Krem z kalafiora z razowymi grzankami 162pietruszkę obieramy. Wraz z porem kroimy w plasterki. 3. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. 4. Koperek siekamy. 5. Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy wodą tak by zakryła warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy około 40 minut, aż warzywa zmiękną. Studzimy. 6. Przygotowujemy grzanki: kromkę chleba kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię (u mnie bez tłuszczu
Szefowa kuchni
Zupa grzybowa z opieniek 185Składniki -około 1 kg świeżych opieniek -2-3 litry wody -kawałek porcji rosołowej bądź jakiejś kostki można dać coś wędzonego -sól, pieprz czarny i ziołowy do
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Zapiekanka ziemniaczana z cheddarem boczkiem 263Nadal męczy mnie gorączka i katar :( będzie więc obiadowe wspomnienie... Weekend obfitował w dania wszelkiej maści. Spora inspiracja była dla mnie marcowa KUCHNIA. Dla Małżona wykonałam
Dzieje kuchennej Wiewióry
Krupiak (pieróg biłgorajski) 219świąt, jak i bez okazji. Zawsze leżał w koszyczku obok chleba. Można go jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, a jeśli chcemy to ponoć można go przysmażyć, czego sama nigdy nie praktykowałam, bo jak dla mnie i bez dodatkowego obsmażania jest pyszny. Smacznego! Składniki: 2,5 kg ziemniaków 3 szkl. kaszy gryczanej suchej 130 g słoniny
psgotujemy
Pulpeciki w sosie pomidorowym// Makaroniada 238chwilę gotuję. Na koniec dodaję świeżą bazylię.Podaję z ziemniakami (jak widać na zdjęciu), lecz to danie dobrze komponuję się także z kaszą gryczaną, świetnie też pasują do tego zimowe przetwory z piwnicy (ogórki kiszone, korniszone, sałatki z papryki itp.) Równie dobrze smakują też na zimno z kromką chleba razowego, który zatapiam w sosie. Hmm Pychotka ! Wyszło
NA MOIM TALERZU
Czary mary... Krem z pieczonego pasternaku z gruszka czyli Zupowy Wtorek odc.77 241Warzycie czasem wywary? zaglądacie w gary? uprawiacie czary? miseczka z Domu Mokoszy Wrzuć do gara żeliwnego masła bryłkę, oliwy łyżkę
Dzieje kuchennej Wiewióry
Wspomnienie dzieciństwa w restauracji "Chłopskie Jadło" 193dziecięce na wsi u mojej babci, gdy jadło się chleb ze smalcem po całym dniu zabawy na dworze. Dania były wydawane szybko, w krótkim czasie od złożenia zamówienia ..... Ja wybrałam sałatkę z gruszką i orzechami bez mięsa, gdyż miałam ochotę na coś lekkostrawnego. Mój mąż wybrał kotleta schabowego z ziemniakami. Dania były sporych wymiarów, bez problemu można było
Projekty ze smakiem
12 pysznych przekąsek na imprezę sylwestrową 15448nadziewać.6. Kolorowa tortilla z piekarnikaSławny hiszpański omlet z ziemniakami i papryką pieczony z piekarniku. Kroimy w kwadraty i nadziewamy na wykałaczki.7. Turecka sałatka z ciecierzycyŻadna impreza nie obejdzie się bez chociaż jednej sałatki. Proponuję Wam sałatkę z ciecierzycy, z pomidorami, cebulą, oliwkami i serem feta. 8. Chleb andaluzyjskiAle to jest pyszne! Kromki chleba z pastą przygotowaną
Chilli Czosnek i Oliwa
Majonez na bazie mleka sojowego 182Majonez- obowiązkowy towarzysz ''jajek'' z groszkiem, niezastąpiony w sałatce jarzynowej, bezkonkurencyjny wielkanocny sos. Istnieje wiele przepisów na wegański majonez. Można go zrobić z tofu, ziaren, fasoli
wegetalerze
