ciasta biszkoptowe - 2595 przepisów (strona:136/173)

Ciasto kokosowe Rafaello I 664

super pomysł, bo również i to ciasto okazało się wyśmienite w smaku. Delikatne, nie za słodkie, smaczne. Nawet niektórzy członkowie rodziny, którzy kręcili nosem na wieść, że będzie ciasto z kokosem, nie mogli się go nachwalić:) Biszkopt: 6 dużych jajek 1 szklanka cukru 1 op. cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu 10% 1 szklanka mąki tortowej(...)mascarpone, cukrem pudrem oraz nasionkami z laski wanilii. Następnie dodajemy płynną, lecz przestudzoną czekoladę – miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy szpatułką. Jeden z blatów biszkoptowych ponownie umieszczamy w formie. Wykładamy mniej więcej 2/3 masy kokosowej, wyrównujemy. Przykrywamy drugim biszkoptem. Wierzch smarujemy pozostałym kremem. Posypujemy podsmażonymi wiórkami kokosowymi (na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy wiórki kokosowe

Smaki Na Talerzu
Ananasowe z kremem budyniowym 311

kremem budyniowym  Miętusek z kremem miętowo – budyniowym i wiele wiele innych , które nie tylko smakowały rewelacyjnie , ale i pięknie wyglądały!Dziś mam dla Was kolejne z serii ciast budyniowych – z kremem ananasowym!Delikatny biszkopt przełożony lekkim , egzotycznym kremem przywodzi nam na myśl ciepłe słońce , wakacje i wspaniałe chwile spędzone na łonie natury!Szybki , smaczny i łatwy!Zasmakuje nawet(...)zgęstnieje.Odstawiamy do ostudzenia.Masło ucieramy z żółtkiem i cały czas miksując , porcjami dodajemy ostudzony!  budyń.Do gładkiej masy dodajemy pokrojone ananasy.CAŁOŚC :Przygotowaną masę wyciągamy na blat biszkoptowy , rozsmarowujemy po całości.Przykrywamy drugim blatem , obficie posypuemy cukrem pudrem i odstawiamy do lodówki ” do przegryzienia „.Smacznego

Ostra na Słodko
Tort gruszkowo-kajmakowy 150

połączą. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 35, do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 3 blaty. Krem kajmakowy: 400 g masy(...)kratce. Wykonanie - Pierwszy blat tortu ułożyć na paterze, naponczować mniej niż 1/3 szklanki ponczu. Na blat wyłożyć część kremu kajmakowego, w krem powkładać kawałki gruszek. Przykryć drugim blatem biszkoptowym, naponczować 1/3 szklanki ponczu. Następnie na ten blat wyłożyć drugą część kremu kajmakowego, w krem kolejny raz powkładać kawałki gruszek. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym, naponczować. Na wierzch tortu wyłożyć kilka odłożonych

Domowa cukiernia Ewy
Rolada biszkoptowa z kremem pomarańczowym 219

Rolada biszkoptowa, bardzo delikatna, puchata, z kremem o lekko pomarańczowym smaku, tak pyszna, że po prostu rozpływa się w ustach. Namiastka tortu - idealna na powitanie Nowego Roku. Świetna na wielkie i małe spotkania rodzinne. Biszkopt z dodatkiem kakao smakuje bardzo czekoladowo, a krem na bazie serka mascarpone aromatyzowany zredukowanym sokiem z pomarańczy i likierem Cointreau. Krem miały dodatkowo zdobić fileciki(...)żółtek ubić na puszysty kogel-mogel. Powinny prawie potroić objętość . Do ubitych jajek dodać w 3 porcjach suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką, tak by "jajka nie siadły". Ciasto porcjami rozłożyć na dużej blaszce (z wyposażenia piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia i rozsmarować równomiernie szpatułką. Piec w piekarniku nagrzanym do 200`C 10 minut. Jeszcze gorący biszkopt przełożyć na ściereczkę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Truskawkowe Love 153

