konsystencji. Na koniec dodaję odsączone z nadmiaru płynów wiśnie i bardzo delikatnie mieszam. Masę serową wylewam na ciasto kruche i całość umieszczam w piekarniku nagrzanym do 170 stopni i piekę przez 45 minut. Krok 3: Kratka na serniku i ciastka Pozostałe ciasto kruche wałkuje. Część kroję w paski, które będą stanowiły kratkę na serniku. Z pozostałej części wykrawam wzory: głównie(...)najlepiej przesypać do miseczki. Udekorowane ciastka układamy na kratce by obeschły. Gotowy sernik polewam polewą czekoladową i układam na nim udekorowane ciastka. Każdą porcję ciasta podaję z frużeliną wiśniową. Ciasto przechowuję w lodówce. Smacznych Świąt życzy Klaudia
Mango PapajaPróbowanie ciast siostry Anastazji ciąg dalszy :) do tego ciasta zmusiło mnie zdjęcie, które zobaczyłam na grupie na fb " Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta " :) Serniki uwielbiam więc nie mogłam się doczekać efektu końcowego , bo niestety zajmuje dość dużo czasu jego przygotowanie . Uwagę przyciąga wygląd jak i znakomity smak połączonych ze sobą ciast ;) Wymiary blaszki
Różne smaki w kuchnilekko powciskać je w ciasto- wstawić do piekarnika. Piec przez około 50 minut. . Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem. alt="Wypieczone święta - Boże Narodzenie
Kubki smakuPróbowanie ciast siostry Anastazji ciąg dalszy :) do tego ciasta zmusiło mnie zdjęcie, które zobaczyłam na grupie na fb " Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta " :) Serniki uwielbiam więc nie mogłam się doczekać efektu końcowego , bo niestety zajmuje dość dużo czasu jego przygotowanie . Uwagę przyciąga wygląd jak i znakomity smak połączonych ze sobą ciast ;)Wymiary blaszki
Słodkości i nie tylkoNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Domowe ciastawyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez makowca i sernika. Czasami łączę oba te ciasta w jedno. Jedno jest pewne: ciasto jest tak pyszne, że na jednym kawałku się nie skończy ;) Ciasto kruche: 150g mąki pszennej 60g masła 40 g cukru pudru 1 żółtko łyżka kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Mak: 250 g suchego mielonego maku
Smakołyki Asiświętach- jak już pisałam- zostało mi do dodania kilka przepisów na ciasta, które piekła Mama ;) Ten torcik jest jednym z nich, a posmakuje na pewno każdemu, kto w ciastach lubi serową wkładkę. Do tego delikatny krem śmietanowy i filiżanka kawy. Częstujcie się ;) Składniki: Na blaszkę 24x36cm Placek orzechowy: 6 jajek 1 szklanka cukru kryształu 100g orzechów włoskich mielonych
Kuchnia w czekoladziesekretem do najlepszej drożdżowej rolady jest duża ilość masła w cieście. Zachowuje ono wtedy dłużej świeżość i jest delikatniejsze. Gorąco polecam na tegoroczne Święta. * SKŁADNIKI na 3 duże rolady z makiem Ciasto drożdżowe: 500 g mąki 200 ml mleka 150 g masła 50 g świezych drożdży 2 łyżki cukru 5 żółtek 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ½ łyżeczki soli Lukier
Food SquareKolejne ciasto z zeszytu mojej Mamy. Nieco zapomniane, a szkoda. Idealne do przygotowania na święta - najlepiej upiec je 3 dni przed podaniem. Ciasto wprost będzie rozpływać się w ustach. Należy pamiętać o trzymaniu ciasta w chłodnym miejscu lub lodówce. Składniki na blachę o wymiarach 35 x 25 cm. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy
Przepisy AleksandryMakowiec z jabłkami, makowiec japoński czy ciasto japońskie pod takimi nazwami można spotkać ciasto bardzo, delikatne, wilgotne, makowe i pachnące świętami. Może to dziwne zwłaszcza, że mamy wiosnę ale tak właśnie poczułam gdy zapachniało w domu tym ciastem. Miałam wrażenie, że zaraz będę ubierać choinkę. Składniki: 1 kg jabłek 8 jaj 500 g maku 1,5 szklanki cukru
Pysznie & PięknieCiasto jest bardzo smaczne,wilgotne i mięciutkie, po prostu rozpływa się w ustach. Często piekę je na święta lub na różne uroczystości rodzinne. Składniki: Ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 6 żółtek 6 łyżek gęstej śmietany 18 % 250 gram masła roślinnego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Pianka kakaowa: 6 białek 6 łyżek cukru
Bajeczna Kuchniaskładniki: 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 50 g cukru 100 g masła 1 jajko 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 1 białko
Domowy Smak JedzeniaŚwięta zbliżają się wielkimi krokami i jak co roku pojawia się dylemat " co na prezent ". Aby uniknąć zakupowej gorączki i nie narażać swojego budżetu na pozbycie się większych sum pieniędzy niż zakładaliśmy, warto już teraz zastanowić się czym obdarować najbliższych. Nie rozwiążę tym postem wszystkich Waszych dylematów, ale ponieważ sami mamy zazwyczaj ten problem spróbuję podpowiedzieć kilka rozwiązań(...)zawsze i każdemu, a w internecie wybór jest olbrzymi. Trudno w tym przypadku podać przedział cenowy, ale można przyjąć, że zaczynamy od kilkunastu złotych. formy do pieczenia ciast - przyznaję, że takie prezenty ucieszyłyby mnie najbardziej. Mam tutaj swoich faworytów - to formy firmy Nordic Ware . Niestety nie należą one do najtańszych, ceny za formy do babek i ciast zaczynają
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasobotę 13 grudnia obchodzimy Dzień Świętej Łucji - święto światła hucznie celebrowane w Szwecji na pamiątkę Św. Łucji z Syrakuz. Z tej okazji wypieka się pyszne szafranowe bułeczki z ciasta drożdzowego. Lussebullar, znane również pod nazwami lussekatter lub saffransbullar. to tradycyjny wypiek świąteczny. Tradycyjnie przybierają one kształt litery S i są ozdabiane w dwóch miejscach rodzynkami lub innymi suszonymi(...)przesilenia zimowego, kiedy to noc jest najdłuższa w roku, a samo imię Łucja wywodzi się z łacińskiego słowa lux, oznaczającego światło.Dzień Świętej Łucji był również popularny onegdaj w kościele katolickim. Rozpoczynał on przygotowywania do Świąt, zaś w polskich wierzeniach ludowych był on dniem przepędzania czarownic oraz rozpoczynania wróżb, dotyczących pogody na cały rok. Trochę się już rozpisałem
Food SquareKiedy w piątek zabrałam się za przygotowanie sernika czekoladowego, byłam święcie przekonana, że dziś posilę Was zdjęciami właśnie tego ciacha. Nic z tego! Sernik, choć w smaku całkiem ok, nie zastygł na tyle, bym mogła zrobić mu zdjęcia. Przepis muszę więc raz jeszcze doprecyzować i powtórzyć, choć pewnie w mniejszej blaszce. Na konsumpcję(...)znaleźli się chętni, więc skoro już go "opchnęłam", to musiałam pomyśleć o czymś zastępczym na niedzielę. Zrażona poprzednikiem nie chciałam zbytnio kombinować i postawiłam na ciasto bez pieczenia, które zazwyczaj 😆 zawsze mi wychodzą. Święcie przekonana, że mam w domu masę kajmakową, postanowiłam zrobić 3 bita. Wyobrażacie sobie już moją minę, kiedy po ułożeniu pierwszej warstwy herbatników, sięgam
Kuchnia w czekoladzie