Przepis na szybkie i proste ciasto? Się robi! A że sezon na śliwki trwa - szkoda ich nie wykorzystać :) Składniki: 200 g mąki 40
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Składniki: 3/4 kostki twardego masła 2 szklanki mąki 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5kg truskawek cukier puder Sposób przygotowania
A Ty Smakuj MnieDzisiaj coś na słodko :) Szarlotka jest jednym z moich ulubionych ciast, w jej prostocie jest to coś. Zawsze wychodzi i smakuje
Zdrowo i kolorowoZapraszam Was dziś na zaskakująco pyszne ciasto z brzoskwiniami. Jest rewelacyjne!Składniki:Ciasto (24x28cm):2,5 szklanki mąki4 żółtka1 kostka masła1 łyżeczka proszku do pieczenia2-3
Kuchnia domowa AniCake with strawberriesSkładniki.2 szkl. mąki pszennej25 dag masła1/2 szkl. cukru 1 jajko50 dag truskawek mrożonych1/2 torebki kisielu truskawkowego1 łyżka cukruBeza.2 białka1/2 szkl. cukru1 łyżeczka
Kulinarny karnet ChristopheraWczoraj koleżanka zapytała mnie czy nauczę ją gotować??? Hmmm trochę nie zrozumiałam pytania, bo nie wierzę, że można nie umieć gotować. Oczywiście nie zastanawiałam się nawet
pieprzny smaczekSzarlotkę robię dość często, ale uwielbiam to ciasto i chyba nigdy mi się nie znudzi :)Dodatkowo w połączeniu z czekoladą jest bardzo wyjątkowe. Obecnie mamy
Serce zamknięte w formie pysznościCo raz trudniej jest mi znaleźć czas dla siebie. Z każdym dniem Maluch wymaga coraz więcej uwagi, bo coraz więcej rozumie i potrafi i chyba zauważa
Matka ŻywicielkaCiasto bardzo proste w wykonaniu. Możemy zajadać je wypełnione owocami ale też samo jest bardzo smaczne. Składniki :3
prawdziwe jedzenieŚliwki, śliweczki, śliwunie :) Składniki: - 2 szklanki mąki - 1 szklanka cukru - 1 łyżka śmietany 18 % - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3/4 kostki masla - 1 kg śliwek - 3
Zainspirowana w kuchniskładniki:150 g margaryny300 g mąki pszennej1 szklanka cukru4 jajka2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia12 dużych śliwek1 łyżeczka mąki ziemniaczanej3-4 łyżki tartych migdałów Back
Monia miesza i gotujeKiedys znalazlam bardzo ciekawy przepis na internecie i postanowilam upiec taki oto placek jak powyzej widac. Dlugo chcialam dodac post z tym ciastem ale zgubil mi
Klaudynkowa kuchniaTen sernik robiłam już jakiś czas temu. Korzystałam z ulubionego przepisu mojej mamy. Słyszałam, że w Polsce prawdziwe wichury, pada śnieg. Jednym słowem zima przypomniała sobie
Przepisy Aleksandrydobrą tartę zrobiłam ! Z delikatnym kremem i letnimi, słodkimi owocami a wierzch polałam galaretką żeby było jeszcze pyszniej. Zaplanowałam, że na kruche, maślane ciasto wyłożę krem budyniowy. I wtedy przypomniałam sobie, że jakiś czas temu taki jeden, rozwinięty cukierniczo kolega, Szparag, objechał mnie konkretnie w temacie podobnego kremu. To się patissiere nazywa a nie jakiś budyniowy, mówił. Ja prosta Pyza
Smaczna Pyzawypróbować. Ja przepis zaczerpnęłam z blogu Moje Wypieki i nie zmieniałam nic, ponieważ proporcje są idealne. Ciasto jest wspaniałe! U mnie weszło na stałe do repertuaru:) Ciasto jest przepyszne w smaku, delikatnie kruche, połączone z pianką na bazie białek i budyniu w proszku, który doskonale ją usztywnia i piana nie opada podczas pieczenia. Do tego słodko-kwaśne maliny... i mamy
Słodko-Słony Świat Ilonypiekarnikiem to polecam pyszną tartę jabłkową No dobrze: ZACZYNAMY!!! 1. RODZAJE CIASTA Wydawałoby się, że jest to oczywiste. Ale zapytajmy osobę, która jeszcze nie piekła: czym różni się ciasto kruche od ucieranego?? Myślę, że nie uzyskamy klarownej odpowiedzi. Dlatego poniżej znajdziecie krótkie opisy poszczególnych gatunków ciast. Gdybym o jakimś zapomniała to piszcie mi śmiało w komentarzach Ciasto kruche Jak sama(...)nazwa wskazuje jest to ciasto, które po upieczeniu będzie miało kruchą strukturę. Występuje w dwóch odmianach: wytrawnym oraz słodkim. Do prawdziwego ciasta kruchego używa się masła, mąki, cukru oraz wody. Do wyrobienia takiego ciasta potrzeba trochę cierpliwość dlatego często dodaje się do niego żółtko. Wówczas składniki szybciej się połączą. Ciasto kruche jest bardzo często używane jako spód całego ciasta
RelaxtimeZainspirowana przepisem, który znalazłam na blogu TUTAJ i zaopatrzona w 2 kg jeżyn postanowiłam upiec ciasto z jeżynami. Przepis wydał mi się fajny, kruchy spód, białkowo-budyniowa masa + aromatyczne jeżyny to bardzo smaczne zestawienie. Jednak jak dla mnie warstwa budyniowej pianki była za słodka, mimo dodatku kwaskowych owoców. Następnym razem zamiast szklanki cukru, użyję max 3/4 szklanki
Walijskie PichcenieŚliwek mamy teraz pod dostatkiem :) Bynajmniej ja mam, a może miałam... -> dżemy, powidła i inne słodkości powoli ogołacały drzewko na pobliskiej działce :) A właśnie, niedługo
Zdrowie na języku :PZainspirowała mnie Monika.Widziała takie gruszki z listkiem w jednej z kobiecych gazet.Wyobraźnia zaczęła działać i już wiedziałam, że zrobię takie wcześniej lub później.I
bistro mamaPrzepis odkopany z bardzo starego zeszytu, polecam. Akurat mamy sezon śliwkowy. Składniki:Ciasto:500 g mąki1 łyżka proszku do pieczenia200 g masła100 g cukru2 żółtka1 jajko2
Kuchnia domowa AniPo burzliwym i bardzo intensywnym lecie mamy, mam nadzieję, złotą, spokojną, polską jesień, która niesie ze sobą bogactwo owoców. Dlatego dzisiaj po długiej przerwie chcę Wam
Taste Of My DayPrzepyszne i proste ciacho ze śliweczkami. Ciasto nie jest za wysokie ale całkiem ładnie się prezentuje i się nie kruszy. Mojej rodzince tak zasmakowało, że ostatnio
Monia miesza i gotujeSezon truskawkowy w pełni. Oprócz koktajli, lodów, czy truskawek ze śmietaną warto upiec z nimi proste, szybkie ciasto budyniowe, które nie może się nie udać. Zresztą
Bernika - moj kulinarny pamietnik