ciasta orzechowe - 5371 przepisów (strona:230/359)

Banoffee pie (bez pieczenia, wegańskie, bez cukru) 139

masą kajmakową z daktyli i wegańską bitą śmietaną. Połączenie idealne! Bitej śmietany wyszło mi mało na taką blachę, więc Wam polecam wykonać ją z dwóch puszek mleczka kokosowego. Ciasto jest pyszne, słodkie (a nie ma w nim grama białego cukru!) i znika w mgnieniu oka :) Mniam! Składniki (na blachę o wym. 24x24 cm): Spód: 2 szklanki orzechów nerkowca(...)masę) 2 dojrzałe banany 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli Masa: 5 bardzo dojrzałych bananów 2 szklanki suszonych daktyli 2-3 łyżki masła orzechowego 1/3 szklanki mleka roślinnego 1 puszka mleczka kokosowego (schłodzonego przez noc w lodówce) + 2 łyżki pudru z erytrytolu lub zwykłego cukru pudru 4 kostki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Blachę wyłożyć papierem

Domowa Cookierenka Agi
Piernik staropolski, jeden z najlepszych (cały przepis, krok po kroku) 294

foremki. Rozwałkowane ciasto p rzełożyłam na blaszkę i   piekłam po kolei wszystkie placki około 20 minut (do suchego patyczka).       Po przestudzeniu placki przełożyłam papierem do pieczenia i ułożyłam w piramidę. Wszystko razem zawinęłam w srebrną folię i odstawiłam (pod obciążeniem) na 2 dni.       Kolejny etap 16 grudnia...   Przygotowałam masę orzechową(...)się dobrze zagrzały. Placki smaruje się ciepłymi powidłami.   Czas na złożenie piernika Po odwinięciu placków piernikowych, trzy posmarowałam   na przemian powidłami śliwkowymi zaczynając od powideł a środkowy masą orzechową. Przykryłam czwartym plackiem i całość zawinęłam folią spożywczą. Obciążyłam i wstawiłam na jeden, dwa dni   do lodówki, żeby masa i powidła dobrze zastygły.     Jeśli zostanie Wam więcej

Kuchnia u Krysi
MUS ŚLIWKOWY 107

Więcej wiedzy o tortach i pieczeniu na INSTAGRAMIE. Mus śliwkowy to mój słodki pomysł na jesienne torty. Mus ze śliwkami idealnie pasuje do kremu orzechowego lub

Słodki Pomysł
Babeczki bananowe 200

Składniki: 1 szklanka mąki 2 dojrzałe banany 2 łyżki miodu 1/2 szklanki mleka 2 łyżki oleju kokosowego (1/4 szklanki) 1 jajko 1 łyżka masła orzechowego 1

czarrna od kuchni
Puszysty sernik z masłem orzechowym 183

Hej! Do serników chyba nie trzeba będzie Was zachęcać? Można je przyrządzać na różne sposoby, ale ja bardzo bym chciała abyście upiekli z masłem orzechowym. Nie

Tylko pysznie
Kulki energetyczne- zdrowe słodycze 178

Czas przygotowania: 6 min. Składniki na ok. 8 sztuk Koszt przygotowania: 4,00 zł SKŁADNIKI: 1/2 szklanki płatków owsianych 1 łyżka nasion chia 1 łyżeczka drobno

kulinarnyJa
LENIWY PORANEK #5: PŁATKI GRYCZANE Z PORZECZKAMI, MIODEM I KARDAMONEM 193

    Płatki gryczane to moje kolejne, ostatnie odkrycie i jednocześnie moje "carpe diem". Smakują świetnie, zbliżenie do palonej kaszy gryczanej, jednak są znacznie delikatniejsze i

W kuchni Karmel-itki
Przekąski imprezowe – top 10 najlepszych przepisów na spotkania ze znajomymi 212

rozmarynu pół łyżeczki mielonego cynamonu Jak przygotować mieszankę orzechową? Sos sojowy wymieszać z cukrem, oliwą, cynamonem i rozmarynem. Obtoczyć orzechy w sosie. Piec 5 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni. Odwrócić na 2 stronę i piec jeszcze 5 minut pilnując, żeby się nie przypaliły. Przechowywać w szczelnie zakręcanym pojemniku. Ciasto marchewkowe z orzechami i jeżynami Moje ulubione orzechy(...)piórka ząbek czosnku przetarty przez praskę sok i skórka z limonki szczypta pieprzu dojrzałe awokado – obrane i bez pestki Zobacz przepis na to danie. Corn dog, czyli parówki w cieście Corn dogi to królowie niezdrowego pysznego jedzenia. Ciągnący się ser, parówki, chrupiąca skorupka – to będzie pyszne. Składniki na 6 sztuk: 3 parówki 6 plasterków żółtego sera szczypta czarnuszki

Ugotowane pozamiatane
CIASTO KRÓWKOWE Z BANANAMI BEZ PIECZENIA 165

SKŁADNIKI: Ciasto 300 g herbatników np. Maślanych 10 dag orzechów włoskich Masa budyniowa 1 opakowanie budyniu np. waniliowego 750 ml mleka 3 banany Masa kremowa 1 opakowanie kremu do tortów np. truskawkowy 150 ml Śmietany 18% 100 ml mleka PRZYGOTOWANIE:  Blachę o wymiarach 28 na 30, 5 cm wykładam papierem do pieczenia.  Następnie dokładnie układam herbatniki. Na herbatniki(...)wykładam masę korówkową o smaku orzechowym. Następnie kładę kolejną warstwę herbatników. Przygotowuję budyń. Do garnka wlewam ok 500 ml mleka, zagotowuję, w 250 ml zimnego mleka rozpuszczam zawartość torebki z budyniem a następnie wlewam do gotującego się mleka. Mieszam a następnie gotuję ciągle mieszając ok 2 min. Odstawiam i pozostawiam do wystygnięcia. Następnie obieram banany i kroję w plastry. Plasterki

Gotowanie Patki
Babka jaglana (bezglutenowa) 208

drobny pył w młynku do kawy lub malakserze. Można też ją wcześniej uprażyć: Rozgrzać suchą patelnię, wsypać kaszę jaglaną i prażyć, co jakiś czas mieszając. Kiedy kasza zacznie wydzielać orzechowy zapach, zsypać ją z patelni i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Następnie zmielić kaszę na drobny pył. Do babki potrzebujemy 260 g mąki. 2. Masło rozpuścić i odstawić do przestygnięcia(...)mąkę, dodać cukier, wiórki, proszek do pieczenia i jajka. Wszystko dokładnie zmiksować. Dalej miksując dolewać powoli rozpuszczone masło. 5. Banana zmiksować w blenderze, lub dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. 6. Formę do babki (u mnie o średnicy 23 cm) wysmarować tłuszczem i przelać do niej ciasto. Kilka razy postukać formą o blat, aby ciasto wypełniło zakamarki

Domowa Cookierenka Agi
Bananowe babeczki z blond czekolą 202

papkę banan.Do mokrych składników przesypać suche i wymieszać. Nie ubijać, nie roztrzepywać, lecz tylko wymieszać do połączenia składników.Do foremek nakładać ciasta do wysokości 2/3 foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170-180 stopni i piec przez około 20-25 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy muffinki są upieczone w środku(...)kratce. Udekorować według uznania - ja użyłam kremu czekoladowego Czeko'la Blond otrzymanego ze sklepu Anielskie Przysmaki.Skład Czeko'li Blond jest bardzo podobny do składu Orzechowej Czeko'li, o której pisałam Wam przy okazji przepisu na waniliowe pancakes'y, czyli nie zawiera żadnych innych konserwantów poza E 202. Pozostałe składniki to: biała czekolada, mleko

Codzienna kuchnia niecodzienna
Czekoladowe pankejki 112

marshmallow, borówka amerykańska lub inne ulubione dodatki (syrop klonowy, masło orzechowe, banany, mandarynki..) Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt naturalny (ewentualnie mleko), cukier i razem mieszamy. Dodajemy mąkę, kakao, szczyptę soli i sodę oczyszczoną (przed dodaniem najlepiej rozmieszać w 2-3 łyżkach mleka).  Wszystkie składniki dokładnie łączymy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i przy nakładaniu łyżką

bistro mama
Smak i aromat, który zachwyca – kawy mielone smakowe DreamsCoffee 199

spróbować. A w kuchni… idealna do kremów, nasączania ciast i najróżniejszych deserów. Ostatnio zrobiłam z nią przepyszny deser warstwowy z mascarpone, a na dniach planuję jeszcze przygotować domowe lody – kawa mielona smakowa szwajcarska czekolada + mleczko zagęszczone + śmietanka 30% + posiekana czekolada… Będzie pysznie O kawie o smaku orzechowym (możecie ją nabyć tutaj) pisałam Wam już tutaj . Dziś tylko

