Dzisiaj przepis dla miłośników serników… i czekolady. Świąteczny sernik o smaku czekolady deserowej i zapachu piernika na kruchym spodzie z ciasteczek kakaowych. Nie należy do
Oryginalny smakserowa, rozpływająca się w ustach, na wierzchu delikatna pianka z kokosem... Ciasto iście anielskie ;) Przepis wpadł mi do głowy, gdy przeglądałam mój stary zeszyt z przepisami, gdzie znalazłam przepis pod tytułem "Sernik z wiórkami". Dodałam trochę modyfikacji i tak oto powstało moje ciacho ;) Polecam! ;) Blacha 24x24cm Składniki: Kruchy spód: 2 szklanki mąki 3/4 margaryny 2 żółtka 4 łyżki cukru(...)część) budyń kokosowy ( albo śmietankowy) 1/4 szklanki mleka 2% Piana kokosowa: 100g wiórek kokosowych+ odrobina do posypania wierzchu 5 białek 3/4 szklanki cukru pudru Ze składników na kruchy spód zagniatamy ciasto i chłodzimy pół godziny. Do sera dodajemy wszystkie składniki i miksujemy blenderem na jednolitą masę. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkujemy i układamy na blachę wyłożoną papierem
Czerwona Porzeczkasłodkich śliwek 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka miodu lub syropu klonowego * PRZYGOTOWANIE Mąkę gryczaną wymieszaj z erytrolem oraz solą. Posiekaj doń masło i wbij żółtko. Zagnieć szybko ciasto (jak tradycyjne kruche). Uformuj kulę i wstaw na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj na duży okrąg. W odległości 5 cm od brzegu posyp wierzch skrobią i ułóż połówki śliwek
Food SquareQuiche… czyli klasyka kuchni francuskiej. Jest to placek z kruchego lub francuskiego ciasta wypełniony masą jajeczno-śmietanową. Może być przyrządzony z różnych składników i podawany jako danie główne, kolacja lub przekąska. Równie dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Polecam Składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)450 g mrożonego szpinaku15 pomidorków truskawkowych4 jajka300 ml śmietanki
Oryginalny smakinną miskę) i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Blaszkę na pizze smarujemy margaryną (dzięki temu mamy bardziej kruchy spód). Wykładamy ciasto i ugniatamy ta, aby pokryło całą blaszkę. Ciasto nakłuwamy widelcem, odstawiamy na 5 minut. Następnie smarujemy ketchupem. Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni
Słodkie okruszkiczekoladowe dropsy, wiórki kokosowe, czekoladowe cukiereczki, masa cukrowa na oczka (można je też zrobić z czekolady)Babeczki kruszymy na małe kawałki w rękach lub w robocie kuchennym. Jeśli ciasto jest zbyt kruche i nie chce się kleić (kiedy ściśniemy część w ręce, rozkrusza się na kawałki) dodajemy po łyżeczce krem maślany i dalej wyrabiamy masę.Z gotowej masy formujemy kulki
Ciastkozercybędę obrońcom tart na słono i przedstawię Wam jedną z moich ulubionych… z nadzieniem śmietanowym, ze świeżym szpinakiem i aromatycznym łososiem. Ciasto powinno być kruche i delikatne aby nie przyćmić kompozycji, która stanowi środek potrawy. A jeśli uda Wam się zachować kawałek na później, na zimno smakuje
