ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1488/2544)

Tarta z malinami i budyniem 97

dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. 2. Ciasto owijamy w folię i odstawiamy na 30 minut do lodówki. 3. Formę na tartę smarujemy masłem, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.  4. Ciasto wyjmujemy z lodówki, musimy go rozwałkować i wyłożyć nim formę. Na ciasto kładziemy folię aluminiową i wsypujemy fasolę lub groch w celu obciążenia ciasta. Pieczemy 20 minut

kruche babeczki
Brownie z musem czekoladowym i owocami 133

Bez względu na porę roku czy pogodę ciasto czekoladowe to zawsze dobry pomysł. A jeśli dodamy do niego jeszcze czekoladowy mus i ulubione owoce otrzymamy obłędny deser, któremu nie łatwo się oprzeć. BROWNIE z MUSEM CZEKOLADOWYM I OWOCAMI Składniki: (forma20x30) brownie: 150 g gorzkiej czekolady 320 ml mleka 1 łyżka octu 80 ml rozpuszczonego masła 1,5 łyżeczki ekstraktu(...)waniliowego 240 g mąki 50 g kakao 200 g cukru 1 łyżeczka sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli mus: 175 g gorzkiej czekolady 240 ml śmietany dodatkowo: owoce sezonowe Przygotowanie: brownie: Mleko łączymy z octem i odstawiamy na 15 minut.  W misce mieszamy składniki suche (mąkę, kakao, cukier,sodę, proszek do pieczenia, sól

Bon appetit mon amie
Chleb bez wyrastania 126

Jest to chyba najłatwiejszy i najszybszy chleb jaki do tej pory upiekłam. Wystarczy wymieszać składniki i wstawić chlebki do pieca, bez wyrastania. Możecie użyć dowolnej mąki, może to być 1kg zwykłej pszennej. Możecie dodać dowolne ziarna i/lub płatki owsiane i zawsze się uda. Przepis od Małgosi z bloga Wędrówki po kuchni :) 800g mąki pszennej typ 405 200g mąki pszennej(...)łyżki soli 1/2 szkl siemienia lnianego 1l ciepłej wody Wszystkie suche składniki mieszamy w dużej misce, dolewamy ciepłą wodę i mieszamy dokładnie np. łyżką. Keksówki wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Chlebki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Po tym czasie wyjąć i studzić na kratce

Smakołyki Asi
Ciasteczka kokosowe (vege) 99

Malutkie ciasteczka kokosowe w wersji wegańskiej , które zrobicie szybko i bez większego wysiłku. To ciasteczka dla miłośników kokosa Składniki na 35 ciasteczek: 1 ½ szklanki mąki (użyłam tortowej) 1 ½ łyżki mielonego lnu 6 łyżek gorącej wody 1 łyżka cukru pudru 120 g KASI dla wegan 2 garście wiórków kokosowych(...)gorącej wody dodaję len i dokładnie mieszam. Wszystkie składniki, razem z wymieszanym lnem z wodą, umieszczam w misce i zagniatam. Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 7 mm i wykrawam dowolne kształty. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 12-15 minut, aż zaczną się leciutko rumienić. Kiedy ciastka ostygną

Słodki sentyment
Kryzysowy Mazurek wielkanocny 90

Kryzysowy Mazurek wielkanocny – bez jajek, bez masła, bez drogich i trudno dostępnych obecnie składników. Bardzo prosty do przygotowania, tani, smaczny i świąteczny. Stanowi bardzo porządny deser, ale też jest pomysłem na świąteczną, jadalną dekorację. Nie trzeba mieć robota kuchennego – i tak się uda! Mazurek przygotowałam z mieszanki maki(...)jasnej i pełnoziarnistej, ale jeśli macie w domu tylko jasną mąkę – też będzie ok! PRZEPIS KRYZYSOWY MAZUREK WIELKANOCNY Składniki kryzysowy mazurek wielkanocny: ciasto: 200g mąki jasnej 100g mąki pełnoziarnistej 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju 0,5 szkl wody nadzienie: duży słoik (500ml) dżemu niskosłodzonego – u mnie domowe powidła morelowe posypka cukrowa Jak zrobić

Dorota Smakuje
Pasztet drobiowy 121

Wyjmujemy z garnka mięso i po ostygnięciu oddzielamy je od kości. Do garnka w tym czasie wkładamy kajzerkę, która powinna nasiąknąć wywarem. Mielimy obrane mięso (ze skórą lub bez), podroby oraz warzywa. Możemy również zmielić przyprawy z wywaru. Do mięsa dodajemy miękką już kajzerkę, rozpuszczone masło oraz żółtka. Wyrabiamy porządnie masę. Doprawiamy. Białka ubijamy na pianę i dodajemy(...)wysypanych bułką foremek. Masę dociskamy w foremkach i wyrównujemy ręką wierzch. Kilka razy stukamy wypełnionymi foremkami o blat stołu. Pasztet pieczemy w 180 stopniach ok 90 min. Artykuł Pasztet drobiowy pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Wieniec drożdżowy z makiem 129

namiary wody, np. w pielusze tetrowej lub ścierce, wymieszać z cukrem. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, następnie podzielić na 8 części. Każdą część uformować w wałek i rozwałkować na wydłużony naleśnik, na każdy naleśnik posmarować cienką warstwą farszu makowego, zostawiając po 1 cm z każdej strony bez farszu, zawinąć, jak naleśnik, wzdłuż dłuższego boku. Cztery zwinięte wałki, złączyć(...)końcówkami, przeplatać jak warkocz, układając wałek na przemian raz na wierzchu, raz pod spodem pozostałych wałków taki filmik znalazłam . Dół chałki podłożyć pod spód. Delikatnie przełożyć na blaszkę do pieczenia. Odstawić do drugiego wyrastania. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Piec około 30 min. Do złotego koloru. Po upieczeniu przełożyć do ostudzenia na kratkę. Smacznego! Wieniec drożdżowy z makiem Wieniec