Słodkie okruszki
NAJPROSTSZY CHLEB BEZGLUTENOWY z soczewicą (wegański) 168

zblendowanej czerwonej soczewicy (50 g suchej) 1 łyżka masła orzechowego 7 g drożdży instant 150 ml wody 1 łyżka oleju 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka cukru     Przygotowanie: Do miski daj wszystkie składniki. Wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Teraz całość wymieszaj i dosyp około

Via Gusto
Wegańskie, zdrowe batoniki 244

orzechowego, 2 warstwa: 1/2 kubka namoczonych daktyli, 2 łyżki masła orzechowego, 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego, Polewa: Czekolada 72% 1 łyżka oleju kokosowego Wykonanie: Składniki 1 warstwy wsypujemy do blendera. Miksujemy do momentu aż składniki się połączą i stworzą sprężystą, klejącą masę. Masę przekładamy do podłużnej foremki na ciasto wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzamy masę równomiernie i wkładamy do zamrażalki

Smaki Przyprawy i Kolory
Racuszki bananowe 148

składniki. • Banany zmiksować, wymieszać z masłem orzechowym, mlekiem, jajkiem i spirytusem. • Mokre składniki połączyć z suchymi i dokładnie wymieszać na gładką masę. • Rozgrzać olej w metalowej misce. • Najlepiej smaży się w misce, bo ma wąskie dno i szerszą górę. • Przygotować 2 łyżeczki. Jedną nabierać ciasto racuszkowe, a drugą zrzucać

To co kocham
Rogaliki 3 składnikowe 61658

Tylko 3 składniki wystarczą, by zrobić szybkie ciasto na rogaliki. Szukacie czegoś do kawy na dzisiejsze popołudnie? Może będą to właśnie rogaliki trzyskładnikowe? :) Przepis na nie znalazłam na jednej z grup na FB – tam są naprawdę wielkim hitem ostatnich czasów ;) Możecie nadziewać je dowolnie – kremem orzechowym, czekoladowym […] The post Rogaliki 3 składnikowe appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym 138

czekolady (opcjonalnie) pestki dyni, słonecznika (opcjonalnie) Przygotowanie: Masło i masło orzechowe zmiksować na puszystą masę. Dodać cukier, ekstrakt i jajko, zmiksować. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Pokroić na drobne kawałki czekoladę, dodać z płatkami owsianymi do masy i wymieszać łyżką. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, z ciasta formować kulki, ułożyć je w odstępach na blasze i spłaszczyć

Malinowo w kuchni
Mazurek pisanka Wielkanoc tuż tuż 91

żółtka   Dodatkowo: foremki papierowe papilart  10 szt masa orzechowa z kawałkami orzeszków polewa dekoracyjna biała i czekoladowa kuleczki w białej czekoladzie i mlecznej migdały płatki posypka kolorowa lukier kolorowy Wykonanie: Do misy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy miękkie masło śmietanę, żółtka i cukier.Zagniatamy ciasto i do lodówki na godzinę do schłodzenia. Schłodzone ciasto wałkujemy

Różowa kuchnia
Kilka pomysłów na... 130

roku dla mnie królował wieniec drożdżowy z makiem, drożdżowe ciasto, z dużą ilością maku i orzechami na wierzchu.. nie da się nie pokochać (wariacja na temat zwykłego makowca) :3 a wy co byście mogli jeść cały czas przez te kilka dni? :) zielona soczewica z cebulką w orzechowym sosie dyniowym  (vegan) Marchewka z ciecierzycą w sosie orzechowym z kasza

More food, love and dreams
VADEMECUM – Royal Icing – jak zrobić lukier królewski do dekoracji ciastek i pierniczków 177

zmiksowaniu albo po lekkim przeschnięciu. Jest smarowny jak masło orzechowe, zachowuje formę i nie pęka. Można wyciskać go ze szprycy z dowolną końcówką – np. gwiazdką czy listkiem. Lukier zastygnie w dokładnie takiej formie, w jakiej został położony. Przydatny do ozdobienia tortu, muffinek czy jako elementy ozdobne większych ciast. W wypadku ciasteczek i pierniczków sprawdzi się np. jako futerko na czapce

Karo in the Kitchen