Dziś przepis na pyszne, tradycyjne pierogi z ruskim farszem. Cienkie, elastyczne ciasto z ziemniaczano- serowym farszem. Najlepiej smakują z podsmażoną cebulką lub boczkiem. Idealne na obiad nie tylko od święta. Moja rodzina je uwielbia, w sumie to nie znam chyba żadnej osoby, która nie lubiłaby pierogów. Fakt, ich przygotowanie jest czasochłonne i pracochłonne, ale smak wynagrodzi wszystko :) Składniki(...)ciasto pierogowe: * 2 szklanki mąki pszennej+ ewentualnie do podsypania * około 1 szklanki ciepłej wody * 2 żółtka * 1 płaska łyżeczki soli Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto do pierogów łączyć ze sobą (wodę należy dolewać stopniowo), zagnieść ciasto, przykryć je ścierką i odłożyć na około 15 minut, by odpoczęło. Składniki na farsz: * 500 g sera białego sera półtłustego * 500 g ziemniaków
Zrób to smacznieNie może Wam w te Święta zabraknąć dobrych przystawek, zaserwujcie swoim gościom mięsne kulki z żurawiną, proste i bardzo aromatyczne i z nutą świąteczną
Niezły MłynekŚwiatowy Dzień Makaronu już za nami. Nie dane mi było uczcić święta pastafarian własnoręcznie przygotowanym makaronowym przysmakiem, ale... nic straconego. W podwójnej roli
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzepisem. Przypomniałam sobie o niej przy okazji Świąt, z którymi zbiegły się urodziny jednego z domowników. 10 lat! 🎂 Jak ten czas leci 😊 Warstwowe i kolorowe ciasto z bananami okazało się strzałem w dziesiątkę 😊🎯 Zieleń galaretki, kakaowe spody, żółta konfitura i banany przypominają nieco kolory flagi Jamajki, więc pewnie stąd nazwa ciasta. Jest nieco pracochłonne, ale - wierzcie mi - pyszne! Składniki(...)wrzątku (opcjonalnie) Dodatki 6-7 bananów 2 zielone galaretki 3 szklanki wrzątku 1 cytryna słoiczek konfitury morelowej (używam też dżemu z jabłek i mirabelek) 2 łyżki kakao Formę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia. Odmierzyć mąki i kakao na biszkopt. Wymieszać je ze sobą. Jajka wybić do dużej (to ważne, bo objętość masy jajecznej sporo wzrośnie) szklanej lub metalowej miski
Weekendy w domu i ogrodzieWesołych Świąt. Edyta Guhl. Przerwa wielkanocna Z okazji zbliżającej się Wielkanocy nastapi około 2-tygodniowa przerwa na blogu. Wszystkim czytelnikom życzę dużo radości, spotkan z
dolcevitainmykitchentylko w okresie świątecznym, ale i całym okresie zimowym. Maślane i chrupiące, doskonałe do kubka mleka, herbaty lub kakao... Zima i święta to również smaki. Jednym z tych smaków jest m arcepan . Postanowiłam dodać go do ciasta na kruche ciasteczka. Ciasteczka zyskały ciekawy migdałowy smak i aromat. Marcepanowe gwiazdki , obficie oprószone cukrem pudrem, imitować będą śniegowe gwiazdeczki. Koniecznie
kolorowotorcikowoKruchy i bardzo cynamonowy placek z jabłkami, do tego unoszący się w kuchni zapach przypomina mi o zbliżających się Świętach. Zdecydowanie uwielbiam ten okres i już w mojej głowie zaczynają się układać nowe przepisy Świąteczne :D Składniki: ciasto 200 g maki pszennej 100 g masła 20 g cukru 2 płaskie łyżeczki cynamonu szczypta soli 1 jajko nadzienie
Niezły MłynekZ okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenie otrzymałam kosz pełen prezentów od Intermarche . O dziwo, nie było ty czekolady, makowce i inne słodkości, lecz
Niezły Młynekjuż od momentu wsadzenia bułeczek do piekarnika, potem cały aromat rozchodzi się po całym domu. Co powiecie żeby upiec je w okolicy Świąt Bożego Narodzenia najlepiej na śniadanie (szczególnie jeżeli mamy gości), bo dom pachnący ciastem to dom pełen miłości! Jeżeli nie macie świeżej żurawiny możecie śmiało użyć suszonej. Ja uciekam do moich ciepłych bułeczek i filiżanki kawy! Smacznego