moj przepis na
ciasteczka owsiane z żurawiną i słonecznikiem 127

jajka 2 łyżki mąki 3 łyżki cukru 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia garść żurawiny suszonej garść słonecznika Masło rozpuścić i wystudzić. Wszystkie pozostałe składniki przełożyć do miski, wlać masło i wymieszać. Blachę do pieczenia wyścielić papierem. Nakładać ciasto łyżką i delikatnie spłaszczać.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 10 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasto orzechowiec 960

gotowałam jeszcze chwilę. Jedną częścią ciasta wylepiłam blaszkę (24 x 32) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiłam do gorącego piekarnika i piekłam 12 minut w temperaturze 180 stopni. W tej samej formie i w taki sam sposób upiekłam drugą część ciasta ale na wierzch surowego ciasta wyłożyłam orzechy w karmelu.    W garnku zagotowałam 2 szklanki mleka z cukrem(...)grudki. Gotowałam na małym ogniu przez 2 minuty. Odstawiłam do  wystygnięcia. Masło utarłam na puch, stopniowo dodając zimny budyń. Miksowałam, aż masa stała się kremowa.   Na blat bez orzechów wyłożyłam krem budyniowy. Przykryłam drugim blatem i lekko docisnęłam. Przykryłam folią i odstawiłam do lodówki na 24 godziny

babka w formie
Baci di dama - włoskie ciasteczka z migdałami i czekoladą 127

kostkę. Gdy ciasto uzyska konsystencj ę  kruszonki, dodajemy 1 żółtko. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą, schładzamy w lodówce ok. 1 godz. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni. Schłodzone ciasto dzielimy na mniejsze porcje a dokładnie na 70 porcji o wadze ok. 8 gram.  Z ka ż dej porcji ciasta formujemy ma ł e kuleczki, które(...)wykładamy na formę pokrytą papierem do pieczenia.  Ciasteczka pieczemy ok. 15 minut.  Upieczone ciasteczka powinny mieć jasn ą  barwę i  delikatnie brązowy  sp ó d.  Ciasteczka  zaraz po  upieczeniu  będą miękkie, ale z czasem  stwardnieją , dlatego należy studzić je na kratce. W międzyczasie zajmujemy się czekolad ą . Pokrojon

La grande e la piccola cuoca
Bezmleczne babeczki z borówkami (na soku) 183

jajko klasy M borówki (po 4 szt na babeczkę) cukier puder do oprószenia babeczek Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Do jednej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sodę, proszek do pieczenia, cukier. Składniki mieszamy łyżką. W drugiej misce mieszamy sok, olej i jajko. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy tylko do połączenia (masa(...)jedna pełna łyżka (ja używam papierowych foremek na stelażu, można wyłożyć papilotkami formę na muffinki). Na wierzch każdej babeczki nakładamy borówki (po 4 sztuki), lekko wciskając je w ciasto. Babeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku, na środkowym poziomie do tzw. suchego patyczka (u mnie około 20 minut). Gdy babeczki ostygną oprószamy je cukrem pudrem. Wspaniale smakują z kubkiem soku Smacznego

Słodkie okruszki
domowe pączki z domowym dżemem... 136

minut, posypać ciut mąką, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto wyrośnięte porcjami kłaść na desce podsypanej mąką. Wałkować placki 2 cm grubości, szklanką wycinać kółka, odstawić na tacę na 30 minut do podrośnięcia. Olej rzepakowy zagrzać do temperatury 160-170C (termometrem do pieczenia sprawdzić), kłaść kółka na olej, rumiane(...)pączki obrócić widelcem na drugą stronę i smażyć na rumiano. Odstawiać pączki nadziane na tacę z papierem do pieczenia i do wystygnięcia, przed podaniem posypać pudrem-cukrem - domowe pączki są najlepsze do zjedzenia zwłaszcza w Tłusty Czwartek, są bez ulepszaczy i nie zaszkodzi zjedzenia ich trochę więcej.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Chleb pszenno-żytni z garnka 140

upływie określonego czasu ciasto wyciągamy z lodówki, blat posypujemy odrobiną mąki i ponownie wyrabiamy ciasto, aż zacznie ładnie odchodzić od ręki. Uformować w dłoniach bochenek, przykryć ściereczką i pozostawić pod przykryciem na 30 minut.  W międzyczasie możemy włożyć do pieca naczynie żaroodporne z przykrywką włączyć piekarnik na 220 stopni i podgrzać naczynie. Gdy piekarnik się nagrzeje wyjąć delikatnie naczynie(...)niego bochenek, naciąć nożem kilka kresek lub kratkę, przykryć i wstawić do piekarnika.  Po włożeniu chleba zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec przez 30 minut a następnie kolejne 20 minut bez przykrycia.  Po tym czasie wyjąć z piekarnika i studzić na kracie. Najlepiej kroić po całkowitym wystudzeniu. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku

Kulinarne przygody
Cukinia w cieście 168

cukinii z patelni Cukinie faszerowane mięsem mielonym Zielona, warzywna zapiekanka z mięsem mielonym Przepis na cukinię w cieście Drukuj przepis Czas gotowania: 10 minut Składniki 2 średniej wielkości cukinie 200 ml mleka 2 jajka 8 łyżek mąki łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki słodkiej papryki szczypta soli olej do smażenia Przepis 1 Cukinie dokładnie myjemy i kroimy na plastry

Kuchnia Bazylii

Proponowane wyszukiwania