chrupiąca pierś z kurczaka - 404 przepisów (strona:18/27)

Obiad idealny 687

coś od siebie, a i tak danie smakuje wyśmienicie. Wersję robię przeróżne - w połączeniu z łososiem jest równie wyborne. Potrzebujemy makaron (ja używam pełnoziarnistego 250g), filet z piersi z kurczaka (500g), słoik pomidorów suszonych, jogurt naturalny (mały), serek puszysty śmietankowy, przyprawy (pieprz, sól, gałka muszkatołowa, imbir, papryka ostra, czosnek). Makaron oczywiście gotujemy al dente.  Filet kroimy na drobne części(...)przyprawiamy świeżym czosnkiem, gałką muszkatołową, imbirem i świeżo zmielonym pieprzem.  Na talerzu układamy wedle uznania, dodajemy rukolę, która nie dość że świetnie się komponuje to jeszcze fajnie chrupie. Na wierzch odrobina startego twardego sera. Natka

Gotuj z Natką
Krystyno!! Moje krople!! Dietetyczny kurczak z sałatą. 522

Potrzebujemy: podwójny filet z piersi kurczaka lub kawałek piersi indyka duży kubek jogurtu naturalnego 0% 4 łyżki musztardy Dijon lub innej ostrej musztardy 3 łyżki miodu 2 ząbki czosnku, drobno posiekane ½ łyżeczki curry – jak ktoś nie lubi można pominąć łyżeczka startej skórki z cytryny sok z połowy cytryny sól, pieprz Kurczaka czyścimy z błonek, kostek i tłuszczu, doprawiamy solą, pieprzem(...)pozostałe składniki łączymy w jednolitą marynatę. Zanurzamy w niej kurczaka i odstawiamy do lodówki na 2h. Idealnie jest na całą noc. Po tym okresie kurczaka wyciągamy z marynaty i lekko otrzepujemy. Nie ściągamy marynaty widelcem, łyżką, nożem ani innym narzędziem tudzież ręką. Marynata utworzy fajną skorupkę na kurczaku, taką namiastkę chrupiącej skórki tylko, że mniej inwazyjnie pójdzie w tyłek Filet

ladykitchen
Crumble z kurczakiem i papryką 138

szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich sól pieprz płatki chilli Piersi z kurczaka ugotować  w rosole około 10 minut. Ugotowane pokroić w kostkę . W rondlu rozgrzać masło i podsmażyć cebulę pokrojoną w grubą kostkę. Dodać papryki pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kawałki. Wszystko przyrumienić, a następnie dodać pokrojonego kurczaka, ser i odrobinę bulionu, aby lekko rozrzedzić. (Dałam 1/4 szklanki(...)rozcierać tak , aby powstała kruszonka. Wymieszać z posiekanymi orzechami , doprawić solą, pieprzem i posypać wierzch zapiekanki. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C aż góra będzie złocista i chrupiąca. crumble z kurczakiem i papryką

O kuchni z uczuciem
KURCZAK W SŁODKIM SOSIE CHILI Z MLEKIEM KOKOSOWYM 409

słodko :p ) sosie z mlekiem kokosowym i chrupiącym, prażonym słonecznikiem. Do tego ugotowany na sypko ryż i świeży szczypiorek. Danie na 5 z plusem! Gorąco polecam! Ps. Taki kurczak w słodko-ostrym sosie jest fantastycznym pomysłem np. na imprezę – gwarantuję, że zrobi furorę wśród gości! SKŁADNIKI: * filet z kurczaka – 200g * koncentrat pomidorowy – 50 ml * mleko kokosowe(...)smażenia DODATKOWO: * ryż * szczypiorek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na woku rozgrzewamy niewielka ilość oleju, dodajemy posiekaną drobno cebulkę, złocimy, a następnie dodajemy posiekany czosnek i chili. Wrzucamy oczyszczone, pokrojone w paseczki piersi z kurczaka, solimy, przesmażamy kilka minut cały czas mieszając. Zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy koncentrat pomidorowy i na wolnym ogniu redukujemy. Wrzucamy podprażony słonecznik i doprawiamy do smaku łyżeczką cukru pudru

