roku zdążę ze wszystkim, więc kartki z okazji Wielkanocy właśnie wyruszył w daleką drogę. Zaczęłam już testować pierwsze świąteczne przepisy i zapraszam Was na pyszną babkę cytrynową. Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 200ml oleju 2 łyżeczki soku z cytryny skórka z jednej cytryny 1 białko 2 łyżeczki soku(...)Mąki przesiewamy, dodajemy partiami do masy jajecznej i mieszamy delikatnie szpatułką. Na koniec wlewamy olej, skórkę cytrynową, ostrożnie łączymy masę z tłuszczem. Formę natłuszczamy, wysypujemy bułką tartą i wlewamy ciasto biszkoptowe. Pieczemy z nagrzanym do 160*C piekarniku przez 60 minut - do suchego patyczka. Upieczoną babkę od razu stawiamy na desce i ściągamy formę. Zostawiamy do przestudzenia. Białko mieszamy
Gotowanie i blogowaniewiedzą - ja z reguły nie piekę ciast ( jeść też nie specjalnie lubię ). Tak więc Święta to dla mnie dramat . Wszyscy pieką a u mnie posucha . Mam do wyboru spalić się ze wstydu albo umartwiać się . Ale przyszło mi do głowy , że może niekoniecznie . Może jest wyjście . Będzie mazurek ( no bo jak to obchodzić Wielkanoc bez mazurka) , ale jego smak
Buniabaje w kuchniAromatyczny, maślany keks najeżony kolorowymi bakaliami z duuużą ilością pomarańczowego lukru. Dodatkowo prosty i szybki do przygotowania, dzięki czemu można się cieszyć jego smakiem nie tylko
Fitsweet.meAromatyczny, maślany keks najeżony kolorowymi bakaliami z duuużą ilością pomarańczowego lukru. Dodatkowo prosty i szybki do przygotowania, dzięki czemu można się cieszyć jego smakiem nie tylko
Fitsweet.meKruche ciasteczka z dodatkiem budyniu waniliowego, dzięki któremu cudownie pachną i są wyborne. Zachowują kształt, dlatego też idealnie sprawdzą się do różnego rodzaju zdobień. Wycięłam je
Oryginalny smaknarodziły. Sernik smakuje…serem Jest po prostu ciężki, zwarty, serowy, mokry. Przepis pochodzi więc z mojego niebieskiego zeszytu, gdzie kulfonami notowałam jako dziecko przepisy na ulubione potrawy, przeważnie ciasta To również pierwszy sernik, który mi przychodzi do głowy na hasło „sernik”. Jest banalnie prosty w przygotowaniu. Wystarczy wymieszać składniki, pamiętać o temperaturze pokojowej produktów, użyć dobrej jakości(...)bardziej do Bożego Narodzenia, czy jednak do Wielkanocy? Nie mi oceniać. Na naszym stole sernik ląduje w czasie obu Świąt, bo Świąt bez sernika nie ma. Ale wróćmy do przepisu. Jest idealny dla początkujących. Nie ma tutaj spodu, bo sam sernik doskonale smakuje. Spód, oczywiście możecie zrobić z dowolnego przepisu na ciasto kruche, tylko pamiętając o wcześniejszym podpieczeniu go, przed
Mieszam w GarnkuPrzepis na te waniliowo-korzenne ciasteczka pokazywałam na blogu praktycznie na samym początku jego istnienia. Zdjęcia, jakie wtedy zrobiłam nie były najlepszej jakości i aż prosiły
Smaki Na TalerzuTort kanapkowy to danie tradycyjne dla kuchni skandynawskiej. W Szwecji robiony jest na różne święta i okazje. Nie jest popularny w Polsce a wielka szkoda. To
Pieprzyć z FantazjąSerowy Makowiec z Brzoskwiniami – Pyszny sernik z makiem i brzoskwiniami na kakaowym, kruchym cieście. Wilgotny, waniliowy, ładnie pachnie i apetycznie wygląda. Brzoskwinie dobrze smakują z makiem
Mała CukierenkaTo bardzo fajne i smakowite ciasto robi się bardzo szybko. Smakuje idealnie do kawy czy herbaty lub szklanki czystka, polecam serdecznie. Jako drugie śniadanie też będzie
Moje Małe CzarowanieCzasu mało, słońce wzywa na wycieczki, piękny październik rozpieszcza a jednak spotkanie przy piekarnikach w ramach Październikowej Piekarni Amber odbyło się bez przeszkód. Tematem była czekoladowa