mojprzepisna.pl | Truskawkowe Love Coś dla miłośników truskawek i serników na zimno, pyszny deserek naładowany truskawkami. Jeżeli nie macie truskawek świeżych możecie użyć tych z kompotu, tylko

moj przepis na
Ciasto Wesoły Słonecznik 154

Podobne ciacho z przełożeniem słonecznikowym i czekoladowym kiedyś już poczyniłam:) klik Ten wypiek ma jednak jeszcze pewną tajemnicę... No jest po nim wesoło, bo ciasteczka, które stanowią wierzchni blat ciasta są obficie nasączone alkoholem:) U mnie była to śliwowica, co nadało przekładańcowi posmaku wigilijnego kompotu z suszonych śliwek "z prądem";) A masa? Mmmm... mogę się o niej rozpisywać i rozpisywać(...)połączenia. Wsypujemy ostudzony uprażony słonecznik( wcześniej warto go przemieszać, jeśli się nieco posklejał)i miksujemy. Dodatkowo: ½ szklanki mocnego alkoholu duże opakowanie maślanych ciasteczek lub herbatników polewa WYKONANIE: blat biszkoptowy+  ½ masy słonecznikowej   blat biszkoptowy   ½ masy słonecznikowej   herbatniki nasączone w alkoholu ( nie żałujemy alko;))   polewa Smacznego

Domowe ciasta
orzeźwiający sernik na zimno 113

Choć nie przepadam za sernikami na zimno, to zrobiłam taki, bo mój mąż je uwielbia. Pokusiłam się o spód z maślanych ciasteczek, bo te biszkoptowe już mi się znudziły. Z wczorajszych lodów zostało mi trochę składników więc wykorzystałam je do tego sernika. Żeby był bardziej orzeźwiający zalałam go nie zwykłą galaretką a taką zrobioną z soku jabłko-mięta. Na upał(...)skondensowane. Ubić. Następnie dodać serek i zmiksować. Na końcu połączyć z wystudzoną żelatyną. Masę przełożyć do tortownicy. Owoce opłukać, winogrona pokroić na połówki i wyjąc pestki. Poukładać na wierzchu ciasta.  Pozostałą żelatynę rozpuścić we wrzątku i wymieszać z sokiem. Kiedy zacznie tężeć zalać nią ciasto. Odstawić do lodówki na kilka godzin, ja zostawiam

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
“Opowiadania drewnianego stołu” – recenzja 139

które jadła w jakiejś restauracji, kolorowymi kompozycjami Brittany Wright, Sarabeth’s Kitchen czy obfitością Ottolengiego. Sporo jest inspiracji kuchniami krajów, gdzie mieszkała wcześniej. Czeski hermelin, wypieki jak San Francisco, ciasto z amerykańskimi batonikami, brownie z cukierków Michałków, arabska woda różana czy mieszanki przypraw robione od podstaw w domu.   Jej filozofia smaku zakłada, że warto stawiać na sezonowe smaki(...)ciekawie wygląda owsiane mango lassi z chią i owsiany koktajl z suszonych śliwek. Chętnie zjadłabym pikantną sałatkę z owoców w marynacie, pieczoną ricotte z pamezanem, pasztet z wątróbek, omlet biszkoptowy, sałatkę z fenkuła i truskawek, warzywne spaghetti z sosem cytrynowym, meksykański chłodnik, kalafiorową zupę z krewetkami, sałatkę z ziemniaków i kalafiora, ziemniaczane hasselbacki, pęczotto z burakami i malinami czy sałatkę

