jego dekoracją, gdyż warstwa orzechowa jest wystarczająco strojna. Mazurek można przygotować w dowolnym kształcie, jednak w formie jajka na pewno będzie wyglądać efektownie na Waszych stołach. Mazurek orzechowy Składniki: CIASTO 280g mąki pszennej 160g masła 60g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki zimnej wody NADZIENIE 200g powideł śliwkowych POLEWA ORZECHOWA 150g orzechów włoskich 50g masła 50g miodu Wykonanie: CIASTO - masło(...)blasze do ostygnięcia (są dość delikatne) - ostudzone ciasto można od razu dekorować lub zafoliować i przechowywać w temperaturze pokojowej NADZIENIE - powidła śliwkowe przełożyć do rondelka, mieszając, podgrzać i smażyć, aż nieco zgęstnieją - rondelek z powidłami zdjąć z palnika, ostudzić - zimnymi powidłami posmarować jeden z kruchych placków, przykryć drugim plackiem POLEWA ORZECHOWA - orzechy włoskie posiekać na mniejsze kawałki - do rondelka przełożyć
Smakołyki BerenikiCiasta Siostry Anastazji mnie zachwycają . Przygotowanie zajmuje sporo pracy , ale efekt końcowy jest tego wart. Biszkopt orzechowy niezwykle mięciutki i puszysty. Masa jabłkowa pyszna , z dwóch stron otulona drożdżowo-kruchym ciastem . Bardzo polecam spróbować tego ciasta :) Wymiary blaszki: 28 x 24 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 min + 30 min + 40 min. Składniki: Biszkopt orzechowy : 4 jajka(...)mleka wlewamy roztwór z mąk i mieszamy do czasu aż masa zgęstnieje. Budyń studzimy a następnie miksujemy z miękkim masłem na krem, stopniowo dodając do masła budyń. Składanie ciasta : Biszkopt orzechowy / połowa masy budyniowej / ciasto jabłkowe / druga połowa masy budyniowej / biszkopt orzechowy / polewa Smacznego
Różne smaki w kuchniwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Pyszne i mocno orzechowe ciasto, które robiłam już niejednokrotnie. Zawsze smakuje obłędnie, a jak postoi dłużej - jest jeszcze lepsze. Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 200g masła 2 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w 2 łyżkach ciepłego mleka Krem: 2 żółtka 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki(...)mleka 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka maki ziemniaczanej 150g masła 1,5 łyżki kakao Masa orzechowa: 300g orzechów włoskich (obranych) 2 łyżki miodu 100g cukru 100g masła Polewa (opcjonalnie): 250g krówek 7-10 łyżek mleka 1 łyżka masła Przygotować ciasto. Wszystkie składniki zagnieść i podzielić na 2 części. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i osobno upiec
Di gotujeTeż lubicie wracać wspomnieniami do wakacyjnych chwil? Prócz zdjęć te chwile przypominają mi potrawy przygotowane w domu. W Grecji bardzo popularnym ciastem na Boże Narodzenie jest Karithopita czyli orzechowe ciasto na bazie wysuszonego pieczywa i z nutą przypraw korzennych. Ciasto dzięki cynamonowi goździkom i gałce muszkatołowej w smaku przypomina piernik. Ciasto zamiast mąki posiada posiekane orzechy oraz pokruszone pieczywo czerstwe
Kuchnia w oparachRobiłam w swoim życiu wiele ciast orzechowych , ale uważam że przepis na to ciasto jest najlepsze i najsmaczniejsze.Pięknie wygląda i fantastycznie smakuje.Pierwszy numer na mojej liście ciast odswiętnych!!!.Zawsze się sprawdza a goście pytają o przepis.Jest wprosty idealny do zrobienia, musiecie go też mieć w swoim stałym repertuarze ciast!.Zróbcie , nie będziecie tego żałować:)....!!!!! Ciasto: **************** 4 szkl.mąki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkitort zrobiłam z okazji urodzin mojego męża. Śmiało mogę powiedzieć, że lepszego tortu nie jadłam. Lekki i delikatny krem na bazie mascarpone, z wyraźnie wyczuwalnymi kawałkami chałwy; wilgotne ciasto orzechowe i chrupiące prażone orzechy. Całość doskonała- tak pyszna, że można by jeść i jeść. Niestety też bardzo kaloryczna ale przecież tortów nie jada się codziennie. p.s. recepturę na biszkopt(...)orzechowy podawałam już kiedyś w przepisie na tort orzechowy (tutaj) *tortownica 21 cm Składniki: na ciasto: 8 jajek 3 łyżki bułki tartej 250 g orzechów włoskich 250 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia na przełożenie: 500 g serka mascarpone 200 g śmietanki kremówki 36% 200 g chałwy 1 opakowanie śnieżki 2 łyżeczki żelatyny do dekoracji: 150 g orzechów