Moje Małe CzarowanieOd końca października zeszłego roku wyeliminowałam z diety cukier i produkty z wysokim indeksem glikemicznym i powiem zupełnie szczerze, że super mi z tym :) Czuje
Plate of JoyZjawiskowy sernik z marakują, po prostu rozpływający się w ustach, idealny na świąteczne okazje. Pięknie się prezentuje i ma niezwykły, egzotyczny smak. Delikatny, bardzo kremowy w
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Była świąteczna tarta z grzybami na Boże Narodzenie a teraz pomysł na tartę na Wielkanoc. Jako farsz oczywiście wielkanocne smakołyki czyli biała kiełbasa i jajka z dodatkiem chrzanu. składniki: kruche ciasto 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła szczypta soli 1 jajko farsz 2 sparzone białe kiełbaski 2 ugotowane jajka 6 kopiastych łyżek śmietany 18 % 2-3 łyżki
Monia miesza i gotujeBabka pomidorowa jest puszysta, wilgotna i nie smakuje pomidorowo, ani trochę. Pomidorom zawdzięcza tylko ładny karmelowy kolorek. Ciasta z warzywami ostatnimi czasy są bardzo popularne. Po
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bardzo pyszne, słodkie ciasto na herbatnikach z kremem orzechowym z nutellą, kajmakiem i warstwą bitej śmietanki z gorzką czekoladą, bardzo proste do zrobienia. Rozpływa
Wanilia i KardamonO przygotowaniu kory orzechowej myślałam już od dawna, ale brakowało sprzyjających okoliczności. W końcu jest - pyszny przekładaniec, z rodzaju tych "na bogato". Posmakował wszystkim, nawet osobom
babka w formieTego ciasta przedstawiać nikomu chyba nie muszę... ? Karpatka, ciasto mojego, jak i zapewne wielu z Was, dzieciństwa... ❤ Gdy sięgam pamięcią w moim domu rodzinnym karpatka była
Słodko-Słony Świat IlonyŚwięta, święta i już po... A ja wracam po ponad miesięcznej przerwie do was. Sporo się u mnie ostatnio działo i niestety odbiło się to na
vaniliowoczekoladowaPewnie nieraz tak jak my zastanawialiście się, jak można jeść słodkie ciasto z dodatkiem majonezu? Otóż da się :) Majonez zastępuje nam w wypiekach tłuszcz, a dodatkowo
Kuchenne WariacjeCiasto marchewkowe jest pyszne, zdrowe i idealnie wpisuje się w trend wypieków bezglutenowych, ponieważ mąkę w dzisiejszym cieście zastąpiły mielone migdały. Ciasto aromatyzowane skórką z
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Na wielu blogach wielkanocne przepisy rozpychają się po głównych stronach już od pewnego czasu. U mnie ten cykl rozpoczyna dziś jedna z pysznych wielkanocnych słodkości - Mazurek
Kuchnia w Słońcu SkąpanaWpis pochodzi z mgotuje.pl Sernik krakowski – tradycyjny polski klasyk z charakterystyczną kratką. Jego przepis znajdziemy w każdej polskiej książce kucharskiej. Masa serowa jest
Marta GotujeSernik migdałowy, piekłam na moje urodziny. Ciasto udało się doskonale, miało aksamitną konsystencję, migdałowo-kawowy smak i wyrazisty, kakaowy spód. Sernik migdałowy dobrze smakuje podany z
Codziennik KuchennyBardzo proste w przygotowaniu i pyszne. Przepis mam od mojej przyjaciółki Ilonki. Dziękuję. Takie pyszności znikają w zawrotnym tempie. Możecie je zrobić z dowolnymi owocami, ale
Kuchnia PokoleńW tym roku z pomysłami świątecznymi jestem trochę spóźniona, ale postaram się pokazać wam jeszcze trochę (mam nadzieję) ciekawych przepisów na zdrowsze i mniej kaloryczne wypieki
FitKotPochodzenie mazurków nie jest do końca znane, jedne przekazy donoszą, że pochodzą z Turcji inne, że z Mazowsza, jednego co do mazurków możemy być jednak pewni
