Pizza Prosciutto z rukolą 141się jedno. Nasze gusta. Lubimy cienkie i chrupiące ciasto. Przyzwyczailiśmy się do domowego sosu pomidorowego. Do ulubionych składników. A od kiedy mam kamień do pieczenia pizzy, to przepadliśmy. Sporo osób pytało mnie o ten kamień, a więc kupiłam w Duce (link TUTAJ ). Nie jest to ciągle pizza pieczona w piecu opalanym drewnem ;) Ale spód na kamieniu wychodzi naprawdę(...)sowicie nakładam na pizzę. Jeśli pizzę pieczemy na kamieniu, to kamień trzeba odpowiednio wcześniej mocno nagrzać. Piekarnik ustawiamy na 220 stopni, ruszt wkładamy na najniższy stopień, a na ruszt kamień i nagrzewamy ok. 20 minut. Jeśli pieczemy na blaszce, to proponuję również ją wcześniej rozgrzać i na gorącą przełożyć pizzę (najlepiej samo ciasto, a dopiero na blaszce lub na kamieniu
bistro mama
Ciasteczka guziki 126mąki kokosowej 25 dkg mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 12 dkg cukru pudru 1 jajko 1 żółtko 15 dkg masła kokosowego 5 dkg suszonej żurawiny Jak zrobić ciasteczka guziki. Mąkę pszenną przesiać do miski, dodać mąkę kokosową, cukier puder, proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz miękkie masło kokosowe. Ucierać do momentu, w którym składniki(...)żółtko oraz żurawinę a następnie zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut . Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość około 7-u milimetrów. Z ciasta wycinać kółka o średnicy 4-ech centymetrów. Po środku każdego kółka robić nakłucie widelcem. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego
MeCooks
TRUFLA CZEKOLADOWA Z MUSEM BANANOWYM – 1,80 zł 359PRZYGOTOWANIE KĄPIELI WODNEJ (4 min): pieczenie tym sposobem polega na zanurzeniu naczynia z ciastem w innym naczyniu napełnionym do połowy wodą. W skrócie, potrzebujecie szczelnej formy na ciasto i większej formy w której ją umieścicie. Chociaż to też można obejść, umieszczając wodę w blaszce poniżej formy z ciastem (na niższej półce, oddzielnie – podobno też działa). My zabezpieczyliśmy tortownicę podwójną(...)jest szczelna – a ciasto też upiecze się bez problemu (próbowaliśmy tego przy większej porcji i było ok). Jak już macie zabezpieczoną formę, lekko wysmarujcie ją od środka masłem lub olejem. Wlejcie do niej gotową masę i całość włóżcie do większej formy. Następnie wlejcie do większej formy wrzącej wody do wysokości ok. połowy formy z ciastem. I teraz najtrudniejsze – trzeba
Nerds Kitchen
Ciasto Monte na kakaowym biszkopcie 233drobno BISZKOPT Dno blaszki o wymiarach 25x25cm wykładamy papierem do pieczenia. Jajka wraz z białkami ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia, dodajemy kakao,olej i wodę, całość miksujemy na gładką masę. Przekładamy ją do blaszki i pieczemy około 20 minut w temp 180 stopni do suchego patyczka. Biszkopt studzimy(...)cukier waniliowy i wszystko miksujemy. Powstałą masę wylewamy na gotujące się mleko i mieszamy do zgęstnienia jak budyń. Studzimy. ***ja sobie zawsze ten budyń przygotowuję wieczorem dzień przed pieczeniem ciasta.*** Gdy budyń jest zimny do miski dajemy masło lub margarynę w temp pokojowej i ucieramy ją na puch, stopniowo dodajemy budyń i miksujemy na gładki krem. Krem wykładamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Precle bez parzenia 174sprężyste ciasto . W razie potrzeby , gdyby było zbyt twarde można dolać ciepłej wody . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z ciasta formujemy wałek , a następnie skręcamy w precle . Wymaga to trochę wprawy ale jak widać na zdjęciu nawet mi się udaje, więc nie macie się co martwić , wyjdą Układamy na blaszce do pieczenia wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia . Jajko(...)roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy nim wierzch precli . Posypujemy makiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 C . Pieczemy bez termoobiegu około 10-15 minut , najlepiej do czasu aż się pięknie zrumienią . Podajemy ciepłe lub zupełnie ostudzone . Smacznego ! Artykuł Precle bez parzenia pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróży
Sernik z mascarpone 151sernik z wiaderka 250g serka mascarpone 5 jajek 1szkl. cukru 1 budyń śmietankowy bez cukru 40g 1 łyżka masła szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Blachę o wymiarac ok. 25x35cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dnie ułożyłam herbatniki, jeden obok drugiego, docinając je w razie potrzeby, ab dopasować(...)proszek budyniowy i jeszcze raz zmiksowałam do połączenia. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę i wmieszałam ją delikatnie łyżką do masy serowej. Masę serową wyłożyłam na herbatniki. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je około godziny w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu sernik zostawiłam na kilka minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, a następnie wyjęłam na metalową kratkę
Waniliowe Improwizacje
Dyniowe brownie na Halloween (bez glutenu, cukru białego, laktozy) 184proszek do pieczenia i przyprawy wymieszać razem. 2. Puree, jajka, ksylitol i wodę wymieszać/zmiksować. 3. Mokre składniki wymieszać z suchymi i dodać ewentualnie jeszcze trochę wody (masa nie ma być wodnista ale po prostu lejąca). 4. Wlać masę do kokilek i piec w 180'C ok 20-30 minut (do momentu aż ciasto przestanie się kleić
Candy Pandas
Coś na kształt depresji i sernik herbaciany 246sernik. Ach, jaki dobry! C. nawet stwierdził, że może śmiało konkurować o tytuł najlepszego ciasta, jakie mu zrobiłam. Od razu mi się humor poprawił. Odkąd zobaczyłam go w gazetce Pieczenie jest proste , nr 2/2012 wiedziałam, że muszę go zrobić. Po pierwsze, samo zdjęcie mnie oczarowało - jagody delikatnie zatopione w masie serowej, całość przykryta kawałkami ciasteczek z czekoladą, podana(...)mocną herbatę, przepadłam. Kiedy więc w końcu wpadły mi w ręce borówki amerykańskie (o jagodach to mogę sobie pomarzyć...), od razu zabrałam się do dzieła. Ciasto przygotowuje się szybko i prosto, bez włączania piekarnika (czyli idealne na aktualne upały). A smak...? Moi drodzy, tego po prostu trzeba spróbować! Spód jest naprawdę przyjemnie chrupiący i mocno kakaowy, masa serowa jest
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułeczki z borówkami 145wyrabiam rękoma ciasto i formuję kulę. Zostawiam kulę ciasta w misce, nakrywam ręcznikiem i pozostawiam na niecałą godzinkę aby ciasto wyrosło. Po tym czasie formuję z ciasta podłużny wałek i dzielę go na 10 równych części. Każdą z nich spłaszczam i wkładam w środek kilka borówek. Następnie zaklejam bułeczki i wykładam je na blaszkę z papierem do pieczenia. Bułeczki(...)wkładam do rozgrzanego na 190 stopni piekarnika i piekę przez około 25 minut. Po tym czasie są gotowe – smacznego! Spróbuj także: placuszki twarogowe bez cukru, serniczek na szybko, jaglane raffaello. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Bułeczki z borówkami pochodzi
Natka Pietruszki
