ciasta orzechowe - 5371 przepisów (strona:231/359)

Smak i aromat, który zachwyca – kawy mielone smakowe DreamsCoffee 199

spróbować. A w kuchni… idealna do kremów, nasączania ciast i najróżniejszych deserów. Ostatnio zrobiłam z nią przepyszny deser warstwowy z mascarpone, a na dniach planuję jeszcze przygotować domowe lody – kawa mielona smakowa szwajcarska czekolada + mleczko zagęszczone + śmietanka 30% + posiekana czekolada… Będzie pysznie O kawie o smaku orzechowym (możecie ją nabyć tutaj) pisałam Wam już tutaj . Dziś tylko

Słodkie okruszki
NAJPROSTSZY CHLEB BEZGLUTENOWY z soczewicą (wegański) 168

zblendowanej czerwonej soczewicy (50 g suchej) 1 łyżka masła orzechowego 7 g drożdży instant 150 ml wody 1 łyżka oleju 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka cukru     Przygotowanie: Do miski daj wszystkie składniki. Wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Teraz całość wymieszaj i dosyp około

Via Gusto
Wegańskie, zdrowe batoniki 244

orzechowego, 2 warstwa: 1/2 kubka namoczonych daktyli, 2 łyżki masła orzechowego, 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego, Polewa: Czekolada 72% 1 łyżka oleju kokosowego Wykonanie: Składniki 1 warstwy wsypujemy do blendera. Miksujemy do momentu aż składniki się połączą i stworzą sprężystą, klejącą masę. Masę przekładamy do podłużnej foremki na ciasto wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzamy masę równomiernie i wkładamy do zamrażalki

Smaki Przyprawy i Kolory
Racuszki bananowe 148

składniki. • Banany zmiksować, wymieszać z masłem orzechowym, mlekiem, jajkiem i spirytusem. • Mokre składniki połączyć z suchymi i dokładnie wymieszać na gładką masę. • Rozgrzać olej w metalowej misce. • Najlepiej smaży się w misce, bo ma wąskie dno i szerszą górę. • Przygotować 2 łyżeczki. Jedną nabierać ciasto racuszkowe, a drugą zrzucać

To co kocham
Rogaliki 3 składnikowe 61658

Tylko 3 składniki wystarczą, by zrobić szybkie ciasto na rogaliki. Szukacie czegoś do kawy na dzisiejsze popołudnie? Może będą to właśnie rogaliki trzyskładnikowe? :) Przepis na nie znalazłam na jednej z grup na FB – tam są naprawdę wielkim hitem ostatnich czasów ;) Możecie nadziewać je dowolnie – kremem orzechowym, czekoladowym […] The post Rogaliki 3 składnikowe appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym 138

czekolady (opcjonalnie) pestki dyni, słonecznika (opcjonalnie) Przygotowanie: Masło i masło orzechowe zmiksować na puszystą masę. Dodać cukier, ekstrakt i jajko, zmiksować. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Pokroić na drobne kawałki czekoladę, dodać z płatkami owsianymi do masy i wymieszać łyżką. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, z ciasta formować kulki, ułożyć je w odstępach na blasze i spłaszczyć

Malinowo w kuchni
Mazurek pisanka Wielkanoc tuż tuż 91

żółtka   Dodatkowo: foremki papierowe papilart  10 szt masa orzechowa z kawałkami orzeszków polewa dekoracyjna biała i czekoladowa kuleczki w białej czekoladzie i mlecznej migdały płatki posypka kolorowa lukier kolorowy Wykonanie: Do misy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy miękkie masło śmietanę, żółtka i cukier.Zagniatamy ciasto i do lodówki na godzinę do schłodzenia. Schłodzone ciasto wałkujemy

Różowa kuchnia
Kilka pomysłów na... 130

roku dla mnie królował wieniec drożdżowy z makiem, drożdżowe ciasto, z dużą ilością maku i orzechami na wierzchu.. nie da się nie pokochać (wariacja na temat zwykłego makowca) :3 a wy co byście mogli jeść cały czas przez te kilka dni? :) zielona soczewica z cebulką w orzechowym sosie dyniowym  (vegan) Marchewka z ciecierzycą w sosie orzechowym z kasza