Słodki KompromisTarta grzechu warta, mega czekoladowa na kruchym maślanym cieście, jeden mały kawałek zdecydowanie zaspakaja „głód „na słodkie, udekorowana wonnymi fiołkami, apetycznie wygląda, rewelacyjnie smakuje. Wypróbujcie
Wanilia i KardamonMoja babcia na keks mówiła cwibak i zawsze robiła nam go na wszystkie wakacyjne wyjazdy – można było spakować go na podróż i zjeść w ciągu
CiastkozercyTak jak w opisie – babka bardzo wilgotna, o delikatnym smaku słodkiego kakao. Biszkoptowa. Z dodatkiem oleju i pepsi, które nadaje jej wilgotności i sprawia, że
Smaki Na TalerzuSłoneczna Delicja – Pyszne ciasto na biszkoptach z dużą ilością bakalii, kremem budyniowym, delicjami maczanymi w kawie i brzoskwiniami. Ciasto bardzo smaczne i apetyczne, wszystkie smaki dobrze
Mała Cukierenkaświąteczne potrawy, przygotowane przeze mnie w tym roku. Może ktoś skorzysta bez okazji, może spróbuje zapamiętać i odnaleźć przed następną Wielkanocą. Dziś chlebki upieczone specjalnie do święconkowego koszyczka; szczególnie świątecznego charakteru nadaje im dodatek żurku do ciasta; dzięki temu mają smak zbliżony do chleba pieczonego na zakwasie; ich miąższ jest zwarty ale mięciutki. Pieczone z mieszanki mąki pszennej i żytniej
6nieboOstatnio u mnie dość sporo prób z wegańskimi wypiekami, chociaż przeplatam je tymi bardziej tradycyjnymi :) Ta babka przypomina mi bardzo taką, którą dawniej piekła mama, ale
FitKotMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Kiedy przygotowuję babkę drożdżową przypomina mi się dzieciństwo. Moja mama często piekła drożdżowe ciasta. Na rodzinnym, Wielkanocnym stole babka zawsze …
My Blueberry CornerKolejny mój sernik na klasycznym kruchym spodzie, o idealnie kremowej konsystencji z wyraźnie wyczuwalną mleczną nutą, smaku dopełnia masa kajmakowa o smaku orzechowym. Wypiek na różne
Wanilia i KardamonPrzepyszne danie. Kulebiak z łososiem, pieczarkami i ryżem z chrupiącego ciasta francuskiego . Do tego obowiązkowo prosty sos śmietanowy z natką pietruszki. Idealne danie na rodzinny obiad
Moja DelicjaCiasto przygotowane i lekko zmodyfikowane przez moją Mamę. Słodkie, świąteczne i niestety pracochłonne, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na takie cudeńka ;) Składniki: Na
Kuchnia w czekoladzieDzisiaj dzielę się z Wami przepisem na bardzo smaczny tort SPARTAK. Niewiele ciast mi smakuje, bo nie przepadam za słodyczami, a ten tort jednak trafił w
Przepisy AleksandryMasa orzechowa z tego przepisu jest bardzo łatwa i szybka w wykonaniu a przy tym pyszniutka :) Wystarczy upiec biszkopt ( polecam ciemny ) i po przełożeniu go masą
Kuchnia z widokiem na ogródRzutem na taśmę umieszczam ostatni przepis Wielkanocny, jaki mam zachomikowany na ten rok. Będzie to naprawdę pyszny, ale też dość specyficzny mazurek pomarańczowy. Masa jest oczywiście
Przepysznik - BLW i nie tylkoDoskonałe ciasto zwłaszcza dla osób, które nie przepadają za masami i ciastami tortowymi. Połączenie maku, sera i orzechów zawsze smakuje wyśmienicie. Wykonanie mojej ukochanej Mamuśki :) Składniki
Kuchnia w czekoladzieJesień w pełni. Jabłonie w tym roku obrodziły, więc od rana do wieczora przerabiamy jabłka :-) Lubimy wszelkiego rodzaju jabłeczniki i szarlotki, więc
Rozpustne gotowanieDziś zapraszam Was na pyszne, białe, śmietankowo-kokosowe kuleczki, a mianowicie domowe Rafaello. Mam kilka sprawdzonych przepisów, ale dziś publikuję mój pierwszy, który
Rozpustne gotowanieDziś zapraszam wszystkich na kremowy sernik czekoladowo-wiśniowy. Kocham czekoladę, bardzo lubię serniki, więc znów postanowiłam je połączyć i upiec sernik z czekoladą
