ciasta kruche - 14048 przepisów (strona:731/937)

Tarta z kremem budyniowym i truskawkami 407

ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 20-30 minut do zamrażalnika. Następnie wyjąć, rozwałkować. Wyłożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Po nakłuwać widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć je fasolą, ryżem lub specjalnymi kulkami. Piec na złoty kolor w 200 stopniach. Najpierw piekę 15 minut obciążone. Potem zdejmuję i piekę(...)Wlać do gotującego się mleka i mieszać aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Utrzeć z masłem. Dodatkowo: 500-600g truskawek ½ galaretki truskawkowej (rozrobiona w 200 ml gorącej wody) Na ostudzony kruchy spód wyłożyć masę budyniową. Na nią ułożyć umyte, bez szypułek połówki truskawek. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na min. 2 godziny. Smacznego, Anulla Normal 0 21 false false false

Fabryka pomysłów
Najlepszy sernik z krówkami pieczony na krakersach 174

oraz proszkiem budyniowym. Na końcu należy wmieszać uprzednio pokrojone na mniejsze kawałki krówki. Następnie na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć warstwę krakersów. Na ciastka przełożyć masę serową. Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 60-70 minut w 180 stopniach. (Czas pieczenia zależy od piekarnika. Upieczony sernik powinien mieć delikatnie zapieczone boki oraz sprężysty wierzch.) Sernik ostudzić(...)długo, ponieważ proces gęstnienia trwa dość szybko.) Schłodzony sernik wyjąć z formy i następnie dokładnie posmarować polewą krówkową. Wierzch posypać odrobiną soli oraz obficie płatkami migdałowymi. (*) Użyłam kruchych krówek o smaku mlecznym

Di gotuje
Kruche Półksiężyce 382

Kruche Półksiężyce Pamiętam, jak zawsze upierałyśmy się z siostrą,  że będziemy mamie pomagać przy ich robieniu. Zawsze kończyło się tak samo, wszędzie pełno cukru, i cały stół umorusany marmoladą, jednak miło wspominam te czasy. Zapewne w przyszłości z chęcią będę prosić o pomoc swoje dzieci, może któraś z mam zaprosi do kuchni swoje maleństwo -  jednak jedno jest pewne(...)soli Dodatkowo: białko cukier kryształ marmolada Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ser przecisnąć przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa. Dodać margarynę (masło), przesiana mąkę i zagnieść ciasto. Uformować kulę, przykryć folią spożywczą i chłodzić w lodówce minimum 2 godz. (można ciasto przygotować wieczorem, a dopiero piec kolejnego dnia).   Schłodzone ciasto podzielić na parę części, każdą część

My sweet a life
Razowe ciasteczka z bakaliami 161

Fantastyczne ciasteczka z kategorii tych zdrowszych :) Zdrowszych, bo bez białej mąki i białego cukru. Bardzo aromatyczne, przyjemnie kruche. Masa ciasteczkowa nawet na surowo była pyszna; przyznaję się bez bicia, że podjadałam w trakcie formowania ciasteczek ;) Proste i szybkie w wykonaniu :) Polecam :) Przepis inspirowany TYM PRZEPISEM Składniki na około 30 sztuk: 240 g mąki pszennej razowej 180 g masła, miękkiego(...)migdałowych 6 łyżek suszonej żurawiny lub innych suszonych owoców ( te większe należy posiekać ) Wykonanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, syrop klonowy/miód oraz cukier i zagnieść ciasto. Wsypać bakalie i ponownie zagnieść, dobrze łącząc ciasto z bakaliami. Ciasto włożyć do lodówki na około 30 minut. Dwie płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ze schłodzonego ciasta odrywać kawałki

Opowieści z piekarnika
maślane ciasteczka z orkiszem i bakaliami 165

ciasteczka maślane z bakaliami Kruche maślane ciastka, to idealna propozycja na rozpoczęcie nowego tygodnia. A jeśli do ciastek, dodamy mąkę orkiszową i bakalie, to ciastka nie tylko zyskają na smaku, lecz staną się również źródłem cennych składników mineralnych i witamin. składniki 1 kostka masła 1 szklanka mąki orkiszowej 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka pomieszanych bakalii 1/3 szklanki cukru dodatkowo(...)cukier,  dodajemy stopione masło, odcedzone na sicie bakalie, całość dokładnie wyrabiamy w rękach, formujemy w kulę i wkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie  lodówki wyjmujemy schłodzone ciasto, dzielimy je na kawałki, formując z każdej części kulkę wielkości sporej śliwki. Teraz ciastka układamy na wyłożonej pergaminem blasze, a następnie  blachę  wkładamy do nagrzanego wcześniej

