według dawnych Słowian oraz współczesnych Rodzimowierców, ta pora roku nadchodzi, gdy Perun pokonuje panującego nad światem Welesa (żmija). Mazurek to oczywiście nieodłączny element Wielkanocy. Moim ulubionym jest ten czekoladowy, który w tej wersji może zaskoczyć. :) Ciasto: 120g miękkiego masła (raczej nie polecam margaryny) 4 łyżki stołowe cukru pudru 2 żółtka (z jajka M) 280g mąki pszennej (t. 500) pół
Kuchenna KontrrewolucyaCudowna niedziela, rozpoczęta wypadem na Frymark Bydgoski - Jarmark Regionalnej Żywności i Rękodzieła. Jakie cuda, jakie wspaniałości i pyszności ...! Upolowałam ciekawe produkty, a samą inicjatywę popieram
Garniec MagalieJakiś czas temu natknęłam się na ten przepis i tak za mną łaził że musiałam go upiec. Nazwa prawidłowa, sernik w iście
Takie tam pichceniePrzed wojną mazurki były podstawowym wypiekiem wielkanocnym. Były kruche i zarazem lekkie. Podczas komuny tradycja pieczenia mazurków zaczęła zanikać, gdyż podobno były obrzydliwe. Nic dziwnego zatem
JedzeniomaniaMazurek ten jest bardzo czekoladowy ale niezbyt słodki. Ciasto to jest bardzo proste w wykonaniu. Gorzka czekolada w polewie świetnie pasuje do słodkich kandyzowanch pomarańczy. Jeśli
Mama GotujeSernik: 1 kg zmielonego białego sera 2 szklanki słodkiego mleka 2 budynie śmietankowe ( mogą być waniliowe) 2 całe jajka 4 żółtka ½ szklanki oleju 1 szklanka cukru
kuchcikowniaW tym roku zamiast jednego mazurka karmelowego postanowiłam przygotować mini mazurki. A że mazurki to takie ciastka, które mają i smakować i wyglądać - wymyśliłam oryginalną
Kulinarne InspiracjeJeżeli nie macie zbyt wiele czasu na przygotowania świąteczne, ten mazurek z pewnością przypadnie Wam do gustu :) Pyszna masa kajmakowa z lekko wyczuwalnym aromatem kawy na
My Culinary ArtMazurek wiosenna łąka... Kruche ciasto z wyraźnie migdałową nutą, truflową, lekko podchmieloną masą czekoladową, ozdobną rozetką z masy marcepanowej i mnóstwem smakowitych bakalii... Mazurek truflowo
maniapieczeniaNa świątecznym stole obok babek, mazurków nie może zabraknąć sernika. Dlatego dzisiaj zapraszam na sernik, ale nie tradycyjny, lecz wielkanocny z dodatkiem kajmaku, słodko-słony z
Bernika - moj kulinarny pamietnikWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Babka marmurkowa z przepisu mojej mamy. Bardzo ją lubię. Kiedyś często gościła w moim domu. Dziś podaję wam na
Marta GotujeBabka Polska drożdżowa, klasyka sama w sobie. Do koszyka ze święconym i na stół Wielkanocny.... Składniki: 45 dag mąki pszennej 4,5 dag drożdży 1
Apetyczna babeczkaTa babka nie należy do moich ulubionych. Jest ciężka, zbita i taka zakalcowata (ja mówię gliniasta) ze względu na dodatek sera. Jednak mojej mamie i mężusiowi
Monia miesza i gotujePrzepis na ciastka pochodzi z książki "100 nowych ciast. Przepisy siostry Anastazji". Siostra Anastazja upiekła ciasteczka w kształcie orzeszków, ja w kształcie połówek jajek. Ciasteczka z
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki na spód: 185 g mąki pszennej 60 g mąki orzechowej (lub drobniutko posiekanych migdałów) 2 żółtka ugotowane na twardo 1 żółtko surowe 70 g cukru
My Culinary Art