GWIAZDKOWY Makowiec na Kruchym Cieście – Dzisiaj zapraszam na pyszny makowiec na kruchym cieście z dużą ilością maku i bakalii. Makowiec jest wilgotny, trochę migdałowy, cudownie pachnie maślanym ciastem i makiem. Jest bardzo smaczny, smakował nawet osobom, które nie przepadają za makowcami :). W przygotowaniu zajmuje trochę czasu, ponieważ musimy zemleć mak, ale uważam że warto w 100%. Bardzo polecam… Proszę pamiętać(...)subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); GWIAZDKOWY Makowiec na Kruchym Cieście Składniki: Ciasto: 200g masła 350g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g cukru pudru 2 żółtka 1 łyżeczka zimnej wody Masa makowa: 450g suchego maku 250ml wody 500ml mleka 190g cukru kryształu 1 łyżeczka cukru wanilinowego (można pominąć
Mała CukierenkaJabłecznik z kruszonką i pianką Jabłecznik to ciasto, które od zawsze gości na naszych stołach. Można piec go z ciasta kruchego, półkruchego, ucieranego lub biszkoptowego. Dziś polecam klasyczny jabłecznik z kruszonką i pianką , czyli wszystko co najlepsze w cieście z jabłkami. Oto sprawdzony sposób, jak szybko upiec jabłecznik z delikatną kruszonką i zapiekaną pianką ! Przepis to porcja na dużą blachę(...)Składniki na kruche ciasto do jabłecznika 40 dag pszennej mąki 250 g zimnego masła 4 jajka – białka i żółtka oddzielnie 10 dag cukru pudru 4 łyżki białego cukru do piany szczypta soli Jabłka na nadzienie 2,5 kg kwaśnych, twardych jabłek np. antonówka lub szara reneta 2-3 łyżek cukru do smaku kawałek kory cynamonu kilka goździków łyżka cukru
Gotujemy i jemyJabłecznik z kruszonką i pianką Jabłecznik to ciasto, które od zawsze gości na naszych stołach. Można piec go z ciasta kruchego, półkruchego, ucieranego lub biszkoptowego. Dziś polecam klasyczny jabłecznik z kruszonką i pianką , czyli wszystko co najlepsze w cieście z jabłkami. Oto sprawdzony sposób, jak szybko upiec jabłecznik z delikatną kruszonką i zapiekaną pianką ! Przepis to porcja na dużą blachę(...)Składniki na kruche ciasto do jabłecznika 40 dag pszennej mąki 250 g zimnego masła 4 jajka – białka i żółtka oddzielnie 10 dag cukru pudru 4 łyżki białego cukru do piany szczypta soli Jabłka na nadzienie 2,5 kg kwaśnych, twardych jabłek np. antonówka lub szara reneta 2-3 łyżek cukru do smaku kawałek kory cynamonu kilka goździków łyżka cukru
Korniszonkimazurkiem. Jeden z najlepszych jakie jadłam! Mazurek kawowy w kształcie pisanki zapewne ozdobi wielkanocny stół, a miłośnikom kawy na stałe wpisze się w świąteczne menu. Bardzo polecam! Składniki: Kruche ciasto: 2 szklanki mąki 180 g masła 3 żółtka 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki ciemnego kakao 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18 % szczypta soli Nadzienie: 400 g masy krówkowej (najlepsza(...)jest gostyńska) 180 g serka mascarpone 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Dodatkowo do ozdoby: kawa mielona pokruszone ciasteczko kakaowe rozetki lukrowe złoty pył jadalny Przygotowanie: Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, masło, kakao, szczyptę soli i cukier puder. Następnie masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Dodajemy śmietanę i krótko
Oryginalny smaktylko z jabłek. I nie tylko z kruchym wierzchem/spodem ale np. z użyciem ciasta francuskiego lub ciasta filo. Sama nie przepadam za taką wersją tarty Tatin – zdecydowanie wolę kruche ciasto, które świetnie przyjmuje aromat i soki z owoców, a także potrafi bez szwanku znieść ciężar bogatego nadzienia. Kruche ciasto robię w misie malaksera z ostrzami tnącymi – taki sposób zajmuje(...)sprawnie odwracamy formę. Tarta Tatin pyszna jest i na ciepło, i na zimno. Ciepła szczególnie dobrze smakuje z kulką waniliowych lodów lub kleksem prawdziwej, gęstej, kwaśniej śmietany. SKŁADNIKI CIASTO KRUCHE do formy o średnicy 24cm 180g mąki pszennej T450, tortowa 80g masła o zawartości 82% tłuszczu 40-50g drobnego cukru 2 żółtka ½ łyżeczki soli ok. 3 łyżek zimnej wody
