czasie ciasto wykładamy a stolnicę, lekko zagniatamy podsypując je mąką i dzielimy na dwie porcje. Marcepan rozwałkowujemy, dzielimy na pół. Każde ciasto formujemy palcami na gruby placek, w środek nakładamy wałek z marcepanu i składamy ciasto. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy 40 minut w temperaturze 180 % C, funkcja termoobieg. Po upieczeniu ciasta wyjmujemy i studzimy(...)przycisku. Końcówka do mieszania jest precyzyjnie spasowana z metalową misą, dzięki czemu z łatwością można wymieszać zarówno duże jak i małe porcje ciasta. Specjalny hak do zagniatania gęstych ciast oraz wysoka, maksymalna moc silnika przygotują ciasta bez zbędnego zagniatania. Łatwy demontaż - Zwolnij blokadę miksera i unieś głowicę, by wygodnie zakładać i ściągać wszystkie elementy. Dołączone podzespoły wykonano
Kulinarne Fantazje Marioliostatnich kilku latach byliśmy na jakimkolwiek wyjeździe bez muffinek . Przy czym robię różne, ale te z jabłkami to po prostu dla dzieci obłęd w ciapki Ostatnio robię z renetami i okazuje się, że smakują jeszcze lepiej! O ile do jabłek typu renety dzieci mają średni stosunek, tak pieczone oraz w muffinach smakują(...)również ekstrakt waniliowy (Dr Oetker z Madagaskaru) i też jest okey. W drugiej misce mieszamy składniki suche: najpierw mąkę i proszek do pieczenia, później dodajemy cukier. Następnie mieszamy całość. Ważna zasada – lepiej mieć rzadsze ciasto niż gęste. Ma być lejące, ja na cienkie naleśniki. Dzięki temu, uzyskamy puszyste i delikatne muffinki . Rozlewamy ciasto do foremek na muffiny
W Kawiarencezrobisz je w kilka chwil. Proziaki to popularne w regionie podkarpackim pieczywo na sodzie (proza w tamtejszym języku to soda), wypiekane na blasze pieca na szybko, zawsze wtedy gdy w domu zabrakło pieczywa (bo piekło się go raz w tygodniu zwykle w sobotę w większej ilości). Są puszyste, lekko słodkie, bardzo smaczne. Najlepsze jeszcze ciepłe posmarowane masłem czosnkowym, albo(...)sól, cukier, sodę i mieszamy. Następnie dodajemy kefir, wyrabiamy wszystko łyżką w misce. Ciasto musi być dość luźne jednak takiej konsystencji by dało się przenieść na stolnicę. Następnie na stolnicy wysypujemy grubą warstwę mąki – przenosimy ciasto i chwilę delikatnie rękami zagniatamy, zbierając mąkę. Potem wyrobione ciasto rozwałkowujemy dość grubo (ok 2cm). Następnie oprószoną mąką szklanką wycinamy kółeczka i odkładamy
Dorota SmakujeBułki z ziarnami Pyszne domowe chrupiące bułeczki z dużą ilością ziaren. Zdrowe bo domowe, bez żadnych ulepszaczy na śniadanie i nie tylko. Przepis zaczerpnięty ze strony żródło Składniki : 150 g mąka - pszenna razowa typ 2000 450 g mąka pszenna typ 480 20 g drożdże świeże lub( 10 g suszonych ) 2 łyżki letniej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżka(...)olej, wymieszać. Następnie wlać wodę, zagnieść ciasto ręcznie wyrabiać przez 7 minut lub mikserem z hakiem 5 minut Ciasto powinno być lekko klejące, ale nie dosypywać mąki. Przełożyć ciasto do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut. Po tym czasie z podzielonego ciasta na 2 części uformować dwa wałki lekko
Kuchnia DanusiZaczynamy wyrabianie naszego ciasta dodając stopniowo wodę z oliwą i mieszając wszystko drewnianą łyżką. Kiedy składniki zaczną nabierać konsystencję ciasta zaczynamy je wyrabiać ręką. Wyrabiamy ok. 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Kulkę ciasta przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5h. Po wyrośnięciu wyciągamy ciasto z miski i wyrabiamy(...)etapie możemy odciąć kawałek ciasta i zrobić z niego mniejsze kuleczki, które znajdą się na wierzchu chlebka jako "rączka". Z pozostałego ciasta robimy 2 duże lub 4 mniejsze chlebki. Ciasto dzielimy odpowiednio, z każdego kawałka formujemy kulkę, a na jej wierzch dolepiamy mniejszą. Tak powstałe chlebki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy
Mostek w kuchnijajka kl M lub 2 jajka kl L 1/2 szkl mąki pszennej 1/4 szkl cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżką mąki ziemniaczanej lub budyniu bez cukru 2 łyżki oleju Masa z kaszy manny 250 ml mleka 60 g masła 60 g cukru (1/4 szkl ) 60 g kaszy manny (1/4 szkl ) reszta mango pozostała z puszki(...)Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną lub budyń. Na sam koniec dodajemy olej. Mieszamy wszystko i wylewamy do blaszki której dno wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy ! Pieczemy w 180 stop przez około 20-25 minut Upieczony biszkopt studzimy, a następnie przekrawamy w pół
Gotowanie...to proste !zmielić na własną bułkę tartą. Zazwyczaj z tego przepisu z ciasta formuje okrągłe bułki. Tym razem ciasto zrolowałam, powstały wałek rozpłaszczyłam i nożem pod kątem odkrawałam bułki, które kształtem przypominają trapez. Składniki ZACZYN 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 50 ml letniego mleka 50 g mąki pszennej CIASTO 250 g mąki gryczanej 250 g mąki pszennej chlebowej(...)minut. CIASTO Obie mąki łączymy ze sobą, dodajemy sól, mieszamy. Do mąki wlewamy mleko i zaczyn drożdżowy, wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy. Ciasto możemy podzielić na 12 części
Tajemnice Smakuświetny pomysł na jesienny deser. Ja marzyłam o niej już od kilku miesięcy. Nareszcie udało mi się ją zrobić, choć nie bez przeszkód po drodze... Dania Deser Kuchnia Amerykańska , Wege Keyword biszkopt , ciasta z kremem , ciasto dyniowe , Halloween , jajka , rolada , trifle Porcje 12 porcji Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 20 minut Czas oczekiwania 1,5 godziny Składniki Biszkopt(...)Delikatnie wymieszać masę z ubitymi białkami. Suche składniki wymieszać w osobnej miseczce i po trochu dodawać do masy jajeczno - dyniowej delikatnie mieszając. Wyłożyć na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując prostokąt o grubości ok. 1 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok 15 - 20 minut (aż do zrumienienia). Jeszcze nagrzany biszkopt
Modern Cave GirlChociaż pogoda nas nie rozpieszcza i tak uwielbiam ten czas. Bujna soczysta zieleń dookoła,śpiewy ptaków i zapach bzu. Dla mnie maj mógłby trwać cały rok 😀 Na dzisiejsze święto upiekłam drożdżówki z rabarbarem i budyniem. ciasto: 500 g mąki pszennej 150 ml ciepłego mleka 50 g drożdży 4 łyżki cukru 2 jajka 1 żółtko 100 g masła szczypta soli(...)ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut by wyrosło. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i uformować za pomocą wałka spory prostokąt. Budyń rozsmarować na całej powierzchni ciasta a następnie posypać pokrojonym na kawałki rabarbarem. Zwinąć tworząc roladę,którą należy pokroić na 1,5 cm plastry. Pocięte zawijasy ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia
Kolorowa kuchnia ElkiTęsknicie za smakami dzieciństwa takimi jak kopytka? Można je przyrządzić także w wersji bez jajka! Wystarczy zastąpić je papką z nasion chia i wody. Nasiona chia nadadzą kopytkom doskonałej konsystencji nie wpływając na ich smak. Takie kopytka możecie przyrządzić zarówno w wersji na słono (np. jako dodatek do gulaszu czy wołowiny w sosie koperkowym ), jak i na słodko posypane(...)przeciskamy przez praskę. Dodajemy papkę z nasion chia oraz łyżeczkę soli i dokładnie mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę ciągle wyrabiając ciasto. Powinno ono być elastyczne i nie zbyt klejące. Podczas cięcia ciasto nie powinno się ciągnąć za nożem. Z ciasta formujemy wałeczki, a następnie kroimy je po skosie. Kopytka powinny mieć grubość ok. 2 cm. Gotowe kopytka wrzucamy do wrzącej
Dieta bez mlekaDziś zapraszam Was na jedne z naszych ulubionych ciastek. Mocno kakaowe, niezbyt słodkie, bardzo pożywne, bez dodatku jajka i masła. Ciasteczka s ą idealnym pomysłem na zdrow ą przekąską do pracy lub do szkoły . Smacznego :) **** Oggi vorrei condividere con Voi la ricetta de i nostri biscotti preferiti, non troppo dolci, molto(...)cukier i kakao . Dodajemy olej i mleko; masę dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 1 godziny. Z ciasta formujemy kuleczki (ok. 40 gram), które wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki delikatnie spłaszczamy formując ciasteczka. Ciasto jest dość klejące, dlatego w czasie formowania ciasteczek radziłabym
La grande e la piccola cuocastoiska ze słodkościami, takimi jak pączki, lody czy typowe amerykańskie ciasta. Jednego mlecznego shake’a poproszę! Najlepiej… truskawkowego! Ciekawym miejscem jest także kantyna na u-boocie, który jest główną kryjówką naszego bohatera. Mamy tam nietypowe maszyny z podgrzewanymi daniami, widocznymi przez szyby – m.in. kolby kukurydzy, pieczone udka kurczaka czy pancakes. Co więcej, w pewnym momencie fabuły(...)zwyczajach Warszawy. Bo dobra kuchnia to polska kuchnia. Twórcy gry trafnie określili także kulinarne warunki na stacji na Wenus, oferując stacjonującym… wafle proteinowe. W kwaterach dowództwa królują zaś pieczone prosiaki, deski serów, owoce i trunki. Może würfelka na deserek? Wyższe sfery wiedzą jak dogadzać kubkom smakowym. W grze wzmianki o jedzeniu pojawiają się także na rozwieszonych plakatach reklamowych
Nerds Kitchenstoiska ze słodkościami, takimi jak pączki, lody czy typowe amerykańskie ciasta. Jednego mlecznego shake’a poproszę! Najlepiej… truskawkowego! Ciekawym miejscem jest także kantyna na u-boocie, który jest główną kryjówką naszego bohatera. Mamy tam nietypowe maszyny z podgrzewanymi daniami, widocznymi przez szyby – m.in. kolby kukurydzy, pieczone udka kurczaka czy pancakes. Co więcej, w pewnym momencie fabuły(...)zwyczajach Warszawy. Bo dobra kuchnia to polska kuchnia. Twórcy gry trafnie określili także kulinarne warunki na stacji na Wenus, oferując stacjonującym… wafle proteinowe. W kwaterach dowództwa królują zaś pieczone prosiaki, deski serów, owoce i trunki. Może würfelka na deserek? Wyższe sfery wiedzą jak dogadzać kubkom smakowym. W grze wzmianki o jedzeniu pojawiają się także na rozwieszonych plakatach reklamowych
Nerds Kitchendietę bez węglowodanów – ciężko jest się oprzeć! CIASTO Ciasto szykuję w misie Kitchen Aida, ale tak samo można zrobić je w misce ręcznie (tylko trochę się upaćkacie). Wlewamy ciepłą (nie gorącą!) wodę, wsypujemy drożdże, sól i cukier, mieszamy. Mieszając wsypujemy mąkę, partiami, po 2-3 łyżki. Po wsypaniu ¾ odważonej ilości mąki wlewamy olej, dokładnie wrabiamy go w ciasto, dosypujemy(...)resztę mąki i 5-7 minut wyrabiamy. Ciasto będzie luźne, elastyczne i tłuste – takie ma być, więcej mąki nie trzeba (chyba że Wasze ciasto klei się niemiłosiernie – wtedy jesteście rozgrzeszeni i wróbcie w nie jeszcze 2-3 łyżki mąki). Ciasto lekko smarujemy z wierzchu olejem, odstawiamy w przykrytej misce w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Uwaga na przeciągi! NADZIENIE
