Ciasto "Krówka" to istna poezja dla podniebienia. Ciasto to, w odróżnieniu od tradycyjnej "Krówki" na kruchym spodzie przygotujemy bez pieczenia, na bazie herbatników ze śmietanowym oraz śmietanowo-kajmakowym kremem rozpuszczającym się w ustach. "Krówka" jest delikatna, jedwabista i przepyszna, a co najważniejsze przygotujemy ją szybko, prosto i bez włączania piekarnika. Polecam.Ciasto "Krówka" - Bez Pieczenia(...)masa nie straciła swojej puszystości.Blaszkę ok. 20 x 30 cm wyścielamy pergaminem, a następnie jej dno wykładamy herbatnikami. Kolejność warstw powinna być następująca: masa śmietanowa, herbatniki, masa krówkowa, herbatniki, masa śmietanowa, herbatniki.Ważne: Aby uniknąć "zapadnięcia się ciasta" po dodaniu każdej z mas ciasto możemy włożyć na kilkanaście (lub więcej) minut do lodówki (w tym czasie
Słodka StronaNo i mamy wyczekany weekend! A jak weekend – to i pora na najlepsze na świecie słodkości! Dziś mam dla Was przepis na jedno ze swoich
Ostra na SłodkoDzisiaj zapraszam na pyszny serniczek na zimno. Prosty i szybki w wykonaniu - Chatkę Baby Jagi. Do środka dodaję galaretkę lub banana. Pychotka Składniki: 0,5 kg
Cukiernia Pychotkiznajdziecie tutaj: Ciasta bez pieczenia – przepisy Inspiracja do przepisu pochodzi z bloga: Z cukrem pudrem Ciasto Bananowa randka – bez pieczenia – Składniki: Składniki na spód: 20-24 sztuki herbatników typu petitki ( u mnie 70-80g ciasteczek Mini Betini) Składniki na masę bananow(...)bananowego 2 średnie banany 2 galaretki cytrynowe 200 ml gorącej wody Składniki na wierzch ciasta: 700 g zielonych winogron 2 galaretki agrestowe 900 ml gorącej wody Ciasto Bananowa randka – bez pieczenia – Wykonanie: Jogurty wyciągnąć z lodówki około 1 godzinę przed przyst
Kulinarne PrzebojeKiedy znalazłam na tej stronie sernikową zebrę i to w dodatku bez pieczenia, oniemiałam z zachwytu. Zdjęcie prezentowane na blogu wyglądało tak smakowicie, że
Smaki Na TalerzuTo jeden z tych pomysłów, które przychodzą mi do głowy zupełnie nieplanowane i które smakują obłędnie ( a zresztą u mnie wszystko smakuje obłędnie, ot co! :D
Ostra na SłodkoŚniegu w tym roku jak na lekarstwo, więc - chyba z tęsknoty za nim - przypomniało mi się ciasto o nazwie śnieżny puch. Jest bardzo puszyste (trochę przypomina
Weekendy w domu i ogrodzieAktualnie jestem na etapie fascynacji moją nową książką - "Czekolada" Carli Bardi. Znajduje się w niej 140 przepisów z wykorzystaniem czekolady. Od ciast, ciasteczek, serników przez puddingi
Chocolate Muffin Blogherbatniki, wyrównać- na wierzchu ułożyć kolejną warstwę herbatników, lekko dociskając je do masy, aby utworzyły w miarę równą powierzchnię- na drugą warstwę herbatników wyłożyć resztę kaszy, wyrównać, na wierzchu ułożyć kolejną warstwę z herbatników- całość pozostawić do ostudzenia, następnie przykryć i wstawić do lodówki, schłodzić do zesztywnienia masy (można obciążyć czymś ciężkim, aby warstwa herbatników(...)rozpuścić co jakiś czas mieszając)- gorącą polewę wyłożyć na herbatniki na cieście, wyrównać i pozostawić do ostygnięcia, następnie schłodzić w lodówce do zastygnięcia polewy Ciasto wygląda i smakuje dobrze przez kilka dni, należy przechowywać je w lodówce i podawać schłodzone, choć spokojnie wytrzyma jakiś czas poza lodówką bez utraty swoich walorów smakowych
Smakołyki BerenikiSezon truskawkowy zbliża się do nas wielkimi krokami! Co prawda w sklepach można już dostać olbrzymie ( naprawdę olbrzymie :D ) truskawki, ale nie ma co ich porównywać
Ostra na Słodkozupełnie nowe połączenie smaków w cieście bez pieczenia. Uwielbiam ciasta bez pieczenia, bo podstawę stanowią herbatniki, których nie muszę piec. Do tego 2 rodzaje mas, dla zrównoważenia smaków i miodowa posypka. Tak! Miodowa posypka z przepysznego, subtelnego w smaku miodu migdałowego Huzar z serii "Smaki świata" . Potrzebujemy: Krem budyniowy: 500 ml mleka 2 łyżki(...)musi być dobrze wmiksowany w masło. Działamy tak do samego końca budyniu. Teraz foremkę o wymiarach około 22 cm x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, najlepiej 2 warstwami (wtedy łatwiej jest wyjąć ciasto z foremki, a takie pięknie prezentuje się na paterze) Na dnie układamy warstwę z herbatników. Na niej rozsmarowujemy masę budyniową. Przykrywamy ją drugą warstwą
MamaOskarkaJak już wielokrotnie Wam pisałam moja mamcia jest wielką miłośniczką wszelkiego rodzaju serników , i to właśnie o nie najczęściej prosi , kiedy ma smaka na słodkości.Dziś
Ostra na Słodkoserii 3 bit bez pieczenia z kremem milky way oraz kajmakiem..bardzo smakowite połączenie..i szybkie w wykonaniu..nie tylko dla osób preferujących ciasta bez pieczenia .. składniki: 2 paczki herbatników maślanych /500 g/ 1/2 opakowania kajmaku/200-250 g/ 1 słoik dżemu/ulubionego u mnie wiśniowy/ składniki polewa: 1 czekolada gorzka
Ugotujmy CośWspaniałe waniliowo-pomarańczowe ciasto bez pieczenia na spodzie z herbatników. Biała masa z serków homogenizowanych pięknie kontrastuje (i świetnie smakuje) z dżemem pomarańczowym o intensywnym, słonecznym kolorze (lub jak kto woli o kolorze „kurczaczkowym” ;) ). Całość jest lekka, orzeźwiająca i taka… wiosenna :) Deser nie jest skomplikowany i na pewno uda się nawet niedoświadczonym jeszcze cukiernikom :) Polecam! Składniki
MyCookBook.pltarta bez pieczenia ciasto 250 g herbatników maślanych, 100 g czekolady* 200 g masła, otarta skórka z 1/2 limonki wierzch: 500 ml śmietany kremówki, 300 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki, 2 łyżki miodu lipowego, 10 g żelatyny, 2 łyżki cukru pudru Rozdrobnione herbatniki i czekoladę włożyć do miski malaksera. Masło rozpuścić, dodać do herbatników
królestwo garów