Sernik z prawdziwą wanilią, rabarbarem i kruszonką. Dzięki rabarbarowi ciasto jest lekko kwaskowe i nie za słodkie, idealne na piknik lub podwieczorek. Polecam również inne moje
Oryginalny smakTarta (fr. tarte ) – rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami), jak i wytrawne (np. z warzywami, grzybami). Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Tarta z pstrągiem wędzonym i pieczoną papryką. Składniki na 6 sztuk: - 2 opakowania ciasta francuskiego (1 op. 375g
mojewypiekiinietylkoczego nie zrobi się dla dziecka. Z podanego przepisu wychodzi około 3 blach ciasteczek. Najtwardsze są te z pierwszego rozwałkowania, następne ciasteczka rozwałkowywane ze skrawków są niestety coraz bardziej kruche, a po upieczeniu też bardzo się kruszą. Niemniej jednak to są bardzo smaczne ciasteczka, z minimalną ilością cukru, aby nasze bezglutenowe pociechy nie były tak całkiem pozbawione słodyczy. Składniki(...)jajko Wykonanie: 1. Najpierw w misce mieszamy wszystkie suche składniki. 2. Następnie dodajemy jajko, masło i stopniowo mleka. Mieszamy i patrzymy ile mleka wchłonie mąka. Jeżeli ciasto wydaje się za suche i kruche, trzeba dolać znów odrobinę mleka. 3. Przekładamy ciasto na blat i staramy się je dobrze zagnieść, choć nie jest to łatwe. Jeżeli jest już zagniecione, zawijamy
Kawa z mlekiemkolejny archiwalny przepis: obłędnie kruche ciasteczka z makiem. Ciasto jest trochę niewdzięczne w obróbce, dlatego wałkowałam je na silikonowej macie, ale opłacił się włożony w ich wykonanie trud. Jeśli ktoś przepada za kruchymi słodkościami, gorąco polecam upieczenie ich choć raz, a kto wie, może nawet na tym jednym razie się nie skończy :) Kruche ciasteczka z makiem Składniki: 120 g mąki(...)prawdziwą wanilią Wykonanie: Mąkę pszenną, ziemniaczaną i cukier puder przesiałam do miski. Dodałam zimne masło i posiekałam razem przy pomocy siekaczki. Dosypałam cukier waniliowy i mak. Dłonią zagniotłam ciasto, zawinęłam je w folię spożywczą i włożyłam na godzinę do lodówki. Płaską blachę do drobnych wypieków o wymiarach 31x41 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzałam do temperatury 170 stopni
Kuchenne zapiski EdytyWymyśliłam sobie, że poeksperymentuję w weekend i upiekę kruchą, słoną tartę na niedzielny obiad. Tak też zrobiłam. Z 300g mąki, 150 masła i 2 jaj zagniotłam ciasto w identyczny sposób, jak na kruche, a następnie chłodziłam w lodówce ponad godzinę. Po tym czasie ciasto było już bardzo twarde, zatem na blaszkę starłam je na tarce o grubych oczkach
Sajkofanka smakunastępnie ponownie zwijać je i znów zbijać go wałkiem - około 15 minut. przez takie zbijanie nasze ciasto będzie jednolite oraz elastyczne, a po usmażeniu będzie kruche z dużą ilością bąbelków. ciasto podzielić na porcje, każdą porcję cieniutko rozwałkować na blacie posypanym delikatnie mąką. ciasto oczekujące na rozwałkowanie należy przykryć ściereczką, aby nie obsychało. rozwałkowane ciasto kroimy na paski
Camilla w kuchnimiski i szybko zagniotłam. Ciasto zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam do lodówki na około 30 minut. Ciasto nożna również zagnieść ręcznie, tak samo jak zagniatacie kruche. W czasie, w którym ciasto chłodziło się w lodówce zabrałam się do krojenia czekolady, orzechów i bakalii, które potrzebne będą na wierzch. Po 30 minutach wyciągnęłam ciasto z lodówki, rozwałkowałam
Blondynka GotujeCześć! W sezonie na śliwki nie może zabraknąć ciasta ze śliwkami. Uwielbiam drożdżowe ze śliwką, kruche ze śliwką. Tym razem zrobiłam ciasto murzynek ze śliwkami - pyszne! Mokre ciasto z winną śliwką :) Lubię to! Składniki: *3 szkl. mąki *1 szkl. cukru *1/2 kostki masła *2 jajka *3 łyżki powideł śliwkowych *2 płaskie łyżeczki sody *2 łyżki kakao *1 szklanka mleka
Pieprzyć z FantazjąIdealne ciasto na niedzielę i każdy inny dzień. Kruche, lekkie, słodkie...czego chcieć więcej? Ciasto w zdrowej wersji każdemu poprawi humor i umili dzień. Moje dziecko prosiło o kilka dokładek, na początku słowami: "Mogę jeszcze mały kawałek?", a później - "Mogę jeszcze WIELKI kawałek?". Smakowało nie tylko jej, ale i każdemu w rodzinie. Obiecuję, że niewiele się przy
Jeść, by żyć w zdrowiunazwą kryje się pyszne, nietypowe i ciekawie wyglądające ciasto. Owszem, jest dosyć pracochłonne, ale efekt końcowy jest rewelacyjny. Ciasto składa się z kruchych ruloników wypełnionych wiśniami i ułożonych w kształcie piramidki. Całość połączona jest masą z gęstej śmietany. Tym ciastem na pewno zaskoczycie swoich gości. Polecam ! Składniki: Ciasto: 400g mąki (plus mąka do podsypywania) 180g masła 180g śmietany 1 jajko
Podróż w kulinariarozpuszczonego zimnego masła - 2,5 szkl mąki (pół na pół mąka zwykła i krupczatka) - 3/4 szkl cukru pudru - 3 żółtka - szczypta soli Ze składników zagniatamy ciasto. Moje wyszło bardzo kruche, już chciałam się poddać ale doczytałam, że można dodać zimnej wody. Tak też zrobiłam i uratowałam ciasto. Wkładamy je na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu wałkujemy cienki placek
Moje Słodkie PiekiełkoWyszły zaskakująco pyszne! Robi się je na prawdę szybko, z ciastem bardzo łatwo się pracuje, rureczki ładnie i równo się pieką, nie przypiekają. A smak - bajka:) Pyszne, kruche, mimo iż do ciasta nie daje się cukru to dzięki dodatkowi marmolady są słodkie nawet bez posypywania cukrem pudrem. SKŁADNIKI: (na ok 40 szt) 1 niepełna szkl śmietany
Kto ugości moich gości?Rogaliki drodżowo- kruche z nadzieniem wiśniowym Składniki: - 25 g drożdży - 2 łyżki cukru - cukier waniliowy - 1 jajo - 1/4 szklanki mleka ciepłego - 250 g mąki - 1/2 masła - dżem (dowolny smak) Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier i mąkę. Rozczyn w takiej postaci odstawiamy w ciepłe miejsce. Po tym jak podwoi swoją objętość, wyrabiamy z resztą ciasta. Odstawiamy na 30 minut
SMYKWKUCHNIsłynnego ciasta Pani Walewska (pychotka), v posiekane orzechy z miodem to ostatnia warstwa wielu polskich ciast, w szczególności ciasta miodowego, v posiekane orzechy wymieszane z cukrem stanowią posypkę do kruchych ciasteczek, v posiekane orzechy są niezastąpionym dodatkiem do mas makowych w makowcach, v posiekane(...)orzechowe z Kołaczyc Kruche babeczki orzechowe z kremem maślano-czekoladowym Kruche babeczki orzechowe Sałatka z kaszy bulgur z kurczakiem curry i ananasem Kwiat jabłoni – ciasto orzechowe z jabłkami i kremem z białej czekolady Makowiec na kruchym spodzie Mini tartaletki makowe Piernikowy murzynek z gruszkami Kruszonka lasowiacka Placek z gotowanym serem i jabłkami - kuchnia podkarpacka Kruche kwiatki waniliowe jogurtowe i czekoladowe
Trzeci talerz