ciasta orzechowe - 5371 przepisów (strona:67/359)

Szarlotka z bezą kokosową 173

pokryło dno i boki foremki i włożyć do posłanej papierem do pieczenia tortownicy. Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec ok. 30 minut. ( ciasto musi zrobić się złote) Masa jabłkowo-orzechowa: Jabłka myjemy, obieramy , kroimy w ćwiartki ,usuwamy gniazda nasienne i kroimy(...)kostkę. Dusimy z 2 łyżkami wody i dodajemy cukier , cukier waniliowy , kolendrę mieloną.Wyłączamy jabłka wtedy kiedy całkowicie odparują i wrzucamy zmielone orzechy. Na upieczone kruche ciasto wylewamy masę jabłkowo-orzechową. Beza kokosowa: Białka ubijamy na sztywna pianę , stopniowo dodając cukier puder. Następnie delikatnie pianę mieszamy z wiórkami kokosowymi. Bezę wylewamy na wierzch ciasta i wstawiamy do piekarnika o temp

Różne smaki w kuchni
Pyszne i tanie rogaliki Babci 86

Orzechy zmielić w blenderze i połączyć z masłem orzechowym. Jeśli chcemy uzyskać mniejsze rogaliki dzielimy ciasto na trzy lub cztery części. Ja podzieliłam na dwie i otrzymałam duże rogale. W sam raz jeden na raz Rozwałkować jedną część ciasta, nałożyć i rozsmarować masę orzechową i zwijać rogale. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170 stopni C przez

Przepisy Babci
Szarlotka z bezą kokosową 196

pokryło dno i boki foremki i włożyć do posłanej papierem do pieczenia tortownicy. Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec ok. 30 minut. ( ciasto musi zrobić się złote) Masa jabłkowo-orzechowa: Jabłka myjemy, obieramy , kroimy w ćwiartki ,usuwamy gniazda nasienne i kroimy(...)kostkę. Dusimy z 2 łyżkami wody i dodajemy cukier , cukier waniliowy , kolendrę mieloną.Wyłączamy jabłka wtedy kiedy całkowicie odparują i wrzucamy zmielone orzechy. Na upieczone kruche ciasto wylewamy masę jabłkowo-orzechową. Beza kokosowa: Białka ubijamy na sztywna pianę , stopniowo dodając cukier puder. Następnie delikatnie pianę mieszamy z wiórkami kokosowymi. Bezę wylewamy na wierzch ciasta i wstawiamy do piekarnika o temp

Słodkości i nie tylko
Torcik czekoladowo-orzechowy 93

herbatników kakaowych 150 – 200 g biszkoptów Na dnie blaszki (30×35 cm) układam połowę herbatników, a na herbatniki wylewam połowę masy orzechowej. Na masie orzechowej układam biszkopty i wylewam na nie masę czekoladową. Ciasto wstawiam do lodówki na około 1 godzinę, aż masa czekoladowa lekko stężeje. Resztę biszkoptów, która mi została, kruszę i posypuję masę czekoladową. Na to wykładam(...)masę orzechową i przykrywam drugą połową herbatników. Ciasto ponownie wstawiam do lodówki na około 1 godzinę. Na koniec przygotowuję polewę: 150 g ulubionej czekolady 100 g śmietanki 30% 1 łyżka miodu 1 łyżka masła Śmietankę zagotowuję, wkruszam czekoladę i dodaję miód. Ostawiam na chwilę, aż czekolada zmięknie i następnie mieszam do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodaję miękkie masło

Słodki sentyment
Mazurek czekoladowo-orzechowy 183

wielkanocnym stole nie może zabraknąć mazurka. Kruche, kakaowe ciasto z pysznym czekoladowo-kajmakowym nadzieniem, udekorowane orzechowymi rozetkami i posypane uprażonymi orzechami laskowymi. Do ciasta dodałam ugotowane żółtka, dzięki którym spód jest bardziej kruchy i według zapisków mojej prababci „jest daleko smaczniejszy” Składniki: Kruche ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 180 g masła 3 łyżki cukru pudru(...)ugotowane żółtka 2 łyżki ciemnego kakao szczypta soli Rozetki orzechowe: 150 g masła 250 g mąki pszennej 2 łyżki ciemnego kakao 1/2 szklanki orzechów laskowych 2 jajka 3 łyżki cukru pudru Nadzienie: 500 g masy krówkowej (kajmakowej) 50 g czekolady deserowej 1/2 szklanki orzechów laskowych Przygotowanie: Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier puder i kakao. Dokładnie mieszamy, dodajemy