Miód i pieprz
Klasyczne kruche ciasteczka 170

Któż nie lubi maślanych, kruchych ciasteczek? Pyszne i uniwersalne. Można ozdobić je lukrem królewskim, masą cukrową, czekoladą. Lub zjeść same. Pysznie smakują posmarowane dżemem lub lemon curd. Moja Malwinka lubi je chrupać na deser. A kiedy ich nie zużyjemy, zawsze można schować je do zamykanego pojemnika i przechować. Dodatek domowego ekstraktu waniliowego naprawdę daje im "kopa" i lepiej(...)Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą i lekką masę. Dodać jajko i ekstrakt - zmiksować do połączenia składników. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto schować na co najmniej godzinę do lodówki. Ciasto przełożyć na stolnicę, podsypując mąką zagnieść jeszcze raz. Wałkować placek o grubości około 5 mm, wycinać dowolne kształty, piec

Cakes By Kejt
Kruche ciasteczka z cukrem - Amoniaczki 171

szukałam przepisu na kruche ciasteczka, wypróbowałam ich dziesiątki aż w końcu udało się! Trafiłam na te oto amoniaczki, przepis trochę zmodyfikowałam i wyszły idealne, jak z cukierni zwykłe ciasteczka kruche. Nie są za słodkie i ogromnym plusem jest to, że zamknięte w metalowej puszce mogą leżeć nawet kilka tygodni. No i co ważne, amoniak...  kiedyś wydawało mi się(...)Amoniak zaparzamy 2 łyżkami gorącej wody. Na stolnice przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie i dodajemy drobno posiekaną margarynę oraz jajka. Wsypujemy cukier, dodajemy amoniak i wszystkie składniki szybko zagniatamy (gdyby ciasto było zbyt "sypkie" można dodać śmietanę -  u mnie jest to zazwyczaj 18% ale oczywiście może być też 30% lub jeśli akurat jej nie posiadamy mleko też doskonale się nada

Słodka Kraina Wypieków
Kruche ciasteczka, czyli ciasteczka Enrike 187

Ciasteczka Enrike to jeden z moich pierwszych przepisów na kruche ciasteczka jakie piekę. Dostałam go dawno temu od koleżanki. Pewnie zastanawiacie się skąd ta zwariowana nazwa w tytule :) Już mówię - wzięła się ona z tego, że mój młodszy brat, posiadający latynoską urodę i przypominający nam w tamtym czasie Enrigue Iglesiasa, od zawsze był smakoszem wszelkich słodyczy, a owe ciasteczka były(...)około ½ szklanki do podsypania) 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki cukru Margarynę rozpuszczamy lub pozostawiamy aby zmiękła. Ja preferuje rozpuszczanie, gdyż wg mnie łatwiej i szybciej wyrabia się wtedy ciasto. Jeśli rozpuszczamy margarynę, należy pamiętać żeby była ona w temperaturze pokojowej, a więc lekko ciepła, gdy będziemy dodawać pozostałe składniki. Do margaryny dodajemy żółtka, kwaśną śmietanę i mąkę. Wyrabiamy dobrze

Smakowy Raj
Wąsate babeczki 199

śmietaną kremówką i to był strzał w dziesiątkę! Babeczki są cięższe dlatego nie rosną tak bardzo jak w oryginalnym przepisie, ale za to są idealnie miękkie w środku i kruche na zewnątrz. Składniki na babeczki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkladnki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki gorzkiego kakao 1 jajko 1/2 szklanki oleju(...)dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Skracamy patyczki do szaszłyków mniej więcej o połowę. Czekoladę rozpuszczamy