kuron.com.plbyło za mało żeby upiec blachę szarlotki więc zrobiłam coś zupełnie innego a jednocześnie trafiłam dobrze w gust domowników. Upieczone jabłuszka, nadziane marcepanem i lekko pijanymi żurawinami, otulone krucho drożdżowym, serowym ciastem.... Całość uzupełnił sos ze świeżej żurawiny. Mówię Wam, coś pysznego !Jabłka i żurawiny to świetne połączenie - w małych jabłecznikach też się sprawdziło. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzazrobić moje tradycyjne ciasto na pizzę, nieco je zmodyfikowałam. Mianowicie dodałam do niego jajko i pominęłam mleko (zamiast niego użyłam po prostu więcej wody). Efekt? Tak przygotowane ciasto jest bardziej kruche i w moim odczuciu do calzone sprawdza się wręcz rewelacyjnie :) Jeszcze jedną innowacją, było dla mnie użycie drożdży instant. Zawsze używałam świeżych, jednak tym razem zapomniałam o nich
Ratunku obiadKruchy jabłecznik z budyniem i ananasami. Bardzo prosty przepis. Pyszny Wykonanie ciasta – do miski przesiać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodać cukier wanilinowy, wymieszać. Dodać zimne masło i jajka. Posiekać nożem następnie szybko zagnieść na gładką masę. Podzielić ciasto na dwie równe części i włożyć do lodówki na 30 minut. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce
Kuchnia PokoleńLubicie jabłeczniki? Ten jest zupełnie inny od tych wszystkich, które jadłam. Jabłka otulone ciastem, ale nie kruchym, a bardziej ucieranym. Do tego kokosowa beza. Czy na święta pasuje? Hmn... mi się wydaje że szarlotki są dobre zawsze 😉 Ale wybór pozostawiam Wam. Wpisów typowo świątecznych już u mnie nie będzie, więc zapraszam do skorzystania z dodanych już przepisów 😊 Na pewno
Kuchnia w czekoladzieświątecznym stole nie może zabraknąć kruchych ciasteczek do kawy i herbaty. Ja proponuję Wam ciasteczka o subtelnym aromacie kwiatów pomarańczy, często wykorzystywanym w kuchni francuskiej, zwłaszcza w wypiekach. Rodem z Bliskiego Wchodu, woda z kwiatów pomarańczy doskonale nadaje się do ciast i deserów. To również idealny dodatek do dań orientalnych oraz napojów serwowanych na ciepło i na zimno. Ta woda
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskawykonania, bardzo kruche i delikatne. Idealne do szkolnej śniadaniówki. Przepis z dedykacja dla jednej z czytelniczek bloga - Asi R. :-) SKŁADNIKI: 500 g mieszanki Mix per Dolci Nutri free 200 g cukru pudru 220 g masła 2 jajka Mąką z cukrem wymieszaj i dodaj do niej masło posiekane w wiórki. Następnie dodaj jajka i całe ciasto dokładnie wyrób. Musi
Kuchnia bezglutenowapieczarki nalepiej by były jak najdrobniej pokrojone, może nawet starte na dużych oczkach tarki. Moje były odrobinę za duże. Foremki też lepiej by nie były przesadnie duże, bo ciasto jest naprawdę kruche i mniejsze po prostu łatwiej się je. Kruche babeczki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 250g margaryny 3 żółtka 1 łyżeczka soli Farsz: 500g pieczarek
Smaki Na Talerzuktóry będzie zdrową alternatywą dla świątecznych ciast. Nie zawiera cukru, a słodycz zawdzięcza jedynie borówkom, truskawkom i odrobinie miodu. Czy zrobienie ciasta bez cukru jest możliwe? Oczywiście! Cukier można zastąpić małą ilością miodu, bananem, daktylami czy słodziutkimi borówkami. Kruchy spód można zrobić tak, żeby nie było w nim ani masła, ani mąki – wystarczy banan i płatki owsiane górskie, zaś(...)pochodzącego z jajek i nieznacznej ilości z innych składników). Polecam też użycie sera w wersji bardzo odtłuszczonej i wtedy ciasto można jeść z czystym sumieniem ;D Wykonanie CIASTO Na początku przygotuj „kruchy” spód sernika Weź widelec i przy jego pomocy zgnieć banana. Dodaj płatki owsiane i wymieszaj. Wyłóż okrągłą blaszkę papierem do pieczenia i przełóż bananową masę. Wygładź
Eat me! Fit me!