Bezglutenowe babeczki z truskawkami i migdałami czyli Slodki Czwartek odc.106 234proszek. Mieszamy. Cukier ucieramy z masłem a następnie oddajemy jajko. Mieszamy dokładnie a następnie łączymy z suchymi składnikami. Ciasto nakładamy do ośmiu foremek, do każdej porcji ciasta wkładamy po 1 podzielonej truskawce. Babeczki posypujemy płatkami migdałowymi i szczypta cukru trzcinowego. Pieczemy ok 30 minut w 180 st. C. Studzimy przed wyjęciem z foremek
Dzieje kuchennej Wiewióry
Kruche ciasto z jabłkami, śliwkami i gruszkami! - Jesienna szarlotka! 507dodajemy schłodzone produkty... - nigdy nie zagniatamy dłońmi, zawsze nożem... - po wyrobieniu zawsze mocno schładzamy - pieczemy zawsze w gorącym piecu 200-230 stopni C... SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE: - 400 g mąki pszennej - 250 g masła schłodzonego - 6 żółtek schłodzonych - 2 białka - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 130 g cukru zmielonego (kryształ się nie rozpuści! ) - 2 łyżki śmietany - plus mąka(...)bezę: - 4 białka - 1/2 opakowania budyniu waniliowego - 2 łyżki cukru - 500 g śliwek - 3 duże jabłka - 2 duże gruszki - 4 łyżki brązowego cukru - cynamon, kardamon Ciasto za pomocą noża zagniatamy, robimy to jak najszybciej. Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce minimum 40 minut. Ciastem wylep dno i boki tortownicy, zostaw część ciasta na wierzch. Na cieście ułóż pokrojone
SMYKWKUCHNI
Leśny mech, runo leśne… z owocami leśnymi, z kremem z ricotty i śmietanki 154ricottą, dokładanie mieszamy. Śmietankę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z masą z ricotty i odstawiamy do lodówki. PONCZ Składniki ponczu mieszamy ze sobą do rozpuszczenia cukru. CIASTO Świeże liście szpinaku (bez łodyżek) miksujemy z sokiem z 1/2 limonki na mus. Dodajemy otarta skórkę z limonki. Za pomocą miksera mieszamy jajka z cukrem, dodajemy stopniowo olej. Następnie dodajemy zmiksowany szpinak(...)delikatnie z masą szpinakową. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175°C. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę szpinakową wylewamy do foremki, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut lub do “suchego patyczka” . Upieczone ciasto, wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Z ostudzonego ciasta odcinamy tzw. “górkę” , którą kruszymy
Tajemnice Smaku
Francuskie rożki z jabłkiem 167Dodatkowo udekorowałam je lukrem cytrynowym. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 1szkl. prażonych jabłek ze słoika (u mnie domowej roboty) ok. 1-2 łyżeczki soku z cytryny ok. 2-3 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwinęłam. Ciasto przekroiłam po długości na trzy długie pasy. Następnie pasy pokroiłam na mniej więcej równe kwadraty(...)łyżeczce prażonych jabłek, a następnie zlepiałam całość w trójkąt i odkładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Po ulepieniu wszystkich rożków, blachę z ciastkami wstawiłam do piekarnika. Rożki piekłam 20 minut w temperaturze 200 stopni bez termoobiegu i bez nagrzewania piekarnika (rożki wstawiłam do zimnego piekarnika). Po upieczeniu ciastka przełożyłam na metalową kratkę
Waniliowe Improwizacje
Ryba w cieście 202Szybko i smacznie..pomysł na taką rybę w cieście podpatrzyłam tutaj , tylko , że ja podałam bez sosu.. filety dowolnej ryby sok z cytryny przyprawa do ryb 50 g mąki luksusowej Młynomag 75 ml wody 100 ml mleka 1 jajko łyżka octu 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia papryka słodka odrobina soli i pieprzu Mąkę przesiać(...)dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić na 10 minut do napęcznienia. Filety pokroić na kawałki ,skropić sokiem z cytryny i posypać przyprawą do ryb. Rybę zanurzać w przygotowanym cieście i smażyć na oleju po około 4-5 minut z każdej ze stron, aż ciasto stanie się chrupiące i złociste. Przełożyć na ręczniki papierowe aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu
Moje domowe kucharzenie
Tort czekoladowy z kremem jeżynowym 255przekroju 24 cm. Składniki na biszkopt: 5 jajek 100 g cukru lub ksylitolu 80 g mąki pszennej 30 g kakao 40 g mączki kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia - opcjonalnie Składniki na krem: 500 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 250 g musu jeżynowego 350 g jeżyn+ jeżyny do przybrania 4 łyżki cukru 4 listki żelatyny 1 łyżka(...)obie mąki i kakao odmierzyć i dokładnie wymieszać. Jajka (w całości, bez odzielania żółtek od białek) ubić na puszysty biały kogel-mogel. W trzech partiach bardzo delikatnie przy pomocy szpatułki wmieszać do jajek przesiane przez sitko suche składniki. Ciasto wylać do foremki 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (boku formy nie smarować masłem!), wyrównać szpatułką i piec
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cynamonowy sernik z rodzynkami na kruchym cieście 190waniliowe ( na pół litra mleka każdy i bez cukru ) 2 kopiaste łyżeczki mielonego cynamonu pół szklanki rodzynek Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 1 łyżka bułki tartej Wykonanie pysznego sernika: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką(...)budynie w proszku i wkruszamy ser, miksujemy kilka minut, dodajemy cynamon i chwilę miksujemy. Na koniec wsypujemy rodzynki i dokładnie mieszamy. 3. Do pieczenia: Następnie masę serową wykładamy równomiernie na ciasto. 4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 minut do zrumienienia. Upieczony studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki
Izabelawkuchni
Tarta jagodowa z kremem muślinowym 200jajka, następnie wszystko mieszamy i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i przekładamy do metalowej formy na tartę- spód nakłuwamy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180`C około 12 minut W tym czasie przygotowujemy krem: Do rondelka wlewamy mleko (bez 2 łyżek), wrzucamy masło i wsypujemy cukier waniliowy - gotujemy. W oddzielnej(...)Rondelek wstawiamy do miseczki z zimną wodą, aby masa szybciej się ostudziła. Na upieczony, ostudzony kruchy blat nakładamy krem, na który następnie układamy jagody, tak aby zakryły całe wierzch ciasta. Odstawiamy do stężenia -najlepiej na cała noc. Smacznego
Słodkie Przyjemności
Makowiec japoński 747Bez makowca nie ma u mnie świąt Bożego Narodzenia. Ten jest wilgotny, aromatyczny, pełen bakalii. Przepada za nim cała rodzina, dawniej moja mama często go piekła. A dzięki gotowej masie makowej jest bardzo szybki do przygotowania. Na pewno doceni to każda zabiegana gospodyni :) puszka masy makowej (800-850g) 6 jajek 5 jabłek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)masą makową. Żółtka oddzielić od białek. Do masy makowej dodać żółtka oraz bakalie, wymieszać. Dodać kaszę manną i proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać łyżką z masą makową. Ciasto przelać do blaszki (24x36cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec godzinę w 175 stopniach. Ciasto ostudzić, polać polewą i posypać kolorowymi cukiereczkami
Smakołyki Asi
Babka drożdżowa 227Ciasto przekładamy do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem i lekko wysypanej mąką krupczatką lub kaszą manną. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, tym razem na 15 minut. Pieczemy przez ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z termoobiegiem (lub do 180 stopni bez termoobiegu). Na 10 minut przed końcem pieczenia można przykryć wierzch papierem, żeby
bistro mama
Ciasto z pestek dyni (Kernölgugelhupf) 224tego ciasta. Nic mu nie dorówna i ten cudownie kuszący aromat oraz zielonkawy kolor... (Szkoda, że zdjęcia tego dokładnie nie odzwierciedlają.) Zawsze pięknie wyrasta, a jego barwa zależy od intensywności koloru nasion. Wg oryginalnych przepisów jest to przepis na babkę, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby ciasto posiadało inny kształt. Można też upiec mniejsze babeczki. Ciasto jest miękkie(...)pestek dyni i wodę. Masę dokładnie wymieszać i nadal miksując - kolejno dodać żółtka, zmielone pestki i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce ubić białka (na sztywno), które następnie należy delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto przełożyć do formy (*) wysłanej papierem do pieczenia (lub posmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą) - i/albo mniejszych foremek na babeczki. Piec
Di gotuje
Wilgotne, orkiszowe ciasto marchewkowe z kremem cynamonowym na Halloween i nie tylko (wegańskie) 232się tego wyzwania i znów bez mojej wiedzy sprawił mi niespodziankę. Efekty możecie zaobserwować na zdjęciach. Moim dziełem jest jedynie dekoracja i wykonanie kremu, ale to tylko drobiazgi w porównaniu do zrobienia całego ciasta przez mojego kochanego, domowego cukiernika! :) Przepis na tortownicę o średnicy 21cm, +/- 14 kawałków, jeden (ok. 100g) 250kcal. Składniki na ciasto: - 3 szklanki startej marchewki(...)odpinanym spodem - wykładamy dno papierem do pieczenia, zapinamy, nożyczkami odcinamy nadmiar papieru, a boki za pomocą pędzelka natłuszczamy olejem, jeżeli nie - natłuszczamy całość wraz z dnem. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy. Jeżeli zdecydowaliśmy się na wykonanie kremu: serek, cynamon i miód miksujemy do połączenia składników. Ostudzone ciasto kroimy wzdłuż na pół i przekładamy gotowym kremem
Be Fit Be Strong
Domek z piernika + szablon do pobrania 308się odnajduję, ale myślę, że ułatwi Wam podjęcie decyzji o "budowie domu" 😍 Znajdziecie go TUTAJ Drugi dzień (czyt. wieczór) należał więc do pieczenia. Ciasto robiłam z trzech porcji, bo domek spory, a ja jeszcze z ciasta chciałam zrobić podkład (również odpowiednio większy), kilka ozdób czyli bałwanka, choinkę, płotek, drabinę, drwa na opał, ławeczkę i kilka innych, które nie zmieściły(...)dodajemy mąkę. Mieszamy aż do wykorzystania całej- ok 2 minuty. Ważne, by nie wsypywać mąki "na raz", ciasto będzie zbyt ciężkie i SECU murowane ;) Ciasto najlepiej owinąć folią spożywczą i zostawić na jedną dobę w lodówce, a kolejnego dnia zabrać się za pieczenie. Wałkujemy na grubość ok 5mm. Przykładamy szablon i malutkim nożykiem wycinamy odpowiednie kształty. Układamy
Kuchnia w czekoladzie
Piña colada, czyli przepis na baaaardzo kokosowe ciasto z ananasem 267zdrowe ciasto z owocami ;p Wiecie, bez białego cukru, mąki pszennej itp. *Nie zapomnijcie śledzić nie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie W dużej misce porządnie wymieszaj łyżką wszystkie sypkie składniki oprócz cukru, czyli mąkę migdałową, mąkę kokosową, mąkę konopną (lub ziemniaczaną), ziarenka z połowy wanilii, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól i odrobinę(...)kardamonu. Wyłóż kwadratową blaszkę papierem do pieczenia (ewentualnie posmaruj olejem kokosowym i delikatnie oprósz mąką migdałową). Posiekaj orzechy (bez zbytniego wczuwania się). Oddziel białka od żółtek. Przelej do drugiej miski mleczko kokosowe, roztopiony i przestudzony do temperatury pokojowej olej kokosowy oraz cukier kokosowy. Miksuj aż do rozpuszczenia się cukru. Wsyp suche składniki do masy i miksuj do uzyskania
Eat me! Fit me!