Karo in the KitchenQuiche Lorraine – czyli Placek lotaryński lub Tarta Lotaryńska to wytrawny placek ze słonego ciasta kruchego z farszem z duszonych porów, cebuli, chudego boczku, przyprawiony odrobiną sera Gruyère. „Wyśmienite danie”, „boskie”, „przepyszne”, „Mhmm” – to były komentarze konsumujących :) Nic dodać, nic ująć. Quiche Lorraine zasmakuje wszystkim, a szczególnie męskiej części :) Poniższy przepis(...)niego chrupiące skwarki. Raz, z braku czasu pominęłam ten etap i zamiast chrupiących skwarek użyłam boczku nie dość dobrze wytopionego i miękkiego, co wpłynęło później na smak placka. Składniki ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła szczypta soli 1 jajo 1 łyżeczka soku z cytryny Składniki farszu do Quiche Lorraine: 150 g boczku bez skóry
Moja DelicjaQuiche Lorraine – czyli Placek lotaryński lub Tarta Lotaryńska to wytrawny placek ze słonego ciasta kruchego z farszem z duszonych porów, cebuli, chudego boczku, przyprawiony odrobiną sera Gruyère. „Wyśmienite danie”, „boskie”, „przepyszne”, „Mhmm” – to były komentarze konsumujących :) Nic dodać, nic ująć. Quiche Lorraine zasmakuje wszystkim, a szczególnie męskiej części :) Poniższy przepis(...)niego chrupiące skwarki. Raz, z braku czasu pominęłam ten etap i zamiast chrupiących skwarek użyłam boczku nie dość dobrze wytopionego i miękkiego, co wpłynęło później na smak placka. Składniki ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła szczypta soli 1 jajo 1 łyżeczka soku z cytryny Składniki farszu do Quiche Lorraine: 150 g boczku bez skóry
Moja DelicjaGreckie obwarzanki to jeden z moich ulubionych przysmaków z ciasta francuskiego! Połączenie ciasta francuskiego z delikatnym kruchym ciastem tworzy fantastyczną całość, której ciężko się oprzeć. Greckie obwarzanki są niesamowicie kruche, delikatne i bardzo chrupiące. Idealne na śniadanie albo popołudniową przekąskę. Wspaniały dodatek do ulubionej kawy. Koniecznie wypróbujcie! Gwarantuję, że greckie obwarzanki podbiją Wasze serca! SKŁADNIKI: * ciasto francuskie – 1 blat(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na stolnicę przesiewamy mąkę i cukier puder, siekamy z masłem, dodajemy żółtko, szybko zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Ciasto francuskie rozcinamy na 2 blaty, ciasto kruche rozwałkowujemy na tę samą wielkość. Ciasto francuskie smarujemy roztrzepanym jajkiem, przykrywamy płatem kruchego ciasta, ponownie smarujemy jajkiem i nakrywamy ciastem francuskim – dociskamy. Kroimy na długie paski o szerokości
Ostra na SłodkoProste kruche ciasto z rabarbarem i budyniem – Sezon rabarbarowy w pełni, więc w Małej Cukierence kolejne pyszne ciasto z tym kwaskowatym warzywem, tak na marginesie uwielbiam desery z rabarbarem :). Ciasto jest waniliowe, z budyniem, proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. U mnie ciasto zniknęło błyskawicznie, polecam. Po więcej wypieków z rabarbarem zapraszam do kategorii „ Ciasta z rabarbarem ”. Proste kruche(...)ciasto z rabarbarem i budyniem Składniki: Ciasto kruche: 500g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 32g cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 250g schłodzonego masła 2 żółtka 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% Nadzienie: 1L mleka 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki
Mała Cukierenkawersje bardzo smaczne, ale połączenie ciasta z morelami, dało niesamowite doznania smakowe. Słodycz ciasta i kwaśność moreli= bajeczny smak. Polecam. Piekłam w ciemnej blaszce, o wym.33,5x23,5cm Składniki: Kruche ciasto: - 510g mąki orkiszowej tortowej typ450 lub typ700, typ750 dałabym 550g - 250g zimnego masła pokrojonego na mniejsze kawałki - 3 łyżki ksylitolu lub cukru - 5 żółtek - 3 płaskie łyżeczki(...)proszku do pieczenia Z powyższych składników zagnieść kruche ciasto (można ręcznie lub tak jak w moim przypadku wspomóc się hakiem miksera). Kruche ciasto podzielić na 2 mniej więcej równe części. Jedną częścią ciasta wykleić blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Drugą część kruchego ciasta odłożyć do lodówki. Masa serowa: - 0,5kg sera (u mnie "Juliko" lub "Mój ulubiony") - 125g miękkiego