Muffiny bez jajek 191ręką w domu. Zapraszam do wypróbowania przepisu na muffiny kakaowe, bez jajek, delikatne w smaku, miękkie, puszyste. Muffiny kakaowe bez jajek Z przygotowanego ciasta wyszło 16 muffinek. Gotowe można udekorować cukrem pudrem, dowolną polewą, lukrem. Do ciasta możecie także dodać bakalie. Są pyszne, w sam raz na raz! Do kawy SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki 4 łyżki kakao(...)sody, wymieszaj. Następnie dodaj mokre składniki, połącz rózgą kuchenną. Formę na muffiny wypełnij papierowymi foremkami, napełnij je do 3/4 wysokości. Piecz w temp. 180 st. C przez 30 minut. Wybieram program góra plus dół, piekę na środkowej półce bez termoobiegu. Przepis pochodzi z gazety Świat Kobiety . Smacznego Muffiny bez jajek Zasmakuj Kuchni – Smacznego
Zasmakuj Kuchni
Przepis #152 FIT Rolada Snikers 154przepisu (mój pierwszy! - jestem ciekawa jak Wam się spodoba:)). Wartości odżywcze na 100 g (bez polewy): 265 kcal w tym: B:9 g; W: 5,5 g; T: 8,7 g. Składniki Biszkopt - 4 jajka - 40 g mąki kukurydzianej - szczypta proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao - 2 -3 łyżki syropu daktylowego Masa - 200 g daktyli - 1 łyżka(...)każdym dokładnie miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Energicznym ruchem łączymy wszystkie składniki. Tak przygotowaną masę wylewamy na formę do pieczenia (moja ma wymiary 24x24 cm). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20-25 minut. Jeszcze gorące ciasto zawijamy w ściereczkę na kształt rolady. Pozostawiamy do wystudzenia. Masa
Health-Fit-Life
Pierniczki korzenne 221Dziś zachęcam do spróbowania pierniczków korzennych. Pierniczki to pyszne słodkości, które w okresie Bożego Narodzenia są tradycją, przez duże T. Nie ma świąt bez pierniczków. Dlatego warto spróbować je zrobić. Polecam! Ostatni dzwonek by je zrobić(...)kakao pół łyżki przyprawy korzennej do piernika pół łyżki cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia W garnuszki rozpuścić miód z margaryną. Do tej masy (już przestudzonej) dodać utarte jajka z cukrem. Dokładnie wymieszać. Dodać do miski pozostałe składniki i wyrobić ciasto. To ciasto, które powstanie włożyć do lodówki (lub zamrażarki - 30 minut) na 2 godziny. Po tym czasie wyjąć
Gotuję Testuję
Ciasto drożdżowe z kremem budyniowym 145razem z nią pieczone. To ciasto drożdżowe mi najbardziej odpowiada podane na śniadanie. Czasami lubię sobie z rana dogodzić czymś słodkim. Plus to ciasto jak znalazł komponuje się z moją poranną kawką Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Ciasto drożdżowe z kremem budyniowym Składniki na ciasto drożdżowe z kremem. Ciasto drożdżowe: 25 dkg mąki pszennej(...)roztopionego masła bez soli Krem budyniowy: 200 ml mleka 4 dkg cukru pudru 2 żółtka 4 dkg masła bez soli 2 dkg budyniu waniliowego w proszku Polewa migdałowa: 3 dkg masła bez soli 3 dkg cukru pudru 1 łyżka mleka 2 łyżki miodu 4 dkg płatków migdałowych Jak zrobić ciasto drożdżowe z kremem budyniowym. Ciasto drożdżowe
MeCooks
Ciasto bananowe (chlebek bananowy) 147więc bez wymówek polecam skorzystać z przepisu ;) Składniki: 3 dojrzałe banany + 1 na wierch 75 g masła 3/4 szklanki drobnego cukru 1 jajko 1 opakowane cukry waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1,5 szklanki mąki pszennej dodatkowo: 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady orzechy lub inne bakalie Przygotowanie: Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do osobnej(...)wymieszaną z proszkiem i szczyptą soli. Krótko miksujemy. Dodatkowo do cista możemy dodać posiekaną czekoladę, bakalie lub inne ulubione dodatki. Na wierzchu układamy banana przeciętego wzdłuż na pół. Ciasto przekładamy do keksówki silikonowej lub zwykłej ale wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 50 - 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C, lub do tzw. suchego patyczka
Życie zaczyna się w kuchni