końcu zdecydowałam się na kruche ciasteczka. Ciasteczka wyszły smaczne o ciekawym smaku, jednak dość suche, ale do kawy czy herbaty dobrze pasują. Składniki: 500 g mąki ryżowej 100 g mąki pszennej 3 jajka ¾ szklanki cukru 1 margaryna Wykonanie: W misce wymieszać obie mąki i cukier. Dodać jajka i margarynę a następnie zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować i wycinać ciastka foremkami
Mama Gotujeżółtka. Zagniatamy ciasto. Ciasto nakładamy porcjami do maszynki do ciastek i wyciskamy ciasteczka, na blachę wyłożoną papierem. Ja wyciskałam końcówką do dekorowania toru (gwiazdką). Ciastka można również, formować w dłoniach. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni i pieczemy 15-20 minut, aż nabiorą ładnego kolorku. Smacznego :D Polecam: Ciasteczka owsiane Ciasteczka jęczmienne kruche
Moje pyszne gotowanieokoło 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i przenieść do formy na tartę. Piec około 15 min w 200 stopniach. W tym czasie pokroiić cebulę w krążki i smażyć ją na odrobinie oliwy, aż zmięknie. Pomidory pokroić w krążki posolić, skropić oliwą i grillować na patelni grillowej przez około 15 min. Na upieczony kruchy spód ułożyć cebulkę i pomidory
Anioły w kuchniDawno, dawno temu kupiłam formę do tarty - bardzo długo leżała i czekała na swoją kolej, ale kiedy już raz spróbowałam, zagościła u nas na
Miksturownikprzepyszny - delikatny i kremowy. Uważam, że nie trzeba być fanem fistaszków, aby polubić ten czekoladowy, lekko słony i orzechowy smak sernika. (Tortownica średnicy 18-20 cm) Spód: 100g kruchych ciasteczek/herbatników 25g masła/margaryny 30g gorzkiej czekolady 25g solonych orzeszków Masa serowa: 500g mielonego twarogu 150g masła orzechowego 150g cukru 3 jajka 1 łyżka śmietany 18% (czubata(...)Całość przełożyć na dno formy wysłanej papierem pergaminowym. Przygotować masę serową. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i umieścić na ciasteczkowym spodzie. (Miksować do połączenia się składników, aby nie napowietrzać ciasta. Wtedy sernik niepotrzebnie nam nie urośnie a następnie nie opadnie.) Piec z parą wodną przez około 50-60 minut (do momentu ściętego i sprężystego wierzchu) w temperaturze 170 stopni
Di gotujedawno myślałam, że ich czas dawno minął. Jeżeli tak jak ja lubicie te małe cudeńka, mam dla Was coś pysznego! Fantastyczny, lekki, słodko kwaśny sernik z ciasteczkami amaretto. Słodycz kruchego spodu z ciasteczek i słodko kwaśny wierzch malinowy sprawiają, że na jednym kawałku na pewno się nie skończy. Przynajmniej ja nie mogłam się powstrzymać. A jak będzie z Wami(...)przygotowanej masy dosypujemy budyń waniliowy i mąkę - mieszamy.W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną, puszystą pianę, a następnie partiami dodajemy do masy serowej.Do przygotowanej tortownicy wylewamy ciasto. Na wierzchu układamy maliny, tak aby pokryły większą część ciasta.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do złotego koloru - około 30 minut.Studzimy w piekarniku, następnie wstawiamy do lodówki do całkowitego wystudzenia.Smacznego
Słodkie PrzyjemnościSkładniki: 4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 150g zimnego masła 2 całe jajka ok. 1 szklanki jagód 1 żółtko + 1 łyżka oleju Sposób przygotowania: 1. Masło
A Ty Smakuj MniePrzepis autorski (mój). Sernik smakuje rewelacyjnie i przyznam, że moja mama sama zjadła aż 3/4 ciasta. Przez kilka dni nosiłam jej do szpitala po kilka kawałków i miło było, jak z niewielu rzeczy prosiła właśnie o ten sernik. Przyznam, że z chęcią sama nim bym się objadła, ale niestety za szybko zniknął i nie miałam już czym. Delikatna nuta(...)cytryny idealnie komponuje się z kremową i słodką masą oraz przepysznym puree malinowym. Koniecznie sami spróbujcie! Polecam! (Tortownica o średnicy 22 cm) Spód: 200g kruchych ciasteczek/herbatników 50g masła/margaryny Masa: 500g kilkakrotnie mielonego twarogu (może być dobrej jakości z wiaderka) 150g śmietanki 30-36% 3 jajka 190g cukru (można odrobinę mniej) 10g cukru waniliowego 1 opakowanie budyniu waniliowego
Di gotujebędzie już gotowe. Użyjcie gotowego ciasta francuskiego lub jeśli macie swój sekretny przepis przygotujcie je sami . Jak przygotować w łatwy i szybki sposób karmel pokazałam w poprzednim wpisie. Pozostaje nadziać i uformować rożki. Wypieczone, ciepłe i rumiane rożki obficie oblejcie domowym solonym karmelem. Gwarantuję, że znikną w ciągu dnia ! Więcej przepisów z wykorzystaniem karmelu: Kruche ciasteczka Twix z czekoladą
Słodkie Gotowanieciasteczek w jesiennym klimacie. Kruche, delikatne, o wyraźnym smaku kakao ciastka są idealne dla dzieci na podwieczorek. Córce tak się spodobały, że zrobiłyśmy drugą porcję i zabrała całe pudełko żeby poczęstować koleżanki. Ten przepis jest świetny do wykorzystania kiedy chcemy coś upiec z dzieckiem. Nawet trzylatek spokojnie poradzi sobie z lepieniem kulek z ciasta. Będzie z tego świetna zabawa
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSNIKERS CIASTO CEGIEŁKA KOSTKA KAKAOWO-KAWOWA Z PIANKA CZEKOLADOWĄ FALE DUNAJU SEROWO KOKOSOWE MIODOWNIK KRÓLEWSKI KRETOWISKO TIRAMISU SERNIK PUSZYSTY SERNIK Z MALINAMI SERNIK Z KASZĄ MANNĄ SERNIK Z RODZYNKAMI SERNIK NA ZIMNO Z BORÓWKAMI I JEŻYNAMI KAWOWA DELICJA PODUSZKOWIE- SERNIK NA MURZYNKU HERBATNIKOWIEC - BEZ PIECZENIA SERNIK STRACIATELLA CAPPUCINO CHATKA KRUCHE Z POWIDŁAMI
Sama słodycz i szczypta chilinależą do typu tych kruchych.) Polecam! (około 14 sztuk) 100g masła/margaryny 80g cukru trzcinowego (u mnie cukier złocisty z melasą ) 1 jajko 150g mąki kasztanowej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli Dodatkowo: 15g płatków kasztanowych 15g aloesu kandyzowanego Wszystkie składniki należy dokładnie połączyć do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu do ciasta wmieszać płatki kasztanowe oraz kawałki
Di gotujedokładnie się połączyć. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które spłaszczamy w dłoniach i rozkładamy na blaszkach. Blaszki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 - 25 minut w 175 stopniach. Ja piekę na grzałkach: dolna + grzałka z termoobiegiem. Ciasteczka wyjmujemy z piekarnika, gdy są ładnie zrumienione. Po wystygnięciu stwardnieją i zrobią się kruche. Ciastka najlepiej smakują ostudzone
Smak mojego domuzrobienia”. Jest na klasycznym, kruchym spodzie. Środek to wilgotny, mokry a zarazem puszysty ser, którego smak podbijają orzechowe kulki. Polany czekoladowym ganache, udekorowany według uznania, cudownie się prezentuje i wielu zachwyci. Koniecznie wypróbujcie… I choć do Świąt mamy jeszcze trochę czasu, to zapewniam, że wielu z Was sięgnie po niego ponownie, właśnie wtedy Ciasto: 300 g mąki pszennej
Made By Mom And Son