Jeżeli szukacie przepisu na pierniczki świąteczne, to właśnie go znaleźliście. Pyszne, aromatyczne z dodatkiem kakao i do zrobienia bardzo szybkie. Na zdjęciu pierniczki zdobione
magiczna kuchnia KasiPachnące miodem, przyprawą korzenną ciacha do schrupania. Z dodatkiem migdałów dzięki czemu są jeszcze lepsze. Można je powiesić na choince, podarować komuś i zrobić słodki prezent
wesoła kuchniaListopadowe wieczory dłużą się w nieskończoność, dodatkowo szaro-bura aura na zewnątrz nie zachęca do wyjścia z domu i długich spacerów… wbrew wszystkiemu lubię ten
Fitsweet.meGrudzień to czas intensywnych przygotowań do Świąt, ale nie tylko. To także czas kiedy spotykamy się przy wspólnym stole z przyjaciółmi, współpracownikami, aby życzyć sobie przysłowiowych
Smakowity Blog KulinarnyPierniczenie czas zacząć, na początek piernikowe ludziki, ale śmiało można zrobić pierniczki w innym kształcie..można także udekorować i wtedy będą jeszcze piękniejsze i smaczniejsze. 2
Moje domowe kucharzenieto było pierwsze paczki,które zrobiłam. Przyznam się-troszkę poległam ale i tak były dobre-zwłaszcza ciepłe. SKŁADNIKI: 4 szklanki mąki tortowej 1/2 kg sera z
Kopystką po garachKiedy magiczny czas otacza nas i naszych najbliższych wiele pięknych chwil kieruje się ku wieczerzy Wigilijnej. To chyba nieliczny wieczór gdy na naszych stołach goszczą tradycyjne
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiNa święta obowiązkowo musiał być makowiec...u mnie tym razem nie był tradycyjny tylko w innej formie. 75 dkg mąki 300 ml mleka 90 g
Moje domowe kucharzenieJeśli lubisz bezę, to te ciasteczka są dedykowane właśnie dla Ciebie. Ja uwielbiam! Doskonałe z gorącą i gorzką kawą, na zakończenie Wigilijnej Kolacji. Polecam! Składniki
Kuchnia Pani WiosnyUwielbiam pierniczki. Postanowiłam, że każdego roku będę odkrywała dla was nowy przepis. Tym razem wzorowałam się na pierniczkach Kingi z bloga dzieci jedzą , dodałam troszkę więcej
Wielki apetytW tym roku powstał mój pierwszy domek z piernika i zapewne nie ostatni. Mimo, że pracy jest przy nim sporo to i satysfakcja super. Trzeba uzbroić
Basia w kuchniNigdzie grzane wino z owocami i orzechami laskowymi, nie smakuje tak, jak w mojej ukochanej Sjeście na ulicy Stolarskiej w Krakowie. Na Rynku Głównym zaś, w okresie Świąt Bożego Narodzenia, gorący grzaniec galicyjski nalany prosto z beczki kusi swoim aromatem, pomimo, że podany jest w plastikowym kubku. Na długie wieczory i ten czas dla siebie, polecam więc od razu(...)stron. źródło: http://www.gandalf.com.pl/b/trylogia-stulecia-1-upadek-gigantow/ źródło: http://www.empik.com/zima-swiata-follett-ken,p1061285133,ksiazka-p A na blogu ciąg dalszy przepisów z wykorzystaniem dyni. Tym razem będzie to przepis na pyszne ciasto. Pyszne, proste do upieczenia ciasto dyniowe Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej lub mieszanki bezglutenowej: mąki ryżowej, kukurydzianej i ziemniaczanej) 3/4 szklanki cukru brązowego (może być zwykły
Moja Mama GotujeŚwięta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Wszyscy wtedy jesteśmy zabiegani i zapracowani. Przychodzi czas na przygotowywanie świątecznych potraw i pieczenie pierników. To zdecydowanie czynność, którą najbardziej lubię ze świątecznych przygotowań. Kolekcja moich foremek ciągle się powiększa. Jednak nadal brak w niej foremki aniołka. Jak już jakąś znajdę, to dochodzę do wniosku, że "to nie to". Trzeba było(...)łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki kardamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki soli Uwaga: przyprawy możemy zastąpić gotową przyprawą do pierników. Dajemy wtedy 2 łyżeczki tej przyprawy. Sposób przygotowania ciasta: Miód, masło i cukier wkładamy do garnka. Powoli podgrzewamy do czasu aż cukier się rozpuści. Lekko studzimy. Często mieszamy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dokładamy jajko. Mieszamy
