SERNIK NA ZIMNO STRACCIATELLA 213Śmietankowy sernik na zimno z kawałkami czekolady i owocami. Pychotka. Idealny na letnie dni, by nie trzeba było uruchamiać piekarnika. U mnie w wersji
Smaczne Zdrowe
ZEBRA BORÓWKOWO CYTRYNOWA 233dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Masa borówkowa Około
RAROSSA
CIASTO BANANOWIEC NA ZIMNO 230dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Masa bananowa
RAROSSA
TORT BECZKA Z KOSTKAMI LODU 245małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Kostki lodu Dwie
RAROSSA
KRYSZTAŁEK 244dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Masa śmietanowa Każdą
RAROSSA
Budapesttårta - rolada bezowa z mandarynkami 406rolady. Niektórzy dodają kakao, drobno posiekane orzechy laskowe czy też polewają roladę odrobiną rozpuszczonej czekolady. W każdej wersji ciasto jest przepyszne. W przeciwieństwie do tradycyjnej bezy, roladę piecze się bardzo krótko bo tylko 25 - 30 minut. Po tym czasie beza powinna być leciutko beżowa, krucha na zewnątrz i piankowa w środku. Przy zwijaniu na pewno trochę popęka(...)puszki) Dużą blachę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie dodawać stopniowo łyżka po łyżce cukier cały czas ubijając aż cukier całkowicie rozpuści się. Ubijać do momentu otrzymania gęstej, sztywnej, błyszczącej piany bez jakichkolwiek grudek cukru. Prawidłowo ubita piana pozostawia charakterystyczne
maniapieczenia
Ciasto z ricottą i śliwkami 182mąkę, wanilię mieloną oraz proszek do pieczenia i całość mieszamy łyżką. Ciasto mieszamy tylko do połączenia się składników. Może mieć małe grudki. Ciasto przekładamy na blaszkę. Na wierzchu rozkładamy śliwki, pokrojone na ćwiartki. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50 minut w temperaturze 175 stopni: grzałka dolna + grzałka górna, bez termoobiegu. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem
Smak mojego domu
RACUCHY ORKISZOWE ZE ŚLIWKAMI 219Nasze ulubione racuchy orkiszowe na maślance i/lub kefirze i sodzie, tym razem z dodatkiem śliwek. I choć nie wszystkim spodobał się pomysł na racuchy
Smaczne Zdrowe
Kruche Z Budyniem I Borówkami 384dodajemy zimne masło oraz jajko i zagniatamy ciasto, następnie dzielimy ciasto na dwie nie równe części 2/3 i 1/3. Większą część ciasta chowamy do lodówki, a tą mniejszą chowamy do zamrażalki. Tak samo postępujemy z ciastem które sami musimy przygotować (patrz nawias w składnikach) 2. W czasie gdy się chłodzi ciasto, przygotowujemy budyń. Dwie szklanki mleka zagotowujemy z cukrem(...)gotujemy do zgęstnienia. Następnie odstawiamy budyń aby przestygł. 3. Schłodzoną większą częścią ciasta, wylepiamy dno blaszki/tortownicy, na to wykładamy budyń na który posypujemy owoce. Zamrożoną część ciasta ścieramy na tarce na grubych oczkach na sam wierzch. Ciasto pieczemy w 180 stop. grzanie góra-dół bez termoobiegu przez około 45-50 minut. Po upieczeniu możemy je jeszcze dodatkowo oprószyć cukrem
Gotowanie...to proste !
Mazurek z bakaliami w waflu 258Tego mazurka każdy może przygotować w domu, niezależnie od tego czy ma piekarnik. Jego przygotowanie trwa dosłownie kilka chwil i nie może go zabraknąć na Wielkanocnym
PatiGotuje
Pianka 163Dzisiejsze ciasto oprócz dziwnego składnika, masła roślinnego, którego jeszcze nigdy nie używałam do pieczenia, posiada jeszcze bardziej tajemniczą nazwę, która generalnie nic nie mówi tylko
PatiGotuje
Ciasto zebra pomarańczowe 284misek. Do jednej porcji wmieszaj kakao, a do drugiej mąkę. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj tłuszczem. Wlewaj ciasto na środek formy po jednej łyżce, na przemian białe i kakaowe. Piecz ciasto w nagrzanym 160 ° C piekarniku na termoobiegu (bez termoobiegu 175ºC), około 60 minut. Wyjmij upieczone ciasto i ostudź. W międzyczasie przygotuj kąpiel wodną. Połam
codojedzenia
Świąteczne ciasteczka z konfiturą w dwóch wydaniach (bez cukru) 206domowe powidła (ja użyłam konfitury z pigwowca i malin i konfitury pigwowej) do posypania: zmielony w blenderze ksylitol Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować,wycinać ciasteczka - jedne z dziurką, a drugie bez. Piec w 180 stopniach koło 12 minut. Ciasteczka przestudzić. Przekładać upieczone ciasteczka powidłami, zlepiając część z dziurką i posmakowane "pełne" ciastko. Gotowe można udekorować ksylitolem
FitKot
Orkiszowo - migdałowe ciasteczka z domową konfiturą (bez cukru) 212łyżki mleka domowe powidła (ja użyłam śliwkowych z pomarańczą , konfitury z pigwowca i malin i konfitury pigwowej) Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować,wycinać ciasteczka - jedne z dziurką, a drugie bez. Piec w 180 stopniach koło 12 minut. Ciasteczka przestudzić. Przekładać upieczone ciasteczka powidłami, zlepiając część z dziurką i posmakowane "pełne" ciastko. Gotowe można udekorować cukrem pudrem
FitKot
Ciasteczka owsiano-kawowe 214Chrupiące, słodkie i aromatyczne ciasta z płatków owsianych i orzechów. Szybkie do przygotowania, bez pieczenia. Z podanej porcji wychodzi około 15 ciastek. 2 szklanki płatków owsianych 1/3 szklanki orzechów włoskich 1/4 szklanki cukru 2 łyżki miodu 7 łyżek wody 1 łyżeczka aromatu waniliowego 10 g kawy zbożowej 4 łyżki masła Orzechy drobno posiekać. Wymieszać z pozostałymi składnikami
Bullio