PRZEKĄSKI IMPREZOWE – 15 przepisów 207smażona pierś z kurczaka, kukurydza, ogórek konserwowy oraz dekoracyjne chipsy. Sałatka imprezowa z kurczakiem – Przepis 2. Chrupiące kanapki z pastą jajeczną Pyszne, proste w wykonaniu kanapki z chleba tostowego. To szybka przekąska, której składniki można przygotować wcześniej, a potem w kilka minut zrumienić na patelni. Polecamy! Chrupiące kanapki z pastą jajeczną – Przepis 3. Kiełbaski „świńskie nóżki(...)Pieczone ziemniaki z kurczakiem i serem Pyszne ziemniaki z piekarnika w foremkach z mufinek z aromatycznym nadzieniem z piersi kurczaka, sera i sosu majonezowego! To HIT imprezy! Polecamy! Pieczone ziemniaki z kurczakiem i serem – Przepis 5. Frytki z piersi kurczaka Następna pachnąca przekąska, która doskonale sprawdzi się jako wyjątkowe frytki. Tym razem nie z ziemniaków, a z kurczaka! Bardzo
Kuchnia Na Wypasie
Co Lila jadła w środę? 3 180miesięcy. Śniadanie Na śniadanie był hummus z chlebem. Mogę śmiało powiedzieć, że jest tak samo uwielbiany jak awotella . Główne składniki hummusu to ugotowana ciecierzyca, tahini (pasta sezamowa), czosnek i sok z cytryny. Lista składników nie jest długa, a smak jest świetny. Polecam. Zupa Zupa jarzynowa (marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki) z czerwoną soczewicą. Zmiksowana na krem z dodatkiem oleju lnianego
lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Jak upiec buraki 213Jak już kiedyś pisałam, uwielbiam buraki pod każdą postacią. Preferuję jednak buraki pieczone, ponieważ w przeciwieństwie do buraków gotowanych, zachowująone swój piękny kolor, bogactwo smaku i
kuchnia doski
Letnia zupa minestrone z młodych warzyw 253grzyby, brokuły, kalafior zimowa wersja – jarmuż, pasternak, rzepa, kapusta Warzywa można pokroić robotem kuchennym:) *Może dziwić obecność w ziemniaków w zupie z makaronem, ale należy pamiętać, że Włosi traktują ziemniaki jak każde inne warzywo i do zupy dodajemy je w małej ilości. 3. Zimą możemy zrobić zupę z mięsem (dodając pokrojony w kostkę boczek) i gęstszą, np. część warzyw(...)oliwie. 5. Zamiast fasoli możemy użyć ciecierzycy lub soczewicy. 6. Na koniec do zupy dodajemy drobny makaron (dowolny kształt) i posypujemy parmezanem. Możemy też podać ryż lub grzanki z chleba. Ciekawym dodatkiem zwieńczającym zupę jest łyżeczka sosu pesto, jak we włoskiej Minestrone alla Genovese lub prowansalskiej zupie soupe au pistou. Letnia zupa minestrone z młodych warzyw - przepis Składniki: 1 młody
Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczone warzywa z feta 222Szybkie, łatwe i pyszne. Robiłam je nie raz i zrobię jeszcze kilka. Warzywa pieczone i posypane okruszkami fety. Wspaniałe połączenie smaków. Pieczone warzywa z
Dzieje kuchennej Wiewióry
PIERÓG BIŁGORAJSKI 246powstała masa o jednolitej konsystencji, bez grudek. W garnku roztapiamy margarynę na małym ogniu. Wbijamy jajko, dodajemy pokruszony ser biały i dokładnie mieszamy. Masę serową dodajemy do ziemniaków z kaszą, wlewamy śmietanę, przyprawiamy solą do smaku i mieszamy. Przekładamy do natłuszczonej blachy. Wierzch smarujemy jajkiem. Piec 1,5 godziny w temperaturze 220 stopni C, do momentu(...)odsmażonego na maśle, albo na zimno. Najlepiej smakuje z sosem grzybowym, śmietaną lub w towarzystwie szklanki mleka, kefiru lub maślanki. Młodzież ostatnio polewa go keczupem. Niektórzy pałaszują go zamiast chleba. Informacji na temat tego jak powinien wyglądać prawdziwy Pieróg Biłgorajski nie musimy długo szukać. Wystarczy w internecie znaleźć Listę Produktów Tradycyjnych charakterystycznych dla Lubelszczyzny, tam właśnie bardzo szczegółowo zostały opisane
Ciastka - domowe słodkości