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaRolada z makiem w nietypowej wersji stworzonej przeze mnie... orzechowo-waniliowe ciasto z serkiem homogenizowanym oraz mąką orzechową, a w środku nadzienie z białego maku z orzechami, wiórkami kokosowymi, słodzone melasą trzcinową. Brzmi nieźle, co nie? A jak smakuje? Rewelacyjnie! Ciasto nie jest za słodkie, a nadzienie przypomina w smaku nadzienie rogalików świętomarcińskich. Dodatkowym plusem jest to, że rolady przygotowuje(...)się dużo łatwiej i szybciej od tych tradycyjnych -drożdżowych. Idealna propozycja na nadchodzące święta 🎄 i nie tylko... Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki orzechowej Radix-Bis 200 g masła 1 jajko 2 łyżki cukru pudru 200 g serka homogenizowanego waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 1 szklanka maku białego Radix-Bis 100 g orzechów włoskich
Kuchnia MagdaLenyminuty. Wsypujemy zmielone orzechy i kakao. Gotujemy do zgęstnienia. Studzimy Masa z czarnej porzeczki: 2 małe słoiczki domowej roboty dżemu z czarnej porzeczki wykonanie kruchych blatów: ciasto kruche masa orzechowa pieczemy 30 minut w temp. 180 stopni ciasto kruche dżem porzeczkowy pieczemy 30 minut w temp. 180 stopni trzeci blat pieczemy bez dodatków w temp. 180 stopni Masa serowa(...)masy wlewamy roztwór 4 łyżeczek mąki ziemniaczanej z 2. łyżkami budyniu rozrobionymi w 1/2 szklanki mleka. Gotujemy do zgęstnienia. Lekko studzimy (ale masa ma być lekko ciepła). WYKONANIE: ciasto z masą orzechową 1/2 masy serowej ciasto z masą porzeczkową+ 1/2 masy serowej ciasto kruche bez dodatków polewa Smacznego
Domowe ciastamargaryny 5 żółtek 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 10 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia *ciasto kokosowe: 5 białek 1 szkl cukru 20 dag wiórek kokosowych *ciasto orzechowe: 15 dag orzechów 5 białek 2 łyżeczki bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru *krem: 2 szklanki mleka cukier waniliowy 5 żółtek budyń śmietankowy 3 łyżki cukru(...)zrumienienia. *kokosowe:Białka ubijamy, dodajemy cukier,miksujemy dodajemy wiórki kokosowe. Rozsmarowujemy na blachę, pieczemy ok 30 minut w 160 st. *orzechowe:Połowę orzechów posiekać, połowę zemleć. Białka ubić, dodać cukier i resztę składników. Rozsmarować ciasto na blasze, piec ok 30 minut w 170 st. *krem: W pół szklanki rozrobić budyń z żółtkami i mąką. Resztę mleka zagotować z cukrami
Z Majeczką w kuchniJesienna fantazja w kulinarnych impresjach zaczyna się oczywiście w kuchni wypełnionej kolorami i smakami, które kierują nas ku rozmarzeniu. Na początek tej nieco melancholijnej opowieści smakowej proponujemy ciasto gruszkowo-orzechowe z pomarańczową nutą. Jesienna pyszność w stylu Agaty, stworzona z owoców z naszych sadów. Fantazja i finezja W jesiennej kuchni króluje prostota, a tę lubimy najbardziej, bo w niej właśnie(...)pieczenia. Ciasto pieczemy około 50 minut do godziny. Jeśli w trakcie pieczenia nasze ciasto zacznie zbytnio się przypiekać, przykryjmy je od góry folią aluminiową. Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem. Ciasto możemy upiec w tortownicy lub blaszce o mniejszych wymiarach, będzie ono wówczas wyższe niż prezentowane u nas na zdjęciu. Artykuł Jesienna fantazja, czyli ciasto gruszkowo-orzechowe z pomarańczową nutą
