chleb z ziarnami - 2548 przepisów (strona:89/170)

Pasztet na chlebie z serem i figami 207

Przepis znalazłam w gazecie Ewy Chodakowskiej Be active i zauroczył mnie a teraz także moje podniebienie. Pasztet idealny na śniadanie w domu czy w pudełku do

Moje Małe Czarowanie
Chleb gryczany z chufa oraz napój z orzechów tygrysich (bez mąki, drożdży, glutenu, laktozy, cukru, wegańskie) 140

zgaśnięcia lampki czyli nagrzania piekarnika do tej temperatury). Po tym czasie wyciągnąć chleb z piekarnika i zostawić do wystudzenia. My, gdy już ostygł na bokach wyciągałyśmy go z formy i piekłyśmy jeszcze 15 minut aby spód i boki nieco się zarumieniły.  kliknij aby powiększyć Uwaga!: Namoczone ziarna gryki i chufa trzymać w chłodnej lub umiarkowanej temperaturze

Candy Pandas
Chleb pszenny razowy ze słonecznikiem 216

bazie chleba pszennego razowego powstał całkiem smaczny chleb z prażonym słonecznikiem. Co mnie najbardziej dziwi to fakt, że i pszenny razowy i ten ze słonecznikiem utrzymują dość długo świeżość. Składniki : Mąka pszenna typ 650 - 2 szklanki Otręby pszenne - 3 łyżki Uprażone ziarna słonecznika - 1/2 szklanki Ciepła woda - 1 i 1/3 szklanki Zakwas żytni razowy - 3 łyżki Sól - łyżeczka Cukier - łyżeczka

apetytnapieczenie
Inne czasy. Kres lata o smaku śliwek. Na słodko i na słono. 150

zachwyca.  Jest w nich miłość i szacunek do każdego owocu, warzywa, ziarna, troska o zapasy, ciepło domu.  Mądrość, prawdziwa, o którą dziś coraz trudniej... "Damascenki lub węgierki otrzeć z wilgoci i barwy, obrać z pestek, ułożyć w garnki i w nich na noc, po wyjęciu chleba wstawić w piec."  Zobaczcie, domowy chleb wypiekany był niemal codziennie

KUCHARNIA
Chleb z podlaskiego Tygla Zbóż 154

młyna Braci Górskich i za poradą Danusi  upiekłam pyszny chleb. Przepis jest może trochę skomplikowany, ale to dlatego, że składzie jest aż 5 różnych mąk: pytlowa żytnia typ 720, sitkowa żytnia typ 1400, mąka razowa żytnia typ 2000, mąka chlebowa pszenna typ 750, graham typ 2850 oraz łamane ziarno żyta i pszenicy, otręby pszenne i żytnie. Całe bogactwo! Zaczyn(...)min.W najwyższej temperaturze 15 min, w najniższej około 20 min. Jeszcze chwilę po wyłączeniu piekarnika, przy otwartych drzwiczkach, pozostawiłam chlebki, aby stopniowo oswajały się z niższą temperaturą. Chleby tego typu kroimy na drugi dzień. Przez te kilkanaście godzin chleb dojrzewa i zdecydowanie lepiej się kroi i lepiej smakuje. Jak dla mnie trud wypieku opłacał się :) przepis stąd  - znajdziecie

Proste Potrawy
Chleb orkiszowy -pyszny 168

Ciąg dalszy propozycji na Święta Wielkanocne. Proponuję upiec chleb:) Prosty w wykonaniu i bardzo smaczny. Może będzie dobrym wyborem między ciastem, a domowym chlebem. Składniki na 2 bochenki: u mnie foremka 30 x 12 cm 800 g mąki orkiszowej , u mnie typ 1850 Bio 2 łyżeczki soli 1 saszetka suchych drożdży (7 g) lub 14 g drożdży świeżych 2 łyżki(...)oliwy z oliwek, ja dodałam 3 łyżki 1 łyżeczka miodu, ja dałam 1 łyżeczkę miodu do ciasta plus 1 kostkę cukru trzcinowego - do rozczynu 2 garście ziaren słonecznika 600 ml ciepłej wody Dodatkowo: nasiona sezamu do posypania Przygotowanie : Mąkę i sól wymieszać, wsypać suche drożdże, wymieszać (jeśli używamy  świeżych drożdży najpierw należy przygotować rozczyn*) W środku mąki zrobić dołek

Proste Potrawy
Ciemny chleb żytnio-orgiszowy na zakwasie 234

Zapewne wiecie o czym mówię. Z każdym upieczonym bochenkiem można zapadać się coraz głębiej, i głębiej, aż pewnego dnia ze zdumieniem spostrzegamy, że funkcjonujemy w rytmie przygotowywania chleba :).  Chleby na zakwasie uważam za najlepsze Świecie! Trzymając się tej wersji dziś żytnio-orkiszowy z dodatkiem czarnego sezamu, pestek dyni i melasy z trzciny cukrowej, która nadaje pieczywu ciemny kolor(...)żytniego *  (dokarmionego  8 godz. wcześniej), 200 g mąki orkiszowej ciemnej, 170 g mąki żytniej 720, 300 ml letniej wody do ciasta 150 ml gorącej wody do namoczenia ziaren, 60 g czarnego sezamu, 40 g pestek dyni. Ciasto właściwe: 200 g mąki żytniej 720, 2 łyżki melasy z trzciny cukrowej, 15 g soli, kilka łyżek sezamu i/lub pestek dyni