Ostra na Słodko
Kurczak w aksamitnym sosie curry 180

lekko pikantne, czyli tak jak Rumcajs i Haneczka lubią najbardziej.  Składniki (dwie solidne porcje): 250g filetów z piersi kurczaka około 200ml jogurtu naturalnego średnia cebula średnia papryka 3 łyżeczki curry łyżeczka kurkumy łyżeczka Tikka Masala (opcjonalnie) sól, pieprz Przygotowanie:  Kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę, tak samo, w kostkę kroimy cebulę i paprykę. Jogurt mieszamy(...)rozgrzewamy odrobinę oleju. Podsmażamy kurczaka i cebulę. Doprawiamy soszczyptą soli i czarnym pieprzem wedle własnych upodobań i smaku. Do podsmażonego kurczaka dodajemy przygotowany jogurt z curry. Dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem 5 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy paprykę i dusimy jeszczę chwilę (2-3 minuty), żeby papryka była nadal lekko chrupiąca. Podajemy z ryżem, kuskusem

Gotuj z Rumcajsem
Mielony inaczej 96

alternatywą jest zmielona pierś z kurczaka - dla tych, którzy lubią odrobinę mięsa, chcą zjeść coś sycącego ale i zarówno lekkiego. Nie posiadam maszynki do mielenia mięsa ale znam kogoś, kto ma taki sprzęt - sympatyczna pani pracująca w sklepiku osiedlowym, która zmieli mi każdy rodzaj mięsiwa ;) Zmielone mięso połączyłem z podduszoną cebulą, z mieszanką przypraw do kurczaka (ta przywieziona z Turcji(...)mielonego dodałem lekką surówkę. Starłem marchewkę, wrzuciłem szczypiorek, kukurydzę, całość posoliłem aby przede wszystkim marchew zmiękła. Na koniec kila łyżek jogurtu naturalnego oraz łyżeczka chrzanu dla wzmocnienia smaku surówki. Chrupiącą pitę wyciągnąłem z piekarnika po ok. 5 minutach podgrzewania. Rozciąć. Poskładać według uznania. Dodać pod pomidora ulubioną musztardę i ketchup. Zjeść soczystego mielonego inaczej

Right Behind The Kitchen
11. Sałatka Martynki 319

tego dodatku, na który mam największą ochotę. Składniki na 1 porcję: - pół pojedynczej pierś z kurczaka - 2 garści sałaty rzymska - 1 garść rukoli - 4 pieczarki - pół ogórka - ćwierć papryki - kromka chleba (ja dałam żytni razowy)  - mała garść kiełków (dałam kapusty) - łyżka startego Parmezanu - zioła do kurczaka - masło zwykłe do pieczarek i czosnkowe do grzanek   Sos light: - 60g jogurtu(...)masełku. Ogórek obieramy i kroimy na plasterki, a paprykę w paseczki. Kromkę chleba kroimy na jak najmniejsze kosteczki i podpiekamy na malutkiej ilości masła czosnkowego, aż zrobią się chrupiące. [Wkrótce podam przepis na pyszne domowe masło czosnkowo-ziołowe] Parmezan, jeśli mamy w kostce, ścieramy na jak najmniejszych oczkach.  Sos: jogurt mieszamy wraz z czosnkiem wyciśniętym przez praskę

Be Fit Be Strong
Kurczak z fasolą i słonecznikiem 217

Składniki pół piersi z kurczaka mała czerwona papryka mała żółta papryka pęczek natki pietruszki kilka pomidorów suszonych - u mnie zawsze Helios łuskane ziarenka słonecznika 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 50 ml białego pół wytrawnego wina łyżeczka miodu sól, pieprz, papryka kilka gałązek tymianku Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paseczki. Cebulę posiekać w piórka, pomidory w drobniejszą kostkę(...)ogniu, aż się zrumieni. Następnie dodać cebulę i czosnek. Wymieszać podlać winem. Smażyć kilka minut. Przyprawić do smaku miodem.   Pokrojone warzywa dodać do mięsa, wyłączyć ogień (papryka będzie chrupiąca). Wmieszać posiekaną natkę, posypać słonecznikiem i.......... Smacznego

