jajka nadziewane, jajka w barszczu białym, sałatce jarzynowej i w majonezie do niej dodawanym. Do tego jajka w przeróżnych ciastach oraz w innych deserach. Stanowczo jest to więc ilość, która przekracza omawiany umiar. Co robić? Jak przetrwać Święta Wielkanocne? Trudno się dziwić, że tradycji nie chcemy zmieniać, zwłaszcza jeśli kultywuje się ją w naszej rodzinie bardzo mocno(...)pełnowartościowy produkt. Tak samo jest i z naszym organizmem – jeśli chcemy od niego dostać wszystko to co najlepsze – musimy się postarać. Dodatkową uwagę stanowi fakt, że często na samych świętach nie poprzestajemy – kontynuujemy dojadanie również i w dni poświąteczne. To tylko potęguje problem. W tym okresie warto wspomóc organizm preparatami, które pomogą w walce z podwyższonym cholesterolem. Odpowiednie zioła
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wielkanoc - z czym poza pięknymi, kolorowymi, pisankami kojarzy nam się, to Święto? Oczywiście z zajączkiem wielkanocnym. Na świątecznym stole nie może go zabraknąć. U jednych widnieje w formie czekoladowej, a u mnie w postaci pysznego, waniliowego, puszystego ciasta. Raduje oczy i podniebienia, zwłaszcza dzieci :) A do tego jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Spróbujcie sami. ... pięknie wygląda
Słodkie okruszkiŚwięta, święta i po świętach. Czas leci nieubłaganie i trzeba sęe z tym pogodzić. Choć w lodówce została jeszcze sałatka jarzynowa, trochę ciasta, pasztetu i pieczonego mięsa, miałam ochotę na coś zupełnie innego. Mały wypad na pobliski bazarek i powstała pyszna lekka sałatka. Ja się co prawda na Święta nie przejadam, ale polecam
Gosia gotujełyżki), od razu dodać do masy, ucierać, a gdy masa jest już mocno gęsta, wyrobić gładkie ciasto- ciasto podzielić na osiem równych części (u mnie każda ważyła około 66g)- kawałki ciasta zafoliować (najlepiej osobno), schłodzić w lodówce przez 40-60 minut- każdy kawałek ciasta rozwałkować bardzo cienko na osobnym arkuszu papieru do pieczenia, podsypując mąką - placki powinny mieć średnicę nieco(...)masy budyniowej na ten czas należy schłodzić- po zdjęciu obciążenia wierzch i boki ciasta posmarować masą, obsypać dość obficie okruszkami powstałymi ze skrawków ciasta- gotowe ciasto schować do szczelnego pojemnika, schłodzić przez całą noc w lodówce- ciasto udekorować przed podaniem posiekanymi na mniejsze kawałki orzechami włoskimiWykonanie tortu korzennego wymaga sporo czasu, jednak finalnie prezentuje się on pięknie, a smak jest
Smakołyki BerenikiPorwałam się z motyką na słońce. Dlaczego? Przed świętami spaliła się Nam górna,środkowa grzałka w piekarniku....nigdzie nie możemy jej dostać.Nie chcemy kupować nowego bo nowy będzie po przeprowadzce do naszego domku...musimy jakoś wytrzymać. Upiec ciasto drożdżowe bez tej grzałki - możliwe,tylko trwa to znacznie dłużej,dół i boki ciasta trochę zbytnio przypalone,ale bardzo smaczne
Niespełnione zdolności kulinarnePanowie! Macie pomysł na obdarowanie pań na tegoroczne święto Dnia Kobiet? Ja swojemu zapowiedziałam - nie chcę kwiatów - rajstop i kawy tym bardziej :) Zaproponowałam mu aby pomyślał nad czymś innym, a Wam proponuje przygotować słodką przyjemność dla swoich dam. Ciasto przekona każdego - mimo, że emanuje słodyczą ma w sobie też trochę płatków owsianych, które powinny przekonać osoby dbające o linie, poza
Słodkie Przyjemnościurocze. Moja śliwkowa marmolada niestety trochę "popłynęła", ale myślę że i tak cieszą oko. Ciasteczka są bardzo smaczne, tradycyjnie wypiekane w okresie świąt. Czasem mają też kształt wiatraka, ale wtedy podobno brak im poprawności politycznej. Składniki: ciasto francuskie gotowe (lub według tego przepisu ) marmolada śliwkowa cukier puder (do oprószenia) Wykonanie: Ciasto francuskie pokroić na kwadraty o wymiarach
zadanie-gotowaniecieście pojawiły się ok 1330 roku, początkowo było to proste ciasto z mąki, wody, drożdży i oleju, jednak z czasem przepis został wzbogacony o suszone i kandyzowane owoce, rodzynki moczone w rumie, orzechy, marcepan. W niektórych regionach Niemiec stollen wypiekany jest we wrześniu i przechowywany aż do Świąt Bożego Narodzenia. Kształt strucli ma przypominać zawinięte w pieluchy Boże Dziecię(...)stollen. Tradycyjnie powinien być pieczony z drożdżowego ciasta, bogato wypełnionego bakaliami i marcepanem. Upiekłam wersję z ciasta twarogowego, dodałam namoczone w rumie rodzynki, śliwki, morele, żurawina, kandyzowaną skórkę pomarańczy, siekane migdały i orzechy włoskie. Oprócz niesamowitego smaku za upieczeniem tej strucli przemawia to, że musi ona leżakować kilka tygodni, zatem tuż przed Świętami pozostanie nam więcej czasu na inne
