Lubię przygotowywać tarty wytrawne na obiad, ponieważ dają one mnóstwo możliwości jeśli chodzi o smaki farszu. Cały czas eksperymentuję z kruchym ciastem na spód tarty zrobionym na bazie mąk pełnoziarnistych. W tym przepisie wykorzystałam mąkę z ciecierzycy, która wydaje się być strzałem w dziesiątkę. Ciasto wychodzi elastyczne, łatwe do wyrobienia, po upieczeniu fajnie kruche. Kruchy spód do tarty zrobiony(...)smaków, to będzie to świetny wybór. TARTA Z ZIELONYM GROSZKIEM NA CIEŚCIE BEZ MASŁA I BIAŁEJ MĄKI Czas przygotowania 15 minut + 40 minut pieczenia Składniki na formę 22 cm Kruche ciasto na spód 100 g mąki z ciecierzycy 50 g mąki gryczanej pełnoziarnistej 50 g serka naturalnego/gęstego jogurtu Odrobina wrzątku Wypełnienie tarty 150 g jogurtu 2 jajka
HealthyCreationsDekoracyjne kwiaty sprawdzą się idealnie, jako dekoracja tortów czy kruchych ciast. Do ich wykonania można użyć kruchego ciasta lub marcepanu. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandryTarta migdałowa to takie moje kombinowanie kulinarne, które zakończyło się genialnie. Ciasto kruche, wnętrze kremowe, bardzo migdałowe, orzeszki i wierzch chrupiące idealnie, a w całości smakująca niebanalnie. Jeszcze ciepłą próbowałam i od razu w niej się „zakochałam”, ale jak w lodówce mocno schłodziłam, to od razu stwierdziłam, że jest wprost znakomita, słodka, chrupka, po prostu PYCHA! Mój mąż stwierdził(...)tartych migdałów Back Mit, 2 łyżki sezamu białego, łyżka mąki pszennej, ponadto: 150 g orzeszków ziemnych w karmelu, 4 łyżki cukru trzcinowego. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto kruche zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto przenosimy do formy i dokładnie wylepiamy dno i ścianki (jeśli nie mamy ceramicznej, to trzeba wysmarować masłem i podsypać mąką), nakłuwamy widelcem i wstawiamy
Moniki SmakołykiWypiekaniu na śniadanie kruche babeczki z budyniem. Nigdy ich nie piekłam i nie znałam tego przepisu, bo w moich rodzinnych stronach one nie były popularne, a szkoda. Aby nadrobić tę „zaległość”, wraz z grupą blogerek i blogerów wzięłam udział w wydarzeniu. Składniki i przepis od Pawła i Magdy . Składniki na ciasto: - 300g mąki pszennej (krupczatka) - 150g schłodzonego(...)szklanka mleka - 3 łyżki masła - 3 łyżki mąki krupczatki - 1 łyżka cukru - 2 żółtka - 1 laska wanilii Dodatkowo: - cukier puder do oprószenia ciastek Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Mąkę i cukier puder przesiewamy i dokładnie mieszamy. Schłodzone masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na drobną kruszonką. Dodajemy żółtka i śmietanę – wyrabiamy ciasto
mojewypiekiinietylkowłasnie otrzymamy dzięki bezglutenowej mące kukurydzianej. Składniki: 2 szklanki mąki kukurydzianej, 1/2 szklanki cukru pudru 300g masła 1 1/2 kg startych jabłek 2 łyżeczki cynamonu 1/2 szklanki cukru Ciasto kruche należy wyrobić. Schłodzić minimum 2 godziny. Jabłka należy obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać cukier i cynamon. Smażyć(...)minut. Dno blaszki (20x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć 2/3 ciasta kruchego. Zapiec w 180 o C na złoty kolor. Na to wyłożyć jabłka i zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec 45 minut w 160 o C. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia
Słodki Zakątekmasła 200 g mąki pszennej 60 g cukru pudru 1 żółtko 2 łyżki jogurtu naturalnego kilka kropel aromatu migdałowego Dodatkowo: ok. 50 kostek mlecznej czekolady Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać. Dodać pozostałe składniki ciasta kruchego i szybko wyrobić rękami do uzyskania jednolitej kuli ciasta. Owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce minimum
