 DARKEST RAUATAI COOKIES – PILLARS OF ETERNITY – ciastka intensywnie czekoladowe bez mąki 338
DARKEST RAUATAI COOKIES – PILLARS OF ETERNITY – ciastka intensywnie czekoladowe bez mąki 338dokładniej herbatnika z czekoladą, który z kolei jest kruchym ciastkiem z czekoladowym kremem i cukrową posypką. Tutaj twórcy poszli na łatwiznę, bo ten wizerunek zdecydowanie nie pasuje do składu Darkest Rauatai Cookies (przede wszystkim nie ma tam mąki). Jednakże z pomocą przychodzi książka kucharska jednego z twórców gry, sławnego Tima Caina. Tam faktycznie podany jest przepis na ciastka bez(...)Czekoladę kroimy w średnie kawałki (wielkości 1/4 standardowej kostki), dorzucamy do masy i mieszamy. 5. PORCJOWANIE (5 min) Blachę wykładamy papierem do pieczenia, który dodatkowo smarujemy z wierzchu olejem rzepakowym (ciastka są bardzo lepkie). Porcję ciasta wielkości łyżki stołowej nakładamy na papier, tak, aby powstały Wam w miarę równe koła o średnicy max 5-6 cm. Ciastka w trakcie
Nerds Kitchen Czekoladowe trufle z orzechami i herbatnikami 212
Czekoladowe trufle z orzechami i herbatnikami 212Ten przepis na czekoladowe trufle jest niemal tak stary jak świat. W liceum dostałam książkę „Demon jednego danka”, z serii Filipinki. Bo kiedyś, kiedy
Mieszam w Garnku Automat do wypieku chleba marki Unold 225
Automat do wypieku chleba marki Unold 225odpowiedni do pieczywa z bardzo lekkiej mąki - BACKEN: do pieczenia ciasta drożdżowego lub ciasta, które zostało przygotowane oddzielnie (ręcznie). - DESSERT: do pieczenia słodkiego pieczywa - EIGENPROGRAMM: ustawienia własne, do dowolnego zdefiniowania. Co ciekawe, udało nam się znaleźć zastosowanie dla programu "Ustawienia własne". Zwykle pieczemy chleby w piekarniku, ale wyrabiamy ciasto w maszynie - pisałem o tym wcześniej. I właśnie(...)Wbrew pozorom odpowiedź nie jest oczywista. Zależy od tego jak się piecze w piekarniku. Jeżeli pieczecie w formach (jakichkolwiek, czy to blaszanych czy silikonowych) to chleb z maszyny smakuje identycznie. Natomiast, moim zdaniem, jest spora różnica w smaku, gdy sami formujecie bochenek i pieczenie w piekarniku bez formy. Taki chleb ma zupełnie inną skórkę
Marder&Marder Manufacture Blok czekoladowy 224
Blok czekoladowy 224Do bloku czekoladowego mam ogromny sentyment. I choć na sklepowych półkach można obecnie dostać wszystkie możliwe smaki czekolady, dla mnie ten smak z dzieciństwa chyba już
Smaki Na Talerzu Sernik dyniowy na 3 urodziny bloga 209
Sernik dyniowy na 3 urodziny bloga 2093 lata temu będąc świeżo upieczoną Mamą postanowiłam założyć bloga. By nie zwariować, mieć coś "swojego", co sprawi, że na chwilę będę mogła zająć się czymś
Kuchnia w czekoladzie 125. Słodko - kwaśno czyli: sernik z porzeczkami i białą czekoladą. 286
125. Słodko - kwaśno czyli: sernik z porzeczkami i białą czekoladą. 286Witajcie kochani. Ostatni czas to dla nas wciąż okres dużych zmian, poprzez co na prowadzenie bloga i wymyślanie nowych propozycji mamy go stosunkowo niewiele. U każdej
Symfonia Smaków Torcik Czekoladowy z Truskawkami - bez pieczenia 2104
Torcik Czekoladowy z Truskawkami - bez pieczenia 2104Trzy ostatnie miesiące przeleciały mi jak jeden dzień. Wszystko w biegu, wszystko szybko i na wczoraj. Swoją uwagę skupiłam na celach jakie sobie wyznaczyłam, uparcie i
Blondynka Gotuje Blok Czekoladowy 460
Blok Czekoladowy 460Blok czekoladowy..... ech.... pamiętam. Moja mama robiła go jak byliśmy dzie ćmi. Pamiętam jak z wypiekami na twarzach czekaliśmy, aż zastygnie w lodówce. Potem mama kroiła
Blondynka Gotuje SERNIK CREME BRULEE Z KANDYZOWANYMI POMARAŃCZAMI 280
SERNIK CREME BRULEE Z KANDYZOWANYMI POMARAŃCZAMI 280Wielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkanocne. Mam nadzieję, ze w tym roku pogoda zaskoczy nas pozytywnie i nie przywitamy ich, jak się się w poprzednich latach
