 Eklerki mocno czekoladowe 201
Eklerki mocno czekoladowe 201konfiturą, chrupiące faworki to klasyka i jak nakazuje tradycja nie może ich zabraknąć, dla tych którzy jednak za nimi nie przepadają proponuję mega czekoladowe eklerki. Parzone ciasto ptysiowe i czekoladowy aksamitny krem z odrobiną amaretto lub rumu do smaku. Spróbujcie je zrobić i zajadajcie się bez żadnych wyrzutów sumienia J Życzę Wam słodkich chwil(...)będzie gładkie ciasto. Przełożyć ciasto do woreczka cukierniczego z tylką w postaci gwiazdki , wyciskać eklerki na wyłożonej papierem pergaminowym blaszce od piekarnika, zachowując odstępy (eklerki sporo urosną) Piec w nagrzanym do 200*c piekarniku na grzaniu góra dół przez 30 minut. Po upieczeniu wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimne przeciąć wzdłuż na połowę. Nadziewać kremem czekoladowym, posypać cukrem pudrem . Słodkich
Wanilia i Kardamon Kakaowe ciasto z kajmakiem, biszkoptami, morelami i galaretką 184
Kakaowe ciasto z kajmakiem, biszkoptami, morelami i galaretką 184Ciasto, które Wam dzisiaj przedstawię powstało z połączenia kilku części – czyli kakaowego ciasta, kajmaku, biszkoptów, moreli (które możecie zamienić na inne owoce) oraz galaretki
Via Gusto STEFANKA  Z   MANNĄ  NA   MIODZIE   + FILMIK 215
STEFANKA  Z   MANNĄ  NA   MIODZIE   + FILMIK 215Stefanka to ciasto znane od dawna, dla niektórych to smak dzieciństwa, znany również pod nazwą miodownik, grysikowiec, ciasto z manną. Wszystkie nazwy przywołują do jednego, pysznego
Kulinarne Fantazje Marioli Potrójna SŁODYCZ z pikantną NUtkĄ 223
Potrójna SŁODYCZ z pikantną NUtkĄ 223Składniki: ciasto: 1 kostka masła 6 żółtek 0,5 kubka cukru muscovado 6 łyżek kakao 2 budynie śmietankowe 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 kubki mąki
Luźna Kuchnia Wuzetka na prostym cieście babkowym 230
Wuzetka na prostym cieście babkowym 230Szukałam idealnego ciasta na wuzetkę, by było łatwe i szybkie w przyrządzeniu, lekko wilgotne i kakaowe, więc stwierdził am, że zrobię ją na spodzie z ciasta
Smakowy Raj Ciasto porzeczkowe z masą serową 8684
Ciasto porzeczkowe z masą serową 8684Do tego ciasta zabierałam się od jakiś 2 miesięcy i zawsze coś mi w tym przeszkodziło:)) Gdy w końcu je zrobiłam żałowałam, że czekałam na to
Z miłości do słodkości Murzynek 645
Murzynek 645Ciasto przeze mnie zapomniane, a przecież w dzieciństwie tak bardzo uwielbiane- Murzynek z przepisu mojej babci, potem mamy, czyli pokoleniowy ☺️ Mięsisty i mocno czekoladowy, o delikatnym posmaku powideł śliwkowych, który po paru latach 'przerwy' nadal zachwyca smakiem! 😋 Doskonały zarówno z polewą jak i posypany cukrem pudrem. Blaszka 33x23 cm: * mąka pszenna- 4 szklanki * jajka- 4 szt. * mleko- 2 szklanki * cukier(...)ubić), dodać je do masy wraz z powidłami i całość połączyć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy i wymieszać. Na koniec delikatnie dodać pianę z białek. Ciasto przelać do dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia (bądź wysmarowaną masłem i obsypaną mąką/kaszą manną). Piec około 40-45 minut w 180 stopniach. Smacznego
Kraina Miodem Płynąca Ptysie z kremem czekoladowym, malinami i pudrem z hibiskusa 246
Ptysie z kremem czekoladowym, malinami i pudrem z hibiskusa 246style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki (na 24 ptysie): Ciasto: 6 jajek 1 i 1/2 szklanki mąki 1 i 1/2 szklanki mleka 185 g masła Krem czekoladowy: 2 budynie do ciast i kremów „Winiary”- czekoladowy smak 2 serki mascarpone (500 g) około 4 łyżek cukru pudru maliny Puder z hibiskusa: 2 łyżki suszonego hibiskusa 1 łyżka cukru(...)pudru Przygotowanie: Ciasto: Zagotować mleko z masłem. Ustawić ogień na najmniejszy, wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić. Następnie dodać jajka i wszystko dokładnie połączyć. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać ptysie (wielkości mandarynki) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między ptysiami zostawić trochę miejsca bo urosną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około
Oryginalny smak Gazowane babeczki czekoladowe z jeżynami 166
Gazowane babeczki czekoladowe z jeżynami 166Czekoladowa propozycja z owocami na schyłek lata, gdy dojrzewają jeżyny, ciasto dzięki bąbelkom wody gazowanej jest mięciutkie o lekkiej konsystencji, polane polewą czekoladową, proste do przygotowania, nie wymagają praktycznie żadnych umiejętności. Składniki: Na 22 sztuki dużych babeczek 4 jajka 40 dag mąki tortowej 25 dag cukru trzcinowego brązowego 200 ml oleju roślinnego(...)wody gazowanej 4 łyżki kakao 50 g startej gorzkiej czekolady 2 łyżki nalewki porzeczkowej 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag świeżych jeżyn Polewa czekoladowa Jeżyny do dekoracji Sposób wykonania: Ciasto: W jednej misce połączyć składniki suche: mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, oraz startą gorzka czekoladą. Do drugiej miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier, miksujemy, aż zrobią się