Nastoletnie Wypiekaniewidać na zdjęciach- szarlotka jest bardzo wysoka, więc jak skorzystacie z nieco większej blaszki, np. o średnicy 25 cm to też będzie okey ;). Smacznego pieczenia! Składniki: Ciasto kruche: 100 g zimnego masła 2 żółtka 50 g cukru pudru 160 g mąki pszennej Masa jabłkowa: 1 kg musu jabłkowego 2,5 galaretki pomarańczowej Masa budyniowa(...)łyżeczka mąki ziemniaczanej 200 g miękkiego masła Wkładka kokosowa: 300 g kwaśnej śmietany 18% 70 g cukru 150 g wiórek kokosowych 2 białka w temperaturze pokojowej Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego, zwartego ciasta. Ciasto wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 22 cm, którą uprzednio wyścielić papierem do pieczenia (tylko dno). Szarlotkę
Nastoletnie WypiekanieSkładniki na kruche ciasto : 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, u mnie krupczatka 250 g masła zimnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek maliny Przygotowanie : Zimne masło pokroić w drobną kostkę, wsypać mąkę, zagnieść mokrymi rękoma, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść tak by połączyć wszystkie składniki w kulkę Podzielić ciasto na 2 części, mniejszą(...)góry ), ułożyłam dość ciasno jedna obok drugiej, jedną warstwą Na wierzch piany ścieramy resztę zamrożonego ciasta Pieczemy w temp. 290*C przez dalsze 30-40 min. Moje uwagi : Kruche ciasto można zrobić malakserem, ale należy uważać by ciasto się nie "zgrzało ". Mnie tak się stało i masło wyszło lekko z ciasta :) Jeśli mamy maliny mrożone
Proste PotrawyBardzo lubię kruche ciasta. Tym razem mam dla Was propozycję na ciasto z jabłkowo - orzechowym nadzieniem i bezą z kokosem. Idealne do kawki, ale pasować będzie również na świąteczny stół. Jabłecznik na bogato. Składniki kruchego ciasta: 200 g mąki pszennej (typ 500) pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii (polecam Skworcu ) 80 g cukru 100 g zimnego masła 3 żółtka Składniki
Smak mojego domuzmienna jest - postanowiłam zrobić kruche. A tak na serio potrzebowałam białka, do kolejnego przepisu ;) Ciasto jest pyszne! A zapach jaki unosi się podczas pieczenia, obłędny! Śliwki, cukier, cynamon - mmmmmniam! 'kruche ciasto ze śliwkami' Składniki: - 200g masła - 2 żółtka - 2 łyżki śmietany - 1 łyżeczka octu winnego - 2,5 szklanki mąki pszennej - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki cynamonu(...)szklanki cukru + 2-3 łyżki cukru (w zależności od słodkości śliwek) - 0,5 kg śliwek węgierek Z masła, żółtek, śmietany, cukru, mąki, proszku do pieczenia i cynamonu, ugnieść kruche ciasto. Wsadzić do lodówki do schłodzenia. Śliwki umyć i wypestkować. Poprzecinać na połówki. Schłodzone ciasto podzielić na 2 części - jedną większą, drugą mniejszą. Większą część rozwałkować i wyłożyć tortownicę, wyłożoną papierem
CookYourselfpieczenia (dałam domowy) - 2 pełne łyżeczki kwaśnej śmietany (u mnie 18%) - 2 żółtka (białka wykorzystamy do masy serowej) Wszystkie składniki umieściłam w misie miksera i przy pomocy haka zagniotłam kruche ciasto. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Gotowym ciastem wykleiłam dokładnie spód tortownicy (wcześniej wyłożonej papierem). Tortownicę z ciastem umieściłam w lodówce na czas przygotowania masy serowej. Masa serowa: - 700g gęstego(...)sera (używam Juliko) - 84g miękkiego masła - 1 budyń śmietankowy bez cukru (lub 40g mąki ziemniaczanej) - 5 jajek ( osobno białka i żółtka ) - 2 białka (które pozostały od kruchego ciasta) - 175 g ksylitolu lub cukru (ja lubię dodawać do sernika ksylitol w połączeniu z cukrem trzcinowym) - 1 płaska łyżeczka drobno startej skórki pomarańczowej - 1 płaska łyżeczka drobno startej skórki cytrynowej (ja daję