Ciastkozercy
Kruche rogaliki drożdżowe 192

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} W poszukiwaniu inspiracji kulinarnych na blogach kulinarnych, trafiłam   tutaj na ciekawy przepis na krucho – drożdżowe rogaliki. Postanowiłam je upiec i nie zawiodłam się, wyszły przepyszne. Polecam :-) Przepis na 24 rogaliki: 250 g mąki pszennej ¼ szklanki ciepłego mleka ½ kostki masła 12 g suchych drożdży(...)wymieszać z miękkim masłem. W oddzielnym naczyniu jajko ubić dobrze z cukrem pudrem, dodać mąkę zmieszaną z masłem, wyrośnięte drożdże i olejek waniliowy. Całość dokładnie wyrobić, do momentu aż ciasto nie będzie się kleiło i będzie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto przykryć folią i wstawić na 2 godziny do lodówki. Po dwóch godzinach ciasto podzielić na 3 części. Z każdej

Na słodko lub wytrawnie
Placuszki z serkiem mascarpone i sosem truskawkowym 171

Dzień Dobry  w poniedziałek :-) Pamiętacie pyszne i puszyste placuszki z serkiem ricotta ? Tym razem zamiast ricotty do placuszków dodałam serek mascarpone i zrobiłam sos z

kruche babeczki
"Sceny kuchenne" Maria Pakulnis i Janusz Mizera 208

Hej :-) Dziś mam dla Was recenzję kolejnej świetnej książki, która ukazała się niedawno. Jak piszą autorzy, książka nie jest do końca książką kucharską zdominowaną wyłącznie przepisami

kruche babeczki
CIASTECZKA GĘSIE ŁAPKI 183

składników, które znajdziemy prawie w każdej kuchni. Przed upieczeniem każde ciasteczko można obtoczyć w cukrze lub (tak jak u mnie) oprószyć je cukrem pudrem po upieczeniu.  Ciasteczka są kruche i maślane o twarogowym posmaku oraz z wyczuwalną nutą wanilii. Połączenie mąki, masła i twarogu daje zaskakujący i wyjątkowy smak, że trudno im się oprzeć. Dodatkowo zachęca ich nietypowy kształt(...)przez sito. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier z wanilią oraz twaróg przeciśnięty przez praskę i wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy zimne masło pokrojone w małą kosteczkę i zagniatamy ciasto, do momentu aż stanie się jednolite. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie, ciasto rozwałkujemy na stolnicy oprószonej

Kuchnia MagdaLeny
Piernikowe ciasteczka owsiane bez cukru 208

Pewnie powinnam się zabierać już za pieczenie normalnych pierników, ale cóż, próbuję innych kombinacji ;) Te ciasteczka wyszły bardzo kruche, aromatyczne i ciekawe w smaku, bo z dodatkiem wiórków kokosowych. Jeśli chcecie upiec coś na szybko w grudniowym klimacie to polecam :) Najlepsze są oczywiście zaraz po upieczeniu, ale jeśli będziecie je przechowywać w pojemniku to będą równie dobre. Piernikowe ciasteczka owsiane(...)opakowanie budyniu śmietankowego (ok. 40 g) 1 łyżka miodu Płatki połączyć z mąką, wiórkami, przyprawą, proszkiem, ksylitolem i budyniem. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wszystko wymieszać i zagnieść. Odrywać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, uformować kulę i spłaszczyć. Układać ciasteczka na forie wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 15 minut w 180 stopniach. inspiracja

FitKot
Paluszki słone do barszczu – kuchnia podkarpacka 533

przepis to klasyk, ale warto go przypomnieć. Słone kruche paluchy z serem to idealny dodatek do rozgrzewającego czerwonego barszczu. Można je przygotować nawet kilka dni wcześniej, bo długo utrzymują świeżość, o ile przechowywane są w zamkniętym blaszanym lub plastikowym pojemniku. Przepis pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich w Tajęcinie (podkarpackie) – publikacja LGD „Eurogalicja” pt. „Tradycja, smak i wdzięk”. Składniki na około(...)sera Drożdże kruszymy i mieszamy ze śmietaną, dodajemy do mąki razem z pokrojoną w kostkę margaryną, żółtkami, solą i kminkiem (ja pominęłam kminek, ponieważ za nim nie przepadamy). Zagniatamy ciasto, które owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 mm , smarujemy białkiem i za pomocą radełka lub noża wycinamy prostokąty szerokie

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania