zupy byłby bardziej biały. Składniki: kilka różyczek kalafiora 4 ziemniaki 1 cebula 4-5 pieczarek 2 łyżki jogurtu naturalnego 2-3 kromki czerstwego chleba (ale nie zupełnie suchego!) + łyżka masła Kalafior przekładamy do garnka Ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do kalafiora Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw Całość zalewamy wodą i dodajemy kostkę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comserowa, na bazie sera pleśniowego, o smaku lekko czosnkowym. Podawana z grzankami z chleba tostowego o smaku ziół prowansalskich, jest idealna na zimowy obiadek. Nam w zupełności wystarcza jako sycące danie obiadowe. Składniki: • 6 ziemniaków • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 2 łyżki oliwy • 200 g sera pleśniowego • 1/2 szklanki śmietanki 30% • sól, pieprz(...)posiekany czosnek. • Zalać ok 1,5 litra wody gorącej, lekko posolić. • Wrzucić obrane ziemniaki, pokrojone w kostkę i gotować, aż będą miękkie. • Dorzucić ser pokrojony w kostkę, zagotować, aż się rozpuści. • Zmiksować zupę blenderem, doprawić solą i pieprzem, wymieszać ze śmietanką. • Chleb tostowy pokroić w kostkę, wymieszać z ziołami prowansalskimi i podsmażyć
To co kochamgorąco, mogą stanowić przystawkę lub dodatek do dania głównego. W Szwecji nierzadko spotyka się je jako potrawę śniadaniową, a także podaje się je… z chlebem. Bazą tego dania są odpowiednio wybrane ziemniaki i sposób ich naszykowania przed pieczeniem. Podłużne ziemniaki, najlepiej typu B lub C (zerknijcie TUTAJ ) należy dokładnie umyć i ponacinać gęsto i głęboko bardzo ostrym nożem. Można
Karo in the Kitchenduże łyżki śmietany 1 duży ziemniak (lub dwa mniejsze) ½ łyżeczki curry 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki pieprzu Cayenne Sól Pieprz Dodatkowo: Grzanki* (2 kromki chleba + 30gr margaryny) lub groszek ptysiowy Dynię, cebulę i ziemniaka obieramy i kroimy w drobne kosteczki. Całość zalewamy ciepłym wywarem (lub ciepłą wodą i dodajemy kostki bulionowe), następnie dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i gotujemy(...)lekko przestygniętą zupę miksujemy blenderem, w dzbanku do koktajli lub przeciskamy przez sito. Jeśli jest zbyt zimna, podgrzewamy. Następnie wlewamy do bulionówek i dodajemy groszek ptysiowy lub grzanki. *Czerstwy chleb kroimy w drobne kosteczki, wrzucamy na patelnie z rozpuszczoną margaryną i pieczemy, co pewien czas mieszając, aż do uzyskania złotego koloru. Grzankami posypujemy zupę i jest gotowa do podania. Smacznego
Smakowy RajZupa krem z brokułów z pestkami dyni i grzankami Składniki : 1,5 l bulionu drobiowego około 800 g ziemniaków 450 g brokułu 1 cebula 1 łyżka masła sól, pieprz do smaku pestki dyni grzanki: około 8 kromek chleba tostowego masło Przygotowanie : Do bulionu(...)wkładamy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy około 8 minut. Cebule obieramy, siekamy drobno i szklimy na maśle. Do ziemniaków dodajemy brokuły i cebulę. C ałość gotujemy przez około 15 minut aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem. (Kilka różyczek brokułu wyciągamy do dekoracji) Uzyskaną zupę blendujemy na gładki krem. Chleb kroimy w kosteczkę, wrzucamy na roztopione
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWykonanie jest banalnie proste, a produkt końcowy , tak go nazwę, można jeść na wiele sposobów. Ogranicza nas jedynie brak fantazji. Ciasto ziemniaczane przygotowujemy z ugotowanych 12-15 dużych ziemniaków, tłuczemy i studzimy. Następnie dodajemy mąkę, olej rzepakowy, sól, jajko i wyrabiamy na jednolite ciasto. Na koniec dodajemy masę siekanej rzeżuchy ogrodowej, wyrabiamy na kulę. Formujemy wałeczek o średnicy(...)środku jako malutka kanapeczka, przekąseczka. Moje córeczki zanim dostały swoją porcję na talerze, zdążyły łapsnąć po dwa i uciec pod stół... Bałabuchy to alternatywa dla..chleba na przykład, zamiast tradycyjnej kulki ziemniaków do mięsa, jako przekąska do plecaka... czy przegryzajka dla dzieci na dworze ! Można je jeść na różne sposoby. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniplacki z cukinii (keto) Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Bułki bez drożdży Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Jajeczne placki z cukinii Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Boczniaki w mięsnej marynacie Tofu mielone Keto chleb z siemieniem lnianym Keto krakersy lniane Placki z cukinii z siemieniem lnianym Zobacz więcej keto przepisów Zobacz również >> Keto słodycze
WegePrzepisplacki z cukinii (keto) Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Bułki bez drożdży Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Jajeczne placki z cukinii Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Boczniaki w mięsnej marynacie Tofu mielone Keto chleb z siemieniem lnianym Keto krakersy lniane Placki z cukinii z siemieniem lnianym Zobacz więcej keto przepisów Artykuł Keto muffinki czekoladowe z masłem orzechowym pochodzi z serwisu
