Gniazdka z ciasta parzonego, pączki wiedeńskie czy hiszpańskie to dla mnie smak dzieciństwa. Pamiętam cukiernię Rumcajs w Darłowie, którą przy każdej okazji pobytu w tym mieście
Pieguskowa KuchniaDziś zapraszam Was na jedno z naszych ulubionych połączeń – sernik z mnóstwem bakalii. Ten delikatny bakaliowy sernik dosłownie rozpływa się w ustach. My uwielbiamy go
Słodkie okruszkiJeden z najbardziej chwalonych pierników. Wszyscy dookoła się nim zachwycają i chyba każdy o nim słyszał. W zeszłoroczne Święta zrobiłam go i ja, żeby przekonać się czy ten fenomen jest zasłużony. Jeśli chodzi o smak ciasta, to jest to faktycznie taki tradycyjny piernik. Bardzo smaczny, ale… jeśli chodzi o mnie, to chyba jednak wolę innego rodzaju ciasta(...)orzechów włoskich 300 g masła 320 g cukru 5 łyżek kremówki 36% 1-2 łyżki spirytusu Dodatkowo: 3 słoiczki powideł śliwkowych Na 4-6 tygodni przed Świętami (a najlepiej 6-7) przygotowujemy ciasto na piernik: W garnku o grubym dnie umieszczamy pokrojone na mniejsze kawałki masło, cukier oraz miód. Podgrzewamy całość na małym ogniu(!), aż do całkowitego rozpuszczenia
Smaki Na Talerzupaski masło i zagniatamy ciasto dokładnie pomiędzy palcami, żeby składniki dobrze się połączyły. Na końcu dodajemy żółtka i zagniatamy jednolite ciasto. W związku z tym, że wiedziałam, że będę robić dwa małe jajka, od razu podzieliłam ciasto na pół. Każdą porcję owinęłam folią aluminiową i wstawiłam na 20 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowałam ciasto na grubość około(...)rozpuści, a składniki dokładnie połączą. Zdejmujemy z gazu i gdy krem zacznie delikatnie tężeć, wylewamy go na ciasto. Mazurek świąteczny Pyszny mazurek czekoladowo – cytrynowy Ciasto kruche z dwoma kremami A już tak na koniec, chciałabym życzyć wam spokojnych i radosnych Świąt Wielkiejnocy spędzonych w gronie rodzinnym. PS. Tylko się nie przejadajcie Justyna Zapisz Zapisz Zapisz
RelaxtimeŚwięta coraz bliżej więc i czas zastanowić się jakie ciasta w tym roku upieczemy na stół Wigilijny. Makowiec z jabłkami sprawdzi się idealnie. Ciasto wymaga trochę pracy jednak nie jest trudne więc myślę, że każdemu się uda a na świątecznym stole zrobi furorę zarówno ze względu na smak jak i efektowny wygląd. Nie lubię ciast które ciężko się
sierotka maRysia w kuchniPiernik dojrzewający upieczony i czeka na święta, pierniczki tak samo a ciasto zostało i co zrobić z tym fantem? oczywiście:D chatka z piernika. Kolejne wyzwanie cukiernicze przede mną. Na szczęście udało mi się znaleźć dobre formy i sklejanie nie było takie straszne jak myślałam. Najważniejsze, że dach się nie zawalił się:) W końcu(...)domek, że chyba zrobię jeszcze jeden na święta dla rodziny:) jak szaleć to szaleć:D Składniki:0,5 kg mąki12,5 dag miodu płynnego2 jajka3/4 łyżeczki sody oczyszczonej3/4 szklanki cukruopakowanie przyprawy do piernikałyżka kakaolukier:2 białka15 dag cukru pudrubarwinki spożywcze Wykonanie: Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Następnie je rozwałkować na cienko i wyciąć formy. Mój
ciastkarnia na kruchym spodzieprzygotować w tym roku. Wygospodarowałam miejsce w lodówce, kupiłam nawet miskę, która idealnie pasuje mi do szuflady w lodówce.Ciasto przygotowuje się bardzo prosto i szybko (nie licząc czasu na studzenie), wokół unosi się zapach korzennych przypraw, przywołujących święta.Na początek mam dla Was kilka spostrzeżeń i rad:przyprawa do piernika - oczywiście najlepiej ją przygotować samodzielnie, jednak jeśli(...)firm dodaje niepotrzebne dodatki do swoich produktów. Będąc w sklepie spotkałam przyprawy z dodatkiem mąki, cukru i kakao. Moim zdaniem takie wypełniacze są niedopuszczalne! Dziwić się później, że nasze ciasto nie wychodzi bardzo aromatyczne, skoro pół opakowania to mogła być mąka (zazwyczaj nie jest podany procentowy skład, ale mąka była na pierwszym miejscu w składzie, więc musiało być jej najwięcej
Pora coś zjeśćudane drożdżowe: Jeśli chodzi o wypróbowane przepisy na ciasta drożdżowe zachowujące długo wilgotność, to mogę przekazać Ci taką radę, którą ja stosuję bezwarunkowo! 1. Nie wolno używać zbyt dużo drożdży – dotyczy to też wszystkich innych środków spulchniających. Ciasto wprawdzie szybko rośnie i bardzo powiększa swoją objętość, ale niestety wysuszają one ciasto. Ja jestem na to bardzo wyczulona(...)jest zbyt dużo spulchniaczy, przy jedzeniu takiego ciasta [moje znajome tak pieką] smak tych środków jest bardzo wyraźny. 2. Ważny jest też czas wyrastania ciasta [najlepiej w temperaturze pokojowej, przykryte ściereczką, żeby nie wysychało – trzeba też uważać żeby nie było przeciągów], bo im dłużej ono rośnie, tym delikatniejszą ma strukturę, dziureczki w cieście są bardzo drobniutkie i równe – ponieważ powietrze
moj przepis naJuż za kilka dni Święta :) Zapewne większość z Was już ustala sobie harmonogram zajęć kuchennych, aby ze wszystkim zdążyć. Podsuwam zatem, przepis na ciasto, które możecie zrobić już w weekend. Nic się nie bójcie, że podacie je gościom nieświeże, ono musi poleżeć dwa dni, aby zmięknąć. Jest(...)prawdę smaczne, a wygląd orzechów w karmelu na wierzchu, nie pozwala oderwać od niego oczu. Gwarantuję, że zniknie do ostatniego okruszka :) U mnie w te Święta z pewnością się pojawi. SKŁADNIKI: ciasto: 3 szkl mąki 1 szkl cukru 20 dkg margaryny 2 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżeczki sody wymieszać z 2 łyżkami gorącego mleka masa orzechowa
Kuchnia w opałachMuszę śpieszyć się z dodawaniem na bloga przepisów ze świąt Bożego Narodzenia, bo za niedługo przecież kolejne święta :)Pomysł na to ciasto jest wynikiem pogodzenia zwolenników sernika z zwolennikami makowca :) Idealne połączenie. Ciasto robiłam wspólnie z mamą. Ona była odpowiedzialna za kruche ciasto a ja za masę serową
Bon Appetit MałgorzatyZieleń to kolor świąt wielkanocnych, dlatego to ciasto kojarzy mi się właśnie z Wielkanocą. Idealnie pasuje do nastroju, dekoracji i smaków tego okresu. Połączenie rolady, śmietany, kokosu i ananasa niesie świeżość, słodycz i nutę egzotyki. Do zabarwienia ciasta użyłam popularnej w Azji pasty pandanowej, naturalnego barwnika o delikatnym smaku kokosa. Jeśli go nie macie wystarczy użyć innego zielonego barwnika
Bernika - moj kulinarny pamietnikzachowuje świeżość. Pierwszy raz upiekłam je na próbę rok temu i od tamtej pory są na moim stole na wszystkich tradycyjnych uroczystościach. Przed nami święta, więc może skorzystacie z mojego przepisu? Polecam. Składniki: Ciasto drożdżowe na 3 strucle: • 3 szklanki mąki pszennej + pół szklanki do podsypywania • 180 ml letniego mleka • 150 g masła roztopionego i ostudzonego • 6 żółtek
W mojej kuchnidużo wcześniej przed następnymi Świętami Bożego Narodzenia w 2015 roku. Przepis na ten makowiec jest bardzo łatwy, każdy sobie z nim poradzi, nawet laik kuchenny. Robi się go bardzo szybko, a do tego daję Wam gwarancję, że jest bardzo smaczny. Na 100% Wasi goście będą zachwyceni jego smakiem. Polecam też inne przepisy na świąteczne ciasta z makiem: struclę makową
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzekładaniec jest dość lekki i przyjemny w smaku. Do ciasta bez pieczenia, należy użyć gęstej marmolady owocowej. Ciasto dobrze wygląda i z pewnością posmakuje domownikom i gościom, tak jak to było u mnie. Szczególnie polecam na święta i wszelkie inne uroczystości. Składniki: (foremka 14 cm x 28 cm x 7 cm) Krem z kaszy manny: 500 ml mleka(...)łyżeczka miodu naturalnego Dodatkowo: 250 g gęstej marmolady owocowej 50 g płatków migdałowych 250 g herbatników czekoladowych Odmierzałam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. Jak zrobić ciasto przekładaniec bez pieczenia? Mleko zagotować z cukrem, zdjąć z palnika i dodać kaszę, gotować na małej mocy palnika do czasu, aż kasza zacznie gęstnieć. Ugotowaną kaszę przykryć ręcznikiem papierowym
Kuchcik gotuje