More food, love and dreams
VADEMECUM – Royal Icing – jak zrobić lukier królewski do dekoracji ciastek i pierniczków 177

zmiksowaniu albo po lekkim przeschnięciu. Jest smarowny jak masło orzechowe, zachowuje formę i nie pęka. Można wyciskać go ze szprycy z dowolną końcówką – np. gwiazdką czy listkiem. Lukier zastygnie w dokładnie takiej formie, w jakiej został położony. Przydatny do ozdobienia tortu, muffinek czy jako elementy ozdobne większych ciast. W wypadku ciasteczek i pierniczków sprawdzi się np. jako futerko na czapce

Karo in the Kitchen
10 warstwowy tort korzenny 234

Odcięte skrawki ciasta odłożyć, będą służyły do wykończenia tortu. Przygotowanie kremu: Składniki: 900 ml mleka roślinnegi 250 g masła kokosowego rafinowanego 250 g cukru pudru 1 średni banan 70 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej Moje dwie warstwy to był krem z kasztanów (kupiłam w Lidlu, zużyłam pół słoiczka)- można pominąć, albo zastąpić jakimś masłem orzechowym:-) Moje 3 warstwy(...)doradzałabym coć kwaskowatego, śliwkowe powidła też dadzą radę. Moje dwie warstwy to był krem z kasztanów (kupiłam w Lidlu, zużyłam pół słoiczka)- można pominąć, albo zastąpić jakimś masłem orzechowym:-) Moje 3 warstwy to był domowej roboty dżem porzeczkowo – agrestowy- może być dowolny, ale doradzałabym coś kwaskowatego, śliwkowe powidła też dadzą radę. Mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszać w szklance mleka

greenscarf
Niebiańsko delikatny sernik z białą czekoladą i malinami 197

krok - przygotowanie ciasta. Wyjmij z kuchennych szafek : tortownicę o średnicy ok. 23 cm, papier do pieczenia, mikser oraz malakser.  Przygotowanie:  KROK I : Zaczynamy od przygotowania spodu. Płatki pełnoziarniste żytnie ( KONIECZNIE TAKIE ) umieszczamy w malakserze i rozkruszamy na "pył".  KROK II : Daktyle (wcześniej namoczone w wodzie), miksujemy na gładki mus wraz z dodatkiem masła orzechowego i odrobiny wody(...)KROK III : W jednej misce łączymy wszystkie składniki na spód : rozkruszone płatki żytnie, daktyle z masłem orzechowym, kakao oraz rozpuszczony olej kokosowy. UWAGA! W razie gdyby spód był za suchy należy dodać odrobinę ciepłej wody lub mleka.  KROK IV : Tak przygotowanym spodem wykładamy dno tortownicy (wcześniej obłożonej papierem do pieczenia, delikatnie natłuszczonej i oprószonej mąką). Wkładamy do lodówki

Kuchnia Ellie
Tort fistaszkowy z nutą kawy i karmelem czekoladowym 185

mój mąż uwielbia te batoniki. Czy dobrze trafiłam w gust, to się dopiero okaże. Tort składa się z kakaowego biszkoptu nasączonego kawowym likierem, przełożony kremem na bazie masła orzechowego z chrupiącymi orzeszkami, oraz karmelem czekoladowym. Tort przyozdobiłam kremem na bazie bitej śmietany, mascarpone, kawy i kakao oraz różami z kremu maślanego. Przygotowanie tortu jest bardzo szybkie, warto wcześniej przygotować sobie(...)żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesianą mąkę z kakao, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto przelać do formy, wyrównać, piec ok 25 min do suchego patyczka. Gorący biszkopt zrzucić na podłogę z wysokości 30-60 cm, odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia. Nożykiem odciąć boki

moj przepis na
Piernik z mąki gryczanej ze śliwkami,powidłami i kremem daktylowym 103