Pobite gary Barbarysię do dowolnego przepisu – klikamy jego tytuł. Zdjęcia powiększają się dopiero w poszczególnych postach. Miłego gotowania i wesołych świąt! Zapisz Świąteczne krajobrazy, czyli jak udekorować dom na Boże Narodzenie przy dwóch kotach (albo dzieciach) Bigos mojego Taty Szynka wieprzowa – domowa wędlina mocno jałowcowa, pieczona Barszcz wigilijny na domowym zakwasie z buraków Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony(...)domowy Baileys Rum piernikowy. Kremowy likier na rumie piernikowym Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią Wigilijny kompot z suszu w wersji ‘modern’ Ciastka cytrynowe. Baaardzo cytrynowe Drożdżowy warkocz z ciasta brioche, z serem i żurawiną Potrójnie czekoladowa oszukana babka – ciasto last minute Krucha tarta z żurawiną i ganache z białej czekolady ‘Magiczne ciasto’ – jedno ciasto, po upieczeniu – trzy różne warstwy
Karo in the KitchenPierogi z kapustą i grzybami nie należą do moich ulubionych, ale raz w roku obowiązkowo muszą pojawić się na stole. Samo ich przygotowanie jest dużo bardziej
W kuchni KatieZimą czy jesienią uwielbiamy wypić po przyjściu ze spaceru cieplutki, rozgrzewający czerwony barszcz. A do barszczu wiadomo, najlepsze są paszteciki lub drożdżowe zawijańce z kapustą i
Mieszam w GarnkuW tamtym roku był placek do barszczu, więc w tym postanowiłam coś zmienić. A że jestem leniwa, to chciałam zrobić wcześniej, zamrozić i wyciągnąć w święta
Kuchnia w czekoladzieJak już wiecie (w końcu piszę o tym nieustannie), rozpoczęłam praktyki w cukierni. Dzisiaj podpisałam kontrakt na dwa lata i sześć miesięcy (tyle trwa nauka); za
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUwielbiam kruche ciasteczka. Zwykłe ciastka dzięki orzechom i migdałom nabierają wyjątkowego smaku i stają się jeszcze bardziej chrupiące. W pieczeniu pomagała mi moja sześcioletnia córeczka, która
Smakołyki AsiNie mając czasu na 2 ciacha i odpowiedniej ilości domowników, żeby miał kto jeść postanowiłam przygotować sernik z piernikiem w jednym. Pychotka polecam. Składniki: 225 g
Wielki apetytPrzy okazji Świąt sięgamy do korzeni i z sentymentem wspominamy dom rodzinny i potrawy z dzieciństwa. Dziś tradycyjne danie z mojego rodzinnego, ukochanego Roztocza. Piróg biłgorajski
Anioły w kuchniPierwszy post w nowym roku będzie powrotem do tego starego, gdyż pozostał mi przepis na sernik czekoladowy, który zagościł na moim świątecznym stole, a którego nie
Smakołyki Berenikiroku zaproponowałam Wam likier piernikowy z czekoladową nutą – przepis TUTAJ . Dziś przyszła pora na bardziej wytrawną propozycję, a mianowicie nalewkę ze śliwek. Dla mnie są one nieodzownym elementem Bożego Narodzenia i wprost nie wyobrażam sobie Świat bez nich. Ilość cukru, którą wykorzystacie do jej przygotowanie jest zależna od słodkości śliwek. Zanim zasypiecie je cukrem spróbujcie ich najpierw. Moje śliwki(...)powstały z zasypanych śliwek oraz płyn z zalania mieszamy razem i odstawiamy na 3-4 dni, najlepiej w chłodne miejsce. Śliwki można znów zasypać cukrem i wykorzystać np. do ciasta. Smacznego
Życie ze smakiemprzepisem rozpoczynam dla Was cykl świątecznych wypieków i nie tylko :) Trudno sobie wyobrazić święta Bożego Narodzenia bez pachnących i kruchych pierniczków, choć w moim domu nigdy nie było tradycji do ich pieczenia, to ja teraz robię je bardzo chętnie. Dekorowanie ich sprawia mi ogromną przyjemność. Tym miodowym, z królewskim lukrem trudno się oprzeć. Gdy chcemy upiec(...)cukier puder, sodę , przyprawę do piernika, szczyptę soli i białego pieprzu, pokrojone na małe kawałeczki dość miękkie masło, miód, dodać jajko i żółtko, wymieszać i zagnieść szybko jednolite ciasto, uformować w kulę , zawinąć w folię spożywczą i chłodzić 30 minut w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować na silikonowej stolnicy na grubość 3-4 mm (na drewnianej ciasto wymaga podsypania mąką
Wanilia i Kardamonwyjada je z puszki, jak tylko spuszczę go z oka, dzieciom i ich mamom na ostatnim babskim wieczorze, a także całej rodzinie C., która stanowczo zażądałam powtórki na Boże Narodzenie, tym razem w wersji przyjaznej dla jego siostry, nad czym muszę popracować. Reasumując - pierniczki są idealne, i zróbcie je koniecznie. A potem schowajcie głęboko aż do Świąt(...)Partiami dodawać mąkę, mieszając, a następnie wyrabiając dłonią. Gdy masa stanie się jednolita, uformować z niej kulę i schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę (można przez noc).Schłodzone ciasto partiami rozwałkowywać na grubość 4-5 mm, ewentualnie lekko podsypując mąką. Wycinać koła nieco większe od foremki, którą chcemy nadać kształ pierniczkom. Na środku koła kłaść mniej niż pół łyżeczki
Pożeraczka, czyli raz adobrze