Dzisiaj odświeżam przepis już niektórym znany zapewne, na pyszne, niemożliwie słodkie ,karmelowe rafaello... Piecze się w miarę łatwo- trzeba upiec dwa kruche spody, które przekładamy masą kajmakową. SKŁADNIKI: ciasto I : 2,5 szkl mąki 1 p. masła 6 żołtek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Każą część upiec osobno. Można piec(...)niepełna szklanka cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 15 dag posiekanych orzechów włoskich Białka ubić na pianę, dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Połowę piany wyłożyć na pierwsze podpieczone ciasto kruche, posypać orzechami i upiec na beżowy kolor. Drugi placek upiec tak samo. krem: 1/2 p. masła 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ( lub masy kajmakowej w puszce) 2 łyżki
Z MarcepanemUdało się ! Przepis zaczerpnęłam z bloga Sto kolorów kuchni . A na pikniku to właśnie Karolina częstowała swoją tartą. Dziękuję Ci ! Składniki ( na blachę 23 cm i 2 małe tartaletki ): CIASTO KRUCHE: * 150 g zimnego masła * 240 g mąki pszennej * 80 g cukru pudru * 2 żółtka * 1/2 łyżeczki soku z cytryny Masło kroimy(...)Cukier mieszamy z mąką. Szybko siekamy masło razem ze składnikami suchymi, ewentualnie robimy to w malakserze, używając funkcji pulsacyjnego siekania. Następnie dodajemy żółtka i sok z cytryny - szybko zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Zimne ciasto wałkujemy, przenosimy do blachy, dobrze dociskając brzegi. Spód nakłuwamy widelcem. Na wierzch ciasta
kolorowotorcikowopianką i kruszonką Ciasta z jabłkami można piec praktycznie przez cały rok, ale jesień to czas, kiedy wśród wypieków naprawdę królują szarlotki i jabłeczniki. Tym razem proponuję szarlotkę na kruchym cieście z pianą oraz kruszonką na wierzchu. To ciasto jest naprawdę doskonałe – idealnie nadaje się do podania jako elegancki deser
Gotujemy i jemypianką i kruszonką Ciasta z jabłkami można piec praktycznie przez cały rok, ale jesień to czas, kiedy wśród wypieków naprawdę królują szarlotki i jabłeczniki. Tym razem proponuję szarlotkę na kruchym cieście z pianą oraz kruszonką na wierzchu. To ciasto jest naprawdę doskonałe – idealnie nadaje się do podania jako elegancki deser
Korniszonkizbyt wielu ciast na Wielkanoc, ograniczam się do 2 - 3 ciast, na ogół niezbyt dużych. Pomarańczowy mazurek piekę zawsze - bardzo polecam. Ciasto możecie zrobić wg swojego ulubionego przepisu. składniki Kruche ciasto 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru pudru 3 ugotowane żółtka Masa pomarańczowa: 2 pomarańcze (u mnie czerwone) 1 cytryna 1 limonka (opcjonalnie(...)czasie wyjąć, kawałek cista odciąć - zrobimy z niego brzeg - i rozwałkować na niezbyt gruby placek (ok. 1 cm) o dowolnym kształcie. Z odłożonego kawałka ciasta uformować wyższy brzeg. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem. Piec około 25 minut na złoty kolor w temp. 190°C. W międzyczasie przygotować pomarańczową masę: dokładnie umyć i sparzyć cytrusy. Pomarańcze
Stare Garyłyżeczka gałki muszkatołowej odrobinę soku z cytryny 30 dkg utartego sera żółtego Wykonanie : Na stolnicy zagnieść wszystkie składniki ciasta (masło powinno być pokrojone w paseczki ). Kruche ciasto przenieść do foremki tarty uprzednio posmarowanej tłuszczem. Następnie brokuły blanszujemy i kładziemy na ciasto, dodajemy posiekany por lub cebulę oraz pokrojone w kostkę pomidory. Miksujemy śmietanę
