieprzem(...)warzyw z mięsem i całość wymieszać. Wykonanie nadziewanych naleśników: Naleśniki rozłożyć na płaskiej powierzchni. Na środek naleśnika nałożyć równomiernie farsz. Zawinąć przeciwległe boki naleśnika i zwinąć go jak roladę. Naleśniki ułożyć w nasmarowanej oliwą formie i posypać serem. Zapiekać w temperaturze 180 o C przez około 30 minut

Mama Gotuje
Wytrawne naleśniki z botwinką 177

mąki owsianej 3 jajka pół łyżeczki soli ok. 300 ml wody z mlekiem 2 łyżki oleju Mąki wymieszać z solą i jajkami. Stopniowo dolewać wodę z mlekiem i wyrabiać ciasto trzepaczką, by pozbyć się ewentualnych grudek. Pod koniec dodać olej. Wymieszać. Patelnię posmarować ręcznikiem papierowym nasączonym olejem. Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni. Przepis nie wymaga dolewania oleju w trakcie smażenia(...)wpadnie w ręce. U mnie to: garść botwinki plastry suchej szynki plastry żółtego sera marynowany imbir marynowana papryka olej do smażenia Składniki układać na jednym brzegu naleśnika. Zawijać w roladę. A potem podgrzać na patelni z rozgrzanym olejem

Weekendy w domu i ogrodzie
Cebulowe roladki naleśnikowe 242

tłuszcz rozgrzać na dużej patelni.  Wlewać za każdym razem sporą porcję ciasta na dość gruby naleśnik.smażyć z obu stron na rumiano.Przełożyć na talerz. Z tej porcji ciasta wychodzi 4 grube naleśniki Nadzienie:  Pieczarki umyć pokroić drobno w kosteczkę . Masło roztopić na patelni włożyć pokrojone pieczarki i dusić 7-8 minut.  Szynkę kroimy w kostkę ,czosnek(...)wlać śmietanę , dodać uduszone i przestudzone pieczarki oraz resztę składników, doprawić do smaku solą i pieprzem wg uznania Przełożenie:  Na 3/4 powierzchni każdego naleśnika rozłożyć farsz zwinąć jak roladę . Odłożyć na godzinę aby rulon ładnie się uformował. Przed samym podaniem pokroić na 1-1,5 cm plastry i udekorować wg uznania.  To danie to wspaniała przekąska lub nawet

Wanilia i Kardamon
Rolada czekoladowa z bananem 146

białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao na końcu. Ciasto przelewamy do blaszkę (ok. 25x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia  i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra-dół). pieczemy 15 minut w 180 stopniach. krem: Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem(...)wylewamy na niego krem, układamy z brzegu banana i zwijamy ponownie. Schładzamy w lodówce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Gorący biszkopt układamy na ścierce obsypanej cukrem i zwijamy w roladę (razem ze ścierką

Aga w kuchni
Akcja "Sztuka Mięsa" edycja letnia - podsumowanie 251

Pierś z kurczaka na warzywnej kaszy jaglanej. autorka: Brzuszki Łakomczuszki | blog: Brzuszki Łakomczuszki imbirowe skrzydełka autorka: kasiekw | blog: kasiekw gotuje Diabelski boczek autorka: Marikijka | blog: pyszne.blox.pl Kurczak zapiekany w cieście (2) autorka: Marikijka | blog: pyszne.blox.pl Kurczak w ziołach zapiekany z warzywami autorka: Marikijka | blog: pyszne.blox.pl Łopatka wieprzowa zapiekana z ziemniakami autorka: Białagłowka | blog: Kuchenna Kontrrewolucya Roladki schabowe z gruszka autorka(...)arbuzem i halloumi autorka: aga - mój przepis na życie | blog: mój przepis na życie Szaszłyki wołowe na grillowej patelni Ballarini autorka: stolikwkropki | blog: Stolik w kropki - dietetyczny blog kulinarny Rolada z indyka z pieczarkowym farszem autorka: KasiaWa | blog: Smakołyki i koraliki Schab pieczony w antonówkach i cydrze lubelskim autorka: Delicious Titbits | blog: Delicious titbits Kurczak w marynacie z maślanki

Kuchenna Kontrrewolucya
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i fetą 306

Uwielbiam rodzinne obiady, lubię również zaskakiwać różnorodnością na talerzu. No dobra przyznam się, że moja rodzina dziwnie się na mnie patrzy jak jest ten sam obiad

Niezły Młynek
pyszne naleśniki z warzywami, szpinakiem... 171

potraw w płynie - do smaku, bułka tarta 2 łyżki mikserem ubić jajka z cukrem i solą, dodać mąkę, wlać mleko, olej i wodę, dobrze zmiksować - sprawdzić czy ciasto ma dobrą konsystencję, podnosząc łyżkę pionowo – powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki - jeśli trzeba to dodać mąki lub mleka do uzyskania konsystencji patelnię naleśnikarkę przetrzeć olejem i na dobrze rozgrzanej smażyć(...)średnim ogniu dusić bez przykrycia do odparowania płynu, na koniec wsypać tartą bułkę i wymieszać na każdy naleśnik nałożyć sporo warzyw, zawinąć brzegi i zwinąć naleśnik jak roladę pyszne, syte naleśniki, można je również później podpiec w piekarniku...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Krokiety z mięsem 265

Zapraszam :) Składniki na ciasto naleśnikowe :200 g mąki 1/4 l mleka1/4 l wody2 jajka1 łyżeczka płaska soli1 łyżka oliwyFarsz :około 0,5 kg mięsa mielonego z indykaokoło 0,5 mięsa mielonego wieprzowego1 cebula1 łyżeczka przyprawy do gyrosa SkworcuPieprz zielony Skworcu Bazylia Skworcu1 łyżeczka czosnku granulowanego SkworcuPanierka :Bułka tartaJajka Oliwa do smażeniaWykonanie :Do mleka dodać wodę , sól(...)gęste dodać odrobinę oliw, jeśli za rzadkie odrobinę tartej bułki.Na każdy naleśnik nakładać po 1lub 2 łyżek farszu. Boki naleśnika składamy do środka i zwijamy jak roladę.Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej.Smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor.Podawać z barszczem. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Rolada bezowa z truskawkami 190

Świetny pomysł na wykorzystanie zalegających białek w zamrażalniku lub tych, które właśnie zostały nam po zrobieniu kruchego ciasta :) Polecam !  źródło : piegusek1976 Beza : 4 białka 230 g drobnego cukru lub cukru pudru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu odrobina soli Nadzienie : 300 g śmietany kremówki 30 lub 36% 180 g serka mascarpone opcjonalnie łyżka żelatyny maliny, truskawki lub inne(...)puszysta masa. Jeżeli chcemy dodać żelatynę, to rozpuszczamy ją w niewielkiej ilości wody, delikatnie studzimy i wlewamy do masy. Na bezę wykładamy masę, kładziemy owoce i całość zwijamy tworząc roladę. Zawijamy naszą roladę w papier do pieczenia i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny, do czasu aż masa nam dobrze stężeje. Po tym czasie pozostaje nam tylko cieszyć się

charlotte gotuje

Proponowane wyszukiwania