ciasta kruche - 14048 przepisów (strona:176/937)

Szarlotka z bezą 318

Szarlotka to kolejne typowo jesienne ciasto i w takiej właśnie jesiennej scenerii ją prezentuję. Upieczona na kruchym cieście z chrupiącą bezą na wierzchu,a w środku smaczne nadzienie z widocznymi kawałkami jabłek. ciasto: 150 g mąki tortowej 75 g masła 1 łyżka cukru pudru 3 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wkładka jabłkowa: 500 g kwaśnych jabłek 3 łyżki cukru

Kolorowa kuchnia Elki
Rabarbar, poziomki i beza. I krótki traktach o letnich sukienkach 156

bezy. Na początku tylko te maleńkie truskaweczki miały być niecodziennym dodatkiem, ale gdy wyjęłam tartę z piekarnika, zdecydowanie czegoś jej brakowało. Myślałam, myślałam; aż wymyśliłam. Wyobraźcie to sobie: chrupiący, kruchy spód, kwaśny rabarbar i smakujące lasem poziomki, a to wszystko pod imponującą czapą bezy włoskiej. Delikatnie opaliłam ją palnikiem do creme brulee - moim zdaniem wygląda wręcz zjawiskowo. Tarta smakuje wyśmienicie(...)naprawdę sycąca. To taka familijna porcja; idealna na deser po rodzinnym, czerwcowym grillowaniu. Tarta z rabarbarem, poziomkami i bezą włoską Składniki: (na formę do tarty o średnicy 31 cm) ciasto: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 125 g zimnego masła 1 jajko nadzienie: 500 g rabarbaru 350 g poziomek 50 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto z rabarbarem i pianką budyniową 150

Zgodnie z moją mikro lokalną tradycją, przynajmniej raz w sezonie muszę przygotować ciasto z rabarbarem. W tym roku padło na delikatne ciasto na kruchym spodzie i z puszystą pianką budyniową. Bazę ciasta można przygotować z różnymi innymi owocami. Wszystko wg uznania. Mi najbardziej przypadła do gustu wersja z rabarbarem, ponieważ doskonale równoważy smak kwaśny ze słodkim. Składniki na ciasto(...)łyżki bułki tartej Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia do dużej miski. Dodać zimne masło, pokrojone w kostkę, cukier, sól, żółtka oraz 1 łyżkę wody. Szybko wyrobić kruche ciasto. Jeśli będzie za suche, w końcowym etapie wyrabiania, należy dodać kolejną łyżkę zimnej wody. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 3/4 jedna i 1/4 druga. Owinąć obie części

Świat Ciasta
Tarta z kremem czekoladowym 126

moja pierwsza tarta, nie wspominając o kremie. I trafiłam na świetną stronę – From movie to the kitchen, gdzie Paulina zdobyła moje serce przepisem na tą tartę. Idealne kruche ciasto, plus przygotowanie masy czekoladowej na mleku […] Artykuł Tarta z kremem czekoladowym pochodzi z serwisu Pink Envelope

Pink Envelope
Kremowa kostka orzechowa 199

zbyt skomplikowana w wykonaniu.   Kruchy spód: 1,5 szklanki mąki 1/2 margaryny 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka łyżka śmietany Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Chłodzimy ok. godziny w lodówce, a następnie pieczemy na złoty kolor w 170 st. C Biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka octu 1,5 łyżeczki proszku(...)cukrem, a następnie mieszamy z makami. Wlewamy na wrzące mleko i gotujemy mieszając do zgęstnienia. Masło ucieramy na puch i dalej ucierając dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Złożenie ciasta: na kruchym spodzie rozsmarowujemy krem budyniowy, przykrywamy biszkoptem, a po wierzchu rozprowadzamy masę orzechową. Najlepiej odstawić ciasto do schłodzenia na kilka godzin. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Tarta warstwowa z brzoskwiniami 160

mnie kusiło żeby zrobić tartę niestandardową, wielowarstwową. Wizualnie i smakowo wyszła wspaniale. Był tylko jeden problem, a dokładniej sposób jedzenia. Pod sam koniec jedzenia, kiedy dochodziło się do kruchego boku ciasta, to w tym miejscu galareta nieco odklejała się. Ostatecznie gdyby chcieć zrobić wszystko prawidłowo, to spód powinien być nie kruchy, a biszkoptowy :-) Ale wyszło smacznie i przede wszystkim lekko(...)tortów o średnicy 26 cm wysmarować masłem. Wyjęte z lodówki ciasto podsypać mąką i rozwałkować. Wyłożyć ciastem formę i podwinąć boki. Spód ponakłuwać widelcem. Piec około 35 min, aż kruche ciasto będzie złociste. Po 10 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180°C. Jeżeli ciasto się podniesie, to jeszcze raz je ponakłuwać żeby opadło. Gotowe ciasto zostawić do ostudzenia. Galaretka

