Jakiś czas temu piekłam krakersy z ciasta chlebowego . Wykorzystałam w ten sposób nadmiar zakwasu. Były smaczne, ale nadal szukałam przepisu, który będzie mniej czasochłonny. I
Stare GaryPo kuchennym blacie w lekko mglistych promieniach jesiennego słońca toczą się sennie niezgrabne bulwy. Niektóre brunatne, inne żółtawe i fioletowo-różowe, wszystkie o delikatnie orzechowym posmaku
Kuchnia w Słońcu Skąpanaktóry potwierdza, iż żywność, którą tam wytworzono jest tradycyjna i regionalna. Mąki z tego młyna naprawdę pięknie pachną i idealnie nadają się do wypieku chleba oraz przygotowywania zakwasu na chleb :) Nie wiem, czy dostępna jest ona w innych sklepach, ale na pewno można ją kupić przez internet. Zbiorowy zakup jest w tym wypadku najbardziej opłacalny ;) Zastępując mąkę pszenną mąką żytnią(...)kawałku bagietki. Następnie przygotowałam pomidorki koktajlowe, kuleczki mozzarelli, pokroiłam w kostkę avocado. Do tego kilka plasterków jalapeno ze słoiczka i kapary. Po wierzchu posypałam suszonymi ziołami. Taka oto tarta wylądowała w piecyku na 25 minut (temperatura 180 stopni C). A tak oto prezentuje się po upieczeniu ;) Ser lekko się roztopił, avocado i pomidorki lekko
Sajkofanka smakumieszanki wołowiny i jagnięciny, ewentualnie cielęciny (ale z każdego rodzaju mięsa są pyszne!), podaje się z jasnym chlebem, przypominającym naszą bułkę wrocławską (ja uwielbiam je z tureckim chlebem), do tego obowiązkowo ajvar i sos typu tzatziki, często sałatkę z pomidorów i cebuli. Przynajmniej tak jadłam je wiele razy w Chorwacji i tak podawało się je w moim domu. Koniecznie spróbujcie(...)ostrej lub słodkiej 1 łyżka majeranku 1 mała suszona papryczka chili (opcjonalnie - ja daję bo lubimy dość pikantne) dużo czarnego pieprzu do smaku sól do smaku tymianek, cząber i zioła prowansalskie - opcjonalnie i wg uznania ( ja daję tymianek i cząber, a jak nie mam to prowansalskie) 50-100 ml wody mineralnej gazowanej sklarowane masło do smażenia lub olej
Kuchnia PrezydentowejZobaczyłam je w styczniowej KUCHNIA. Pierogi, pieczone, farszu widać nie było. Coś jednak mi podpowiadało, że warto je przygotować. Robi się niezbyt trudno. Farsz
Dzieje kuchennej WiewióryDomowa pizza, to zwykły drożdżowy wypiek, z ulubionymi dodatkami W naszej 10 osobowej rodzinie...nigdy nie robię jednej pizzy :) dlatego też pokazuję jak przygotować sobie 4
chleba naszegotakie szybkie, że pasztet już nie w całości, ale wpadła głodna Julka w drodze ze szkoły, a i ja miałam w tym swój udział, bo akurat był świeżo upieczony chleb i cóż pasztet został srogo nadjedzony!. Jest pyszny, ale polecam odstawić go jednak do ostudzenia. Składniki do dużą keksówkę lub dwie małe: 5 dużych marchewek 40 dag czerwonej(...)cebule i czosnek. Na tarce zetrzeć marchewki i dodać do cebuli, dusić razem, aż marchew zmięknie, na końcu lekko podsmażyć. Dodać odcedzoną soczewicę, jaja, otręby, suszone pokrojone pomidory, wszystkie zioła i przyprawy, smażyć razem przez kilka minut. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Masę przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę lub zostawić tak jak jest. Na koniec
Apetyczna babeczkaDo domowych wędlin nie muszę chyba nikogo przekonywać - w dobie szerokiej oferty sklepowych smakołyków nafaszerowanych ulepszaczami nie ma to jak domowe, 100% pewne i zdrowe wędlinki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałakoszulkach również doskonale sprawdzą się w tej sałatce. Co to jest zatar (za’atar, zathar)? Jest to arabska mieszanka przypraw, zawierająca zmielony sumak, prażone ziarna sezamu i “zielone zioła” (tymianek, majeranek, oregano). Gotową przyprawę zatar oraz płatki chili możemy kupić w większych sklepach lub przez internet np. w Kuchnie świata Składniki JAJA Z ZATAREM 6 jajek(...)sokiem z cytryny. Na talerzu rozkładamy rukolę, na wierzch układamy plastry awokado. Dodajemy jajo przekrojone na pół. Całość skrapiamy sosem z zatarem, posypujemy posiekaną dymką. Podajemy z kromką dobrego chleba lub z kawałkiem ciepłej pity
Tajemnice Smakunaszych polskich producentów. Inne ciekawe przepisy z wykorzystaniem papryki, cukinii i bakłażana: bruschetta z pieczoną papryką kanapka panini z grillowaną papryką i cukinią oraz serem żółtym pasta do chleba z pieczonej papryki i fety spaghetti peperonata pide z cukinią i fetą tarta z cukinią, pomidorami i fetą penne z klopsikami z kiełbasy i cukinią placki z cukinią i fetą(...)nieduża zielona cukinia 1 nieduża żółta cukinia 1 nieduży, raczej wąski bakłażan 3-4 podłużne pomidory (tzw. rzymskie) oliwa smakowa: 3 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku pół łyżeczki ziół prowansalskich Przygotowanie francuskiego ratatouille zapiekanego: 1. Zacznij od upieczenia papryk. Przekrój je na pół, usuń ogonki i gniazda nasienne. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry. Wstaw
Chilli Czosnek i Oliwamoich przodków. Takie pradawne receptury mają w sobie więcej uroku niż kuchnia nam współczesna. Czuć w nich smak historii. Dlatego dzisiaj proponuję Wam podróż do czasów sprzed epoki pulchnego chleba. Upieczemy podpłomyki. O tych okrągłych dyskach rozprawiał często mój dziadek. Te zwykłe placki, przyrządzone z mąki i wody, stanowiły jeden z największych przysmaków jego dzieciństwa. Wypiekane w piecu opalanym(...)wiem, czy zdajecie sobie sprawę, ale te mączne placki były podstawą dla Włochów do powstania pizzy, zaś w antycznej Grecji stanowiły tradycyjne pieczywo podawane z serem i ziołami. Sposób podania moich bazuje właśnie na starogreckim pomyśle, jednakże dodatki są jak najbardziej polskie. Podpłomyki można w zasadzie upiec na trzy sposoby: jak dawniej - sama woda plus mąka
Food Square