Dzień dobry :) Mam dzisiaj dla Was pyszne ciasto z mąki gryczanej Radix-Bis ze śliwkami, powidłami i kremem daktylowym. Pyszne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu. Zapraszam do wypróbowania:)  Składniki: 200 g masła miękkiego 1 szklanka cukru trzcinowego 1 cukier waniliowy 1 łyżka kakao 1łyżka cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 2 szklanki  mąki gryczanej Radix(...)Krem z daktyli:   160 g suszonych daktyli 2 kopiaste łyżki oleju kokosowego 1 łyżka gorzkiego kakao 200 ml mleka kokosowego ( nie mleczka ) 2 kopiaste łyżki pasty orzechowej  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Daktyle, olej kokosowy,kakao,pastę orzechową,ekstrakt waniliowy, mleko kokosowe wszystkie składniki miksujemy na gładki krem.   300 g powideł śliwkowych gęstych wiórki kokosowe do dekoracji

Sama słodycz i szczypta chili
Góra lodowa 397

wszystkie składniki się “przegryzą”, dlatego to ciasto można na spokojnie przygotować dzień-dwa przed ważną okazją. Biszkopt: 6 dużych jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli do nasączenia: kawa (warto dodać do niej 2-3 łyżki likieru orzechowego) Krem maślany: 3 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru(...)wyrównujemy. Kładziemy na to drugi biszkopt, nasączamy pozostałym płynem i rozsmarowujemy drugą część masy maślanej. Polewa z mleka w proszku: Biszkopty kroimy na połówki. Ustawiamy na sztorc na cieście w bliskich odległościach (przekrojeniem do dołu). Do garnuszka wlewamy wodę, cukier i dodajemy masło. Gotujemy, aż masło się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy i do ciepłej masy dodajemy dwie szklanki

Poezja smaku
Bułki z płaskurki i kotlety z czarnej fasoli, czyli domowy hamburger 167

ciasto, makaron, naleśniki, zagęścicie sosy, etc.  Płaskurka jest dość wymagająca w uprawie – nie urośnie na byle glebie. Wręcz nie toleruje nawozów i środków chemicznych. Jednymi słowy – zdecydowanie jest zdrowsza nie tylko od mąk pszennych, ale również orkiszowych. Za sprawą zwiększonej ilości popiołu i innych składników mineralnych, wypieki z płaskurki są ciemniejsze i mają lekko orzechowy posmak(...)Zaczyn drożdżowy dodać do pozostałej mąki, dodać wodę, olej, sól i wyrobić do uzyskania jednolitej masy. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 10 części, uformować bułki, ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i ponownie pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Bułki posmarować żółtkiem, posypać ziarnami słonecznika, płatkami owsianymi

gutfut
Fasolowe brownie 118

migdałowego (lub orzechowego) 2 łyżki oleju 3-4 łyżki miodu 3 łyżki kakao 0,5 szklanki mielonych migdałów* łyżeczka esencji pomarańczowej 0,5 łyżeczki sody Daktyle zalać gorącą wodą, pozostawić na 20 minut, żeby zmiękły. Fasolę osączyć z zalewy.  Wszystkie składniki, oprócz migdałów, umieścić w misie blendera, zmiksować na jednolitą masę. Na koniec wmieszać migdały. Ciasto przelać do wyłożonej

Obiad gotowy
Brownie i gruszki w miodowo-migdałowym kremie 157

ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy ok. 23 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i lekko natłuszczonej.  Pieczemy przez ok. 20-30 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piernika, a następnie bierzemy się za przygotowanie kremu. migdałowy krem jeśli lubicie bardziej słodkie dodajcie trochę cukru lub zdrowego słodziku 150 g płatków jaglanych 3 łyżki rodzynek 1,5 łyżki masła orzechowego(...)migdałów Płatki zalewamy ciepłą wodą, odrobinę ponad powierzchnię płatków, dodajemy rodzynki i odstawiamy na kilka minut. Kiedy płatki wsiąkną wodę mieszamy je z masłem orzechowym i przekładamy do malaksera lub blendera. Blendujemy na gładki krem dodając odrobinę wody by ułatwić sobie zadanie, a krem nie stał się zbyt gęsty i zbity. gruszki w miodzie łyżeczka oleju kokosowego 2 łyżeczki płynnego