Rozpustne gotowanieSą fantastyczne! Kremowe, delikatne, waniliowe z mnóstwem pysznych owoców i porzeczkowego kremu. Nie da się przejść obok nich obojętnie, bo kuszą nie tylko smakiem ale i
DefinicjaSmakuDziś nieco mniej zdrowo, ale za to jak pysznie! :D Święta Wielkanocne już za pasem, więc warto pomyśleć o oryginalnych wypiekach, które obok bab i mazurków
DefinicjaSmakuDlaczego z nutą PRL-u? Bo masa, ktorą pokryłam kruche ciasto to nic innego jak masa na czekoladowy blok, który jest nieodłącznym wspomniem tamtych czasów :) Mazurek
DefinicjaSmakuŻeby o tym wszystkim nie myśleć "zamknęłam" się w kuchni i upiekłam dwa serniki i ciasteczka :) Właśnie - jak Wasze przygotowania do Wielkanocy? U mnie będzie jeszcze na pewno jakiś wege pasztet, zastanawiam się też nad jeszcze jednym ciastem - babką, zobaczymy czy znajdę dzisiaj czas żeby ją upiec. Wam za to mogę polecić tę bezglutenową, cytrynową babkę, którą upiekłam jeszcze przed
breakfast of dreamsŚwięta coraz bliżej, a na blogu żadnego świątecznego przepisu...Wybaczcie. Dzisiaj przybywam z pyszna, waniliową babką. Uwielbiam aromat wanilii! Wy też? W takim razie to idealna
chili & sugarPyszna, wilgotna babka, która będzie idealnie prezentować się na wielkanocnym stole. Podwójnie czekoladowa - z gorzką czekoladą w cieście i białą w kremowym nadzieniu serowym. Lżejsza, lecz
Kuchnia EllieSkładniki na spód: 185 g mąki pszennej 60 g mąki orzechowej (lub drobniutko posiekanych migdałów) 180 g masła lub margaryny (użyłam margaryny) 2 żółtka ugotowane na
My Culinary ArtTa babka to chyba najsmaczniejszy deser jaki mi przyszło ostatnio jeść! Pyszne, nie za bardzo słodkie, mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Całość w smaku
My Culinary ArtNadchodzi ten okres podczas, którego na większości blogów będą pojawiały się różne, różniste babki. Te klasyczne i dietetyczne. W moim wypadku: jedynie te zdrowe i "low
CzarnawisienkaCiastka, które powstały dzięki modyfikacjom mojej siostry, która chce bardzo szybko wyjść z kuchni i zadowolić swoje córeczki, a uwierzcie mi, to nie jest proste Mój
zabawa smakiem" No i po konferencji. Tak, jak w tamtym roku, było bardzo fajnie, choć strasznie żałuję, że nie byłam w stanie być na pierwszej części. Spotkałam wiele
Słodkie Przyjemności"A było już tak ciepło! No nic, musimy jeszcze trochę poczekać na wiosnę. Mimo wielkiego smutku po stracie pupila (Kubuś - papużka lat 20) staram się myśleć
Słodkie PrzyjemnościTen przepis bardzo długo czekał na publikacje. Jednym z powodów były zdjęcia, które nie oddają smaku i rzeczywistego wyglądu tego wypieku. Ale ostatecznie uznałam, że w
Słodkie PrzyjemnościPrzyjemnie jest siedzieć i czekać aż ktoś poda Ci obiad. Mogłabym się przyzwyczaić do tego -zazwyczaj to ja koczuję w kuchni. :) Mając tyle wolnego czasu, patrząc
Słodkie PrzyjemnościUbijana babka cytrynowa...Lekko wilgotna, pyszna.Z dodatkiem soku i skórki z cytryny.Oblana lekko kwaśnym lukrem.Oprószona kandyzowaną skórką pomarańczową.Zapraszam!Składniki:Ciasto:4 duże jaja;1
Gospodyni MiejskaDługa przerwa. Od dziś wakacje. Więcej przepisów.Ciasto leciutkie, mokre, smaczne. Zniknęło w oka mgnieniu. Wyszło niziutkie.. wina piekarnika.Składniki:500 g + do dekoracji,
CzarnawisienkaTo ciasto łączy w sobie składniki, które uwielbiam: jagody i cytrynę. Polecam podać ciasto z owocami w syropie bergamotkowo-cytrynowym . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z
Przepisy AleksandryMój przepis na mazurka przechodzi z pokolenie na pokolenie. Spód zagniata się bardzo szybko, później jednak trzeba uzbroić się w cierpliwość... Najpierw należy schłodzić ciasto
Sajkofanka smaku