Passions hobbies life
Sernik Bez Sera 112

cukier waniliowy szczypta soli SKŁADNIKI NA MASĘ: 1200g śmietany kwaśnej 18% 1 szklanka cukru 2 budynie śmietanowe (po 40g) 6 białek szczypta soli WYKONANIE: 1. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto kruche, podzielić na 3 części, 1/3 - włożyć do zamrażarki na pół godziny. 2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na papier wyłożyć 2/3 ciasta. Włożyć do piekarnika do temp.190* na około

Dziś Ja gotuje
Szarlotka z budyniem pomarańczowo - dyniowym 192

Proponuję dziś pyszne ciasto na świąteczny stół. Pachnie pomarańczami i jabłkami, cynamonem i świętami, polecam. Kruche ciasto, aromatyczne i wilgotne wnętrze, będzie znakomitym uzupełnieniem menu świątecznego. Niech Wam smakuje. Szarlotka z budyniem pomarańczowo - dyniowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Cytrynowe pierścienie 138

mnie ciasto było bardzo suche, dodałam więc kilka kropli soku z cytryny i 1 łyżeczkę kwaśnej śmietany, ale jeśli użyjecie większych żółtek być może nie będzie to konieczne ). Zagniecione, kruche ciasto wkładamy do woreczka i umieszczamy na około 30-40 minut w lodówce. Po tym czasie odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy niezbyt cienko na podsypanej mąką stolnicy (bardziej dociskamy wałkiem(...)niż wałkujemy, gdyż ciasto jest bardzo kruche). Wykrawamy okręgi – jeśli chcemy uzyskać efekt karbowania wykorzystujemy formę do babeczek, jeśli nie zależy nam na tym, lub nie jesteśmy w posiadaniu owej formy wystarczy zwykła szklanka. Następnie za pomocą kieliszka wykrawamy na środku mniejsze okręgi. Układamy delikatnie na wyłożonej papierem blaszce i pieczemy około 15-17 minut (do zezłocenia) w piekarniku

Smaki Na Talerzu
Wyśmienite ciasto porzeczkowo-bezowe 147

pracę układu odpornościowego. Ich kwaśny smak można z powodzeniem zniwelować łącząc je ze słodką migdałową bezą. Efekt? Orzeźwiające, lekkie, mocno owocowe ciasto doskonałe na letnie, upalne popołudnie. Polecam! Składniki: Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła 50 g cukru pudru 1 żółtko Mąkę wrzucić do miski, dodać cukier. Wymieszać. Masło pokroić w kostkę, dodać do suchych składników(...)wmieszać mąkę ziemniaczaną i mielone migdały. Kilka łyżek masy bezowej odłożyć. Do pozostałej bezy wsypać porzeczki i bardzo delikatnie wymieszać. Masę porzeczkową przełożyć na podpieczony kruchy spód. Na wierzchu rozsmarować pozostałą masę bezową. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika. Piec około 50 minut. Wyjąć, pozostawić w tortownicy do całkowitego wystygnięcia. Smacznego

maniapieczenia
Budyniowiec - kruche ciasto z owocami 128

Przepyszne ciasto o skromnej nazwie Budyniowiec bądź jak kto woli ciasto kruche z budyniem :) Składniki: 250 g margaryny 2 jajka 1 litr mleka 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru + cukier puder do dekoracji 2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 opakowania budyniu waniliowego 2 łyżki cukru 1 puszka brzoskwiń / bądź inny(...)mleko się zagotuje wlać mieszankę i energicznie mieszać na małym ogniu aż uzyskamy gładki gesty budyń. Studzimy lekko budyń Jeszcze ciepły budyń wylewamy na surowy kruchy spód i rozprowadzamy go równomiernie na cieście. Wierzch można wyrównać nożem.  Otwieramy owoce z puszki i odsączamy je dokładnie na sicie. Ja do ciasta użyłam brzoskwinie i ananas z puszki układając jedną cześć

W Moim Magicznym Domu
Kruche babeczki z musem czekoladowym 221

efektownymi wypiekami ? Koniecznie zróbcie kruche babeczki z czekoladowym wypełnieniem. Pyszne są i taaaakie urocze. Śmiało wpisujcie je do świątecznego słodkiego menu, przyozdobione śnieżynkami cukrowymi staną się także dekoracją stołu. Ciasto kruche: 200 g zimnego masła 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru pudru 1 jajko szczypta soli Mus czekoladowy: 150 g czekolady deserowej 250  g serka mascarpone(...)ciastem na 10-15 minut do lodówki. Piec w temperaturze 180 stopni C do zrumienienia. Upieczone babeczki odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte wyjąć delikatnie z foremek. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić. Serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem, schłodzoną śmietankę ubić. Do serka mascarpone dodać ostudzoną czekoladę -  utrzeć. Na koniec dodać ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać. Do każdego kruchego korpusu

kolorowotorcikowo
Kruche ciasteczka - różyczki 125

Ciasteczka ostatnio opanowały moją kuchnię, szczególnie takie, które można długo przechowywać. Bardzo kruche i pyszne. Polecam! Dla kogo: dla kochających ciasteczka dla lubiących ciasto kruche  pod każdą postacią dla chcących zaskoczyć gości wyglądem ciasteczek Składniki: 100g cukru (najlepiej drobnego do wypieków) 200g masła (zimnego), pokrojonego na kawałki 370g mąki pszennej jajko szczypta soli łyżka wody różanej Wykonanie w Thermomixie(...)sobie na początku nożem). Polecam także użyć do tego miksera - czym ciasto będzie miała mniejszą styczność z ciepłymi rękami tym jego konsystencja będzie lepsza i ciasteczka będą bardziej kruche. Wyjąć ciasto z naczynia, uformować z niego kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować pomiędzy arkuszami pergaminu lub folii

Mania Wypiekania
Pumpkin Pie czyli amerykański placek dyniowy 163

family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Tradycyjne jesienne ciasto pieczone z okazji Święta Dziękczynienia i Halloween w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Kruchy spód i delikatne dyniowe(...)nadzienie pięknie pachnące korzennymi przyprawami. W mojej wersji ciasto jest z mąki razowej a więc zdrowsze niż zupełnie z białej. Z filiżanką kawy to dla mnie kwintesencja dyniowego sezonu :) Ciasto kruche: 200 g mąki razowej (ja używam mąki żytniej graham) 100 g mąki krupczatki 150 g masła 25 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego Nadzienie

maniapieczenia
Tarta czekoladowa 130

Kruche ciasto typu pate brisee zawiera dwa rzy więcej mąki niż masła i jest idealne do tart na słodko i wytrawnie. Celowo dodałam sól do ciasta, by podkręcić nią smak czekoladowego wypełnienia. 200 g mąki 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki słodzika w pudrze (ja zmieliłam ksylitol, ale można użyć cukru pudru) 1 jajko 1 łyżeczka soku z cytryny

Kucharzyca
Ciasto drożdżowe bez zagniatania 271

Ciasto drożdżowe bez zagniatania to propozycja dla wszystkich leniuszków, którzy uwielbiają tak jak ja smak ciasta drożdżowego. To ciasto nie wymaga od Was zbyt wiele pracy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
pyszny sernik z ciemnym ciastem 166

Kruche ciasto: 200g mąki 2 żółtka 120g masła 3/4 szkl. cukru pudru skórka otarta z jednej cytryny Sól szczypta 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki kakao 3 łyżki śmietany kremówki Masa serowa: 1kg zmielonego twarogu sernikowego 10 jajek 200 g masła 300g cukru 3 łyżki mąki Łyżeczka pasty waniliowej lub laska wanilii 50 ml  kremówki 1½ budyń

w mojej kuchni
Orzechowiec 174

obiecałam kilka dni temu wrzucam wpis na ciasto Jeśli są wśród Was miłośnicy orzechów to na pewno zakochają się oni w tym cieście. Cała jego tajemnica tkwi w kruchym cieście, na którym zapieka się orzechy dzięki czemu zyskują one niesamowity smak. Ciasto idealne na jesienną niepogodę Do wypieku wykorzystałam prażone orzechy laskowe od firmy Helio . Orzechowiec Składniki: Ciasto