Karo in the Kitchenbyło innego wyjścia jak tylko przeczekać okres świąteczny i przygotować własną wersję. Poniżej mam dla Was przepis na przepyszny placek na kruchym cieście, nadziewany szpinakiem i serem camambert . Zasmakuje Wam :) Składniki na kruche ciasto 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła pokrojonego na mniejsze części 1 jajko 1/3 łyżeczki soli nadzienie 200 g szpinaku (mrożonego lub świeżego) 2 ząbki(...)marchewka dodatkowo 4 jajka 1/2 szklanki śmietany 30 % 100 g sera żółtego 1/3 łyżeczki pieprzu szczypta soli Sposób przygotowania Przesianą mąkę wymieszać z masłem, jajkiem i solą. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na 30 minut. Na rozgrzanej patelni rozmrozić szpinak. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić solą, pieprzem i odstawić do przestygnięcia
Pink Envelopewymieszać łyżką ciasto do połączenia składników. Następnie należy wysmarować dłonie pozostałym olejem i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto należy wyrabiać 5-7 minut, następnie należy odstawić ciasto do wyrośnięcia na około godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość. Naczynie z ciastem należy przykryć lnianą, czystą ściereczką. Po podwojeniu objętości smarujemy dłonie olejem, wyciągamy ciasto z naczynia, wałkujemy na kształt(...)doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wykończenie Na środek rozwałkowanego ciasta nakładam farsz: duszony jarmuż oraz łososia. Zwijam w rulonik paszteciki, smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję sezamem. Kroję na mniejsze części i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Odstawiam do wyrośnięcia jeszcze na 10 minut a następnie piekę paszteciki w piekarniku nagrzanym
Mango Papajaambitnie i bez żadnej solidnej wiedzy rozpoczęłam próby z pieczeniem chleba na zakwasie. Mimo dużych chęci efekty moich zmagań piekarskich były różne - raz się upiekło, innym razem zakalec lub zupełnie chleb nie wyrósł. Zraziłam się do pieczenia chleba, twierdziłam, że bioprądy moje i mąki nie współgrają (cokolwiek miałoby oznaczać słowo bioprądy, w kontekście pieczenia chleba(...)Dziś mój zakwas ma 9 lat, a ja piekę na nim całkiem niezłe chleby, ale początki były mocno nieudane. Dla początkujących, na zachętę zdecydowanie polecam upieczenie chleba na drożdżach wg tego przepisu. Składniki: 1,5 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej lub mąki pszennej chlebowej typ 750 (w tej ilości zawarta jest mąka do startera chleba) 1/4 szkl. płatków owsianych 1/2 szkl
Codziennik Kuchennywiem kiedy minęła godzina! Wspaniałe uczucie, nie wiedziałam, że praca z grupą to taka przyjemność. Dzisiaj coś słodkiego dla miłośników słodyczy bez dodatku mąki. Wyśmienite, delikatne, wilgotne i rozpływające się w ustach ciasto, przepełnione aromatem cytryny, kokosa i migdałów. Połączenie smaków wprost idealne, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku! Wychodzi ok. 12-14 kawałków. 100g = 308kcal, jeden kawałek(...)migdałowo-kokosową mąką do całkowitego połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno wraz ze szczyptą soli i delikatnie za pomocą łyżki łączymy je z resztą ciasta. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki natłuszczamy. Masę przelewamy do formy, posypujemy płatkami migdałów i pieczemy w 170 stopniach przez 45-50 minut. Studzimy, dekorujemy chipsami z kokosami
Be Fit Be Strongpiernik na ciemnym karmelowym bez alkoholowym piwie, mega puszysty, całkiem inny od długo dojrzewających pierników z lekką nutą goryczki i białego pieprzu, idealny do zrobienia w tortownicy i przełożenia go kremem, zachowuje długo swoją świeżość. Łatwy w wykonaniu. Jeden z lepszych przepisów, na stałe zagości w moim repertuarze świątecznych ciast. Składniki: Ciasto na keksówkę o wym 13X39(...)łyżeczki mielonego białego pieprzu Polewa czekoladowa: 125 g masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleka 2 łyżki ciemnego kakao 1 czubata łyżeczka żelatyny spożywczej Dowolna posypka do ciast. Sposób wykonania: Ciasto: Piwo przelać do rondelka, doprowadzić do wrzenia, zestawić do ostygnięcia. W misce wymieszać dokładnie składniki suche: mąkę, kakao, sodę przyprawę korzenną, biały pieprz, całość przesiać przez sitko