Gaździnka warzy
Rolady z kurczaka z pistacjami w panierce z płatków owsianych 174

piersi z kurczaka 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę zioła prowansalskie 1 łyżka sosu sojowego ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki ostrej papryki pieprz Farsz: około 6-7 pieczarek 3-4 suszone pomidory z zalewy (osączonych) około 50 g pistacji 5-6   plastrów szynki dojrzewającej ½ cebuli czerwonej Panierka: 1 szklanka płatków owsianych   Przygotowanie: Rozpoczynamy od przygotowania mięsa. Kurczaka mielimy w maszynce(...)podpiekamy przez chwilę na patelni aby się lekko zarumieniły, następnie bardzo drobno siekamy lub rozdrabniamy za pomocą blendera. Na patelni (bez tłuszczu) smażymy szynkę, do momentu  aż będzie chrupiąca. Następnie na tej samej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i smażymy pozostałe składniki farszu przez około 5 minut. Łączymy składniki farszu. Mięso układamy na lekko wilgotnej dłoni i formujemy płaskiego

Mania Gotowania
Puree z batatów z żółtym kurczakiem w sosie kremowym i duszoną brukselką 159

Piersi, myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy na paski. Piersi obtaczamy w przyprawach i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 30 min. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim kilka min. kurczaka. Śmietankę mieszamy z bulionem, dodajemy serek topiony i całość miksujemy za pomocą blendera. Przygotowanym sosem zalewamy kurczaka i dusimy do momentu, aż sos się zredukuje, zgęstnieje(...)często mieszając. Dodajemy igiełki tymianku, czosnek suszony, poruszamy delikatnie solą i zalewamy 100 ml gorącej wody. Przykrywamy pokrywą i dusimy. Woda powinna całkowicie odparować, a brukselka być miękka, ale chrupiąca. Puree z batata: Batata obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości i odcedzamy. Dodajemy śmietanę, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek, chili i całość ugniatamy lub miksujemy blenderem do uzyskania

Moniki Smakołyki
Kurczak z dynią i jabłkami / Chicken with pumpkin and apples 176

posmakuje każdemu. Polecam! Ten rewelacyjny przepis znalazłam tutaj . Scroll down for recipe in English Kurczak z dynią i jabłkami (6 porcji) Składniki: 6 kawałków kurczaka, u mnie udka i piersi, ze skórą sól i pieprz mielony 2 łyżki masła 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane 220 g pieczarek i boczniaków, pokrojone w plasterki 3 grubsze plastry boczku(...)kawałki 2 jabłka, bez gniazd nasiennych i pokrojone na 2 cm kawałki Przygotowanie: Natrzyj kurczaka z obu stron solą i pieprzem, odstaw. Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu. Włóż boczek, cebulę, pieczarki i boczniaki, czosnek i rozmaryn i smaż, aż boczek stanie się chrupiący a cebula zeszklona. Przełóż zawartość patelni na talerz i odstaw. Podkręć ogień pod patelnią

karmelowy
Kawałki kurczaka w chrupiącej, złotej panierce ala'KFC 235

niewielki wysiłek. Zapraszam na wypróbowanie przepisu na kawałki kurczaka w chrupiącej, złotej panierce ala'KFC. ... chrupkie, złote, przepyszne i domowe ... * * przepis powstał w wyniku moich małych kulinarnych eksperymentów z mąką kukurydzianą. W początkowych wersjach w panierce były również płatki kukurydziane. Składniki: WERSJA DELIKATNA (DLA DZIECI): 1 filet z kurczaka (duży) Panierka: 1/3 szklanki mleka (około 8 1/2 łyżki(...)łyżeczki ostrej papryki szczypta soli Końcowe przygotowanie ("obtoczenie", smażenie kawałków kurczaka): 4 łyżki mąki kukurydzianej 4 łyżki mąki pszennej olej do smażenia WERSJA PIKANTNA: 1/3 łyżeczki słodkiej papryki 1/3 łyżeczki ostrej papryki szczypta soli odrobina oliwy z oliwek 1/3 łyżeczki suszonego chili Przygotowanie: Wersja podstawowa (łagodna): Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Do miski wbijamy

Słodkie okruszki
Pieczony kurczak. 207

pieczonego kurczaka. Pyszna chrupiąca skórka i soczyste mięso. Pyszności! Składniki: 1 kurczak o wadze ok. 1,6-1,8 kg, 1 łyżeczka soli, pieprz, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne, 1/2 łyżeczki kolendry, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 3 obrane i zmiażdżone ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy z oliwek, dodatkowo: dwa cienkie kawałki masła Kurczaka umyć i oczyścić, dokładnie wytrzeć(...)oliwę i wszystko dobrze wymieszać. Kurczaka włożyć do miski, polać marynatą, rozprowadzić ją i dobrze kurczaka wymasować. Przykryć miskę folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka / kilkanaście godzin,  najlepiej na noc. Nagrzać piekarnik do 180 stopni, wyciągnąć kurczaka na blaszkę czy naczynie żaroodporne, na dno wylać 1/2-3/4 szklanki wody. Pod skórę na piersiach kurczaka włożyć delikatnie dwa cienkie

Plate of Joy
KURCZAK MCNUGGETS, WERSJA II 259

cukru. Składniki: - 2-3 piersi z kurczaka (miałam 0,5kg) - 2 jajka - 2 łyżeczki oliwy - 2 łyżki wody - ok. 200-300g płatków kukurydzianych bez cukru - kilka łyżek złocistego siemienia lnianego - mąka kukurydziana - sól i świeżo mielony pieprz - czosnek mielony (dałam kilka pokręteł młynka) - olej kokosowy bezzapachowy lub inny tłuszcz do smażenia Piersi umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym, pokroić na średnie(...)pierwszej wsypujemy mąkę kukurydzianą, Do drugiej wbijamy jajka, roztrzepujemy je widelcem, dodajemy wodę i oliwę, Do trzeciej wsypujemy część płatków kukurydzianych i rozdrabniamy je lekko, niezbyt drobno, grubsze bardziej chrupią a o to chodzi (ja używam do tego drewniany tłuczek), dosypujemy część siemienia lnianego i mieszamy. Mięso umieszczamy po kolei w każdej misce zaczynając od miski pierwszej z mąką kukurydzianą

Smaczne Zdrowe
Kurczak can-can – pieczony na puszce, z warzywami korzeniowymi 150

butelce, stojący pionowo i dumnie, z generalską gwiazdą wyciętą z buraka i umocowaną wykałaczką na piersi.   Pamiętam, że zaroiło się na blogach od stojących kurczaków, jednych zrobionych lepiej, drugich zdecydowanie gorzej. Sam sposób jest genialny w swojej prostocie, idiotoodporny i niewymagający. Kurczaka nadziewało się na otwartą butelkę pełną piwa, nacierało mięso przyprawami i wstawiało konstrukcję do zimnego piekarnika – żeby(...)polewało jednocześnie kurczaka. Prawda jest taka, że takie dosalanie nie zawsze skutkowało mocno pieniącym się złocistym trunkiem. Zdarzyło mi się wielokrotnie sypanie i ćwierć kilograma soli do butelki, która zostawała totalnie niewzruszona.   Jakie są plusy takiego postępowania z mięsem? Stojący kurczak piecze się równomiernie. Tłuszcz z mięsa ścieka do naczynia pod spodem, skórka jest chrupiąca i wypieczona jak chipsy

Karo in the Kitchen