SzczyptaSmaQ
Smalec wegański 114

Składniki : 1 puszka fasoli lub 1 i 1/2 szklanki ugotowanej 4 suszone śliwki 2 cebule 1 goździki, 1 ziarno jałowca, 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki majeranku

Proste Potrawy
Kiełbasa Włodka 194

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE BEZ KLASYFIKACJI -łopatka 7 kg 10 mm sitko -karkówka 3 kg szarpak sitko -szynka 3 kg krojona w kostkę 1 cm-2 cm

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Karkówka z cynamonem 177

Składniki : karkówka - około 1 i 1/2 kg boczek gotowany,wędzony -ewentualnie surowy ziemniaki  marchew, liście kapusty cebula, jabłko sól, pieprz, olej cynamon, ziarna jałowca wino

Proste Potrawy
Chleb ziołowy z płatkami owsianymi. Łatwy chleb pszenny. 147

drożdżach dosyć szybko traci świeżość.  Chleb piekłam razem z innymi blogerami w Kwietniowej Piekarni Amber. Składniki zaczynu drożdżowego: 4 łyżki mąki pszennej chlebowej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 szkl. letniej wody Wymieszać i przykryć i pozostawić na 15 minut. Zalewa ziołowa : 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka mielonych ziaren  kolendry 1 łyżeczka  kminku 1 łyżeczka(...)Przełożyć ciasto (powinno sięgać do połowy wysokości), wyrównać powierzchnię mokrą łyżką i obsypać płatkami owsianymi.  Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny, do podwojenia objętości. Chleb piec 55-60 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wyłożyć chleb na kratkę i wystudzić. *Wersja przepisu bez zakwasu Do zaczynu dodajemy 30 g świeżych drożdży. Do ciasta właściwego

Codziennik Kuchenny
Prosty chleb z octem 163

500ml ciepłej wody - u mnie zwykła "kranówa" Sypkie składniki wymieszać razem w dużej misce. Mąkę pszenną można najpierw przesiać przez sito - w ten sposób wprowadza się pęcherzyki powietrza i chleb lepiej wyrasta . Dodać ciepłą wodę i ocet. Wymieszać dokładnie z resztą składników - ja tu użyłam dużej, drewnianej łyżki . Ciasto będzie miało dość luźną, lepiącą konsystencję, tak że łyżka spokojnie sobie(...)obsypać ulubionymi ziarnami lub otrębami - u mnie akurat jest posypka z otrąb orkiszowych . Wstawić do nagrzanego piekarnika - 1/3 wysokości mierząc od dołu, bez termoobiegu, grzałka góra-dół - i piec w 250C przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 220C i piec jeszcze 30 minut.  Nie otwierać piekarnika w trakcie! Nie wyjmować chleba z piekarnika od razu

Grunt to przepis!
Orecchiette con Rape e Cavolfiore czyli aromatyczne muszelki z botwiną i kalafiorem 180

łyżka ziaren kopru włoskiego 1 mała suszona papryczka chilli, rozdrobniona (lub 1/2 łyżeczki płatków) 3 duże ząbki czosnku, obrane, rozgniecione i rozdrobnione 80 g czarnych oliwek, wydrylowanych 340 g orecchiette, czyli muszelek, mój makaron nazywał się lumaconi (czyli duże "muszle ślimaka":)) gruboziarnista sól morska do gotowania makaronu 1 szklanka świeżo startego sera pecorino 1 szklanka świeżych okruchów chleba, obsmażonych(...)odciśnij na ręczniku papierowym z resztek wody. Kiedy lekko ostygną, posiekaj liście na duże kawałki i przełóż do miski z kalafiorem. Na patelni podgrzej na średnim ogniu oliwę, dodaj ziarna kopru włoskiego, pokruszoną papryczkę chilli i czosnek. Chwilkę podsmaż, a następnie dodaj posiekane anchois, całe oliwki i dokładnie wymieszaj.  Gorącą mieszaniną z patelni polej kalafiora i liście. Rozgnieć łyżką

Chilli Czosnek i Oliwa
Pudding chlebowy - Bread pudding – jak wykorzystać czerstwe pieczywo 116

250g czerstwego pieczywa (pszennego, z ziarnami, żytniego), 250g suszonych bakalii (morele, śliwki, migdały, orzechy, kandyzowana skórka pomarańczy...), 2 jajka, 2 łyżki cukru trzcinowego, 0,5 l mleka*, 6 łyżeczek masła, masło do wysmarowania foremek (6 małych foremek do zapiekania) Rozdrobnić chleb, zalać mlekiem, wymieszać i odstawić na 15 minut. Orzechy i migdały posiekać. Bakalie sparzyć wrzątkiem, a następnie pokroić

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania