ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:728/2544)

Domowa czekolada z orzechami i wafelkami 92

słodkiego , bo jak wiedzą Ci z Was, co tu już zaglądali , nie grzeszę talentem cukiernika Cóż, nie zawsze los równo dzieli talenty , ja najwidoczniej podczas przydziału sztuki pieczenia ciast , musiałam akurat schylić się po coś innego i przeszło mi nad głową , zamiast do głowy Ten przepis , jest jednak tak prosty ,że nawet ja go nie potrafię schrzanić . Doskonały(...)proszku 500 g 1 szklanka cukru pudru 1/2 szklanka wody 1/2 szklanki, kakao gorzkiego w proszku aromat śmietankowy ( 5-6 kropli ) 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 szklanka, orzechów laskowych bez łupinek 1 paczka wafelków waniliowych „familijnych „ Masło roztapiamy w garnku , nie dopuszczając do wrzenia , dodajemy cukier puder i kakao . Chwilę podgrzewamy mieszając i nie dopuszczając do wrzenia

Ogrodnik w podróży
Proste ciasto ucierane z masą budyniową i owocami 144

.   Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz. Od środka smarujemy obręcz zimnym masłem i wysypujemy nie mąką, nie bułką tartą a drobnym białym cukrem – po upieczeniu ciasto będzie miało z zewnątrz delikatną, kruchą karmelową skorupkę. CIASTO UCIERANE Piekarnik rozgrzewamy do 180⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. 2 całe jajka wbijamy do dużej miski(...)Gotową masę budyniową od razu wylewamy na ciasto, z wierzchu posypujemy cynamonem lub przyprawą do piernika i wkładamy ciasto na środkowy poziom do rozgrzanego piekarnika.   Pieczemy ciasto przez 60 minut. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy na blat. Zdejmujemy formę dopiero po całkowitym ostygnięciu. Najsmaczniejsze jest przez 1-2 dni po upieczeniu. To ciasto jest wilgotne, nie lubi lodówki

Karo in the Kitchen
Sernik królewski z rodzynkami 90

robimy go w różnych wersjach. Jedną z nich jest klasyczny sernik królewski , natomiast czasami pieczemy sernik królewski z rodzynkami i skórka pomarańczową.  I właśnie ten przepis przygotowałam dziś dla Was. Sernik jest bardzo delikatny i kremowy, a na wierzchu ma lekko chrupiącą warstwę ciasta kakaowego. Zapewniam Was, że bardzo szybko zniknie z talerzy, zarówno Waszych jak i Waszych gości(...)proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru 170 g masła 2 jajka Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka 180 g cukru 1 budyń waniliowy bez cukru 200 ml śmietanki 30% 3 jajka 2 garści rodzynek królewskich 1 łyżka posiekanych  skórek pomarańczowych Wykonanie: Formę wykładamy papierem do pieczenia. W misce zagniatamy wszystkie składnik na ciasto. Formujemy kulę

Kulinarne przygody Gatity
Sernik migdałowo-kokosowy z nasionami chia 138

Serniki to jedne z moich ulubionych ciast, które mogę jeść bez przerwy. W takiej wersji zrobiłam go po raz pierwszy, ale nie ostatni! Składniki: 1 kostka twarogu półtłustego 2 jaja 20 tabletek słodziku 1 białko (opcjonalnie) 1 łyżka mąki migdałowej 1 łyżka mąki kokosowej  1 łyżka nasion chia aromat  Sposób przygotowania: Jaja z białkiem i słodzikiem ucieramy(...)puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Babka cytrusowa 171

mojej rodzinie zazwyczaj piecze się różne ciasta, ale mało jest ciast które wręcz królowały, gdy byłam dzieckiem, czyli babek :) Przyszedł nam ostatnio smak na coś bardziej suchego, bez kremu, więc postanowiłam upiec. Babka wyszła fajna w smaku, taka lekko chrupka (co bardzo mi przypadło do gustu), z cytrusową nutką. Chyba cały sekret babki polega na tym, by ją dobrze(...)utrzeć, co zajmuję trochę czasu, no i druga kwestia: nie wolno otwierać piekarnika podczas pieczenia, by babka nie upadła. Składniki: 35 dag margaryny lub masła 82% 1 ¾ szklanki cukru 7 dużych jajek 60 dag mąki 4 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek oleju Po około ½ buteleczki olejku cytrynowego i pomarańczowego (lub jeden z nich) Ewentualnie skórka otarta

Smakowy Raj
Szybkie i proste ciasto jogurtowe ze śliwkami 301

przypomnieć :) Półtora roku temu piekłam je z jagodami ze słoiczka >klik!< , dzisiaj ze śliwkami. Jakby nie patrzeć, mamy jesień, a śliwka to jeden z głównych jej owoców. Grzechem byłoby nie wykorzystać jej do ciasta :) Ciasto jogurtowe jest dość wilgotne, na drugi dzień (o ile wytrzyma tyle) można je bez obaw podać - niewiele traci(...)szklanka cukru , 1/2 szklanki oleju , 2 łyżeczki proszku do pieczenia , śliwki . Całe jajka lekko ubić z cukrem. Wlać jogurt, olej - połączyć. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do reszty składników, delikatnie mieszając i wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta delikatnie obsypać mąką - można zrobić to używając sitka. Na wierzchu ułożyć cząstki