Smaczne ZdroweKruche ciasto z dżemem i bezą Szybkie i proste w przygotowaniu ciasto na kruchym spodzie z puszystą bezą i dżemem owocowym. Jest naprawdę pyszne, lekka kwaskowatość dżemu świetnie komponuje się ze słodką bezą i rozpływającym się w ustach kruchym ciastem. Polecam! Do wypieku ciasta użyłam foremki o wymiarach 22×27 cm. Składniki: CIASTO: 2 szklanki mąki pszennej(...)PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Kruche ciasto z dżemem i bezą pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemKruche ciasto z jagodami Delikatne kruche ciasto z lekką, rozpływającą się w ustach budyniową pianką oraz zatopionymi w niej owocami. Smakuje niebiańsko, pięknie się prezentuje i jest łatwe w przygotowaniu. Polecam! Składniki na ciasto: 400g mąki pszennej 250g miękkiego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Składniki na piankę: 5 białek 200g cukru(...)NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Kruche ciasto z pianką i jagodami pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemprezentuję się wspaniałe. Bardzo ładnie się kroi, jest podzielne, na dużą formę. Na pierwszy rzut oka można pomylić je z sernikiem. Smakuje wybornie. Kruchy spód, wiśnie, rwane ciemne kruche ciasto, warstwa piankowa z zatopionymi w niej brzoskwiniami, ponownie rwane jasne kruche ciasto, krem i orzeźwiająca jabłkowa galaretka… Brzmi pysznie i takie też jest. Bardzo Wam polecam!Składniki na ciasto(...)cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakaoWszystkie składniki (oprócz kakao) umieszczamy w misie miksera i za pomocą haka do ciasta kruchego lub ręcznie zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Do jednej z części dodajemy 2 łyżki kakao i zagniatamy. Blachę o wymiarach 25 x 36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowujemy
Made By Mom And SonLetnia tarta z sezonowymi owocami. Tutaj słodkie maliny i delikatne w smaku borówki amerykańskie. Przepis na ciasto kruche jeszcze nie raz wykorzystam bo było bardzo smaczne, kruche i maślane (w smaku przypominało dobre herbatniki). Tarta owocowa z masą budyniowąPRZEPIS(na formę do tarty 24 cm)Temperatura: 180ºC | Czas pieczenia: 30-40 minSłodkie ciasto kruche (przepis na ciasto kruche: "Wypieki(...)pszennej (lub ziemniaczanej) 200 g masła kilka kropli aromatu migdałowego 3 łyżki cukru do smaku (lub więcej, wedle uznania) Glazura ok. szkl. dżemu morelowego dobrej jakości Przygotowanie Ciasto kruche. Przesiać mąkę z solą, wmieszać cukier. Palcami wetrzeć masło unosząc przy tym mąkę by ją napowietrzyć (aż do momentu gdy mieszanka zacznie przypominać bułkę tartą). Dodać żółtka, połączyć
coolinarnastrefa.blogspot.comTarta czekoladowa z truskawkami to połączenie kakaowego ciasta kruchego, czekoladowej masy budyniowej i truskawek. Wnętrze tarty, dzięki połączeniu ugotowanego budyniu z jogurtem greckim, jest kremowe i rozpływa się w ustach. Truskawki idealnie przełamują czekoladowy smak całości wypieku. Tartę można przygotować w formie o średnicy 21cm . Tarta czekoladowa z truskawkami Składniki: CIASTO KRUCHE 200g mąki pszennej 100g masła 60g cukru pudru(...)żółtko 1-2 łyżki zimnej wody szczypta soli MASA BUDYNIOWA 400ml mleka 200g jogurtu greckiego 50g gorzkiej czekolady 40g cukru 1 opakowanie budyniu czekoladowego (bez cukru) 300g truskawek Wykonanie: CIASTO KRUCHE - składniki na ciasto powinny być z lodówki - mąkę przesiać z cukrem pudrem i kakao, składniki suche dokładnie ze sobą wymieszać - dodać posiekane na mniejsze kawałki zimne masło, szczyptę soli
Smakołyki Bereniki