Kuchnia Ellie
Bezglutenowe ciasteczka czekoladowo-orzechowe 96

orzechowe. Są bardzo proste do zrobienia - jak ja lubię takie przepisy - przepyszne i mocno czekoladowe. Do ich przygotowania możecie wykorzystać Wasze ulubione foremki, u mnie tym razem padło na gwiazdki.  I koniecznie zaproście do pomocy dzieci! Na blogu znajdziecie także inne inspiracje na ciasteczka: Pyszne pierniczki last minut z lukrem   Miękkie pierniczki wedlug Anny Starmach   Orzechowe ciasteczka(...)Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi Bezglutenowe ciasteczka czekoladowo-orzechowe Czas przygotowania:  60 minut Składniki: 200 g mielonych orzechów laskowych 170 g cukru 45 g kakao 1,5 łyżeczki  przyprawy do piernika 1 łyżeczka  domowej esencji waniliowej 1/4 łyżeczki soli 2 białka cukrowe dekoracje Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce przy pomocy robota lub ręcznie. Ciasto

Kulinarne przygody Gatity
Placuszki dyniowe 136

przyprawy do piernika lub cynamonu 2 łyżki oleju Masło orzechowe Dynię kroimy  w drobną kostkę smażymy do miękkości na suchej patelni, następnie blendujemy. Odmierzamy 200g dyni dodajemy jajka,jogurt,olej mieszamy ,wsypujemy mąkę,proszek do pieczenia,przyprawę i szczyptę soli i ponownie wszystko ze sobą mieszamy. Nakładamy porcję ciasta łyżką na rozgrzaną patelnię i smażymy placuszki na małym

Andzia Pichci
Przepis #185 Domowe batoniki Fig Bar - bez laktozy, glutenu oraz cukru 164

farszu i składamy obie strony. Podobnie robimy z drugą częścią ciasta. Tak przygotowane rulony przekładamy na formę do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia a następnie dzielimy na mniejsze kawałki. Zamiast masła migdałowego można użyć zwykłego masła orzechowego (najlepiej 100%). Do nadzienia można dodać także suszonych

Health-Fit-Life
Ciasteczka z ciecierzycy i masła orzechowego 106

dokładnie przepłukać. Następnie przesypać ją do blendera, dodać masło orzechowe, miód oraz ekstrakt waniliowy i zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę kokosową, proszek do pieczenia i całość wymieszać za pomocą łyżki. Na koniec wsypać pokrojoną gorzką czekoladę i jeszcze raz wymieszać. Zwilżyć dłonie letnią wodą i odrywając kawałki ciasta, tworzyć kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie układać na blaszce wyłożonej

Healthy food explorer
Owsiane ciasteczka bez mąki i jajek 166

Polecam :) SKŁADNIKI: 300 g płatków owsianych bezglutenowych 80 g masła orzechowego ( bez cukru) 110 g miękkiego masła 1 dojrzały banan 2 łyżki miodu 3 łyżki cukru trzcinowego szczypta soli 3 łyżki posiekanej suszonej żurawiny 4 łyżki nasion słonecznika W dużej misce umieść wszystkie składniki i wyrób gładki i jednorodne ciasto.  Następnie mokrymi dłońmi odrywaj kawałki ciasta i formuj kulki

Kuchnia bezglutenowa
Babeczki czekoladowe z mandarynką 166

łyżek płatków jaglanych 1 łyżka kakao 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżeczka miodu szczypta przyprawy piernikowej i cynamonu inne ulubione słodzidło do smaku lub sam miód Płatki zalewamy w miseczce ciepłą wodą i odstawiamy do napęcznienia. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto. Odrywamy niewielkie fragmenty i wykładamy nimi spody foremek na babeczki. Podpiekamy

Kuchnia Ellie
Naleśniki orzechowe 157

mleka 1/2 dużej szklanki mąki 1 jajko 1 łyżka masła orzechowego Masło rozpuścić na wolnym ogniu cały czas delikatnie mieszając - niesamowicie szybko się przypala. Jak tylko się rozpuści zdjąć z palnika i chwilę przestudzić. Dodać mleko, rozmieszać i lekko spienić. Dodać jajko, roztrzepać a na koniec dodawać partiami mąkę. Ciasto powinno być średnio gęste. Smażyć na rozgrzanej niewielkiej ilości oleju

Czerwony Gupik