Szybko Tanio Smacznieprzepisu (który pewnie każdy już zna). Zawsze piekę mniejszy piernik dlatego podaje proporcję na połowę składników, jednak gorąco polecam przygotować większą porcję ciasta gdyż po prostu jest przepyszne. Piernik najlepiej upiec na kilka dni przed świętami i przełożyć ulubionym nadzieniem, aby zdążył zmięknąć. Składniki: 250 g miodu 3/4 szklanki cukru 125 masła 500 g mąki pszennej 2 małe jajka(...)rondlu. Podgrzewać stopniowo i doprowadzić do wrzenia. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru i wystudzić. Do wystudzonej masy dodać mąkę, sodę rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto dokładnie wyrabiamy i przekładamy do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka (ja używam tego ostatniego). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w zimne miejsce na 5-6 tygodni
My simple kitchenJuż dawno nie zamieszczałam żadnego słodkiego wpisu - ale przecież zbliżają się Święta Wielkanocne i pewnych uroczych wypieków z takiej okazji, nie mogę sobie odpuścić :) Zaczynam od słodkich króliczków, czyli delikatnych, rozpływających się w ustach kruchych ciasteczek z waniliowym posmakiem, udekorowanych lukrem królewskim. Składniki na kruche ciasteczka (około 45 szt.): 300 g mąki 100 g cukru pudru 2 żółtka(...)potrzebne jest około 4-5 porcji lukru!/ 30 g białka 150 g cukru pudru 6 kropli soku z cytryny Dodatkowo: czerwony i czarny barwnik spożywczy Zaczynamy od kruchego ciasta. Mąkę przesiać, dodać cukier puder, cukier wanilinowy, żółtka i pokrojone na małe kawałeczki masło. Wszystko wyłożyć na stolnicę, posiekać dobrze nożem a następnie zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę i wstawić
Świat Ciastażytnie pierniki zawierają mąki pszennej, a dodatkowo są pieczone bez dodatku białego cukru, tłuszczu i jajek. Do tego wspaniale smakują i mogą być jedzone przez kilka miesięcy po świętach. Żytnie pierniki można też znaleźć w przepisach na tak zwane pierniczki warszawskie . Składniki na pierniczki z mąki żytniej 250 g mąki żytniej 250 ml naturalnego miodu, najlepiej gryczanego lub spadziowego(...)dodajemy skórkę pomarańczową. Jeżeli nie mamy domowej przyprawy korzennej, musimy dodać większa porcję gotowej mieszanki i oczywiście szczyptę pieprzu. Sodę rozpuszczamy w pół kieliszka zimnej wody i dolewamy do ciasta. Ciasto na żytnie pierniki zarabiamy rękoma przez 15 do 20 minut. Początkowo w garnku, a później na stolnicy. Wyrobione ciasto na pierniczki z mąki żytniej musi być ciemne, zwarte
KorniszonkiMazurek różany to kwintesencja świąt Wielkiej Nocy – jest pachnący, bardzo słodki, o pięknym pastelowym kolorze. U mnie właściwie w wersji różano-malinowej. Można się w nim zakochać. Najlepiej użyć do niego domowej konfitury różanej, czyli ręcznie utartych płatków róży z cukrem – jeśli dobrze poszukamy, możemy kupić ją w dobrych delikatesach. Podobnie z syropem malinowym – użyjmy domowego(...)pominąć) 150 g białej czekolady 3 łyżki konfitury z płatków róży 5 łyżek śmietany kremówki 36% 2 łyżki gęstego syropu malinowego (naturalnego) płatki migdałowe'; document.write(" "); Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy (ręcznie lub w malakserze). Gdyby nie chciało się zagnieść, dodajemy łyżkę lodowatej wody. Kulę z ciasta owijamy w folię i chowamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie
Poezja smakudodać razem z mąką do piernika. Wymieszać łyżką drewnianą lub mocnym robotem, bo ciasto będzie gęste i kleiste. Tak przygotowaną masę na piernik włożyć w szklaną misę, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 4-6 tygodni, czyli już w połowie listopada. Po tym czasie ciasto rozwałkować, podsypując lekko mąką, na grubość 5mm i upiec 2 blaty. Piec(...)masło i czekoladę. Wstawić na mały ogień i mieszać do rozpuszczenia się czekolady. Zagotować. Polać polewą piernik tuż przed Świętami. Smacznego :) RADA: piernik będzie jeszcze lepszy, jeśli użyjemy domową przyprawę do piernika . Kategoria: A-Z SŁODKO , Boże Narodzienie , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Pierniki i pierniczki Tagged: alkohol , czekolada , kremówka , miód , orzechy włoskie , polewa
https:KKuchniaMniamRyba po cygańsku Filety rybne smażone w cieście naleśnikowym i marynowane w słodko- pikantnej zalewie to pyszne danie, które rewelacyjnie sprawdza się podczas różnego rodzaju imprez oraz świąt. Polecam! Składniki: 1 kg filetów rybnych (np. mintaj, dorsz, miruna..) przyprawa do ryby (lub sól i pieprz) 1 cebula 1 czerwona papryka olej do smażenia Ciasto naleśnikowe: 1 jajko