Ugotowane pozamiatane
Tort Rocher wg Aleex 164

Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 minut lub dłużej w opcji góra – dół lub dół i termoobieg, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w stygnącym piekarniku. 7. Wystudzone ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty kakaowo - orzechowe. 8. Przygotować poncz: Jeśli używamy wódki, alkohol wymieszać pół na pół z przegotowaną, ostudzoną wodą. Jeśli stosujemy słabszy likier, użyć(...)ponczu. 17. Nasączony blat posmarować równo połową kremu Rocher. 18. Na warstwę kremu Rocher wyłożyć krem śmietankowy (zostawić 2 łyżki do dekoracji) i wyrównać. 19. Krem przykryć drugim blatem biszkoptowym, który nasączyć resztą ponczu. 20. Na górę wyłożyć resztę kremu Rocher, rozsmarować na całej jego powierzchni oraz po bokach tortu. 21. Ozdobić wierzch według własnego pomysłu: u mnie

W mojej kuchni
Ciastka Bankietowe 161

przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni . Studzimy. Foremką wycinamy kształty odpowiednie do formy bankietowej. Składniki na ciasto orzechowe: 250 g drobno krojonych orzechów włoskich 5 jaj szklanka cukru 2 łyżki miodu 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno(...)wódki Kawę z cukrem zaparzamy, odcedzamy fusy i studzimy. Dodajemy spirytus i mieszamy. WYKONANIE: ciasteczko orzechowe+ nasączenie ( nie żałujemy;))   krem karpatkowy (ok 2- 3 łyżeczki)   ciasteczko biszkoptowe+ nasączenie   krem z chrupkami 2-3 łyżeczki   okruszki z biszkopta orzechowego   Schładzamy w lodówce przez noc.   Z podanych proporcji wychodzi ok 12 sztuk ciasteczek typu bankietówka

Domowe ciasta
Tort pomarańczowo-czekoladowy 235

później jak biszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem. Piec w temperaturze 160 -170 stopni - około 45 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy znaczy ze biszkopt gotowy) Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić. Przekroić na trzy(...)lodówce (uważać aby nie stężała) Ma mieć konsystencje nutelli.  Jeśli wam stężeje za mocno podgrzejcie ją bardzo delikatnie. Do nasączenia tortu użyłam soku pomarańczowego. Wykonanie:   Pierwszy blat biszkoptowy umieśćcie na podstawce do tortu (możecie umieścić tam trochę kremu, co spowoduje przyklejenie się biszkoptu i nie będzie się przesuwał)  Składajcie tort w tortownicy.  Delikatnie nasączcie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Rolada czekoladowa z nutellą 154

Raj dla wielbicieli czekolady i nutelli :) Lekki, delikatny biszkopt, krem czekoladowy... Czekoholicy będą zadowoleni ;) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego

Domowa cukiernia Ewy
Biszkopt malinowy 174

Pyszny, puszysty, domowy, malinkowy biszkopcik. Zwolennicy lekkich ciast i deserów z pewnością polubią jego smak bez żadnych dodatkowych urozmaiceń. Natomiast fani tortów mogą wykorzystać go do przełożenia najróżniejszymi, pysznymi kremami np. śmietanowymi, budyniowymi czy tymi z białej lub czarnej czekolady. Jego delikatny, malinkowy smak i czerwone kropeczki w wyglądzie sprawiają, że świetnie nadaje się na romanyczne torty w kształcie serduszka(...)uzyskania jednolitej masy. Maliny dzielimy na 4 porcje. Dno tortownicy [ średnica max. 23 cm. ] wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na nie pierwszą część malin. Zalewamy ok 1/3 ilości biszkoptowej masy, na którą układamy kolejną część malin. Dolewamy połowę pozostałej masy i znowu układamy na nią maliny. Wylewamy pozostałą masę, a na wierzchu układamy ostatnią porcję malin. Wkładamy do nagrzanego

Domowe Torty
Lodowy torcik mocno porzeczkowy 160

"Ciepło, prawda? A na upał najlepsze są lody! Ale aby nie było nudno, zamiast wersji tradycyjnej przygotowałam dla Was coś wyjątkowego, baaaaardzo porzeczkowego, orzeźwiającego i niezbyt

