ciast - 9500 przepisów (strona:87/634)

Szarlotka sypana 266

szarlotce sypanej słyszałam już dość dawno od znajomej i w końcu udało mi się ja upiec. Ciasto wyszło przepyszne, trochę kruche, ale takie właśnie uwielbiam. Mam jeszcze sporo słojów z jabłkami w spiżarni, więc pewnie niedługo znowu będę piekła. Polecam każdemu,   a zwłaszcza tym, którzy nie lubią ręcznie zarabiać ciasta. Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki kaszy manny (około(...)świeżych np. szara reneta lub prażone jabłka ze słoja (2 duże słoje) Cynamon 250g masła zimnego, a najlepiej zamarzniętego sok wyciśnięty z połowy cytryny Dodatkowo: Cukier puder do posypania ciasta Świeże jabłka obieramy ze skórki, następnie trzemy na grubych oczkach tarki i wyciskamy do osobnego naczynia sok, który najlepiej wypić (w końcu ma swoje sto procent :) Do potartych jabłek dodajemy

Smakowy Raj
Babka drożdżowa 195

Coś pysznego dla smakoszy ciast drożdżowych, wbrew pozorom ciasto drożdżowe nie jest pracochłonne, ani skomplikowane, jego zaletą jest to, że się zawsze się udaje i wyśmienicie smakuje, ciasta drożdżowe są zdrowe i to jest ich kolejna zaleta, nie darmo nasze babcie wypiekały najczęściej drożdżowe ciasta więc zdecydujmy się na tę wspaniałą drożdżową babę i rozkoszujmy się jej niepowtarzalnym zapachem(...)następnie dodajemy powoli pozostałe mleko. Wszystko razem mieszamy powoli ok 10 min. Rozczyn wlewamy do masy jajecznej, mieszamy dodajemy mąkę, wyrabiamy aż składniki się połączą, następnie dodajemy roztopione masło. Ciasto wyrabiamy tak długo aż pojawią się pęcherzyki i będzie odchodzić od ręki. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia. Przekładamy do wysmarowanej formy babkowej. Pieczemy ok 35-40 min. w temperaturze 180 stopni

kgwjanczewo
Sernik królewski 2703

natknęłam się na ten przepis    i tak za mną łaził że musiałam go upiec.  Nazwa prawidłowa, sernik w iście  królewskim stylu, pyszny, otulony chrupiącym, kakaowym ciastem.  Zasmakował całej rodzince, jedli jeszcze lekko ciepły :D  Polecam wszystkim "sernikożercom" , będziecie zachwyceni ;)  *sernik podany na talerzyku z serii MALTA od Porcelana Bogucice *kawa w filiżance ANTONIO(...)Porlcelana Bogucice Ciasto: 50 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki gorzkiego kakao 15 dag cukru pudru 20 dag masła 2 żółtka 4 łyżki gęstej śmietany Masa serowa: 1 kg sera mielonego  ( użyłam sprawdzonego sera z wiaderka, kupuję w   KLIK ) 5 jajek + białko z ciasta 25 dag masła lub Kasi ¾ szklanki cukru + pełna łyżka cukru

Takie tam pichcenie
Skubaniec 140

Natchniona do pieczenia postanowiłam przypomnieć sobie smak dzieciństwa, czyli ciasto zapewne wszystkim dobrze znane, a przeze mnie lubiane, szczególnie ze względu na jego "suchość" połączoną jedynie z owocem bądź dżemem, tworzącym nadzienie. Nigdy nie przepadałam za ciastami obficie wysmarowanymi wszelakimi słodkimi masami, mogę śmiało powiedzieć, że należę do tych u których w gustach przeważają suche baby, makowce, czy serniki, uciekam(...)ucieranych kremów czy śmietan. Skubaniec jest jednym z ciast, które można zrobić zarówno latem , jak i zimą. Latem ze świeżymi aromatycznymi owocami, z kolei zimą z tzw. mrożonkami, dżemami, a z braku jakichkolwiek pomysłów na nadzienie, nawet z serkiem waniliowym, bądź budyniem, ja w poszukiwaniu miejsca w zamrażalce wykorzystałam mrożone truskawki.  Składniki 7 jaj 65 dag mąki 1 kostka

Kuchenne aromaty
Babeczki waniliowe z bogatym budyniowym wnętrzem 167

Zwykle przygotowuję tradycyjny budyń, ale czasem jest fajnie coś z nim też upiec. Kruche ciasto ładnie komponuje się z budyniem, który dodaje mu lekkiej wilgoci. Połączenie smaków jak dla mnie jest idealne. Najbardziej smakują mi takie ciasteczka jeszcze lekko ciepłe. Podobno to nie jest zdrowe, no cóż każda osoba ma swoje ulubione smaki, a ja uwielbiam jeść świeże ciasto :) Polecam(...)moje kruche babeczki z budyniem waniliowym :)  Ciasto kruche na babeczki: 60g margaryny ½ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 jajka 1 łyżka śmietany 2 szklanki mąki ( + ½ do podsypania) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Budyń: 450ml mleka 1 budyń waniliowy 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 żółtka Babeczki z budyniem można posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier. Lukier

