Domowy sok pomidorowy najlepszy jest w okresie kiedy można kupić świeże, pachnące pomidory. Aczkolwiek w zimie, wczesną wiosnę również warto go przygotować bo dostarczy nam odpowiednich
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Właściwie to nie miałam pojęcia jak je nazwać. Ciasteczka? Mini tartaletki? A może jednak bardziej świątecznie... Mazurki? Mazurków nigdy sama nie przygotowywałam, ani nawet nie
Kuchnia EllieTłusty Czwartek. Ale będzie tym razem zdecydowanie mniej tłusto. Tegoroczny Tłusty Czwartek pozbawiłam ciężkości, tłustości i poczucia przejedzenia. Tak, wiem, wiem, o to chodzi w ten
W kuchni Karmel-itkiWegańskie wrapy z humusem i warzywami to klasyczna tortilla w wegańskiej odsłonie. Głównymi składnikami jakie będą tu dominować to humus, warzywa i dresing z Tahini z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jak to niektórzy mówią, że dopadła ich śnieżna depresja. Ot troszkę dziwna sytuacja. W styczniu śnieg? No nie, kto by pomyślał.... ;) Ale tak na
Malinowe PocałunkiJogurtowy sos czosnkowy to idealny dodatek nie tylko do pizzy, ale wielu z nas uwielbia go jeść razem z pieczonym mięsem, z potrawami z grilla. Sos
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Moi drodzy ciesząc się w dalszym ciągu świeżymi owocami lata chcę wam zaproponować sernik o obłędnym aromacie cytrynowym niezwykle dobrze współgrającym w dojrzałymi wiśniami. Jeszcze jako
vaniliowoczekoladowaZapraszam na słone shortbread, super maślane ciasteczka, które wprost rozpływają się w ustach; ciasteczka są idealne jako zaostrzając ą apetyt przystawk ą przed kolacją
Mia Cucina SofietaWalentynki stały się ostatnio bardzo modnym świętem. Już od końca stycznia w sklepach możemy zauważyć wysyp serduszek, walentynkowych czekoladek, czy też innych prezentów. Osobiście nie jestem
365 dni dookoła kuchniSernik z grysikiem moja mama piekła zawsze na Wielkanoc, gdy byliśmy dziećmi, więc to taki trochę przysmak z mojego dzieciństwa :) Najbardziej charakterystyczną jego cechą była mega
Smakowy RajNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Na słodko lub wytrawnieŚwięta, święta i po. Dziś już kończymy jeść świąteczne potrawy, pojadamy świąteczny sernik , mazurek kokosowy i kajmakowy, kończymy sałatki i odpoczywamy przed kolejnym tygodniem pełnym pracy
365 dni dookoła kuchnitrzcinowy cukier puder do oprószenia babki 1/2 szklanki mieszanki keksowej Helio *cukru można dodać więcej (wg upodobań) lub całkowicie pominąć (ja dziś tak zrobiłam, wówczas babka wyjdzie bardziej krucha). Słodkości ciastu nadają bakalie i cukier puder, którym jest dość mocno oprószona Przygotowanie: Masło lub margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia
Słodkie okruszkiciasto jest idealne podczas Wielkanocy, ale nie tylko. Takie wypieki to najprostsze do przygotowania ciasta, niezwykle kruche i smaczne. Ja najchętniej jadam kawałeczek do kubka kawy lub herbaty. Babkę możesz posypać cukrem pudrem tak jak ja lub zrobić dowolną polewę – lukier, lukier cytrynowy lub czekoladę. Za każdym razem Twoja babka może być inna. Zapraszam Was także na przepisy(...)proszek do pieczenia, skórkę otartą z cytryny i sok wyciśnięty z cytryny. Przyszedł czas na ubicie białek w osobnej misce. Powinny zrobić się sztywne. Białka przełóż do wcześniej przygotowanego ciasta i już za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki wszystko wymieszaj, do połączenia. Formę wysmaruj masłem i posyp mąką. Przełóż ciasto do formy na babkę i wstaw do piekarnika nagrzanego
nietylkopasta.plKremowy sernik ze śliwkami to mój sposób na dobre rozpoczęcie jesieni – sezonu długich wieczorów, relaksu z książką, czy też serialami. Lato powoli odchodzi, nie trzeba
365 dni dookoła kuchni