Murzynek z orzechami 138szkl cukru 1 kostka masła lub margaryny (250 g) 4 jajka 1,5 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich polewa czekoladowa: 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 3 łyżki śmietany 36% Mleko, kakao, cukier wkładamy do rondelka i mieszamy do czasu połączenia składników i rozpuszczenia cukru. Dodajemy masło lub margarynę pokrojone w kosteczkę(...)delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać 3 łyżki posiekanych orzechów i delikatnie wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę, piec w 180 stopniach przez 45 minut. Gdy ciasto wystygnie polewamy go polewą i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Jak przygotować polewę? Do rondelka wkładamy 3 łyżki śmietany 36%, chwilę ją gotujemy aż zrobi się gorąca. Wyłączamy palnik, dodajemy pokruszoną
MojaQchnia.pl
Dwukolorowe pączki pieczone 262wstawić do lodówki. Ja właśnie tak zrobiłam. Tzn. robot za mnie zrobił, bo to on wyrabiał... czyli tak naprawdę odbębnił za mnie najgorszą robotę, bo wyrabianie wyrośniętego ciasta i później formowanie pączków, to przysłowiowa bułka z masłem (czyli taki nasz pączek z budyniem!) Dodatkowo macie instrukcję jak takie pączki zrobić, więc nie ma migania się tylko dajecie! Zasypcie(...)dzieła! Składniki na ok 20 sztuk: 400g mąki tortowej + do podsypywania ½ szklanki mleka 50g drożdży 80g cukru 3 jajka szczypta soli 180g masła 82% 1 wafelek czekoladowy Lusette 1 łyżka kakao 1 żółtko 2 łyżki mleka Budyń: 1 niepełna szklanka mleka 1 żółtko 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki tortowej 3 łyżeczki cukru 2 łyżeczki likieru np. adwokat, toffi
Kuchnia w czekoladzie
Racuchy z borówkami i tartymi orzechami 196pamięta z dzieciństwa puszystych, pachnących drożdżami i posypanych cukrem pudrem racuchów?? Ja doskonale pamiętam, te z aromatycznymi jabłkami. Dziś do gotowego ciasta wrzucam owoce w zależności na jakie mamy ochotę. I tak, oprócz racuchów z jabłkami i cynamonem zdarzały się w naszym domu: racuchy z bananami i wiórkami kokosowymi, racuchy z jagodami, racuchy z malinami i posiekanymi drobno orzechami, racuchy(...)gorzkiej czekolady, racuchy z suszonymi owocami. Dziś racuchy z borówkami. Idealnym zwieńczeniem gotowych racuchów na talerzu – oprócz cukru pudru – mogą być miód, syrop klonowy lub lekka polewa czekoladowa z gorzkiej czekolady z dodatkiem pokruszonych orzechów. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 0,5 l mleka 40 g świeżych drożdży 1 jajko 1,5 szklanki borówek 1 opakowanie cukru
Zasmakuj Kuchni
Sernik z cukinią 212dobrze schłodzić. Polewa czekoladowa: do rondelka wlać 4 łyżki wody i zagotować, dodać 3 łyżki cukru pudru wymieszać aby się rozpuścił, dodać 100 g masła pokrojonego na kawałki i rozpuścić ale nie gotować,zdjąć z ognia i dodać 3 łyżki kakao, dokładnie i energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy, lekko przestudzić i polać ciasto
Monia miesza i gotuje
Ciasto Kakaowa Krówka z Krakersami 371przez noc postać w lodówce. Proszę pamiętać, aby składniki na krem były w temperaturze pokojowej. Polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Kakaowa Krówka z Krakersami Składniki: Biszkopt: 5 jajek – osobno żółtka i białka 170g cukru 170g mąki pszennej (użyłam tortowej) 4 łyżki kakao bez cukru 5 łyżek oleju 1 łyżeczka proszku(...)około 280-300g krakersów Wierzch: 500ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki kakao bez cukru 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 fix do śmietany Dodatkowo: wiórki czekoladowe do posypania Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C). 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać cukier
Mała Cukierenka
CHARLOTTE MALINOWA 220przygotowania jest prosty: formę na ciasto (jej boki i opcjonalnie spód) wykłada się długimi, namoczonymi w syropie z dodatkiem alkoholu. W środku formy umieszczony zostaje mus lub krem z owoców, najczęściej truskawek, malin lub gruszek. Mus i biszkopty można układać na przemian warstwami. Istnieją również inne warianty charlotte np. z musem czekoladowym. Do przygotowania charlotte można również użyć gotowych biszkoptów(...)Podawaj charlotte mocno schłodzoną. Możesz ją dodatkowo ozdobić bitą śmietaną. *Możesz je zastąpić podłużnymi biszkoptami lady fingers, są mniejsze, więc potrzeba ich będzie nieco więcej. **Jeśli wolisz, możesz nakładać ciasto na biszkopty przy pomocy łyżeczki, zresztą nazwa biszkoptów „à la cuillère” pochodzi właśnie stąd, że ciasto nakładano łyżeczką ( cuillère oznacza w j. francuskim łyżkę). Biszkopty mogą być również połączone