Smaczne Zdrowekolejny obiecany mazurek (jeszcze zeszłoroczny) . Połączenie pysznego migdałowego ciasta ze słodkim kajmakiem jest po prostu genialne. Takie proste a jakie smaczne. Polecam na Wielkanoc :) Ciasto kruche: 300g mąki pszennej 50g mielonych migdałów 100g cukru pudru kostka masła jajko szczypta soli Ciasto na rant: 150g miękkiego masła 100g cukru pudru 2 jajka 250g mąki pszennej 50g mielonych migdałów ziarenka(...)laski wanilii puszka masy kajmakowej migdały i kandyzowane wiśnie do dekoracji Ciasto kruche: wszystkie składniki posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować na wielkość blaszki 24x36cm. Podpiec ok 10 minut w 180 stopniach. Masło utrzeć z cukrem pudrem i wanilią na puch. dodać jajka, później mąkę i migdały, wymieszać. Przełożyć do worka cukierniczego z końcówką
Smakołyki AsiTARTA Z MALINAMI, SERKIEM MASCARPONE I BIAŁĄ CZEKOLADĄ Jak każdy, mam swój ulubiony przepis na kruche ciasto do tarty. Wypróbowałam już wiele tart, ale najlepszy to przepis Neli Rubinstein, z książki "Kuchnia Neli". Dlaczego go lubię? - bo to przepis prosty, - nie wymaga "natychmiastowego" zagniatania ciasta - nie wymaga chłodzenia w lodówce, ciasto i tak świetnie się rozwałkowuje i rozkłada w formie(...)kruszy się podczas krojenia, dobrze się trzyma Ciasto jest bardzo smaczne, złociste i kruche. Można je użyć zarówno do tart słodkich jak i wykwintnych*. Naprawdę polecam! PRZEPIS NA KRUCHE CIASTO wg Neli Rubinstein 120 g masła w temperaturze pokojowej 3 łyżki stołowe cukru (pomijamy przy tartach wytrawnych) 2 żółtka 1 szklanka (200 g) i 3 łyżki stołowe mąki krupczatki
Calzonella.comchłodzenia ciasta - wypiek expresowy, bo robi sie go migusiem ;-) Oczywiście jagody można zastapić innymi sezonowymi owocami, lub owocami z puszki - gwarantuję, że i tak będzie smacznie. Składniki na kruche ciasto : 500g mąki krupczatki 5 żółtek 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 op. cukru wanilinowego 250g masła o temp. pokojowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 sparzonej(...)cytryny Piana z białek: 5 białek 1/2 szklanki cukru Nadzienie: 400g świeżych jagód 2 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: Podane na kruche ciasto składniki łączymy, zagniatając je i formując z nich kulę. Ciasto jest bardzo sypkie, ze względu na użycie mąki krupczatki. Kulę zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. (Ja zazwyczaj rozkładam
Walijskie Pichceniecukierni, a jest stokroć lepszy, bo domowy i upieczony z najlepszych składników. Spody możesz upiec wcześniej, wówczas przygotowanie ciasta jest expresowe. Cóż sprawia, że smakuje tak wyjątkowo? Cieniutka warstwa kruchego ciasta połączona warstwą ulubionego dżemu z mięciutkim biszkoptem smakuje tak rewelacyjnie. Do tego pyszny krem mascarpone z bananami obłożony truskawkami. Całość smakuje po prostu super. Zapraszam do przepisu. Składniki(...)pudru 2 łyżki soku z cytryny Dadatkowo: 400 g truskawek 1 op. Tortenguss 4-5 łyżek dżemu 5-6 łyżek mocnej herbaty Earl Grey Wykonanie: wymieszać suche składniki na kruche ciasto i rozetrzeć między palcami z pokrojonym na małe kawałki masłem do uzyskania konsystencji "mokrego piasku" . Wbić żółtko i zagnieść jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!