Wanilia i Kardamonwsypujemy do ciasta wraz z ostudzoną żurawiną. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i formujemy z nich wałki, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na około pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy stężałe wałeczki i kroimy je na plasterki grubości około 5mm. Powstałe talarki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp
Smaczne ZdroweZapiekanka makaronowa z kurczakiem i cukinią to pomysł na szybki i smaczny obiad. Danie z pewnością zachwyci Was swoim smakiem, a także prostotą wykonania. Zapiekanki obiadowe
Alle Dobre!Sernik z borówkami chodził za mną długo, ale jakoś nie mogłam się zebrać w sobie. Zastanawiałam się, jak zrobić by był taki trochę przypominający te z
SMYKWKUCHNIKrem orzechowo daktylowy - domowa nutella orzechowo-daktylowa Krem orzechowo daktylowy - przepis na zdrową wersję smarowidła do chleba czy naleśników jest banalnie prosty. W końcu zmiksowanie na
Cztery Fajeryskładniki na tortownicę 1 kosttka masła lub margaryny 4jajka 1 szklanka cukru kryształu 1 szklanka mąki basia proszek do pieczenia 1 łyzeczka 2 łyżki mąki
Moje WyrobyMój ostatni przepis na Pałki z kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie cieszył się Waszym ogromnym uznaniem. Dlatego dziś chciałbym zaprezentować kolejny przepis na
kulinarnyJaBardzo lubimy płatki owsiane. Na zimno z mlekiem i odrobiną cukru, lub w formie owsianki (najlepsza z jabłkami i odrobiną cynamonu, choć próbujemy różnych wariacji). Ciasteczka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOto pyszny przepis na fit ciasto marchewkowe przełożone rozpływającą się w ustach masą kokosową i posypane prażonymi migdałami. Wilgotne, mięsiste, szybkie do wykonania… no, po
A to pestkaCiasto, które skradło moje serce ♥ Z lekko chrupiącym wierzchem, miękkim i mokrym środkiem. Lekko bananowe i bardzo sycące w smaku. To takie oszukane, dietetyczne brownie, które
UgotowaćPizza z gęstym sosem pomidorowym, tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą. Zamiast tradycyjnego spodu na cieście drożdżowym, znalazła się kasza jaglana. Dzięki czemu pizza stała się znacznie lżejsza
https:KKuchniaMniamUwielbiam serniki! Ale pisałam już o tym wielokrotnie. Uwielbiam też kwaskowy i mocno aromatyczny dżem z czarnej porzeczki. Powstał więc duet idealny
To co kochamTak, jak pisałam w poprzednim poście, że będzie beza to i jest. Z bananami, z kremową masą, z kajmakiem, czyli można by ją nazwać taką banoffee
Kraina Miodem PłynącaMoja mama znów szaleje w kuchni. Tym razem postawiła na ciacho z pysznym kremem jogurtowym i makiem. Dawno nie było tu takiego przepisu z makiem na
Ostra na Słodkociasta , bo to akurat regularnie pojawia się w moich keto ciastach . Tak więc wybór jest dosyć spory. Keto wegański mazurek – wariacja na temat rodzinnego przepisu Wegańskie kruche ciasto – lepszy smak i konsystencja Zdecydowałam się jednak przerobić tradycyjny w naszej rodzinie przepis na wielkanocnego mazurka nie tylko na wersję keto, ale nawet vegan keto. Okazuje się, że kruche ciasto bez(...)łyżka soku z cytryny 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej 110 g mąki kokosowej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie 200 ml mleka kokosowego 150 g allulozy 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 70 g oleju kokosowego nierafinowanego
Modern Cave Girl