Piernikowe choinki 221przygotowałam trochę inne pierniczki, były z różowym lukrem Pierniczki są bardzo smaczne, kruche, można je jeść od razu, nie trzeba czekać aż pierniczki zmiękną. Można je przygotować tuż przed Bożym Narodzeniem, zapakować i dać w prezencie bliskiej sercu osobie. Do przygotowania pierniczków wykorzystałam foremki w kształcie choinki, nadały pierniczkom Świątecznego charakteru. Upieczone pierniczki udekorowałam po swojemu. Przepis na Piernikowe(...)cukrowe i pisaki żelowe Dr. Oetkera do dekoracji Do misy robota wrzucamy margarynę lub masło i brązowy cukier, dokładnie ucieramy. Dodajemy miód, mąkę, przyprawę do piernika i sodę. Zagniatamy ciasto hakiem robota lub ręką. Ciasto piernikowe przekładamy do woreczka foliowego i wstawiamy na przynajmniej 30 minut do lodówki. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Posypujemy stolnicę mąką, wałkujemy ciasto na ok.4
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Leśna pokusa... 796Składniki : 3 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki maku mielonego krem budyniowy: 1 duży budyń śmietankowy bez cukru
kgwjanczewo
Sernik rosa na herbatnikach 235Moje drugie podejście do tego sernika. Po pierwszym razie uznaję to za sukces bo wtedy miałam tylko jedną kropeczkę. Jeszcze wczoraj było ich trochę mniej a
Ewa w kuchni
Mała Babka marmurkowa (babka łaciata) 198Mięciutka, wilgotna „Babka marmurkowa”, znana również pod nazwą „Babka łaciata”. Jasna część babki aromatyzowana jest wanilią, a do ciemnej części dodawane jest
Moja Delicja
Strucla z makiem 224Święta tuż tuż, pamiętajcie, że w żadnym domu nie powinno zabraknąć makowców. Dlatego możecie przygotować zjawiskowego strucla z makiem, który znika do szklanki mleka migiem. Tak
Niezły Młynek
Ucierane Ciasto z Żurawiną, Jabłkami i Kruszonką 221Z początkiem grudnia zabrałam się za przedświąteczne porządki w mieszkaniu. Nie zapeszając, sprawiają mi one przyjemność, chwilo trwaj jak najdłużej. Powoli wyciągamy dekoracje świąteczne, dokupujemy nowe
Made By Mom And Son
Korzenne Pajacyki- ciasteczka świąteczne 169Ciasteczka korzenne to podstawowy wypiek w każde święta. Dużo frajdy w samym ich przygotowaniu. Polecam :) Składniki: 50 dag mąki 15 dag miodu sztucznego lub naturalnego 15
Tradycyjna Kuchnia
Chocolate Cake 246"Trochę się ostatnio działo. Rodzinny obiad, parapetówką dla 25 osób ( na 30m2 ) oraz wizyta przyszłej teściowej w jeden weekend to nie lada wyzwanie, które swoją drogą
Słodkie Przyjemności
Sernik o smaku piernika. 342Witam Was cieplutko:) Na świątecznym stole obowiązkowo musi znaleźć się sernik, przynajmniej tak jest u mnie. Ten sernik wyszedł mi niezwykle pyszny i lekki, taki piernikowy
Izabelawkuchni
Świąteczny makowiec orkiszowy 298Była już mniej tradycyjna wersja zawijańca drożdżowego z karobem i orzechami , a dziś bardziej typowe połączenie, czyli makowiec. U mnie z dodatkiem orzechów i skórki pomarańczowej
FitKot
KOSTKA PIERNIKOWA Z MARCEPANEM 217Wilgotny, puszysty piernik przekładany powidłami śliwkowymi i marcepanem. Robi się ekspresowo, nie wymaga nawet wcześniejszego wyciągania składników z lodówki, ani też wyjmowania miksera. Wystarczy w szerokim
cool and minty
Jasny zawijany makowiec z masą z białego maku i migdałów 203Biały mak jest o wiele smaczniejszy od niebieskiego, więc postanowiłam, że w tym roku zagości na naszym świątecznym stole taka wersja makowca. Składniki: Masa: 500
Nie tylko w kuchni
Sernik z pierniczkami 336Serniki uwielbiam i stąd następna moja propozycja świąteczna tym razem z pierniczkami. Mogą być pierniczki nadziewane , ja użyłam pierniczków w polewie czekoladowej. Sernik ma ciekawy smak
Słodkości i nie tylko
Ciasteczka pomarańczowe 165jajek. Lepszych ciasteczek pomarańczowych nigdzie nie znajdziecie. Gorąco je polecam! Można je zapakować w folię i dać w prezencie. Polecam również Najlepsze przepisy na ciasteczka i słodkości na Boże Narodzenie oraz dodane wczoraj cynamonowe choinki Składniki : 3 szklanki (poj. 250 ml) mąki pszennej 50 g siekanych orzechów włoskich 1 pomarańcza olejek pomarańczowy 20 g cukru cytrynowego 1/2 łyżeczki(...)ponownie wszystko blendujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Do misy robota wkładamy wszystkie składniki, mieszamy nożem miksującym lub hakiem robota aby się wszystko równomiernie połączyło. Ciasto jest dosyć gęste i klejące. Za pomocą łyżeczki nabieramy ciasto i umąconymi dłońmi z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, specjalnymi „pieczątkami” formujemy ciastka naciskając na środku kulki i układamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tradycyjny Sernik Krakowski 337Sernik Krakowski to t radyc yjny sernik na kruchym spodzie z kruchutką "kratką" na wierzchu polaną lukrem. Sernik krakowski to klasyka wśród wypieków, charakteryzuje się zwartą
Słodka Strona