KulinarneImpresje.plpyszne batoniki Prince Polo, któż ich nie lubi? A wszystko to na biszkopcie orzechowym, przełamane powidłami śliwkowymi, z dodatkiem biszkoptów, bitej śmietany, oblane czekoladą mleczną ... mniam SKŁADNIKI Ciasto orzechowe: 4 jajka, 1/2 szkl. mąki, ½ szkl. zmielonych orzechów włoskich, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu Masa Prince Polo: 1 szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy(...)proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie mieszankę z żółtkami. Powoli dodajemy mąkę i orzechy, delikatnie mieszamy. Formę o wym. 24x38 cm wykładamy pergaminem, wylewamy ciasto, pieczemy 25 min w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy. Krem Prince Polo: 1/3 szkl. mleka odlewamy, resztę zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń, wlewamy do gotującego mleka. Budyń studzimy
słodki brateklaskowymi. C. nie potrafił się zdecydować, która smakowała mu bardziej; ja obstawiam orzechową, bo orzechy i jabłka to duet absolutnie doskonały. A Wy? Upiekliście już pierwszą w sezonie szarlotkę...? Ciasto orzechowe z jabłkami Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) 125 g miękkiego masła 125 g cukru 1 jajko 150 ml maślanki 175 g mąki pszennej 100 g mielonych orzechów(...)przez 50-60 minut, do suchego patyczka. Ostudzić na kratce. Smacznego! Ciasto, dzięki dodatkowi maślanki, jest cudownie wilgotne. Ma delikatny, maślany posmak, który przy wersji migdałowej jest nieco wyraźniejszy. Przez dodatek orzechów jest nieco cięższe, ale nie zbite i nadal delikatne. No i ta chrupiąca, cukrowo-orzechowa skorupka na wierzchu... Uwielbiam! Proste i szybkie w przygotowaniu, idealne na mały głód
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzepyszny sernik o nucie orzechowej, z chrupiącymi orzechami na wierzchu i słonym kremem orzechowym. SKŁADNIKI Ciasto: 3/5 kostki masła, 2 jajka, 1 ½ szkl. mąki, 1/3 szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 2 łyżki śmietany Masa(...)serowa: 3/5 kostki masła, 750 g twarogu, 6 jajek, ¾ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 200 g masy orzechowej Helio 1 łyżeczka kakao Dodatkowo: orzechy arachidowe 200 g masy orzechowej Helio WYKONANIE Ciasto: Składniki na ciasto szybko zagniatamy, wykładamy na blaszkę o wymiarach 20x24 cm. Masa serowa: Żółtka ucieramy z cukrem i masłem, dodajemy zmielony twaróg, oraz budyń. Na końcu dodajemy
słodki bratekKolejny jesienny, przepyszny jabłecznik z orzechową kruszonką. Troszkę jest z nim zachodu, ale na prawdę warto. Jest bardzo aromatyczny, maślany i z dużą ilością jabłek. Przypomina amerykańskie „apple pie”. Jeśli nie mamy formy ceramicznej, możemy przygotować go w tortownicy lub prostokątnej blaszce, bardzo polecam… Składniki: Nadzienie: 2kg umytych jabłek sok z 1/2 cytryny 1 opakowanie cukru wanilinowego(...)100g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku bez cukru 2 łyżki bułki tartej Ciasto: 330g mąki pszennej (użyłam tortowej) szczypta soli 150g cukru 180g masła 100g poszatkowanych orzechów włoskich 2 żółtka Nadzienie: 1. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki. Przełożyć je do garnka i skropić sokiem z cytryny. Wsypać cukier, cukier wanilinowy, wlać 600ml
Mała CukierenkaKolejny jesienny, przepyszny jabłecznik z orzechową kruszonką. Troszkę jest z nim zachodu, ale na prawdę warto. Jest bardzo aromatyczny, maślany i z dużą ilością jabłek. Przypomina amerykańskie „apple pie”. Jeśli nie mamy formy ceramicznej, możemy przygotować go w tortownicy lub prostokątnej blaszce, bardzo polecam… Składniki: Nadzienie: 2kg umytych jabłek sok z 1/2 cytryny 1 opakowanie cukru wanilinowego(...)100g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku bez cukru 2 łyżki bułki tartej Ciasto: 330g mąki pszennej (użyłam tortowej) szczypta soli 150g cukru 180g masła 100g poszatkowanych orzechów włoskich 2 żółtka Nadzienie: 1. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki. Przełożyć je do garnka i skropić sokiem z cytryny. Wsypać cukier, cukier wanilinowy, wlać 600ml
Mała Cukierenka