PatiGotuje
Orzechowiec 663

obiecałam kilka dni temu wrzucam wpis na ciasto Jeśli są wśród Was miłośnicy orzechów to na pewno zakochają się oni w tym cieście. Cała jego tajemnica tkwi w kruchym cieście, na którym zapieka się orzechy dzięki czemu zyskują one niesamowity smak. Ciasto idealne na jesienną niepogodę Do wypieku wykorzystałam prażone orzechy laskowe od firmy Helio . Orzechowiec Składniki: Ciasto

PatiGotuje
Kruche ciasto z budyniową pianką 141

Kruche ciasto z sezonowymi owocami, w połączeniu z delikatną śmietankową pianką to niebo na talerzu. Jest idealnym wypiekiem na gorące, letnie dni, gdy nikt nie ma ochoty na ciężkie ciasta z masami. Świetnie sprawdzi się w roli piknikowego deseru czy porannego dodatku do kawy. Czytaj więcej

Czekoladowa muffinka
Rokitnik w cieście. I o ekscytacji ogrodnictwem 180

Już prawie dwa tygodnie temu zabraliśmy się za działania w naszym skromnym ogródku. Poszliśmy na całość, kupując spore ilości nasionek i sadzonek, a także kilka skrzynek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szarlotka z budyniem 130

Kruche ciasto z prażonymi jabłkami i budyniem. Niezbyt słodkie. Jestem ogromną fanką szarlotki. Zazwyczaj przygotowuję ją z przepisu, który możecie znaleźć tutaj . Dodatek budyniu jest ciekawym urozmaiceniem tego klasycznego ciasta i muszę przyznać, że w takiej postaci smakuje równie dobrze 450 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 1/2 szklanki cukru

Bullio
CIASTO ZE ŚLIWKAMI Z BEZĄ 137

Składniki: 3 szklanki mąki 5 żółtek 1 szklanka cukru 1 margaryna 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  26 śliwek  cukier puder 5 białek 1/2

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Pleśniak ze śliwkami 170

Masło pokroić na drobne kawałki i dodać do suchych składników. Do składników ciasta dodać 5 żółtek i całe jajko. 5 białek wybić do osobnej miski. Składniki ciasta zagnieść na kruche ciasto - nie trzeba się starać, by wszystkie składniki się połączyły. Te, które zostaną w fazie kruszonki, będą do wysypania wierzchu ciasta. Do kruszonki dodać kawałek ciasta wielkości kobiecej pięści. Resztę

Weekendy w domu i ogrodzie
Pleśniak ze śliwkami 184

PLEŚNIAK ZE ŚLIWKAMI, czyli ciasto którego chyba nie trzeba przedstawiać.... Artykuł Pleśniak ze śliwkami pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Crumble ze śliwkami i orzechami 178

grubą warstwę kruszonki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez około 30 min, do zrumienienia. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta z owocami , Desery , Tarty i kruche ciasta , Zapiekanki Tagged: kruszonka , orzechy włoskie , płatki owsiane , śliwki

https:KKuchniaMniam
Kruche ciasto z rabarbarem, malinami i bezą 299

Kruche ciasto, rabarbar, maliny i beza to idealne połączenie do najlepszego wiosennego ciasta! Czytaj więcej

Ana Mari's world
Kruche ciasto z rabarbarem, malinami i bezą 299

Kruche ciasto, rabarbar, maliny i beza to idealne połączenie do najlepszego wiosennego ciasta! Czytaj więcej

Ana Mari's world
Czekoleonka 167

elegancko. Ciasto: 3/4 kostki margaryny lub masła 3 łyżki cukru 6 łyżek śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao mąka ile ciasto pochłonie Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy w lodówce minimum godzinę. Dzielimy na 4 części, rozwałkowujemy placki i pieczemy ok 20 minut w 170 st C. Masa: 1 masło 1/2 szklanki cukru 2 łyżki