Oryginalny smak
Zakochałam się. W Pizookie. Teraz kolej na Was. 200

jest pociągające, bo taki pekan czy laskowy potrafi zawrócić w głowie, ale to do włoskiego mam prawdziwą słabość.  Pewne jest, że wybierając lody zawsze poproszę o gałkę orzechową, a zamawiając ciasto w kawiarni wybór padnie na to, które jest z orzechami. Z bombonierki najpierw znikają czekoladki z nadzieniem orzechowym, a skrytka z likierem orzechowym to jedna z pilniej strzeżonych(...)przełożyć do nich równe porcje ciasta. Palcami rozprowadzić równomiernie w foremkach i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Zapiekać przez ok. 8 minut, do momentu aż brzegi się zetną i lekko zrumienią, a środek będzie nadal  niedopieczony. Jeszcze ciepłe podawać z gałką lodów waniliowych. Pyszności!!! Przepis dedykuję mojej ulubionej Orzechowej Akcji

KUCHARNIA
Bułeczki orkiszowe pełnoziarniste z dynią i orzechami laskowymi 163

pyszne i bardzo puchate,a ciasto nieklopotliwe, latwe do wspolpracy.Polecam!Skladniki na 16 buleczek:500g maki (250 g maki pszennej 550 i 250 g maki orkiszowej pelnoziarnistej)250 g puree z dynii (upieczonej wczesniej w piekarniku)140 ml mleka50 g masla60-70 g cukru1 jajko1/2 lyzeczki soli1 paczuszka suchych drozdzySkladniki na mase orzechowa:120g mielonych orzechow laskowych2-3 lyzki mleka2(...)buleczek.Do mielonych orzechow dodac plynne skladniki tak, by powstala gesta masa dajaca sie latwo rozmarowac.Wyrosniete ciasto jeszcze raz wyrobic i rozwalkowac na prostokat o wymiarach 60x40 cm.Rozmarowac mase orzechowa i zwinyc ciasto w rulon.Z rulonu odciac 16 kawalkow.Kazdy kawalek rozciagnac i skrecic wokol osi.Ukladac na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.Przykryc sciereczka i pozostawic do napuszenia.Piekarnik nagrzac do 200°C.Przed pieczeniem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chlebek bananowy z masłem orzechowym 122

amerykański klasyk, który uda się dosłownie każdemu i podbije serce od pierwszego kęsa. Idealny w duecie z masłem orzechowym. Koniecznie zróbcie! RADA: Jeżeli zwykłą mąkę zastąpicie pełnoziarnistą, a cukier pominiecie lub zastąpicie ksylitolem w efekcie otrzymacie cudowne FIT ciasto. Jednak i bez tych rotacji chlebek jest o wiele zdrowszy od tradycyjnych wypieków. A każdego kto lubi wilgotne, bananowe wypieki(...)wzdłuż na połowę. 5) Piec 45 min (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 6) Gotowy chlebek oprószyć delikatnie cukrem pudrem i wystudzić. 7) Ciasto można podawać samo lub z masłem orzechowym i ulubionymi owocami. Artykuł Chlebek bananowy z masłem orzechowym pochodzi z serwisu FitSweet

Fitsweet.me
Trójkątne ciasteczka z orzechami 175

dodajemy 130 g masła, 130 g cukru, proszek do pieczenia i dwa jajka. Całość wyrabiamy na gładką masę. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki. W tym czasie możemy przygotować masę orzechową, w tym celu roztapiamy w garnku pozostałe 200 g masła. Dodajemy cukier, oraz cukier waniliowy i dokładnie mieszamy. Dodajemy orzechy(...)Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy cienką warstwą na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto nakładamy 4 łyżki dżemu brzoskwiniowego i rozsmarowujemy go równą warstwą na całym cieście. Następnie wylewamy naszą masę orzechową i również rozprowadzamy równą warstwą na całej powierzchni ciasta. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut w temperaturze 175’C (termoobieg