WegePrzepisplacki z cukinii (keto) Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Bułki bez drożdży Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Jajeczne placki z cukinii Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Boczniaki w mięsnej marynacie Tofu mielone Keto chleb z siemieniem lnianym Keto krakersy lniane Placki z cukinii z siemieniem lnianym Zobacz więcej keto przepisów Zobacz również >> Keto słodycze
WegePrzepisnależę do osób które nie cierpią gęstych zup. Każda zawiesista zupa ( poza grochówką) mnie odstrasza. Dlatego mój żurek z kiełbasą to pikantny i kwaśny żurek podawany z pieczywem lub ziemniakami. I oczywiście zawsze jest to żurek z kiełbasą, bez jajka. Cóż, taki smak, a może raczej taki typ? 😏 Nic nie poradzę, przyzwyczajenia naszą drugą naturą. 😋 Jak doprawić żurek? Żurek(...)czym kto lubi. Daleka jestem od narzucania komukolwiek swojego zdania z czym ma jeść żurek. Najczęściej podaje się z pieczywem lub osobno gotowanymi ziemniakami. Osobiście bardzo lubię żurek z kiełbasą i kromką świeżego chleba. To wariant na niedzielne śniadanie lub szybki obiad. Żurek z kiełbasą osobno gotowanymi ziemniakami także polecam. Żurkiem zajadano się już na pewno w XIII
Dieta moja pasjaSCHAB PIECZONY Z OWOCAMI I WARZYWAMI / JOINT OF PORK BAKED WITH FRUITS AND VEGETABLES Dosyć tych delikatnych i zdrowych past do warzyw i chleba – chcę mięsa! Dawno nie jadłam pieczeni, a już schabu ze śliwką mniej więcej wieki… Ale schab ze śliwką, taka nuda trochę, w związku z czym mój schab się upiekł ze śliwką, morelą, żurawiną(...)pokrój w mniej więcej centymetrowe plastry. Na talerzu wyłóż porcję warzyw, kilka plastrów mięsa, wszystko sowicie zalej sosem i jedz! Jeśli masz ochotę ugotuj do tego ziemniaki, makaron, ryż czy ukrój kromkę chleba – wszystko będzie do tego pasowało. Smacznego! Cut the meat into approx 1 cm slices. Put on the plate a portion of vegetables, few slices of meat
Martyna CooksBardzo lubię wszelkiego rodzaju gulasze, a ten jest wyjątkowo pyszny – z moimi ulubionymi boczniakami, zagęszczony chlebem razowym, z lekką nutą musztardy. Można podawać z makaronem, pieczywem ziemniakami czy kluskami śląskimi albo kopytkami. Składniki (2 porcje) : 200 g karkówki kromka chleba razowego cebula średnia marchew 2 łyżeczki musztardy (dałam rosyjską) 100 g boczniaków czosnek niedźwiedzi, cząber, papryka ostra, pieprz kolorowy, sól
e-PrzepisyKulinarneKoktajl bananowy ze szpinakiem i kurkumą Koktajl ze szpinakiem Zupa kalafiorowa z imbirem i kurkumą Curry z kalafiora Curry z młodych ziemniaków Złota owsianka wzmacniająca odporność Nocny chleb z kurkumą, marchewką i orzechami Słodkie bułeczki – przepis Kotlety z soczewicy i miąższu z sokowirówki Omlet z żółtą cukinią na jajkach od zielononóżki
Dorota Smakujedodatków. Ja przygotowałam bigos z kiełbasą z dodatkiem cytryny i powideł śliwkowych. Te dodatki nadają wyjątkowy smak. Jest świetny ! Idealny dodatek do obiadu, do młodych ziemniaków. Ja lubię jeść z samym chlebem. Taki bigos to także fajne danie na imprezy za równo domowe jak i te na dworze przy grillu. Składniki : młoda kapusta 1 i 1/2 główki
Kuchnia Pauletteskonsystencja liści. Nic prostszego, wystarczy zupę zmiksować. Można podać ją z grzankami lub podprażoną na patelni dynią lub słonecznikiem- pełna dowolność. Jeśli nie przepadacie za ziemniakami polecam jako dodatek przygotować smażony chleb obtoczony wcześniej w jajku. Szczawiowa to wdzięczny obiekt do kulinarnych nieśmiałych eksperymentów
PichceniomaniaLubimy często eksperymentować, dlatego też postanowiliśmy zrobić coś a’la strogonow, ale z mięsa mielonego i wykorzystać to danie jako sos z mięsem do ziemniaków. Oczywiście można jeść je z chlebem, makaronem, czy ryżem, ale polane nim ziemniaczki są na prawdę pyszne. Przepis Składniki: 1 biała i czerwona cebula (oczywiście można użyć dwie białe) 750 g pieczarek
KasiaiKrzysiu.plzawiesiną przygotowaną z mąki i wody (dokładnie wymieszamy, aby nie było grudek) wlewamy do wywaru, mieszamy chwilkę gotujemy i dodajemy śmietanę. Gotowe najczęściej podaję je z ziemniakami lub po prostu z kawałkiem chleba. Wywar w którym się gotują zawiera bardzo bogaty smak. Jest to też dobry sposób, aby przemycić dzieciom trochę witamin. Klopsy są "czyste" nie wydłubują ziół
Basia w kuchnidodajemy śmietanę, pokrojoną natkę pietruszki i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Możemy też pokroić do naszej sałatki dojrzałego pomidora. Podajemy do obiadu z mięsem i ziemniakami lub na podwieczorek z kromką chleba. Życzę smacznego
Przepisy i porady kulinarne