Uwielbiam placuszki. Zwłaszcza takie delikatne, rozpływające się w ustach. Dziś dzielę się z Wami przepisem na delikatne placuszki waniliowe na serku homogenizowanym. Po wakacyjnych „jedzonkach
Słodkie okruszkiKluseczki na bazie jaglanej pozostałej z obiadu, z dodatkiem mąki gryczanej. Wyjdzie nam szybka przekąska lub ciepła kolacja, do podania z pysznym sosem malinowym lub innym
SzczyptaSmaQNo, w końcu się za nie zabrałam, bo aż wstyd- śliwki już tyle czasu 'rządzą' na straganach, a ja dopiero dzisiaj zrobiłam knedle z ich dodatkiem
Kraina Miodem Płynącadokładniej grecką kuchnię z obszaru wysp Dodekanezu, bo zdaję sobie sprawę, że kuchnia różni się w zależności od regionu kraju. Np. na Kos nigdzie w menu nie widziałam ciasta filo nadziewanego fetą, które jadłam w greckiej restauracji w Polsce. Greckie potrawy - czyli co jadłam na wyjeździe? Tak naprawdę - co jadłam ja i mój Mąż, bo nie wszystkie dania skonsumowałam osobiście(...)dolmades:) Zupa rybna i placuszki z ciecierzycy z anyżem Poniższe dania zamówiłam w uroczej rybnej tawernie. Właściciel lokalu wdzięcznie przekonywał mnie o najwyższej jakości użytych do zupy ryb. Placki miały zaskakujący smak, z lekko wyczuwalnym aromatem anyżu. Oba zaklasyfikowano jako meze . Gdzie jadłam - czyli polecane tawerny na Kos Jeżeli akurat wybieracie się na Kos, polecam was zajrzeć do poniższych
Chilli Czosnek i OliwaDla mnie kluski śląskie to najprostsze kluski do wykonania jakie znam, ale jak się okazuje, nie każdy je zna, a ci co je już kiedyś jedli
Calzonella.comPlacuszki kakaowe z nadzieniem serowo-bananowym z masłem orzechowym podawane na ciepło stanowią pyszne śniadanie, które poprawia nastrój. Można je także przełożyć, polać czekoladą i wstawić
Kuchnia MagdaLenyOhhh czemu ja nie znałam tego przepisu dużo wcześniej? Przepyszne pancakes! Mniam mniam. Mieszankę zrobiłam i trzymam ją w słoiku. Teraz, kiedy mam ochotę na placuszki
CookYourselfPóźne niedzielne śniadanie? Chęć zjedzenia czegoś na słodko? Nic prostszego! Mimo, że dzisiejszy omlet jest smażony to jest to bardzo lekka wersja omletu cesarskiego , odpowiednia
Słodkie PrzyjemnościCukinia wyjątkowo w tym roku obrodziła. Pogoda była łaskawa dla naszego ogródka, więc każda wizyta u Rodziców kończyła się powrotem z koleją partią warzyw. A żeby
Pasja Smakupotrawy z domowej kuchni babci były najlepsze na świecie! Wówczas babcie i mamy nosiły miano Master Szefów, a my się temu przyglądaliśmy, tudzież podjadaliśmy pokryjomu. Kruszyny z drożdżowych placków znikały jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. W przerwie na obiad umorusani, ale roześmiani wbiegaliśmy do kuchni, przynosząc ze sobą zapach wiatru i muśnięcia promieni słonecznych. Proste dania(...)słoik dżemu/ powideł łyżka masła szczypta cukru Jajka delikatnie ubić. Mąkę wsypać do miski, do mąki wrzucić szczyptę soli, jajka, mleko i wyrobić z tego łyżką gładkie i elastyczne ciasto. Kluski mają być "rzucane" na głęboką i osoloną wodę. Czyli przed wyrabianiem ciasta, wstawiacie na ogień garnek z osoloną wodą, z dodatkiem kilku łyżek oleju. Kluski rzucamy łyżką do gotującej
Kuchnia smakówradośnie zabrałam się za ich wypiek, najpierw w Stowarzyszeniu gdzie pracuję, dla dzieciaków. Ta pierwsza próba była wielkim niewypałem, wszystkie ciacha rozpłynęły się po blasze tworząc jeden wielki, cienki placek, w dodatku prawie lejący się pośrodku... Przypuszczam, że główny ciężar winy ponoszą składniki, których użyłam, jako że Stowarzyszenie musi sobie zawsze radzić z tym, co otrzyma od sponsorów(...)formować kulki wielkości orzecha włoskiego, bądź mniejsze (z doświadczenia powiem, że im mniejsze, tym urokliwsze wychodzą) i obtaczać dokładnie w cukrze pudrze tak, żeby nie było widać brązowego koloru ciasta. Ułożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy między ciasteczkami. Piec 12-15 minut w temperaturze 165 C. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoWitajcie:) ostatnio zakupiłam sobie książkę siostry Marii i znalazłam w niej dużo fajnych i ciekawych przepisów, jednym z nich były naleśniki drożdżowe, przyznam się że nigdy
Sama słodycz i szczypta chiliBardziej podobne do polskich racuszków na maślance niż do naleśników ... trochę jak angielskie pancake's, nieduże, puszyste. Mogą być na drożdżach (chociaż ten składnik stosowany jest
Walijskie PichcenieChyba wszyscy lubimy naleśniki. Mniej więcej raz w miesiącu serwuję je, jako drugie danie obiadowe, podając z powidłami, cukrem lub serkiem. Pięknie
Walijskie PichcenieDelikatne, mięciutkie, słodkie racuchy na bazie kefiru. W porównaniu do tych na mleku są zdecydowanie bardziej głębokie w smaku. Dodatek sody oczyszczonej sprawia, że fajnie podrastają
Poezja Smaków - blog kulinarnyCzy Wy też tak macie? Czasem nachodzi mnie nieoparta ochota, żeby zjeść coś dobrego. Ostatnio prost nie mogłam opędzić się od myśli o gofrach ;) I... oczywiście
Słodkie okruszkiczasu do czasu zamoczyć w wodzie ułatwi to rozprowadzanie ciasta. Ciasto pieczemy w temp 180-200 o C na złoty kolor 50/60min ( parametry dobieramy w zależności od piekarnika). Ciasto musi być dobrze wypieczone!. Przygotowanie masy karpatkowej : Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)budyniowa ostygnie, mikserem miksujemy masło i małymi porcjami dodajemy masę budyniową. Nie należy dodawać szybko gdyż masa może się zważyć!. Gdy masa gotowa rozprowadzamy ją na płaskiej części jednego placka ( rozprowadzamy masę na płaskich powierzchniach, w wgłębieniach dodajemy mniej masy), następnie nakładamy drugi placek również płaską powierzchnią do masy. Na koniec oprószamy cukrem pudrem i gotowe! Zagotowujemy
Sprawdzone przepisy kulinarnePiernik staropolski jest bardzo smaczny, nie wymaga leżakowania, jest mięciutki. Często piekę go na święta Bożego Narodzenia, obowiązkowo musi być przełożony powidłami. Składniki: 750 gram mąki
Bajeczna Kuchnia