KasiaiKrzysiu.pl
Marysieńka 1313

Marysieńka to kolejne ciasto z przepisów Siostry Anastazji. Biszkopt czekoladowy z orzechową wkładką i pysznym kremem budyniowym. Ja oczywiście zrobiłam drobne zmiany. Biszkopt upiekłam według mojego przepisu i przede wszystkim zmniejszyłam ilość cukru i dodałam mielone migdały. Ciasto warte upieczenia. Składniki: Biszkopt: 8 jajek 8 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 2 łyżki kakao 2 łyżeczki(...)garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewać chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na cieście. Warstwy ciasta: biszkopt, połowa kremu, wkładka orzechowa, połowa kremu, biszkopt, polewa, mielone migdały

Ala piecze i gotuje
Sernik z makiem i jabłkami – kuchnia podkarpacka 210

Sernik z makiem i jabłkami - kuchnia podkarpacka Placki warstwowe to popularny rodzaj tradycyjnych podkarpackich ciast. Jeśli przygotowuje się je z ciasta drożdżowego, surowe warstwy ciasta przekłada się przygotowana masą (najczęściej makową, orzechową i/lub powidłem) i po wyrośnięciu placek piecze się w całości. Jeśli natomiast są to placki warstwowe na bazie ciasta kruchego, procedura jest nieco inna. W naszym regionie popularne(...)zmiękła i stężała, łącząc się w jedno zwarte ciasto. Jest też trzeci rodzaj placków warstwowych, w których ciasto kruche znajduje się na spodzie, ewentualnie na wierzchu, natomiast wewnątrz ciasta znajdują się różne masy, pieczone razem. Najbardziej znanym z takich placków jest Rzeszowiak, który składa się z ciasta kruchego oraz masy makowej, orzechowej i serowej. Dzisiaj natomiast z przyjemnością przedstawiam przepis

Trzeci talerz
Babeczki waniliowe z masłem orzechowym i białą czekoladą 149

jednym, cały czas miksować. Dodać mąkę wymieszaną z solą i proszkiem, zmiksować. Czekoladę posiekać i dodać do ciasta razem z orzeszkami, wymieszać łyżką. Papilotki wypełniać do 1/2 ciastem, kłaść po łyżeczce masła orzechowego do środka. Przykrywać resztą ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez

Słodkie inspiracje
BAJADERKI PIERNIKOWE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru) 164

anyżem i kardamonem. Tutaj w najbardziej leniwej wersji, czyli po prostu pokruszone ciastka oblane gorzką czekoladą. Jeśli macie czas i ochotę pobawić się ciut dłużej to polecam zblendować ciasto z masłem orzechowym i odrobiną aromatu np. waniliowego, rumowego lub pomarańczowego bądź alkoholem. Następnie uformować kuleczki do oblania czekoladą. Bajaderki piernikowe można posypać siekanymi orzechami lub wiórkami czekoladowymi. Składniki – bajaderki(...)wstawić do lodówki by czekolada zastygła. W wersji ciut dłuższej ciasteczka zblendować z dodatkiem masła orzechowego, aromatu lub/i alkoholu a następnie formować kuleczki. Każdą kuleczkę obtoczyć w polewie czekoladowej. Bajaderki piernikowe można posypać kruszonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi albo dodać te składniki do ciasta przed formowaniem kuleczek. Smacznego! — BTW całości w wersji szybkiej bez dodatków z polewą czekoladową

Ola la LCHF
Ciasto bananowo-orzechowe 167

banany 4 jajka 5 łyżek miodu 5 łyżek oleju orzechowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 160 g maki pszennej Przygotowanie: Orzechy zmielić w maszynce, … Czytaj dalej Ciasto bananowo-orzechowe

czarrna od kuchni
Babeczki kawowo-orzechowe 157

lodówki, rozwałkowuję na cienki placek i szklanką wycinam kółka. Czynność powtarzam  do wyczerpania ciasta.  Foremki do babeczek smaruję tłuszczem i nakładam w foremki  kółka z ciasta. Kremem kawowo-orzechowym napełniam foremki do 2/3 wysokości ciasta i wstawiam na 15 min do piekarnika nagrzanego do 180'C. Upieczone i gorące jeszcze, wyjmuje z foremek podważając  ciasteczka

Ciasteczkowy Potwór