Sernik Krakowski to t radyc yjny sernik na kruchym spodzie z kruchutką "kratką" na wierzchu polaną lukrem. Sernik krakowski to klasyka wśród wypieków, charakteryzuje się zwartą
Słodka StronaSerniczek palce lizać. Tradycyjny smak, tylko lekko zmieniony przez dodanie orzechowego spodu. Jeśli chcecie zrobić w Thermomix trzeba zrobić z połowy porcji serowej. Spod może być
Kuchnia PokoleńU mnie w domu wprost uwielbia się serniki. Na weekend postanowiłam przygotować coś innego, co zaskoczyłoby pozytywnie moją rodzinę. I… udało się Polecam Wam mój
Słodkie okruszkipierwszą obgryzają biszkopt; albo takich, którzy wolą w pierwszej kolejności wchłonąć galaretkę. A gdyby tak istniała wielka Delicja? Nie ciasteczko, a ciasto? Otóż, istnieje. Ps. To ciasto przygotowywałam na Święta Bożego Narodzenia, status życiowej przemiany i "bycia fit" nie ulega zmianie ;) Ps. 2. Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com DELICJA Składniki na biszkopt: - 2 jajka - 70 gramów drobnego cukru(...)jednym kierunku. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.(samo dno), nie smarujemy boków. Pieczemy w temperaturze 160-170 stopni przez około 20-25 minut, do "suchego patyczka". Gorące jeszcze ciasto upuszczamy w formie na podłogę z wysokości 30-40 centymetrów. Składniki na galaretkę: - 2 duże pomarańcze - 2 galaretki pomarańczowe Przygotowanie galaretek: Galaretki przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, zużywając 750 mililitrów
Życie zamknięte w smakuWymyśliłam sobie makowca bez maku ;-). W ostatnim wpisie pisałam Wam o masie orzechowej, która mnie totalnie zachwyciła. Tak jak powiedziałam postanowiłam ją przygotować jeszcze raz, tym
SMYKWKUCHNISkładniki: 100g płatków owsianych 100g wiórków kokosowych 130g mąki 100g cukru 90g miodu ½ łyżeczka sody 130g masła Wykonanie: Wszystkie suche składniki z wyjątkiem sody wymieszać ze
The Sweet DamselZapraszam na sernik, przygotowany specjalnie na konkurs Almette, z wykorzystaniem serków Almette z gruszką i jabłkiem. Sernik na zimno, jabłkowo-gruszkowy przygotowałam na spodzie z ciasteczek
UgotujmyTo.plCześć! Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Jeszcze jestem na etapie testowania i przemyśleń co będę gotować i co będę piec. Jednak przed przystąpieniem do wypieków, przyrządzania pieczeni warto jest zaopatrzyć się w dobre pomoce kuchenne typu: worki do pieczeni, blaszki aluminiowe czy papier do pieczenia. Będąc na zakupach zaopatrzyłam się w papier do pieczenia firmy Stella. Można(...)Kupiłam dwa przyznaję, ponieważ nie mogłam się zdecydować na konkretny rodzaj :) Do pieczenia moich pierniczków posłużył mi papier w arkuszach. Okazał się być bardzo solidny i trwały. Z mojego ciasta wyszły trzy blachy pierniczków i przyznam, że nie było potrzeby wymieniać za każdym razem papieru. Nie dość, że papier nie należy do najdroższych to jest solidny. Czysta ekonomia. Następna ważna
Pieprzyć z FantazjąZiarna maku według tradycji były symbolem płodności. Aby w przyszłym roku zapewnić sobie pomyślność, bogactwo, oraz potomków co najmniej jedna potrawa powinna była składać się z
Tradycyjna KuchniaPyszna, krucha szarlotka, której ledwo zdążyłem zrobić zdjęcie. Rozeszła się prawie w całości zanim zdążyła wystygnąć :) Składniki : -1/2 kg mąki, - 250 g masła, - 150 g
Przepisy MikołajaJeden z lepszych serników, na korzennej kruszonce o zapachu kandyzowanej skórki z pomarańczy a kropką nad i jest masa krówkowa o smaku orzechowym. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia. Składniki: Tortownica o wym 24 cm Korzenna kruszonka: 10 dag zimnego masła 8 łyżek mąki pszennej 7 łyżek cukru 1 łyżeczka przyprawy korzennej Masa serowa: 1 kg mielonego twarogu(...)pokruszonych orzechów włoskich Sposób wykonania; Kruszonka: Wszystkie suche składniki na kruszonkę umieścić w misce, wymieszać, dodać pokrojone na wiórka zimne masło i rozetrzeć w palcach-nie zagniatać ciasta! Rozsypać na dnie wyłożonej pergaminem (sam spód) tortownicy, lekko docisnąć do dna palcami. Masa serowa: Mielony twaróg umieścić w misie miksera, dodać jajka, wsypać budyń, dodać mleko w proszku, masło, cukry, wlać
Wanilia i Kardamonzrobiłam trufle według prostszego przepisu znalezionego u Vegazone z wykorzystaniem skórki pomarańczowej. Połączenie daktyli i pomarańczy jest tak genialne, że już zastanawiam się jak wkomponować je w jakieś fajne ciasto. Trufle daktylowo-migdałowe polecam jako drobny upominek, który możesz dołączyć do prezentów dla najbliższych. Sprawdzą się także jako niebanalny zdrowy deser na powoli zbliżającego się Sylwestra. Marokańskie trufle daktylowe - Przepis(...)będą wyglądać niczym najlepsze pralinki ;) *** To mój ostatni wpis przed świętami, dlatego chciałam złożyć wszystkim Przyjaciołom i Czytelnikom Chilli, Czosnek i Oliwa najserdeczniejsze życzenia z okazji nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia! Dużo zdrówka (nasza trójka akurat przeziębiona) i pomyślności. A przede wszystkim zwolnienia tego szybkiego tempa życia, odpoczynku, spokoju i czasu spędzonego w rodzinnym gronie. Magicznej atmosfery, choć śniegu
Chilli Czosnek i OliwaCzasu mało, słońce wzywa na wycieczki, piękny październik rozpieszcza a jednak spotkanie przy piekarnikach w ramach Październikowej Piekarni Amber odbyło się bez przeszkód. Tematem była czekoladowa
Moje Małe CzarowanieWymyśliłam sobie roladę o smaku piernika, kiedy zastanawiałam się co do niej dodać, mąż podsunął pomysł żeby posmarować ją kremem na bazie chałwy, która
Cynamonowe szczęście