Codzienna kuchnia niecodzienna
GAZETOWY SERNIK 401

mąki ( niepełna szklanka) 5 łyżek cukru -pudru 100 g zimnego masła 2 żółtka   można z powodzeniem zastosować spód z ciasteczek  -jak u mnie ,lub piec w ogóle bez spodu. Masa serowa: 1kg  tłustego twarogu 50 g roztopionego masła 1 szklanka cukru 6 jaj 5 płaskich łyżek mąki pszennej 6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki mleka(...)ciasto nie pali się nawet w 250 stopniach i nie przywiera do ścianek tortownicy. Dzięki mokrym gazetom ciasto jest puszyste jak ptasie mleczko, wilgotne i łatwo odchodzi od ścianek tortownicy. Para wodna z mokrych gazet spełnia poniekąd rolę kąpieli wodne j. Wykonanie: Składniki ciasta posiekać, zagnieść i rozwałkować. Wyłożyć ciastem dno tortownicy o średnicy 26 cm. Nakłuć powierzchnię ciasta widelcem

w mojej kuchni
Zupa z pulpetami i kładzionymi kluskami 78

Kanadzie), albo po prostu dumplings, czyli pierogi. Wyglądają trochę inaczej od naszych lanych, są zrobione z gęstszego ciasta z dodatkiem proszku do pieczenia, są większe, ale bardzo miękkie. Nas odrzucił dodatek proszku, ale spodobała nam się struktura „pierożków”. Zrobiliśmy je więc bez chemicznych dodatków, za to na liście składników znalazł się parmezan. Kluczowe znaczenie dla ostatecznego efektu

Niedzielny kucharz
Zupa z kładzionymi kluskami i pulpetami 101

Kanadzie), albo po prostu dumplings, czyi pierogi. Wyglądają trochę inaczej od naszych lanych, są zrobione z gęstszego ciasta z dodatkiem proszku do pieczenia, są większe, ale bardzo miękkie. Nas odrzucił dodatek proszku, ale spodobała nam się struktura „pierożków”. Zrobiliśmy je więc bez chemicznych dodatków, za to na liście składników znalazł się parmezan. Kluczowe znaczenie dla ostatecznego efektu

Niedzielny kucharz
Tarta francuska ze szpinakiem i trzema rodzajami serów 205

Blachę od piekarnika smarujemy oliwą i rozkładamy na niej ciasto francuskie. Na tym układamy np. prostokątną formę żaroodporną, tak by z każdej strony wystawało około 2 cm ciasta. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na jakieś 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 5 minut bez obciążenia z góry (czyli zdejmujemy naczynie żaroodporne

Kolizje Smaków
Kruche ciasto ze śliwkami 254

żółtko łyżka cukru (lub bez) kilka śliwek Co robić? 1. Piekarnik nagrzać do 220 C w opcji góra - dół 2. Przesianą mąkę, cukier, masło i żółtko zagnieść na jednolitą masę 3. Formę posmarować masłem, posypać bułką tartą i wyłożyć ciasto, równo rozgnieść je palcami. Ułożyć umyte i pokrojone owoce skórką do dołu 4. Piec 40 minut 5. Po wystygnięciu

Matka Żywicielka
Kostka biszkoptowa kawowo - malinowa. 180

Witajcie :) Przy niedzieli zapraszam na pyszne i proste ciasto z kremem kawowym, malinowo - śmietankowym biszkoptami i bezami  MAMUT. SKŁADNIKI NA BISZKOPT : 1 szklanka mąki tortowej 5 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 1 łyżka ciepłej wody SKŁADNIKI NA KREM KAWOWY : 1 opakowanie kremu do tortów waniliowego Dr. Oetkera 250 ml mleka(...)ciągle mieszając dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy z proszkiem i delikatnie mieszamy, następnie dodajemy olej i wodę również delikatnie mieszamy łyżką. Spod blaszki wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Wystudzony biszkopt przecinamy na pół. Do mleka dodajemy łyżkę kawy i krem waniliowy, ubijamy aż będzie gęsty. Galaretki rozpuszczamy

Sama słodycz i szczypta chili
CYTRYNOWIEC Z KREMEM 134

Masa budyniowa kakaowa: 2 budynie czekoladowe bez cukru (40 g) 3/4 szklanki cukru 1/2 l mleka 250 g margaryny  1 łyżka kakao 1 olejek spirytusowy rumowy Dodatkowo: posypka waflowa żółta białe perełki cukrowe pastelowe serduszka cukrowe (różowe, fioletowe, białe) Przygotowanie: Ciasto cytrynowe - mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto czekoladowe z musem brzoskwiniowym 186

Ciasto: 1/2 szklanki mleka 50 g gorzkiej czekolady 1 jajko 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1/4 szklanki oleju 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody do pieczenia kilka kropel aromatu waniliowego lub 1 łyżkę cukru z wanilią Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 1 budyń waniliowy bez cukru(...)wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i wysypać bułką tartą, wlać ciasto. Piec w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku 25 - 30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu placek wyjąć z formy i wystudzić. Na czekoladowy placek wyłożyć masę budyniową, dokładnie wyrównać i wstawić na około 10 minut do lodówki.  Łatwiej będzie złożyć warstwy ciasta. gdy spód włoży

Kuchcik gotuje