Poniedziałek po długim weekendzie (choć czy 9-dniowy urlop to jeszcze można nazwać weekendem majowym :)?), rozpoczął się dla mnie wyjątkowo wcześnie. Budzik zadzwonił o 4:30
365 dni dookoła kuchniChyba nie muszę nikomu przypominać jakie dziś mamy święto Tak, Dzień Dziecka Nie wiem jak Wy, ale ja pomimo swojego wieku, nadal bardzo je lubię i
365 dni dookoła kuchniCiasteczka maślane wg tego przepisu są jednocześnie bardzo kruche i rozpływające się w ustach - niemal dosłownie. Pozostają też po upieczeniu bardzo jasne. Należy o tym pamiętać i nie próbować czekać aż się nam w piekarniku przyrumienią. Na dodatek ciasteczka są podobno niemieckie, ale jakoś dziwnym trafem natykam się na nie na wielu dalekowschodnich stronach i blogach kulinarnych. Pochłonięty remontem(...)mąki pszennej mała szczypta soli Wykonanie: Masło z cukrem pudrem (również waniliowym) utrzeć mikserem na puszystą masę (około 5 minut). Dodać skrobię, mąkę i szczyptę soli. Wymieszać dokładnie. Z ciasta uformować w dłoniach kulki o średnicy 2 - 3 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczyć lekko zwilżonym zimną wodą widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni
zadanie-gotowanieW tym roku Wielkanoc okropnie mnie zaskoczyła. Czas uciekł mi tak szybko, że nawet nie zauważyłam kiedy nadszedł Wielki Tydzień, więc to przecież najwyższa pora pomyśleć
365 dni dookoła kuchniKiedyś walijscy górnicy zabierali je do pracy na drugie śniadanie. Później Australijczycy wynieśli je niemal do rangi narodowego dania, mnożąc rodzaje farszów. Na początku lat dziewięćdziesiątych
zadanie-gotowanieSezon szparagowy trwa. Już białe szparagi były, w wersji śniadaniowej czy też przystawkowej, jak kto woli. Teraz czas na zielone. Osobiście, bardziej wolę właśnie te, zielone
W kuchni Karmel-itkiDomowy sok pomidorowy najlepszy jest w okresie kiedy można kupić świeże, pachnące pomidory. Aczkolwiek w zimie, wczesną wiosnę również warto go przygotować bo dostarczy nam odpowiednich
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Właściwie to nie miałam pojęcia jak je nazwać. Ciasteczka? Mini tartaletki? A może jednak bardziej świątecznie... Mazurki? Mazurków nigdy sama nie przygotowywałam, ani nawet nie
Kuchnia EllieTłusty Czwartek. Ale będzie tym razem zdecydowanie mniej tłusto. Tegoroczny Tłusty Czwartek pozbawiłam ciężkości, tłustości i poczucia przejedzenia. Tak, wiem, wiem, o to chodzi w ten
W kuchni Karmel-itkiWegańskie wrapy z humusem i warzywami to klasyczna tortilla w wegańskiej odsłonie. Głównymi składnikami jakie będą tu dominować to humus, warzywa i dresing z Tahini z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jak to niektórzy mówią, że dopadła ich śnieżna depresja. Ot troszkę dziwna sytuacja. W styczniu śnieg? No nie, kto by pomyślał.... ;) Ale tak na
Malinowe PocałunkiJogurtowy sos czosnkowy to idealny dodatek nie tylko do pizzy, ale wielu z nas uwielbia go jeść razem z pieczonym mięsem, z potrawami z grilla. Sos
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Moi drodzy ciesząc się w dalszym ciągu świeżymi owocami lata chcę wam zaproponować sernik o obłędnym aromacie cytrynowym niezwykle dobrze współgrającym w dojrzałymi wiśniami. Jeszcze jako
vaniliowoczekoladowaZapraszam na słone shortbread, super maślane ciasteczka, które wprost rozpływają się w ustach; ciasteczka są idealne jako zaostrzając ą apetyt przystawk ą przed kolacją
Mia Cucina Sofieta