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Ciasto Cappuccino 177Ciasto cappuccino skradnie serca miłośników kawy i nie tylko, delikatna kremowa masa z nasączonym biszkoptem który rozpływa się w ustach :)! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na biszkopt : 6 jajek 1 i 1/4 szklanki cukru 6 łyżek oleju 1 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pozostałe składniki : 2 szklanki mleka w proszku 1 kostka masła(...)serki waniliowe homogenizowane 1 całe jajko 4 żółtka pół szklanki cukru 2 opakowania biszkoptów 5 łyżek kawy cappuccino ( najlepiej śmietankowej lub waniliowej ) polewa czekoladowa bądź rozpuszczona czekolada (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i jeszcze miksujemy, cały czas miksując dodajemy żółtka i olej, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy i przelewamy
Blog kulinarny S9.PL
ekspresowe miękkie pierniczki orzechowe w polewie czekoladowej 142jajko oraz stopniowo mleko i wyrabiamy ciasto. Z ciasta odrywamy po kawałku (ok. 15 kawałków), formujemy kulki, spłaszczamy i układamy w większych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w ok. 180-190 st. C przez ok. 15 min. Upieczone delikatnie przekładamy na kratkę i studzimy. Zimne pierniczki polewamy polewą czekoladową
Domowy Smak Jedzenia
Ciasteczka brownie 141uzyskania jednolitej konsystencji. Miskę z gotową masą czekoladową wkładamy do zamrażalnika, na mniej więcej 10-15 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180st. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę z wyposażenia piekarnika, nakładamy masę łyżką, lub gałkownicą do lodów, robiąc większe odstępy pomiędzy ciastkami. Nie ma potrzeby wyrównywania masy na blasze, gdyż ciasto pod wpływem temperatury w piekarniku, uformuje się samo. Pieczemy
NiePieprz.pl
SEROMAK (SEROMAKOWIEC) (keto, LCHF, bez glutenu i cukru) 830termoobiegiem). Po upływie godziny sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Ewentualnie piec przez kolejne 10-15 minut. Po upieczeniu seromak (seromakowiec) zostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystygnięcia a następnie chłodzić w lodówce przez kilka godzin albo całą noc. Seromak (seromakowiec) można także posypać pudrem ze słodzika lub polać polewą czekoladową. Smacznego! — BTW całości bez słodzików, daktyli i polewy
Ola la LCHF
czekoladowe pancakes na śniadanie 174ostawiam na 15-20 min aby ciasto ze sobą popracowało smażę na rozgrzanej patelni aż pojawią się pęcherzyki na górze pancakesa i przerzucam na drugą stronę Podajemy na ciepło lub zimno, smakują tak samo wyśmienicie. Można polać dodatkowo czekoladą. ale to już dla mnie za duża rozpusta :) Ale wiórki czekoladowe jak najbardziej pasują :) Smacznego
Gotowanie z pasją
Ciasto "Zebra" 435łyżki ciemnego ciasta i 2 łyżki jasnego ciasta, aż do wyczerpania masy. 7. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 ºC w funkcji góra-dół i piec ok 60 min, do suchego patyczka. 8. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia i wyjąć z blaszki, ewent. posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową. INSTRUKCJA - krok po kroku: Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii
Atlas Smaków
Muffinki podwójnie krówkowe 217jajko L 1 puszka masy krówkowej, u mnie czekoladowa 1. W dwóch osobnych naczyniach łączymy ze sobą składniki suche (mąka, proszek do pieczenia, soda, cukier, posiekane drobno krówki) i mokre (mleko, olej, jajko). Składniki mokre przelewamy do składników suchych. Mieszamy tylko do połączenia mas. 2. Do foremek na muffinki wykładamy: łyżkę ciasta, łyżkę masy krówkowej, ponownie łyżkę ciasta
Szefowa kuchni
Cynamonowe gwiazdki 196spożywczą i chłodzimy przez godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 4 mm, delikatnie podsypując mąką. Foremką w kształcie gwiazdki wykrawamy ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między ciastkami zachowujemy niewielkie odstępy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 15 minut. Dekorujemy polewą czekoladową, cukrem pudrem bądź lukrem. Same również dobrze smakują
Wędrówki po kuchni
Śniadanie dla malucha – naleśniki zajączki 220głowy z jednej łyżeczki – podczas pieczenia ciasto jeszcze trochę urośnie. Owoce myjemy i przekładamy na ręcznik do wyschnięcia. Na talerzu układamy naleśniki wokół nich robimy tło z owoców. Przydadzą się małe foremki do ciasteczek, którymi można wyciąć np. kwiatki. Buzie zajączków namalowałam rozpuszczoną gorzką czekoladą (można użyć też kremu czekoladowego np. Nutelli). Kawałki banana można zamoczyć w soku
Ciastkozercy
Krem pomarańczowy w pucharkach 186kolejce czekają już cztery ciasta. Jednak pisanie przepisów nie idzie mi tak szybko i chyba jeszcze sobie w kolejce poczekają :) 300 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone skórka pomarańczowa z jednej pomarańczy 4 łyżki soku pomarańczowego 4 łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku) posypka czekoladowa Śmietanę z cukrem ubić na sztywno. Dodać otartą skórkę
O kuchni z uczuciem