Ostra na Słodko Sernik z rabarbarem 257
Sernik z rabarbarem 257masła Herbatniki rozkruszamy bardzo drobniutko (praktycznie na pył). Masło lub margarynę roztapiamy w rondelku i przelewamy do rozdrobnionych herbatników. Wszystko mieszamy dokładnie, tak, aby powstała masa coś na wzór mokrego piasku. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, masę herbatnikową przekładamy do tortownicy i następnie bardzo dokładnie dociskamy i wyrównujemy powierzchnię (można jeśli się chce zrobić "boczki" - czyli(...)blachę z wodą. Wszystko to wstawiamy do piekarnika i pieczemy według instrukcji. Podczas pieczenia należy kontrolować ilość wody w blaszce i ewentualnie ją dolewać. Sernik wbrew pozorom jest prosty i naprawdę bardzo smaczny :) Można jeść równie dobrze z dodatkową porcją frużeliny rabarbarowej, ale i bez niej. Jest delikatny, wilgotny i orzeźwiający (jak wszystkie rabarbarowe cudeńka). Gorąco polecam
Jedzeniomania CIASTO TRIO 216
CIASTO TRIO 216kipieć. Dodajemy partiami do białek i ciągle ubijamy. Mąkę przesiewamy, wsypujemy powoli do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto dzielimy na pół. Wlewamy po równo do dwóch takich samych blaszek, wyłożonych papierem do pieczenia (25/40 cm) i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 150 stopni C termoobieg lub 170-180 stopni C ustawienie góra dół. ROBIMY(...)miksujemy. Wylewamy na ciasto jak już lekko zgęstnieje. Posypujemy startą czekoladą. Chłodzimy całą noc. Na drugi dzień chwytając za wystający papier, ciasto delikatnie wyciągamy z blachy i wykładamy na deseczkę (najlepiej z pomocą drugiej osoby) Smacznego :) MAŁA RADA: Jeśli podczas fali upałów nie mamy ochoty odpalać piekarnika, możemy zrobić to ciasto na herbatnikach. Moją inspiracją była ta strona
Pani na deser Sernik na zimno z prażonymi jabłkami | recenzja Lekue Dark Crystal Duo forma prostokątna- keksówka 305
Sernik na zimno z prażonymi jabłkami | recenzja Lekue Dark Crystal Duo forma prostokątna- keksówka 305Od ładnych paru lat nie jadłam sernika na zimno. Ostatnio, po prośbie pewnego Wujka, postanowiłam zrobić sernik na zimno. Ale nie taki typowy (na serkach homogenizowanych
CookYourself Biały blok z bakaliami i wafelkami 239
Biały blok z bakaliami i wafelkami 239Jeśli nie pisałam tego wcześniej, to mam słabość do wszystkiego co zawiera mleko w proszku. Uwielbiam jego smak i koniec A mleko w proszku to wafle
Mieszam w Garnku Powiedz mi co/jak jesz, a powiem Ci kim jesteś 216
Powiedz mi co/jak jesz, a powiem Ci kim jesteś 216risotto też jest. Mąka: kasztanowa, ryżowa, gryczana, pszenna i żytnia. v Niewiele puszek, parę z tuńczykiem, pomidorami czy kukurydzą. v Dla dzieci: suche herbatniki, snacki rygorystycznie bez szkodliwych utwardzonych tłuszczów, nutella i gumożujki (niestety!) v Czekolada: mleczna, biała, gorzka, bakaliowa, orzechowa, nadziewana… zawsze i wszędzie)) v Notuje brak jakichkolwiek napojów gazowanych. Jest(...)łyzki rozpuszczonego masla do posmarowanie buleczek przed pieczeniem. Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży. Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami lekko podgrzanego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy ze sobą wszystkie pozostałe składniki i dodajemy do nich zaczyn z drożdży - wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie klejące do rąk. Umieszczamy
Mia Cucina Sofieta Kawa z whisky. Sernik 253
Kawa z whisky. Sernik 253Chwilę musiałam się zastanowić, z jakiej okazji mieliśmy ostatnio gości. Nie dlatego, że miewamy ich tak często; wręcz przeciwnie. Po pierwsze, było to już jakiś czas
Pożeraczka, czyli raz adobrze