Wanilia i Kardamon Murzynek z dżemem porzeczkowym 421
Murzynek z dżemem porzeczkowym 421jest fajnie kwaskowe, wilgotne i dłużej utrzymuje świeżość. Naprawdę nie jestem w stanie powiedzieć ile kawałków zjadłam...;). Może to dlatego, że już od dawna chodziło za mną takie proste ciasto, bez żadnego kremu, bez przekładania. Nie mogłam się więc od niego oderwać ;). Możecie tu użyć innego kwaskowego dżemu, np. wiśniowego. I najlepiej gdyby ten dżem był domowej roboty ;). Polecam :). Składniki(...)dolnych około 22 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć i odłożyć do wystudzenia. Polewa czekoladowa: Masło roztopić w garnuszku. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na chwilę, następnie wymieszać do otrzymania gładkiej, jednolitej polewy. Jeszcze ciepłą polewę rozprowadzić na wystudzonym cieście
Opowieści z piekarnika Ciasto Mleczna Kanapka 462
Ciasto Mleczna Kanapka 462Czekoladowo-kakaowy, puszysty biszkopt z mocno mlecznym kremem i polewą czekoladową to połączenie przywodzące na myśl popularne kanapki mleczne dla dzieci. Kto kocha połączenie mleka z czekoladą z pewnością zachwyci się i tym ciastem. Ciasto Mleczna Kanapka - Składniki: biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)ubitym na puszysta masę masłem. Powstałym kremem przełożyć biszkopt naponczowany mlekiem. Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią całe ciasto. Po zastygnięciu polewy kroić na kwadraty. Kostkę Mleczno - Czekoladową przechowywać w temperaturze pokojowej pod przykryciem. Moje posty
Słodka Strona Ekspresowe przepisy na wystrzałowego Sylwestra – pobierz PDF z przepisami :) 354
Ekspresowe przepisy na wystrzałowego Sylwestra – pobierz PDF z przepisami :) 354POMARAŃCZAMI I KREMEM CZEKOLADOWO-MIĘTOWYM POBIERZ PDF przepisy-na-wystrzalowego-sylwestra-by-eat-me-fit-me A może skusisz się na BŁYSKAWICZNE CIASTO Z POMARAŃCZAMI I KREMEM CZEKOLADOWO-MIĘTOWYM? Wykonanie Ciasto francuskie rozwiń i nakłuj widelcem w wielu miejscach. Wstaw do piekarnika na około 15 minut i piecz w temp. 200 stopni. Do garnka wrzuć kawałki masła, dodaj masę
Eat me! Fit me! Ciasto śmietanowo-porzeczkowe z bezą 834
Ciasto śmietanowo-porzeczkowe z bezą 834Śmietanowo-porzeczkowe ciasto z przepyszną czekoladową bezą. Polecam! Składniki: Ciasto: 3 duże jajka 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki kakao 1 łyżka oleju Spód blaszki o wymiarach 24cmx28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem przez około 8 minut. Mąkę przesiać z kakao. Do masy jajecznej dodać łyżkę oleju oraz mąkę z kakao. Delikatnie(...)wymieszać tylko do połączenia składników. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 25 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto odstawić do wystygnięcia a następnie zdjąć papier. Beza czekoladowa: 4 białka 170 g cukru 1 kopiasta łyżka kakao 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego Białka ubić na sztywną pianę. Łyżka po łyżce dodawać cukier
Moja Galeria Smaku MAZUREK PODWÓJNIE CZEKOLADOWY 189
MAZUREK PODWÓJNIE CZEKOLADOWY 189arkusz folii i ostrożnie przenosimy do formy (stroną z folią do góry). Odklejamy folię, boki i spód ciasta lekko dociskamy do formy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35 minut. KREM CZEKOLADOWY: Do rondelka wsypujemy cukier i kakao. Stopniowo, cały czas mieszając, dolewamy śmietankę. Stawiamy na ogniu, dodajemy masło i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy
cool and minty Sernik z czekoladowym musem 182
Sernik z czekoladowym musem 182family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Sernik smakuje wyśmienicie, znika z talerza w oka mgnieniu. Składniki spodu ciasta: 160g ciasteczek czekoladowych u mnie ciasteczka z czekoladą i orzechami 30g roztopionego masła Przygotowanie: Masło roztopić, zmiksować razem z całymi ciastkami w malakserze. W wyłożonej papierem tortownicy ( tylko dno) wyłożyć rozkruszone(...)spód ciasteczkowy, piec ciasto przez 45 minut w 150 stopniach. Gotowy sernik powinien mieć ściętą powierzchnię choć w środku może się jeszcze wydawać dość luźny. Po upieczeniu ciasto schłodzić. Składniki na mus czekoladowy: 100g czekolady mlecznej u mnie Goplana 100g czekolady gorzkiej również Goplana 1 łyżka likieru amaretto 3 łyżki wody 30g miękkiego masła 3 jajka 50g cukru pudru 100ml
W garach u Gosi