Cynamonowe szczęście
Jabłecznik w cieście twarogowym z polewą malinową 194

przez sitko. Do musu malinowego dodać cukier i dokładnie rozetrzeć. Polewą polać ciasto zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta z owocami , Szarlotki , Tarty i kruche ciasta Tagged: jabłka , maliny , polewa , twaróg

https:KKuchniaMniam
Tarta czekoladowa Anny Olson 188

Dzisiaj dla wszystkich maniaków czekolady mamy mega pyszności :) To tarta czekoladowa, z przepisu niezawodnej Anny Olson, której wypieki pewnie jeszcze nie raz

Kuchenne Wariacje
Czekoladowa tarta z jagodami 228

Gorący wylać na upieczoną tartę. Wierzch zrównać i wyłożyć jagody na jeszcze ciepły, ale nie gorący krem. Schłodzić. Smacznego :) Kategoria: Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , SŁODKO , Tarty i kruche ciasta Tagged: czekolada , jagody , kremówka , mleko

https:KKuchniaMniam
Tarta z malinami i borówkami 139

Kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g schłodzonego masła, pokrojonego w kostkę 3 łyżki cukru szczypta soli 1 żółtko Krem: 250 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego Owoce: owoce leśne - maliny i borówki w dowolnej ilości ;) Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kawałki masło, sól oraz cukier. Połączyć składniki

Atlas Smaków
Truskawkowy powiew lata 145

Kruche ciasto, którego nie trzeba zagniatać i wałkować, do tego budyń śmietankowy, warstwa truskawkowa a całość zwieńczona delikatną bezą posypaną chrupiącymi ziarenkami i płatkami migdałowymi. Brzmi zachęcająco? Ja zapewniam, że jest pysznie :) SKŁADNIKI: (forma 24x34) Ciasto: 300 g mąki pszennej 125 g masła 100 g cukru 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Budyń: 2 budynie śmietankowe 1 l mleka

Kto ugości moich gości?
Szarlotka z budyniem 556

Kruche ciasto z prażonymi jabłkami i budyniem. Niezbyt słodkie. Ciekawe urozmaicenie klasycznej szarlotki. 450 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 jajka 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie waniliowe (+ cukier według przepisu podanego na opakowaniu budyniu) 1 litr mleka 1,5 kg kwaśnych jabłek + cukier do smaku Mąkę zagnieść z cukrem, jajkami

Bullio
Tarta z waniliowym kremem i truskawkami 555

Oczywiście do tarty możemy użyć innych świeżych owoców. Tarta z waniliowym kremem i truskawkami Czas przygotowania: 80 minut Proporcje dla 5 osób, forma o wymiarach 36 13 cm Składniki Kruche ciasto: 125 g maki pszennej szczypta soli 1 żółtko 75 g zimnego masła  30 g cukru pudru ew. 1 łyżka gęstej śmietany lub zimnej wody Krem waniliowy: 6 żółtek

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto kruche jabłkowo -śliwkowe 184

Kruche ciasto trochę przypomina smak dzieciństwa. proste w wykonaniu. Żadnych wydziwień, tylko ciasto i powidła. Zapraszam SKŁADNIKI 3 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 25 dkg masła,  3 żółtka, jedno jajko 1 szklanka cukru pudru plus  1 łyżeczka soli. 2 duże łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej słoik powideł śliwkowych słoik dżemu jabłkowego WYKONANIE

W kuchennym oknie Ewy
Kruche babeczki z dżemem dyniowym i jagodami! 194

spiżarka pełna dżemów mojej roboty. Postanowiłam to wykorzystać.  I tak powstały babeczki z nadzieniem z dżemu dyniowego z dodatkiem mango, i jagodami (ja użyłam mrożonych). SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO NA BABECZKI : -500 g mąki pszennej - 250 g masła - 2 żółtka - 120 g cukru - cukier z prawdziwą wanilią - łyżeczka soku z cytryny - 1 łyżka jogurtu (opcjonalnie) Ciasto zagniatamy szybko

SMYKWKUCHNI
Szarlotka z budyniem 7234

Kruche ciasto z prażonymi jabłkami i budyniem. Niezbyt słodkie. Ciekawe urozmaicenie klasycznej szarlotki. 450 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 jajka 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie waniliowe (+ cukier według przepisu podanego na opakowaniu budyniu) 1 litr mleka 1,5 kg kwaśnych jabłek + cukier do smaku Mąkę zagnieść z cukrem, jajkami

Bullio

Proponowane wyszukiwania