Smakowy Raj
Makowa baklava jest równie dobra jak makowiec, a może nawet i lepsza 268

moment z cyklu „eureka”. Nie dość, że w mojej szafce od lat zalegała ta nieszczęsna torebka maku to jeszcze w zamrażalniku od paru miesięcy zalegało pudełko z ciastem filo. Postanowiłam, że na święta zrobię makową baklavę. Postanowienie udało mi się zrealizować, ale jak zwykle nie potrafiłam skorzystać z przepisu bez jego modyfikacji. Dzięki temu powstała moja własna wersja(...)ręcznym blenderem; dodać posiekane orzechy (lub migdały) , cynamon, ekstrakt migdałowy i roztopione masło; dokładnie wymieszać i całkowicie odparować pozostałość płynów w rondlu; wymieszać i odstawić na bok i ostudzić. Ciasto (blacha o wymiarach ok. 34 x 24 cm) 500 g masy makowej 4 łyżki roztopionego masła 450 g ciasta filo (1 opakowanie) 2 łyżki miodu naturalnego sok z cytryny Ciasto

Jem więc Jestem
Gwiazda drożdżowa z makiem 154

Miały być drożdżówki, ale skusiłam się na zrobienie gwiazdy. Wbrew pozorom nie jest to wcale takie trudne, a takie ciasto ślicznie wygląda i łatwo można sobie oderwać porcję do zjedzenia. Ja przygotowałam gwiazdę z gotową masą makową z puszki, ale równie dobrze może to być Nutella czy marmolada.   Składniki: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 3 żółtka(...)składniki się połączą i rozczyn odstawiamy do ciepłego miejsca na ok 15 min, aż podwoi swoją objętość. Do miski wkładamy wszystkie składniki prócz masła, masy makowej i białka. Zarabiamy ciasto. Kiedy wszystkie składniki się dokładnie połączą, wlewamy masło i wyrabiamy ciasto do momentu aż masło zostanie wchłonięte. Ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy do ciepłego miejsca na ok godzinę. Następnie ciasto

e-PrzepisyKulinarne
Przekąski z pomidorkami koktajlowymi lub zwykłym pomidorem 207

Wszyscy już chyba wiedzą, że lubimy ciasto francuskie. Nie tylko za jego smak, ale głównie za to, że w kwadrans można z niego wyczarować różne przekąski. Pasuje w wersji na słodko, słonko, kwaśno i jak tam sobie kto jeszcze wymyśli. My bynajmniej kombinujemy z nim na różne sposoby. Dziś bardzo prosta przekąska z ciasta francuskiego do wyboru z pomidorkami koktajlowymi(...)zwykłym pomidorem pokrojonym w plasterki. Obie opcje są szybkie, smaczne i ciekawie wyglądają. Przekąski z pomidorkami koktajlowymi Przekąski z pomidorkami koktajlowymi Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g pomidorków koktajlowych natka pietruszki świeżo zmielony pieprz sól PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie rozwijamy i układamy na nim w niedużych odległościach połówki pomidorków. Część robię z listkami natki pod pomidorem. Następnie kroimy ciasto między

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Jabłecznik na mące ryżowej 174

ciasto kroiłam gorące ,bo goście juz siedzieli za stołem i nie było czasu na studzenie.... Składniki na formę 26 x 26cm Składniki(...)cukier puder do posypania cynamon 2 łyżki kwaśnej śmietany Wykonanie Mąkę posiekać nożem razem z masłem.. Dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia, aromat i śmietanę. Zagnieść ciasto. Przygotowane ciasto podzielić na dwie części. 2/3 i 1/3 ciasta wstawić do lodówki na okolo 30 minut.Po 30 minutach rozwałkować większe ciasto z lodówki. Wyłożyć nim wysmarowaną masłem blaszkę . Całe

w mojej kuchni
Szarlotka sypana 1671

Szarlotka sypana to klasyka ciast, przepis na nią zna niemal każdy i zazwyczaj jest on taki sam, różni się co najwyżej ilością składników dostosowanych do konkretnej formy. Ciasto to jest jednym z najprostszych, jakie istnieją - nie wymaga użycia miksera, zagniatania czy ucierania, najdłuższą czynnością podczas przygotowań jest obranie i starcie jabłek na tarce. Z najprostszymi przepisami bywa jednak(...)wręcz rozpływająca się w ustach i jeśli pamiętamy o kilku ważnych sprawach podczas jej przygotowań, nie ma prawa się nie udać. Bardzo istotne jest, by jabłka, których użyjemy do ciasta, były soczyste, lecz nie w nadmiarze. Przed pieczeniem warto przetestować kilka odmian, ścierając je na tarce. Idealne będą te owoce, które pozostawią po sobie nieco soku i będą nim nasiąknięte