Aromatyczne PodróżeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ciasto styropian to taki oszukany sernik na kruchym cieście. Masa jednak nie zawiera w sobie twarogu tak jak w tradycyjnym serniku tylko jogurt grecki. Ciasto jest lekkie i puszyste urozmaicone pysznymi jagodami. Upieczcie koniecznie, póki trwa sezon na jagody! " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ps. Ciasto
Marta Gotujednie i bokach formy do tarty. Zmielone migdały mieszamy z pozostałymi składnikami aż powstanie gęsta masa. Układamy ją równomiernie na ciasto. Na wierch układamy borówki. Pozostałą część kruchego ciasta wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Wycinamy z niego wąskie paseczki i układamy je naprzemiennie warstwie borówek tworząc kratkę. Rozbełtanym jajkiem smarujemy paski ciasta i posypujemy je cukrem. Ciasto wykładamy
ciastkarnia na kruchym spodzieskładniki na ciasto kruche: 500 g mąki pszennej 125 g cukru 125 g masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szkl śmietany 2 jaja 1 łyżeczka sody oczyszczonej wykonanie: Mąkę pszenną , ziemniaczaną oraz sodę mieszamy, przesiewamy przez sito na stolnicę. Dodajemy masło i dokładnie siekamy nożem. Jaja, cukier oraz śmietanę ubijamy. Ubitą masę wykładamy na mąkę posiekana z masłem i zagniatamy
Domowy Smak JedzeniaIstnieje wiele odmian mali, dzięki czemu możemy cieszyć się tymi owocami aż do późnej jesieni! Ja najczęściej wykorzystuję je do ciast i deserów. Tak też było i tym razem. Kruche ciasto, maliny w galaretce, puszysty śmietanowy krem i słodka, chrupiąca beza. Chłopcy stwierdzili, że to jedno z lepszych ciast jakie zrobiłam:) Mi też baaardzo smakował. Ostrzegam: ciasto wciąga i uzależnia
Z miłości do słodkościSKŁADNIKI: 400 g ciasta kruchego 1 cukinia 2 garście szpinaku 1 pęczek natki pieteuszki 1 mozzarella przyprawy:sól i pieprz do smaku, czosnek granulowany, 2 łyżki pasty curry 3 łyżki sosu sojowego 1 00 ml wody 2 łyżki oleju kokosowego PRZYGOTOWANIE: Ciasto rozwałkowuję. Następnie wycinam okręgi tak by pasowały do foremek. Ja użyłam czterech. Następnie cukinię obieram
Gotowanie Patkichcesz oczarować gości czymś nowym to polecam to ciasto ;) Jego wygląd i smak na pewno zaskoczy Ciebie i gości :) a co Ty myślisz o takim połączeniu? Skusisz się??? Składniki: CIASTO KRUCHE (tortownica 24 cm) 125 g (3/4 szklanki) mąki pszennej 2 łyżki kakao 50 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko 1-2 łyżki przegotowanej zimnej wody (opcjonalnie) Przygotowanie
Kulinarna (nie)codziennośćŚwietne kakaowe kruche ciasto z nadzieniem z jabłek i gruszek z dodatkiem nektarynek. Najlepiej to ciasto przygotować dzień wcześniej, żeby farsz zdążył się związać. Ja zrobiłam ciasto tego samego dnia i farsz się rozlewał, ale i tak smakował świetnie. Składniki: ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny 3 szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku
Mama GotujeBardzo pyszne , rustykalne wręcz ciasto o lekko kwaskowatym smaku i pachnące karmelem ze "spalonego" cukru. Ciasto jest warte wykonania tym bardziej ze rabarbaru wszędzie
Moje Małe CzarowanieFantastycznie kruche ciasto wypełnione po brzegi masą makową z bakaliami.Rozpływające się w ustach … niesamowicie delikatne …Niejednemu z nas pewnie cieknie ślinka już na samą myśl!Dziś mam dla Was przepis właśnie na takie ciacha – są świetnym pomysłem do popołudniowej kawy, jak i fajnym pomysłem na prezent pod choinkę.Oryginalnie zapakowane na pewno niejednemu wywołają uśmiech
Ostra na Słodko