Słodkie Przyjemności
Sernik z karmelizowanymi śliwkami 139

tego lekko korzenna nuta , która tutaj doskonale mi przypasowała. Składniki : tortownica 26cm Na spód : 150 g rozdrobnionych na proszek dowolnych suchych ciastek (ja tym razem użyłam niewykorzystanych wcześniej blatów biszkoptowych) 80 g roztopionego masła 2 łyżeczki przyprawy korzennej Masa sernikowa: 1 kg sera na sernik (wykorzystałam wiaderkowy) 4 jajka 300 ml śmietany 36 % 6 łyżek cukru pudru 2 opakowania budyniu(...)zacznie nabierać lekko karmelowego koloru.Wtedy wsypujemy przyprawę korzenną i  wrzucamy przepołowione , pozbawione pestek śliwki i smażymy całość ok 3 min.. Lekko studzimy. Śliwki wykładamy na wierzch sernika . Ciasto przechowujemy w lodówce , ale najlepiej wyjąć go kilkanaście minut przed jedzeniem. Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
Biszkopt z mango, ukrytymi malinami i kruszonymi bezami 186

Formę wcześniej wyłóżcie papierem do pieczenia (samo dno), boków nie smarujcie- po wystudzeniu delikatnie odetnijcie nożykiem.  Piec w temperaturze 170 stopni około 30-35 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Mus z mango.  600 g gotowego puree z mango( około(...)ognia. W ymieszać z żelatyną i odstawić, aby przestygła do temperatury pokojowej.  Wykonanie W obręczach cukierniczych, lub dużej tortownicy (na dno połóżcie papier do pieczenia) ułóżcie blat biszkoptowy- powinien być około 1 cm mniejszy od średnicy formy. Nasączcie biszkopt wodą z cytryną i cukrem, lub tak jak ja mocnym alkoholem(użyłam cytrynówki).  Na tak przygotowany biszkopt wylejcie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Biszkopt z masą z mleka skondensowanego i owocami w galaretce 615

sztywną pianę, następnie nadal miksując dodawać stopniowo cukier, potem pojedynczo żółtka. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać przesiane mąki - nie ubijać zbyt długo, tylko do połączenia składników. Ciasto wyłożyć do formy kwadratowej (23x23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Piec 35 minut w temperaturze 175 stopni. Odstawić do wystudzenia. Biszkopt podzielić na 3 blaty. OWOCE W GALARETCE(...)mascarpone. Nałożyć 3 blat, nasączyć ponczem i rozsmarować pozostałą część masy. Całość posypać gorzkim kakao. Schłodzić w lodówce najlepiej na całą noc.   Zapraszam również na moje inne cudeńka biszkoptowe :)    Biszkopt z masą kokosową   Biszkopt z pianką kajmakową i orzechami laskowymi    Biszkopt z kremem cytrynowym i masą śmietankową    Tartaletki biszkoptowe z masą kokosową

coolinarny
tort owocowy na 70-tkę 171

Kolejny z moich tortów w stylu "biszkoptowym". Wyglądem i smakiem podobny do poprzedniego (klik) ale ma inną masę i jest większy, dlatego postanowiłam wstawić przepis żebyście nie musieli przeliczać proporcji. Niestety nie mam zdjęcia przekroju ale jego wygląd od środka można wywnioskować na podstawie zdjęcia złożonego tortu przed dekoracją. Ten tort to jeden z moich "pewniaków"- raczej zawsze się sprawdza(...)pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia (boków nie smarujemy, żeby biszkopt się przykleił dzięki czemu będzie równy i nie opadnie). Przełożyć ciasto do tortownicy i piec w 180*C około 40 minut. Po upieczeniu zostawić w formie do następnego dnia i dopiero wtedy obkroić boki, wyjąć biszkopt i przekroić na trzy blaty

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania