podstawowy wypiek w każde święta. Dużo frajdy w samym ich przygotowaniu. Polecam :) Składniki: 50 dag mąki 15 dag miodu sztucznego lub naturalnego 15 dag cukru 2 jaja Przyprawa do piernika 1 dag soda oczyszczona Tłuszcz do formy Wykonanie: Miód zrumienić z przyprawami. Wymieszać razem mąką, miodem, jajami, cukrem oraz sodą. Zagęścić ciasto, rozwałkować dosyć grubo i wycinać pajacyki
Tradycyjna Kuchniamamy i mojej teściowej. Moja mama robi zdecydowanie najlepszą szarlotkę na świecie. Moja teściowa swego czasu piekła ciasta na wesela, ma więc wprawę w wymyślaniu ciekawych smaków i kompozycji słodkich wypieków. Dzisiaj przepis na królewiec. Mama piecze go zawsze na święta. Składniki: Placki do królewca: 3 szkl mąki 1/2 margaryny 1 szkl cukru pudru 2 łyżki ciepłego mleka(...)jajko 1 łyżeczka sody rozpuszczonej w mleku Z powyższych składników zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 2 kawałki. Do jednej dodać 2 łyżki kakao. Wyłożyć placki do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec w temp 180 stopni przez około 30 minut. Biszkopt- składniki: 4 jajka 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku
MojaQchnia.plschab w sezamie, nie wiem co z tego wyjdzie, pewnie jakiś wynalazek :) Ale wiem, co przyszykuję na deser. Na świątecznym stole pojawi się Strucla Makowa! Idealna nie tylko od święta :) Polana lukrem albo posypana cukrem pudrem, soczysta, jak z cukierni. Warto wypróbować, miłej świątecznej niedzieli Wam życzę.Składniki:500 g mąki2 żółtka250 ml mleka40 g drożdży50 g masła100(...)ciepłego mleka dodajemy drożdże , dodać łyżeczkę cukru i mąki, wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną masę, następnie dodajemy mąkę, mleko i rozczyn. Wyrobić.Do ciasta dolewamy roztopione masło i ponownie wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia.Masa:400 g maku100 g cukrułyżka masła50 g rodzynek3 łyżki skórki pomarańczowej w syropie50 g orzechów u mnie włoskie i laskoweMak
Słodkie Przyjemnościdużo czasu na cieszenie się dekoracjami, prezentami i czasem z bliskimi, szczególnie z eM. Jeszcze nie jedno ciasto upiekę do Sylwestra. Lubię ten czas kiedy mogę robić co tylko chcę. Zapominam o szkole, o pracy... Ach! Jak ja lubię święta! A co do świąt. Na tegorocznym świątecznym stole pojawił się keks. Keks nie byle jaki bo wypełniony(...)brzegi bakaliami, ale drobno posiekanymi, więc sprawdza się też dla tych, którzy tak nie do końca lubią ciasta z dodatkami. Smak? Hmm, z każdym dniem coraz lepszy! "Składniki:1/2 kg mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia250g margaryny200g cukru trzcinowego4 jajka1/4 szklanki mleka50 g suszonych wiśnigarść suszonych czereśni4 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej30 g orzechów włoskich30 g orzechów laskowych70
Słodkie Przyjemnościteraz coś na deser :)Pyszny sernik, który dawniej piekłam na każde święta i nie tylko.Na jakiś czas odszedł w zapomnienie, ale dzisiaj sobie o nim przypomniałam. Nawet zdjęcie trochę wiekowe, ale jest Idealny na Wielkanoc! Zapraszam do zapoznania się z tym pysznym ciastem:) Emotikon wink Składniki na biszkopt : -4 jaja -po pół szklanki ziemniaczanej i pszennej -szklanka
Kulinarne przemysleniaprzepyszny i słodki likier piernikowy, który jest właśnie przygotowany na bazie tego korzennego syropu. Likier będzie idealnym dodatkiem do świątecznego ciasta, do deserów czy lodów i oczywiście do świątecznej aromatycznej kawy. Jeszcze zdążycie go zrobić, do świąt zostało kilka dni i akurat likier pięknie dojrzeje. Na blogu są także inne przepisy na pyszne domowe likiery: Domowy likier kawowy Domowy
Kulinarne przygody GatityAleż ten czas leci ... Minęły święta , minął Sylwester . Mamy Nowy Rok Na ten 2017 życzę Wam Kochani wszystkiego co najlepsze . Niech będzie słodko :) A na dobry początek tego roku proponuję Wam przepis na roladę . Czekoladowa , z pysznym kremem budyniowym . Wzbogacona jeszcze nieco świątecznym aromatem suszonych śliwek. Składniki : 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka(...)pół kostki miękkiego masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki nutelli 200 g suszonych śliwek pół szklanki wódki lub rumu pół szklanki herbaty Wykonanie : Przygotowanie tego ciasta zaczynamy najlepiej dzień wcześniej . Suszone śliwki kroimy na drobniejsze części . Wódkę lub rum zagotowujemy i gorącą zalewamy śliwki. Odstawiamy aby owoce wchłonęły większość płynu. Wódki nie musimy gotować , jeśli
Malinowa Kawiarenkabędzie czwarty, boję się, bo tamte trzy stały się obowiązkowe co roku i ten dojdzie jako czwarty? Co roku jedno ciasto więcej do upieczenia? Hmm..... :) Tamte przepisy w tym roku lekko zmodyfikowałam, ale o tym będę pisać już po świętach. Ten mazurek bardzo mi się spodobał, przy okazji poznałam drugą "twarz" mojego dżemu z czarnej porzeczki, bo po bokach(...)właśnie tego likieru. Przekrój mazurka dorzucę w święta, bo jeszcze w takiej postaci leży w lodówce i czeka na niedzielę :) Źródło: Moje Wypieki , pomysł wykończenia mój własny :) Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. CIASTO KRUCHE (forma 20*30 cm): 175 g mąki
Blondynka GotujeA do popołudniowej kawy lub herbaty polecam Wam pyszne małe kruche szarlotki . Delikatne, uroczo prezentujące się na talerzach, proste w przygotowaniu i to cynamonowo-jabłkowe
Słodkie okruszkiDziś kolejna propozycja w duchu nadchodzących świąt Wielkiej Nocy. Obiecana babka, na wykonanie której potrzebujemy dokładnie 5 minut. Niewiarygodne? A jednak! Kilka dni zastanawiałam się, czy ją zrobić, czy nie zmarnuję składników. Tym razem skorzystałam z pomysłu Magdal. Zrobiłam i naprawdę nie żałuję. Nie jest to może wypiek na ekskluzywne przyjęcie, ale na spotkanie w rodzinnym gronie przy filiżance(...)szklanki oleju • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • szczypta sody oczyszczonej • szczypta soli • 1 czubata łyżka kakao Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki(oprócz kakao) dokładnie zmiksować. 2. Odlać 3/4 szklanki ciasta i dodać kakao. Dokładnie wymieszać. 3. Jasne ciasto wlać do keksówki, na środek wlać ciemne ciasto i lekko wymieszać widelcem. 4. Piec ok. 50 minut. w temp.175
W mojej kuchniŻurawina. Nie tylko suszona i nie tylko do ciasta czy mięsa. W połączeniu z pomarańczą i wanilią jest świetnym składnikiem wysokoprocentowego napoju. Jeśli tylko uda się Wam dorwać świeżą lub mrożoną żurawinę sprawdźcie to sami, bo smak jest naprawdę genialny. A aromat pomarańczy i wanilii idealnie pasuje do świąt. Żurawina należy do wiecznie zielonych półkrzewów z rodziny roślin wrzosowatych
Karo in the Kitchenkojarzą mi się z przepychem i wielkanocnymi ozdobami. W tym roku jednak chciałam wypróbować przed świętami trochę wariacji z owocami i śmietanowymi kremami. Mazurki w moim wydaniu przypominają torciki i słodkie tarty. Ale warto je wypróbować, bo są pyszne! Miks kruchego mazurkowego ciasta, czekoladowego śmietanowego kremu, deserowego sosu, smak dopełnia soczysta pieczona gruszka której towarzyszy idealnie pasujący do niej
KreatywnePinyPrzepis z bloga Danusi - leśny zakątekMoje uwagi :Marchewkę lepiej zetrzeć na tarce o drobniejszych oczkach.Danusia proponuje ten chleb na okazję świąt Bożego Narodzenia.Według mnie smakuje absolutnie o każdej porze .A teraz w okresie poświątecznym po przesycie ciastami będzie rewelacyjny
Proste Potrawyciekawe, że nie mogłam ograniczyć się tylko do tych kulinarnych. Boże Narodzenie w Hiszpanii ma charakter rodzinnego, religijnego święta, w małym stopniu zepsutego przez komercję. Podobnie jak we Włoszech, w Hiszpanii sezon świąteczny również zaczyna się 8 grudnia, w Święto Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny. Szczególne obchody tego dnia mają miejsce co roku na Plaza del Triunfo przed(...)nocy wymarzony podarunek. Obok butów zostawiają wodę i siano dla wielbłądów oraz jedzenie dla strudzonych wędrówką władców. Typową potrawą przygotowywaną na Święto Trzech Króli, i co ciekawe jedzoną na śniadanie, jest Pastel de los Reyes – ciasto w kształcie obręczy udekorowane kolorowymi kandyzowanymi owocami, symbolizującymi klejnoty, które nosili Trzej Królowie. Z ciastem wiąże się pewien ciekawy zwyczaj
Chilli Czosnek i Oliwa