ciasta na boże narodzenie - 7218 przepisów (strona:188/482)

Babka Panettone 154

Babka, którą proponuję nie jest ciastem na święta, które już niedługo będziemy obchodzić w Polsce, ale we Włoszech jest spożywana na Boże Narodzenie czy też Nowy Rok.Może warto spróbować i u nas. Jest bardzo smaczna, pulchna,a kandyzowane owoce nadają jej specjalnego smaku.SKŁADNIKI75 g cukru30 g świeżych drożdży2 żółtka1 jajko125 ml letniego mleka380 g mąki100

W kuchennym oknie Ewy
HIT ŚWIĄT! FIT MAKOWEIC- bez niczego! 107kcal 173

Wigilia, Boże Narodzenie... no nie ma innej opcji...MAKOWIEC! Ale jak zrobić NISKOkaloryczny przysmak? Ciasto bez: - mąki - cukru - glutenu - masła - tłuszczu - drożdży  No i wyszło PYSZNE! A MAKROSY GENIALNE!  1/20 CIASTA MA 107kcal B5 W9 T6 SKŁADNIKI: -7 białek (+łyżka sody oczyszczonej) -3 żółtka - jogurt grecki o obniżonej zawartości tłuszczu 60g - jogurt TUTTI jabłko-cynamon

fitolarun.blogspot.com
Proste ciasto z makiem + film 182

Kiedy zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, często w moim domu piekę różnego rodzaju ciasta z makiem, ten wypiek jest bardzo łatwy w przygotowaniu, nie wymagający dużo pracy, do tego bardzo smaczny a takie ciasta cenię sobie najbardziej.     składniki na tortownicę 23 cm 200 g masła 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru kryształu 3/4 szklanki suchego

Smakowite Dania
Makowiec zawijany 838

Opis: Makowiec zawijany znany jest również jako strucla makowa. Jest to typowe danie wigilijne w Polsce. Według ludowych wierzeń mak spożywany w Wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście. Jest to ciasto mięciutkie, wilgotne w środku i długo zachowujące świeżość. Składniki: Ciasto: 180 ml mleka 6 żółtek 3 szklanki mąki pszennej 45 g świeżych drożdży 150 g roztopionego masła

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Szafranowe ciasto z kokosowym mlekiem 158

upiekłam je z kokosowym mlekiem i polałam polewą z białej czekolady. W zeszłym tygodniu piekłam lussekatter czyli szwedzkie bułeczki szafranowe, bez których nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia. Podobnie jest z szafranowym ciastem . Wypiekam na święta kilka rodzajów ciast ale staram się piec małe porcje abyśmy mogli spróbować wszystkiego po trochu, a przy tym nie czuć przejedzenia. Nie wiem

codojedzenia
Ciasteczka Lumihiutaletortut 133

Lumihiutaletortut - czyli płatki śniegu. Tradycyjne fińskie ciasteczka z ciasta francuskiego z marmoladą. Oprócz dobrego smaku, ich dużą zaletą jest fakt, że wypełnienie z marmolady, ukryte jest

Świat Ciasta
Serniczki kawowo- pomarańczowe 143

    Serników nigdy za wiele- w każdej wersji! Dziś serniczki w formie ciastek bankietowych z serka tzw. owarzanego. Niebiańsko delikatny smak masy serkowej z dużą

Domowe ciasta
Karmelowa Princessa 764

Karmelowa Princessa Lekkie, kokosowo-karmelowe ciasto przełożone delikatnym kremem budyniowym. Pyyyszne! Do przygotowania ciasta użyłam blaszki o wymiarze 26 x 26 centymetrów.     Składniki: Ciasto

Blog z Apetytem
Sękaczek 318

Sękaczek Bardzo efektowne i mega smaczne ciasto, które idealnie wkomponuje się w świąteczne potrawy. Pomysł na ten pyszny wypiek zaczerpnęłam ze strony babeczka.zuzka.pl. Nie wiem skąd

Blog z Apetytem
Ciasto Krówka 342

Ciasto Krówka Ciasto złożone z miodowych placków przełożonych masą śmietanową, wszystko zwieńczone jest masą kajmakową i orzechami. Mi te ciasto kojarzy się z zimą, świętami Bożego Narodzenia (pewnie przez dodatek miodu), jednak można go przygotowywać cały rok.  Składniki Na formę o wymiarach 25x36 cm  Na ciasto: 500 g mąki 1/2 szklanki cukru pudru 100 g miodu

My sweet a life
Piernikowe uszka z żurawiną 159

Pomysł przyszedł mi do głowy spontanicznie. Tak samo jak modyfikacja piernikowego ciasta o proszek budyniowy :) pięknie pachną, doskonale smakują, a do tego oryginalnie wyglądają! :) można je

Kolorowy Przepisownik
Tort makowy z kremem 395

torcik bez ambarasu, a pewny. Super prosty i dość szybki w przygotowaniu. Święta za pasem, a moja Córcia na 10-te urodziny zażyczyła sobie ciasto z makiem. Makowiec tuż przed Bożym Narodzeniem?? Ale co bylo robić) Wybrałam torcik makowy. Trochę miałam kłopotu z dobraniem odpowiedniego kremu. W sukurs przyszedł gotowy krem dr. Oetkera, który już od dawna miałam wypróbować(...)Powoli, partiami sypiemy na masę jajeczną i delikatnie mieszamy, na koniec dodajemy tłuszcz.  Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą, wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 30 minut. Lekko studzimy w formie, a następnie na kratce.   Składniki na poncz: ·         3/4 szklanki

Mia Cucina Sofieta
Ciasto brązowa wiewiórka i "Bóg, kasa i rock'n'roll" 202

przy okazji świąt Bożego Narodzenia. W mojej rodzinie to jedno z najszybciej zjadanych ciast. Ma wilgotną konsystencję dzięki jabłkom. Jednocześnie jest chwilami chrupkie dzięki orzechom, których nie należy skąpić w tym cieście. W końcu to ciasto wiewiórka, więc trzeba ich trochę zgromadzić ;) Jest bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Tego roku to moje ostatkowe ciasto. Następne po Wielkim Poście(...)dobrze wymieszać. Jajka rozbełtać widelcem i dodać do masy na ciasto. Wymieszać. Masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię i docisnąć do dna. Ciasto piec ok. godziny w temp. 180 stopni C. Po upieczeniu wyjąć na kratkę, a gdy ostygnie usunąć papier do pieczenia. ----- Podobne: Ciasto "wiewiórka" lub brzydal Jabłka faszerowane amarantusem Portugalskie ciastka arachidowe "Bóg, kasa

Weekendy w domu i ogrodzie
Sernik krakowski 228

Tradycyjny krakowski sernik na delikatnym kruchym cieście z kratką. Taki znam z dzieciństwa. Odkąd pamiętam, był nieodłącznym elementem każdych Świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Bez sernika ani rusz :-) Oczywiście zawsze musiał być z kratką, dużą ilością rodzynek i kandyzowanej skórki z pomarańczy.  Krakowski sernik to prawdziwa klasyka. W każdej szanującej się cukierni można kupić taki właśnie sernik(...)założenia, że lepiej zjeść mały kawałek pysznego prawdziwego tłustego sernika niż kilka kawałków chudego bo to właśnie odpowiednia zawartość tłuszczu w serze nadaje sernikowi prawdziwy smak. Polecam! Składniki: Ciasto kruche: 300 g mąki pszennej 200 g masła 50 g cukru pudru 2 żółtka Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Masło pokroić na małe kawałki i wraz z żółtkami dodać do mąki

maniapieczenia