ciast - 9500 przepisów (strona:456/634)

Doughnats light 174

ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy zaczyn wyrośnie dodajemy żółtka, pozostały cukier puder oraz szczyptę soli. Mieszamy i na koniec dodajemy przesianą mąkę, a następnie rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie, lśniące i sprężyste. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie rozwałkowujemy je na grubość

dom-agi.pl
Pełnoziarnista pita 169

łyżki oleju; - 1 łyżka miodu; - 160 ml ciepłej wody; - 1 łyżka roztopionego masła Wykonanie: Mąkę z solą wymieszać dodać drożdże, miód, oliwę i ciepłą wodę. Wyrobić na gładkie ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoją objętość, ponownie krótko zarobić, następnie podzielić na 6-8 kawałków i formować małe kulki. Przykryć ściereczką i odstawić

dom-agi.pl
Magiczne jabłka 166

postanowiłam Wam opisać moją dotychczasową wiedzę. Każdy chyba lubi smak jabłuszek… chipsy jabłkowe są niezwykle smaczne i zdrowe, a moja córka je uwielbia. Jabłka można wykorzystywać do ciast, deserów, ale również jest idealnym dodatkiem do mięs, ale również pełnić element dekoracyjny. Ja uwielbiam jabłka na surowo, pamiętajmy, żeby nie obierać skórki, bo w niej znajduję się błonnik i antyoksydanty

dom-agi.pl
Miseczki chlebowe 150

świeżych - 1 żółtko do smarowania; Wykonanie: Drożdże świeże rozpuścić w letniej wodzie (suche wystarczy wymieszać z mąką). Odstawić na 10 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić elastyczne, gładkie ciasto. Odłożyć, przykryte ściereczką bawełnianą, w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Po tym czasie podzielić na 3-4 części. Z każdej części odjąć malutki kawałek, żeby uformować kulkę na wierzchu miseczki. Rozpłaszczyć

dom-agi.pl
Chleb na zakwasie 141

łyżki mąki. Resztę mąki wymieszać z solą, miksturą drożdżową i zakwasem. Wyrabiać, pod koniec dodając roztopione masło. Zostawić w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości. Wyjąć ciasto i lekko wyrobić. Na posypanej mąką powierzchni uformować bochenek lub dwa małe bochenki. Zostawić je na 1 godzinę, przykryte, do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posmarować bochenki jajkiem roztrzepanym z odrobiną słodkiej

dom-agi.pl
Muffinka kurczaczek 145

miski wrzucić suche składniki (mąka, cukier, proszek, cukier wanilinowy), a następnie mokre (olej lub masło, mleko i jaja). Wymieszać wszystko łyżką. Nakładać do formy wyłożonej papierkami (najlepiej jak ciasta będzie do 2/3 wysokości) i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około. 25 minut. Składniki do dekoracji: - 100 g twarożku lub serka homogenizowanego - 70 – 80 g czekolady białej - wiórki

dom-agi.pl
Chlebki 164

Składniki: - 200 g mąki pszennej; - 1/2 łyżeczka soli; - 1/3 łyżeczki cukru; - 150 g wody; - 1/2 łyżeczki drożdży; - żółtko; -sezam, mak Wykonanie: Z mąki, soli, cukru, wody i drożdży zagnieść ciasto. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie uformować małe chlebki. U mnie wyszło 5 i ułożyć je na wyłożonej papierem blasze. Pozostawić

dom-agi.pl
Owocowy pucharek 168

teraz gniotę i gniotę truskawki. Przegryzam truskawki, czereśnie (P. ostatnio wlazł na drzewo na działce i zebrał całe wiaderko, niestety nie zdążyłam ich wykorzystać ani do przetworów, ani do ciasta, gdyż pochłonęliśmy wszystkie w błyskawicznym tempie). Chyba też pogoda nie zachęca do długiego gotowania gorących obiadów, ale moi domownicy bez porządnego sytego obiadu nie wyobrażają sobie dnia

dom-agi.pl
Muffinki ze śliwkami 142

pokroić na kawałki. W jednym naczyniu wymieszać suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz cukier). W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre (roztrzepane jajka, olej, jogurt). Wszystko połączyć. Ciasto nakładać do foremek na muffinki, po czym w każdą powkładać kawałki śliwek. Piec około 25 minut w temp. 190 stopni. Ostudzone muffinki posypać cukrem pudrem. function load(url, callback

dom-agi.pl
Krokiety z kapustą, grzybami i mięsem 271

tymczasem zapraszam Was na przepyszne krokiety. Składniki: Naleśniki: - 3 jajka; - 2,5 szklanki mąki; - 1,5 szklanki mleka; - 1 szklanka wody gazowanej; - szczypta soli i cukru; - łyżka oleju do ciasta+olej do smażenia Farsz: - 80 dag mięsa wieprzowego, np. z łopatki; - garść grzybów suszonych; - 2 duże cebule; – 2 marchewki, 1 pietruszka; – 3,5 kg kiszonej kapusty; - 2 listki

dom-agi.pl
Tosty pomarańczowe 124

mogę coś spokojnie poczytać, pomyśleć, coś sobie zaplanować. Tosty są jednym z ulubionych śniadań dzieci, pięknie pachnie wanilią i pomarańczą, wydaje się, że w domu od rana piecze się ciasto. Pycha Składniki: - 3 jajka; - kilka kromek chleba (ja używam czerstwego); - 1/4 szklanki mleka; - 1 szklanka soku pomarańczowego 100 % (np. tymbark) - 1 łyżka cukru wanilinowego; Wykonanie: Do miski wbić jajka, dolać

dom-agi.pl
Naleśniki z twarogiem 130

śniadanie najlepsze są słodkie:) Polecam! Składniki: Naleśniki - 1,5 szklanki mąki; - 2 jajka; - 1 szklanka mleka; - sól, łyżeczka cukru - łyżka oleju do masy, - olej do smażenia Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy, odstawiamy na 30 minut i po tym czasie smażymy cienkie naleśniki. Dodatki – szklanka śmietany 36%; – 250 g twarogu; – pół szklanki śmietany 12%; – cukier

dom-agi.pl
Gołąbki 159

cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/golabki/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('f7e69eebc1f35522580fc467af330441').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: ciasta na boze narodzenie sernik na swieta bozego narodzenia The post Gołąbki appeared first

dom-agi.pl
Wytrawne gofry i mus truskawkowy z olejem rzepakowym 145

Wytrawne gofry z dodatkiem szczypiorku i żółtego sera z warzywami, mozzarellą i wszystko polane musem truskawkowym z dodatkiem chili na bazie oleju rzepakowego, dziwnie brzmi, ale wyszło pysznie. W cieście na gofry oraz w musie truskawkowym składnikiem jest olej rzepakowy, gdyż olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest niezbędny w diecie każdego człowieka, oraz wpływa

dom-agi.pl
Hiszpania od kuchni - wywiad z Asią z bloga Smak Hiszpanii 241

praktycznie wszystko: uwielbia pierogi, barszcz, żurek, ogórkową (i wiele innych polskich zup), poza tym kluski, roladki wołowe, itd. Smakował mu nawet bigos. Dla znajomych i hiszpańskiej rodziny najczęściej przygotowuję ciasta…hitem ostatnich Świąt był serniko-brownies z malinami:) Z: Skąd czerpiesz inspiracje do wymyślania przepisów na swojego bloga? A: Przeglądam wiele hiszpańskich blogów i to właśnie z nich czerpię większość

Chilli Czosnek i Oliwa