tytułu postu? Ano taki, że razem z plackami zrobiliśmy też owe bułki (dwie sztuki) żeby na kolację były :) W sumie zacząłem też wyrabiać ciasto na ciabaty, ale to w kolejnych postach. Znaczy się placki w kolejnym, a ciabaty w kolejnym-kolejnym :) A teraz wróćmy do bułek wrocławskich: Przepis na dwie bułki: 600 g mąki tortowej(...)mleku (ciepłym) i czekamy żeby miksturka "ruszyła". Potem wsypujemy mąkę do miski, robimy w środku dołek i wlewamy miksturkę z drożdżami, następnie dodajemy pozostałe składniki. No i zagniatamy ciasto. I gnieciemy tak - niestety - aż 15 minut. No chyba, że mamy mikser to wystarczy mikserem około 7 minut. :) Po wygnieceniu przekładamy na podsypany mąką blat, formujemy kulę i delikatnie smarujemy
Marder&Marder ManufactureOdwrócone ciasto bananowe z karmelem, który przyjemnie wsiąka w placek. Bardzo proste do przygotowania – możemy podawać je na ciepło (np. z lodami dla kontrastu) lub na zimno jako zwykłe ciasto do porannej kawki. Jest fajne do wykorzystania, gdy w domu zalegają przejrzałe banany – takie nie są najlepsze do jedzenia, za to doskonałe do wypieków. Spokojnie możemy przygotować
Poezja smakudrożdże i masło z mlekiem. Wyrabiać ciasto. Wyrobione, elastyczne ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość. Ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na 4 równe części. Każdą część cienko rozwałkować. Powinna mieć śr. ok 24 cm. Pierwszy placek ułożyć na wyłożonej papierem(...)pieczenia blaszce . Posmarować go roztopionym masłem i posypać cynamonem wymieszanym z cukrem , pozostawiając nieco wolnej przestrzeni od brzegu. Czynność powtórzyć z drugim i trzecim plackiem. Na wierzch ułożyć ostatni krążek drożdżowy. Brzegi ciasta lekko docisnąć. Ciasto pokroić jak tort, na 16 kawałków, pozostawiając nie naciętą część od środka. Każdy wycięty kawałek przekręcić 2 razy. Jeden kawałek w prawo, drugi
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaSposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski. Zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. 2. Nastawiamy piekarnik na 180 C. Od ciasta odrywamy część i wałkujemy ją na okrągły placek o grubości ok. 0,5 cm. Koło dzielimy na szerokie trójkąty. Przy "podstawie trójkąta" kładziemy łyżkę marmolady i zawijamy ciasto w stronę wierzchołka UWAGA NA WYPŁYWAJĄCĄ
Gotuj Z Muzykąmożemy się wziąć za wałkowanie. Ciasto podzielić na 2 części, z jednej wyjdzie bardzo długi rulon, dlatego wygodniej było mi podzielić. Rozwałkować na cienki, podłużny placek. Posmarować go sosem, posypać szynką oraz serem. Ciasto zwinąć w dość ciasną roladkę tak, żeby wszystkie końce były ze sobą zlepione. Pokroić w niezbyt szerokie paseczki. Rollsy ułożyć na blaszce do pieczenia
Zgrabne Gotowanieniej dołek i wlewamy do niego wcześniej wbite do filiżanki jajka. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Dodajemy sól i wodę. Wszystko zagniatamy na gładkie ciasto. Ciasto makaronowe wałkujemy na prawie przeźroczysty placek. Ma być naprawdę bardzo cienki. Wykrawamy, przy pomocy dużej szklanki, parzystą ilość kół. Na środku każdego koła układamy bardzo delikatnie żółtka, przykrywamy drugim kołem i bardzo delikatnie(...)szpinaku parmezan czosnek łyżka śmietany Szpinak smażymy na patelni aż masa będzie bardzo gęsta. Dodajemy do niego czosnek i śmietanę. Studzimy. Szpinak nakładamy do szprycy. Na gotowe koło z ciasta makaronowego wykładamy żółtko. Dookoła niego robimy kółeczko z szpinaku. Całość przykrywamy drugim kołem i bardzo delikatnie sklejamy. Gotujemy jak wyżej. Podajemy polane masłem i posypane parmezanem. Smacznego!!! Artykuł Gotuj Kluski
sierotka maRysia w kuchniSkładniki : Ciasto biszkoptowe : Upiec dwa cienkie biszkoptowe placki ( z 4 jajek ) lub jeden grubszy i przekrój go na dwie równe części Masa serowa : 35 dkg tłustego sera 1 kostka miękkiego masła 25 dkg cukru pudru 2 żółtka 1 całe jajko cukier waniliowy 2 łyżki ciemnego kakao Przygotuj również : 2 galaretki owocowe np. cytrynowe owoce do dekoracji np, świeże(...)dalej ucieraj, aby wszystkie składniki się dokładnie połączyły. Gotową masę serową podziel na dwie równe części. Do jednej z nich wsyp przesiane kakao i dokładnie wymieszaj. Przełożenie ciasta : Na spód nie dużej blaszki lub dużej tortownicy połóż biszkopt. Na biszkopt wyłóż masę serową ciemną ( z kakao ), równo rozsmaruj po całej powierzchni. Teraz połóż drugi biszkopt. Następnie wyłóż jasną