Blog z Apetytemferworze przygotowań do świąt Bożego Narodzenia prawie zapomniałam o pierniczkach. Na szczęście ocknęłam się wczoraj i nerwowo zaczęłam szukać przepisu. W tym roku mój wybór padł na pierniczki, które smakują i wyglądają jak alpejskie. Zrobiłam je, podobnie jak florentynki, z przepisu Dorotus Udały się znakomicie. Świetnie smakowały podczas lektury ostatnich stron świetnej książki. Polecam. I pierniczki, i ”Geriavity” Składniki(...)Dodać żółtka i zmiksować. 6. Ubitą masę jajeczną wlewać do mąki i delikatnie wymieszać. 7. Dodać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą, wymieszać. 8. Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce (do lodówki), w ciągu 24 godzin zgęstnieje. W dniu pieczenia: 1. Uwaga! Ciasto jest klejące. Odcinać porcje. Lekko podsypać je mąką
W mojej kuchniwięc nie powiem Wam, czy długo zachowuje świeżość, bo się nie doczekała kolejnego dnia degustacji. Jest mięciutka, aromatyczna i po prostu pyszna. Ciasto ładnie rośnie, nie sprawia problemów przy wyrabianiu. Do upieczenia nie tylko na święta! :) Składniki: 1/2 szklanki mleka 40 g świeżych drożdży 3 jaja 2 żółtka szczypta soli 100 g cukru 100 g miękkiego masła(...)minut do wyrośnięcia. Do miski dodać jajka oraz żółtka i razem z cukrem ubić na puch. Następnie dodać skórkę z cytryny oraz sól. Zmienić końcówki mikser na haki (do ciasta drożdżowego) i wsypać mąkę oraz dodać wyrośnięty zaczyn. Całość miksować przez 5 minut. Na końcu dodać pokrojone w kostkę masło oraz obtoczone w mące bakalie. Mieszać do połączenia składników. Ciasto
My simple kitchenwiem dlaczego tak baaaaardzo lubię to ciasto. Może dlatego, że jest po prostu smaczne, a kiedy byłam jeszcze dzieckiem moja mama robiła je na każde święta. Nie da się ukryć, że jest kaloryczne, ale przecież nie jada się go na co dzień, prawda? Podam wersję karpatki, którą zawsze robi moja mama.Składniki na ciasto:2 szklanki mąki1 szklanka
upichcicwiecie, że dziś ŚWIATOWY DZIEŃ JABŁKA? Na to niezwykłe święto koniecznie trzeba przygotować z jabłkami coś pysznego. Na przykład taką szarlotkę; takiej jeszcze nie było! Całe połówki jabłek nadziane orzechami, ukryte w lukrowanych pagórkach niezwykle kruchego ciasta A ciasto z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, więc nie tylko pyszne ale i zdrowsze niż tradycyjne. składniki: ciasto: 250 g masła 250 g mąki
6nieboWszystkim mamom z okazji waszego święta dedykuję te oto torciki od serca. biszkopt kokosowy: 3 jajka wielkość M 3 łyżki cukru 3 płaskie łyżki mąki tortowej 3 płaskie łyżki mąki kokosowej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia serduszka galaretka: 1 galaretka czarna porzeczka 350 ml wody krem śmietanowy: 200 ml śmietany kremówki galaretka pozostała od serduszek 1 łyżka(...)mieszam mikserem krótko. Mąki, proszek do pieczenia przesiewam i dodaję stopniowo mieszając od spodu delikatnie. Dno foremki od babki o wymiarach wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i wstawiam blaszkę. Piekę około 15 minut do suchego patyczka. Krem: Galaretka która została od wycinania serc rozpuszczam ją w garnku
wesoła kuchniaDrodzy, dziś nie będzie nic o ogórkach 😉 . Zajmiemy się ciastem z makiem. Będzie to ciasto kruche, a w środku mak. Nikt nie powiedział przecież, że makowce jada się tylko w święta. My jadamy wtedy, gdy mamy na mak ochotę. Najlepszy byłby wyspany wprost z makówki, ale jak nie ma to weźmiemy z puszki. Będzie szybciej. Jeśli tylko ktoś(...)lubi więcej bakalii to sam sobie dorzuci tyle ile potrzebuje. Na ciasto kruche trzeba: Czytaj więcej
Tylko pyszniepyszny, że ciężko jest się powstrzymać od wyjadania go prosto ze słoiczka ;) Polecam! Kochani! Życzę Wam radosnych, spokojnych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych, mokrego dyngusa i bogatego zajączka :-) Wszystkiego co najlepsze na ten szczęśliwy czas! :* Składniki na ciasto: 175 g mąki pszennej 25 g cukru pudru 100 g masła 1 łyżka śmietany 18% 1 żółtko Składniki na ciasto przełożyć
Domowa cukiernia Ewy