Smakołyki Bereniki
Tarta ptysiowa z kremem patissiere 272

pracą, mi kojarzy się zdecydowanie z odpoczynkiem. Nie potrafię Wam powiedzieć dlaczego tak jest, ot po prostu tak mam. Dlatego na ostatni weekend sierpnia zaproponuję Wam jedno z lepszych ciast które ostatnio udało mi się przygotować! Tarta jest prosta, choć jej przygotowanie - nie ukrywam - chwilę Wam zajmie. Ale uwierzcie mi, że na prawdę warta jest pracy i grzechu(...)gotowa, spokojnie możecie wygodnie usiąść i rozkoszować się smakiem. Dziś zapraszam Was na Tartę ptysiowa z kremem patissiere. Aż chce się rzec "om nom nom!" :)Składniki na kruche ciasto:250 g mąki100 g masła2 żółtka70 g cukru pudru2 łyżki cukru waniliowegoSposób przygotowaniaNa stolnice wysypujemy mąkę, dodajemy pokrojone ma male kawałki masło.Do małej miseczki wbijamy żółtka, dodajemy cukier

Słodkie Przyjemności
Pudrowane poduszeczki 142

Niedawno robiłam sycylijskie cannoli z ricottą.  Zostawiłam trochę ciasta, aby przetestować je w jakiejś innej, prostszej, łatwiejszej wersji. Ponieważ samo ciasto jest naprawdę przepyszne, a nie każdy chce się „bawić” w robienie rurek, tym razem zrobiłam… pudrowane poduszeczki.     Składniki :  - 3 szklanki mąki tortowej- ½ łyżki drobnego cukru do wypieków- szczypta soli- 120g masła (chłodne, ale nie twarde)- 2 jajka- ½ szklanki białego(...)wina wytrawnego- olej roślinny do smażenia- cukier puder do oprószenia ciastek Ciasto przygotowujemy, tak samo jak na cannoli. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól – mieszamy. Do mąki ścieramy na tarce masło i palcami łączymy w kruszonkę. Jajka mieszamy z winem przy użyciu trzepaczki i wlewamy do miski z mieszaniną mączno maślaną. Zagniatamy ciasto, przekładamy na oprószony mąką

mojewypiekiinietylko
Bułeczki drożdżowe na maślance 161

była letnia). Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej masło z jajkiem, wyrośnięty rozczyn oraz letnią maślankę. Wyrabiamy robotem z hakami ok. 15 minut (na średnich obrotach). Dokładnie wyrobione ciasto lekko oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, na 1 godzinę. W międzyczasie, o ile nie mamy gotowej, szykujemy kruszonkę migdałową. Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko(...)posypaną mąką stolnicę, zagniatamy (ciasto się odgazuje) i formujemy bułeczki. No i teraz będzie najciekawsze.  Na moim profilu na FB udostępniłam bardzo interesujący filmik o tym, jak można uformować różne kształty wypieków drożdżowych. Zachęcona tym postanowiłam spróbować. Niestety, moja „przygoda” zakończyła się tylko na próbie. Ciasto przygotowane na filmie jest zupełnie z innej bajki – elastyczne i twarde. Moje – delikatne. Już

mojewypiekiinietylko
Karpatka z kremem budyniowym 185

przyszła pora na moje ulubione ciasto – karpatka!Pieczone w rodzinie od lat wg. przepisu przekazywanego z pokolenia na pokolenie.Niesamowicie pokarbowane ciasto ptysiowe przełożone obłędnym kremem budyniowym wręcz rozpływa się w ustach zachwycając nasze kubki smakowe.Krem budyniowy jest moim ulubionym kremem , który z przyjemnością wykorzystuję nie tylko do karpatki.Dla jego wielbicieli mam jeszcze jeden przepis – Ciasto czekoladowe z kremem(...)karpatkowymSKŁADNIKI:CIASTO:* mąka – 200 g* masło – 100 g* woda – 250 ml* jajko – 5 szt* sól – 1 szczypta* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM BUDYNIOWY :* mleko – 750 ml* masło – 100 g* jajko – 4 szt* mąka pszenna – 4 czubate łyżki* mąka ziemniaczana – 5 czubatych łyżek* cukier – 3/4 szkl* cukier wanilinowy

Ostra na Słodko
Domowa Pizza z Kurkami i Serem Brie 194

dodatkami ma charakterystyczny smak i prostemu daniu nadaje wykwintności i elegancji. Idealny pomysł na odmianę tradycyjnej pizzy lub nawet... romantyczną kolację.Domowa Pizza z Kurkami i Serem Brie - Składniki:Ciasto:25 g świeżych drożdży1,5 szklanki ciepłej wody550 g mąki pszennej (3,5 szklanki)łyżka olejułyżka cukrułyżeczka soliok. 100 g mozzarelli (lub żółtego sera do zapiekania)ok. 150 g serka(...)nieświeże i niestety musimy użyć innych.Następnie do powstałego rozczynu wsypujemy przesianą mąkę, resztę wody oraz sól i olej.Ciasto dobrze wyrabiamy, a następnie przekładamy do oprószonej mąką miski. Wierzch ciasta smarujemy olejem lub przykrywamy ściereczką i odkładamy znów w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny).Ciasto będzie miało rzadką konsystencje dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze

Słodka Strona