Przepisy i porady kulinarnePikantny placek dyniowy na cieniutkim razowym spodzie orkiszowym. Spoiwem łączącym surową, startą dynię jest ajwar (pasta paprykowo-bakłażanowa - przepis znajdziesz tu ) zamiast tradycyjnej śmietany z jajkami. Górę placka stanowią pomidorki koktajlowe i czarne oliwki. Same warzywa, zatem super fit! Dużo zdrowia i cennej energii, witamin oraz mikroelementów i świetnie dobrane smaki! W oryginale została doprawiona kuminem, ponieważ(...)wyłożyć na przygotowane ciasto. Oliwki przepołowić i rozsypać na placku. Piec około 45 minut pomidorki umyć i w zależności od wielkości przepołowić lub podzzielić na mniejsze cząstki i rozłożyć na placku 10 minut przed zakończeniem pieczenia jogurt wymieszać z posiekanymi ziołami, startą skórką z cytryny, przyprawić solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny i miodem placek delikatnie ostudzić i podawać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zbyt suche, dodajemy nieco mleka, jeśli zaś będzie się zbyt lepić - nieco mąki. Rosnące ciasto - tu w wersji z suszonymi pomidorami Gotowe ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i chwilę wyrabiamy, po czym rozwałkujemy na placek grubości ok 1 cm. Smarujemy z wierzchu oliwą (pędzlem lub po prostu ręką), po czym składamy na trzy-cztery razy, wkładamy z powrotem(...)minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ja stawiam je koło ciepłego kaloryfera). W tym czasie ciasto dobrze wyrośnie (zdjęcie obok). Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy ręką i przekładamy na oprószony mąką blat. Chwilę wyrabiamy, po czym rozwałkowujemy na placek grubości ok. 1 cm i tniemy na kawałki pożądanej wielkości. Przekładamy na kratkę wyłożoną nasmarowanym oliwą papierem do pieczenia i odstawiamy
W SMAKplacek robiłam już wiele razy ale dawno temu ;) wczoraj sobie o nim przypomniałam i już jest dziś na drugie śniadanie ;) Składniki: 3 jajka 8 łyżek otrębów 1 łyżka przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao 30 rozkruszonych tabletek STEWII 2-3 łyżki serka homogenizowanego 300g sera(...)miksujemy białka ubijamy na sztywną pianę miksując na najmniejszych obrotach dodajemy do masy otrębowej białka do miski z jednym żółtkiem dodajemy 10 tabletek STEWII, ser Emilka oraz budyń waniliowy ciasto otrębowe wylewamy do niewielkiej blachy pokrytej papierem do pieczenia następnie robimy na cieście "łatki" przy użyciu masy serowej , około łyżki na "łatkę" ;) pieczemy około 30 minut w temperaturze
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmąką, dodać żółtko i wodę. Szybko wyrobić gładkie ciasto, uformować je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez co najmniej godzinę. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na placek ciut większy niż średnica formy. Formę natłuścić masłem. Przełożyć do niej ciasto i dokładnie wylepić nim dno oraz boki. Podziurkować widelcem i wstawić
wyzwania kuchennepół godziny na blat. Dzielimy ciasto na 6 porcji. Porcje na których nie pracujemy trzymamy zawinięte w folię żeby nie obsychały. Porcję ciasta toczymy w dłoniach w kulkę, kulkę w palcach rozklepujemy na placek, a placek wałkujemy na grubość 3mm na podsypanej mąką stolnicy. Rozgrzewamy na małym ogniu teflonową patelnię, smarujemy ją odrobiną oliwy i smażymy placek z obu stron po minucie. Zdejmujemy, trzymamy pod ściereczką, zajmujemy się ciastem do wykończenia wszystkich porcji. Smażymy tylko do momentu gdy na cieście zrobi się widoczna skórka – nie długo, nie do zrumienienia i nie do czasu aż pojawią się na cieście bąble. Tortille mają zostać miękkie i elastyczne. Porcję ciasta z przepisu z powodzeniem można pomnożyć, a gotowe ostudzone
Karo in the Kitchenpodwoić swoją objętość. U mnie trwało to 1,5 godziny. Kiedy ciasto już jest wyrośnięte to delikatnie odpowietrzamy je dłonią, poklepując go. Wałkujemy placek o grubości 1 cm i wycinamy kółka lub odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki. Pączki układamy na stolnicy lub ściereczce posypanej mąką, nakrywamy je i czekamy aż wyrosną. Po 15 minutach lekko spłaszczam je dłonią
O kuchni z uczuciemtarki. Skrapiamy sokiem z cytryny, odciskamy na sitku. Odcisniete jablka mieszamy z mąką ziemniaczaną. Masło rozpuszczamy, dodajemy cynamon i cukier. Mieszamy. Wyrośniete ciasto krótko zagniatamy, składamy jak kopertę i wałkujemy na dość cienki placek o wymiarach około 30x40 cm. Powierzchnię placka smarujemy cynamonowym masłem ( uzyłam pędzelka), a następnie nakładamy odcisnięte jabłko. Wyrównujemy. Ciasto zwijamy w rulon
Mia Cucina Sofietamąkę pszenną, jajko trochę soli i wyrabiamy gładkie, nie lepiące się aż tak bardzo ciasto (jeśli ziemniaki są zbyt klejące dosypujemy trochę mąki). Ciasto dzielimy na kawałki w wielkości mandarynki, z każdego kawałka formujemy placek o grubości około 0,5 cm nakładamy łyżkę farszu i sklejamy ciasto, formując owalną kluskę. Gotowe kartacze układamy na oprószonej mąką ściereczce, gdy już
Rozpustne gotowanie