Obiad gotowyorzechów owoców suszonych lub kandyzowanych w okresie świątecznym robi zawrotną karierę. Pieczony z marcepanem jest świetną propozycją na Święta. Oczywiście można go zakupić w każdym sklepie, ale po co skoro można upiec samemu. To co, pieczemy?! Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – 300 g mąki orkiszowej – 1/2 kostki drożdży – 1/3 kubka mleka roślinnego (kokosowe z alpro
Szybko Tanio Smaczniedania obiadowe. I choć na ciasta pomysłów wiele, to nie mam dla kogo piec:) Sama nie przejem blachy ciasta, a Mąż nie chce mi pomóc :D A czy Wy macie jeszcze miejsce w brzuchach na cokolwiek, czy w święta skutecznie się "zapchaliście " ?! Bo mam dla Was coś dobrego... Tą pyszną sałatkę z dodatkiem tortellini i kurczaka zrobiłam
Kuchnia w czekoladzieśrodku. Kiedy tylko je zobaczyłam (a było to już dość dawno) postanowiłam, że kiedyś je na pewno upiekę. A święto zakochanych stanowi ku temu doskonały pretekst. Lecz przecież nie tylko Walentynki są okazją do popełnienia tego wypieku. Równie dobrze ciasto nadaje się np. na Dzień Matki czy Dzień Babci. Piękne w swej prostocie. I wcale nie trudne w przygotowaniu
My simple kitchenpolewie. :) Całość dodatkowo obsypałam orzeszkami solonymi i mleczną czekoladą (jak na snikers przystało ;)). Babkę piekłam z myślą o nadchodzących świętach wielkanocnych. Przepis znalazłam jakiś czas temu na forum Cin Cin (poniżej przepis z moimi modyfikacjami). Przepis dodaje do propozycji ciast na Wielkanoc. Ta babka może stać się ozdobą stołu wielkanocnego. Babka snickersPRZEPISTemperatura: 180oC | Czas pieczenia: 50-60 min. Składniki
coolinarnastrefa.blogspot.comWilgotna r olada stworzona na wzór nadzienia z tradycyjnych Rogali Marcińskich popularn ych szczególnie w Poznaniu, gdzie podczas obchodów dnia Świętego Marcina - 11 listopada cieszą się największą popularnością. Drożd żow e , rozpływające się w ustach ciasto nasiąknięte niebiańskim w smaku nadzieniem z białego maku, migdałów i orzechów włoskich to smak, który koniecznie trzeba spróbowa ć - świetna, nowatorska alternatywa dla klasycznego
Słodka Stronasłodkie ciasteczka tradycyjnie przygotowuje się z okazji żydowskiego święta Purim. W tym właśnie dniu, powinno zjadać się wyłącznie dania w kształcie trójkąta, np. Bourekas, Sambusak i zaprezentowane dzisiaj Hamantaschen, na znak uczczenia trzech założycieli Judaizmu - Abrahama, Izaaka i Jakuba. "Uszy Hamana" można wypełniać przeróżnymi nadzieniami. W internecie znalazłam między innymi: nadzienie karmelowo-jabłkowe, makowe(...)otartej skórki pomarańczowej1 łyżeczka aromatu waniliowego2 i 1/2 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli1 do 5 łyżeczek wody (tylko w razie potrzeby)Nadzienie:konfitury wg uznaniaPonieważ gotowe ciasto dość szybko wysycha, to już przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta należy już wcześniej wybrać i przygotować nadzienie jakim będziemy wypełniać ciasteczka.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. W misce wymieszać jajka, cukier
Świat CiastaDziś siedzę w domu i gotuję więc mogę zasypać Was przepisami, to już trzeci i na tym zaprzestaję ;) Dodatkowo chciałabym Wam złożyć najserdeczniejsza życzenia z okazji Świąt Wielkanocnych: Miłości, która jest ważniejsza od wszelkich dóbr, zdrowia, które pozwala przetrwać najgorsze. Pracy, która pomaga żyć. Uśmiechów bliskich i nieznajomych, które pozwalają lżej oddychać i szczęścia, które niejednokrotnie ocala nam życie(...)dodajemy pozostałe składniki na spód i mieszamy tortownicę owijamy z zewnątrz folią aluminiową (potem będziemy piec sernik w kąpieli wodnej) , a środek wykłądamy papierem do pieczenia przygotowane ciasto rozsmarowujemy na spodzie tortownicy pieczemy w temp. 170 stopni przez 10 minut w tym czasie miksujemy jajka z fruktozą (na najwyższych obrotach) przez około minutę dodajemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość